Titkosszolgálatok megrendelésére végezhették ki a magyar alvilág egyik főnökét

Portik titokban rögzített hangfelvételei évtizedes bűnügyek megoldását segíthetik. Seres Zoltán, a főleg volt KGB-sekből álló magyarországi orosz-ukrán maffia katonai vezetőjének tartott egykori ökölvívó az orosz és a szlovák titkosszolgálat harcának áldozatául eshetett.
A Magyar Nemzet azt írta, hogy több leszámolásos ügy megoldásában is kulcsszerepe lehet az évek során Portik Tamás által titkon rögzített hangfelvételeknek, amelyek a Fenyő-gyilkosság nyomozása során kerültek elő nyolc különböző helyről, köztük Németországból, illetve a Farkasréti temetőből.

Az egyik ilyen Seres Zoltán húsz évvel ezelőtti kivégzése, amikor Tahitótfaluban egy motor utasa egy AK-47-esből 15-20 lövést adott le menet közben a vállalkozó Bentley-jére. A volt sportoló és olasz üzlettársa egyaránt életét vesztette.

Serest az éjszakai életben a főleg volt KGB-sekből verbuválódott, Szemjon Mogiljeviccsel – közismert nevén Szeva bácsi – egy időben Budapestre érkezett orosz-ukrán maffiacsoport magyar katonai vezetőjének tartották. Szeva bácsi egyik itteni helytartója, Leonyid Stecura, akit Tolikként ismertek az éjszakai életben, állítólag őrnagyi rangú titkosszolgálati tiszt volt, és az ő katonai főnöke lett Seres.

A cikk szerint a volt KGB-sek között 1993-ban kitört a háború, és egyes források a prágai és a budapesti orosz-ukrán maffiafőnök összetűzésének tudják be Seres Zoltán likvidálását is.

Seres legjobban a Nemzetbiztonsági Hivataltól tartott, de húsz év alatt nem került elő olyan adat vagy bizonyíték, hogy a magyar titkosszolgálatok bármelyikének is köze lett volna a halálához. Az azonban kiderült, hogy a szlovák titkosszolgálathoz, a SIS-hez több szálon is kötődő Jozef Rohác már 1997 júniusában megpróbálta felrobbantani a volt ökölvívót.

(Kiemelt kép: helyszínelés a gyilkosság után – MTI/Mihádák Zoltán)