Terrorizmussal vádolnak egy amerikai férfit, mert ráköhögött másokra

Missouri amerikai államban terrorizmus gyanújával vádat emeltek egy férfi ellen, mert egy boltban szándékosan ráköhögött másokra – jelentette szerdán a St. Louis Post-Dispatch című helyi lap.

A 33 éves John Swaller a Missouri keleti részén fekvő Cuba nevű városkában bement a helyi boltba, a hűtőpultra ráírta, hogy Covid-19 (a koronavírus miatti betegség), és szándékosan ráköhögött néhány vásárlóra. Az egyik eladó azonnal rendőrt hívott. Elmondta, hogy a férfi a hűtőpultra többször rá is lehelt.

Az eset kedden este történt. A rendőrség védőruhában érkezett, a férfit őrizetbe vette, aki 25 ezer dollár óvadék ellenében védekezhet szabadlábon. Szerdán emeltek ellene vádat terrorcselekmény gyanújával.

Doug Shelton, Cuba rendőrfőnöke azt mondta a helyi lapnak, hogy még nem tudja, Swaller fertőzött-e az új típusú koronavírussal. A boltot lezárták és azonnal fertőtlenítették.

Nem ez az első eset az Egyesült Államokban, hogy valakit bíróság elé állítanak a járvánnyal összefüggésben. Pennsylvaniában azért tartóztattak el egy nőt, mert 35 ezer dollár értékű árucikkre köhögött rá egy élelmiszerboltban. A virginiai Purcellville-ben a rendőrség ugyanezen okból vette őrizetbe tizenévesek egy csoportját.

New York államban egy nap alatt kilencezerrel nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma

New York államban egy nap alatt csaknem kilencezerrel emelkedett a vírusfertőzéssel diagnosztizáltak száma – közölte Andrew Cuomo, az amerikai tagállam kormányzója szokásos napi sajtótájékoztatóján szerdán.

Kedden 75 ezer 795 regisztrált fertőzött volt, szerdán délig már 83 ezer 712 fertőzöttet tartottak számon. A halálos áldozatok száma is meredeken emelkedett: szerdán délig az államban több mint 1900 amerikai halt bele a vírus okozta betegségbe.

A kormányzó a sajtókonferencián külön szólt a fiatalokhoz is, felszólítva őket az elővigyázatosságra. “A fiataloknak meg kell érteniük ezt az üzenetet, mert még mindig túl sok fiatalt látok gyülekezni” – fogalmazott.

Cuomo további drasztikus lépéseket ígért, ezek között említette, hogy a városban lezárják az összes játszóteret. Hozzátette, hogy a parkokat nem fogják lezárni.

Kifejtette azt is, hogy a New York-i rendőrségnek szerinte sokkal agresszívabban kellene betartatnia a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírásokat.

A kormányzó panaszkodott az egészségügyi eszközök hiányára. Mint mondta: egyszerűen lehetetlen lélegeztetőgépeket beszerezni. “Államunk számára pillanatnyilag az egyetlen remény az, hogy a szövetségi kormánynak megvan a kapacitása a segítségre” – szögezte le.

“Hogy fog ez végződni? Az emberek választ szeretnének. Én is választ szeretnék, csakhogy jelenleg senki nem tud biztosat mondani” – fejtegette Cuomo, majd hozzátette, hogy véleménye szerint a járvány elmúlta után “új világ” következik, “új szabályokkal és normatívákkal”.

Szerdán délután Ron DeSantis floridai kormányzó – napokig tartó vonakodás után – aláírta a kijárási korlátozásokat előíró rendeletet. Ez harminc napra szól, és a déli tagállam egész területére érvényes. Egy nappal korábban ugyanő még úgy nyilatkozott, hogy nem készül ilyen döntésre, mert “a Fehér Ház még nem szólt”.

DeSantis viszont nem hozott döntést a floridai Fort Lauderdale közelében veszteglő két holland üdülőhajó ügyében. Az egyik hajón koronavírusos fertőzöttek és a vírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak vannak, és a kormányzó nem engedélyezi a kikötést, illetve az utasok partra szállását.

Azzal érvel, hogy a floridai egészségügyi ellátórendszer amúgy is túlterhelt, és elsősorban a floridaiakról kell gondoskodni.

