Tízmilliók jelentkezhetnek szűrésre Nagy-Britanniában, megszületett Boris Johnson fia

Tízmilliók számára vált hozzáférhetővé mától a koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló szűrés Nagy-Britanniában. A brit kormány célja napi negyedmillió szűrés elvégzése.

Matt Hancock egészségügyi miniszter már előző nap bejelentette, hogy a sikeres próbák után a kormány elkezdi az idősotthonok lakóinak és a gondozószemélyzet tagjainak tömeges tesztelését, függetlenül attól, hogy észlelik-e magukon az új koronavírus okozta Covid-19 betegség tüneteit vagy sem.

Hancock hozzátette: a kapacitások most már lehetővé teszik, hogy elkezdjék a saját otthonukban élő 65 éven felüliek szűrését – abban az esetben, ha az érintettek mutatják a koronavírus okozta betegség tüneteit -, valamint azokét is, akik kritikus fontosságú munkát végeznek és munkájukat nem tudják otthonról ellátni.

A szűrés ma  kezdődött kiterjesztése azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában 25 millióan jelentkezhetnek koronavírus-tesztre a kormány által erre a célra kialakított online felületen.

A brit kormány tervei alapján holnaptól százezerre emelkedik a napi koronavírus-szűrések száma, de Boris Johnson miniszterelnök korábbi bejelentése szerint a cél az, hogy hamarosan naponta 250 ezer szűrővizsgálatot végezzenek Nagy-Britanniában.

A legutóbbi adatok szerint a brit egészségügyi ellátó szolgálat eddig több mint 760 ezer szűrővizsgálatot végzett el és 161 ezer ember szervezetében mutatta ki az új koronavírust.

A Covid-19-járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma meghaladja a 21 ezret, de az új fertőződések és a halálozások napi száma is lefelé tart.

Fia született a brit miniszterelnöknek

Egészséges fiúgyermeknek adott életet Carrie Symonds, Boris Johnson brit miniszterelnök élettársa – közölte ma a Downing Street.

Éppen két hónapja, február 29-én jelentették be hivatalosan, hogy Carrie Symonds – akit Johnson tavaly decemberben eljegyzett – gyermeket vár, bár az akkori tájékoztatás még arról szólt, hogy a kormányfő és menyasszonya első közös gyermekének születése a nyár elején várható.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője ma közölte, hogy a 32 éves Carrie Symonds és újszülött kisfia egyaránt nagyon jól van.

Hozzátette: a gyermek ma reggel született egy londoni kórházban.

Terhessége alatt Johnson élettársa a tünetek alapján valószínűleg átesett az új koronavírus okozta betegségen, bár – amint néhány héttel ezelőtti Twitter-bejegyzésében közölte – tesztet nem végeztek rajta, és egyheti ágynyugalom után felépült.

A Covid-19 betegséget Johnson is elkapta, egy hétig kórházban volt és három napig intenzív kezelésre is szorult.

A kormányfő háromheti lábadozás után hétfőn állt ismét munkába.

Az 55 éves Johnsonnak négy felnőtt gyermeke van második feleségétől, Marina Wheelertől, akitől 25 év után 2018-ban vált külön.

A konzervatív párti brit kormányfőnek 2009-ben, egy házasságon kívüli kapcsolatból született egy kislánya, és a brit sajtó hivatalosan meg nem erősített, de nem is cáfolt értesülései szerint van egy hatodik gyermeke is, szintén egy házasságon kívüli kapcsolatból.

Így a szerdán született kisfiú – akinek nevét egyelőre nem közölték – Boris Johnson hatodik vagy hetedik gyermeke.Carrie Symonds az első olyan miniszterelnöki élettárs a modern brit politikatörténetben, aki nem a kormányfő házastársaként él a Downing Street 10. szám alatti hivatalos rezidencián.

Az elmúlt húsz évben a pár ma született gyermeke a harmadik, aki édesapja miniszterelnökségének ideje alatt jött a világra.

A munkáspárti Tony Blair fia, Leo 2000-ben, David Cameron volt konzervatív párti miniszterelnök kislánya, Florence 2010-ben született.

Carrie Symonds 2018-tól egy évig a kormányzó brit Konzervatív Párt kommunikációs igazgatója volt, de tavaly, amikor Johnsont miniszterelnökké választották, távozott ebből a tisztségből.

Kapcsolatuk médiaértesülések szerint időnként viharos: tavaly nyáron – még mielőtt Johnson átvette a kormányfői tisztséget – napokig a brit sajtó első oldalain szerepeltek a beszámolók arról, hogy a szomszédok egy éjjel kihívták a rendőrséget, miután ajtócsapkodással, üvegcsörömpöléssel vegyes hangos veszekedés zaját hallották a pár akkori dél-londoni lakásából.

A kivonuló rendőrjárőr azonban megállapította, hogy semmiféle olyan törvényi kihágás nem történt, amely rendőri intézkedést igényelt volna, és sem Johnsonnak, sem élettársának nem esett baja. (MTI)
Kapcsolódó: Több mint 3,1 millióan fertőződtek már meg a vírussal a világon

Kiengedték a kórházból Boris Johnsont

(Kiemelt kép: Boris Johnson párjával, amikor az Instagramon bejelentették a terhességet)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!