Keddi sajtóértekezletén Donald Trump amerikai elnök is felháborodását fejezte ki. “Emberek halnak meg azon a hajón” – fakadt ki Trump, és hangsúlyozta, hogy azt teszi majd, amit helyesnek lát, “nemcsak a mi számunkra, hanem az emberiségnek is”. Az elnök akkor azt ígérte, hogy személyesen beszél a kormányzóval.

A floridai Miami kikötőjében, vagy a nyílt tengeren egy tucatnyi üdülőhajó várakozik, hogy kiköthessen. Az amerikai parti őrség március 29-én új rendelkezést adott ki, amelynek értelmében valamennyi hajónak, amelyen felütötte fejét a fertőzés, az amerikai parti vizeken kívül kell várakoznia, és onnan kell lebonyolítania a fertőzöttek és a betegek elszállítását a származási országaikba. A rendelkezés Floridára, Georgiára, Dél-Karolinára és Puerto Ricóra érvényes.

A Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint az Egyesült Államokban szerdán délután már több mint 206 ezer fertőzést diagnosztizáltak, és a halottak száma meghaladja a 4300 főt.

Az amerikai haditengerészeti tárca nem menekíti ki a Guamnál lévő hadihajó teljes legénységét

Az amerikai haditengerészeti tárca nem menekíti ki a Guamnál állomásozó Theodore Roosevelt repülőgéphordozó-hajó teljes legénységét – közölte a tárca ügyvezető minisztere, Thomas Modly szerdán.

Az ügyvezető miniszter Washingtonban újságíróknak nyilatkozva azt sem zárta ki, hogy a hadihajó kapitányát felelősségre vonják, ha kiderülne, hogy kedden este ő szivárogtatta ki a sajtónak a minisztériumtól segítséget kérő levelet.

Kedden éjjel az amerikai sajtóban több helyütt is megjelent az a drámai hangú levél, amelyben Brett Crozier kapitány azt kérte, hogy az anyahajó ötezer fős legénységéből négyezer embert mentsenek ki és szigeteljenek el, mert a napokban már több embernél diagnosztizálták az új típusú koronavírust. “Nem állunk háborúban, a matrózoknak nem kellene meghalniuk. Ha nem cselekszünk azonnal, elveszítjük legértékesebb kincsünket: tengerészeinket” – írta Crozier kapitány.

Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a hajón egyre többen fertőződnek meg bizonyítottan a koronavírustól, és fertőtlenítésre is szükség lenne. Sajtójelentések névtelenséget kérő kormányzati tisztségviselőre hivatkozva azt közölték, hogy a hadihajón mintegy 80 ember szenved a koronavírus-fertőzéstől.

Thomas Modly szerdán úgy fogalmazott: nem ért egyet a kapitánnyal abban, hogy a hadihajón a legénységnek csak a tíz százaléka – 500 fő – maradjon, a többieket pedig mentsék ki. Elmondta, hogy a személyzet ezer tagját már kimenekítették, vagy ez éppen most van folyamatban, és az elkövetkező néhány napban további 2700 személyt mentenek ki, de a többieknek – 500 helyett 1300 főnek – a hajón kell maradniuk. A tárcavezető közölte azt is, hogy az eddig elvégzett vírustesztek 93 esetben pozitívak lettek, de 593 embernél nem mutattak ki fertőzést.

Közben Guamon – amely az Egyesült Államok külbirtoka Óceániában – sajtóértekezletet tartott Lou Leon Guerrero kormányzó is. Elmondta, hogy csakis azokat a tengerészeket szállásolják el a helyi szállodákban, akiknek negatív lett a vírustesztjük, de nekik is kéthetes karanténba kell vonulniuk. Pontosította azt is, hogy a szállodákban minden emeleten katonai rendőrség vigyáz majd a karantén és más óvintézkedések betartatására.

A Theodore Roosevelt hadihajó március elején a vietnami Danang kikötőjében járt, amikor Ázsiában már terjedt a koronavírus-járvány. Az amerikai védelmi minisztérium akkor azzal érvelve vette védelmébe a látogatást, hogy Vietnamban csak nagyon kevés fertőzést regisztráltak.

Trump: az Egyesült Államok megerősíti a drogkartellek elleni védelmét

Az Egyesült Államok megerősíti a drogkartellek elleni védelmét – jelentette be Donald Trump amerikai elnök a koronavírus elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján szerdán.

Az elnök közölte: a kormányzat hajókat küld a karibi és a kelet-csendes-óceáni térségbe, megelőzendő, hogy a drogkartellek előnyöket kovácsoljanak maguknak a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetből, és megpróbáljanak még több kábítószert az Egyesült Államokba csempészni.

“Nem engedhetjük meg, hogy a kábítószer-kereskedők kihasználják a világjárványt, és veszélybe sodorjanak amerikai életeket” – fogalmazott Trump. Közölte, hogy 22 országgal összefogva az Egyesült Államok Déli Főparancsnoksága “erősíti a térségben az ellenőrzést”, és felgyorsítja a feltételezhetően kábítószert szállító hajók elkobzását. Elmondta, hogy a küldetésben az amerikai haditengerészet rombolóhajói, a légierő gépei és helikopterei, valamint a parti őrség hajói vesznek részt.

A sajtókonferencián ezúttal jelen volt Mark Esper védelmi miniszter, Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, William Barr igazságügyi és Chad Wolf ügyvezető belbiztonsági miniszter is.

Esper újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, nem hozzák nyilvánosságra, hogy a déli főparancsnokság műveletei meddig tartanak. Utalt arra, hogy hatalmuk fenntartása érdekében korrupt politikai szereplők is támaszkodnak a kábítószer-kereskedelemből származó jövedelmekre. Konkrétan megemlítette a venezuelai, szavai szerint “törvénytelen Maduro-rezsimet”.

Milley tábornok megjegyezte, hogy hírszerzési információk támasztják alá a kábítószer-kereskedő kartellek tevékenységének erősödését. Kérdésre válaszolva sem kívánt azonban konkrétumokkal szolgálni. Hangsúlyozta viszont, hogy az amerikai hadsereg nem fogja megengedni, hogy a kartellek bejussanak az Egyesült Államokba.

William Barr “nemzetbiztonsági fenyegetésnek” nevezte a kábítószer-kereskedők tevékenységét, és leszögezte, hogy az az Egyesült Államok nem hoz “félintézkedéseket”.

Újságírói kérdésekre válaszolva Trump elmondta, hogy a kormányzat fontolgatja az amerikai belföldi repülőjáratok felfüggesztését a járvány amerikai gócaiba, így például New Yorkba, New Orleansba vagy Detroitba.

Kifejtette, hogy szükség van a farmokon dolgozó bevándorló munkásokra. Ehhez kapcsolódva Chad Wolf elmondta, hogy egy sor olyan megoldáson dolgoznak, amely lehetővé tenné a vízumok kiadását ezeknek a vendégmunkásoknak.

A fedélzetén halottakkal és fertőzöttekkel Florida partjainál várakozó két üdülőhajóról szólva Donald Trump arról tájékoztatta az újságírókat, hogy Kanada és az Egyesült Királyság hazaszállítja majd a saját állampolgárait. A többi utas sorsáról az amerikai elnök azt mondta: “segítenünk kell ezeknek az embereknek, nagy bajban vannak, és ilyenkor nem számít, hogy ki honnan jött”. Elképzelhetőnek tartotta, hogy amerikai orvoscsoportot küldenek fel a hajókra.

A sajtókonferenciával egy időben szállt le New York Kennedy repülőterén az az Antonov gép, amely Moszkvából hozott segélyszállítmányt a koronavírus elleni küzdelemhez. A szállítmányban maszkok, valamint egyéb orvosi és védőfelszerelések vannak.

Bernie Sanders a wisconsini előválasztás elhalasztására szólít fel

A demokraták amerikai elnökjelöltségére pályázó Bernie Sanders vermonti szenátor a wisconsini előválasztás elhalasztására szólított fel szerdán.

A középnyugati Wisconsin államban a jövő kedden tartanák az előválasztásokat a novemberi elnökválasztáshoz. Április 7-én egyébként csak egyedül ebben az államban voksolnának.

Elhalasztást kérő közleményében a vermonti szenátor azzal érvelt, hogy az embereket “nem szabad arra kényszeríteni, hogy az életüket kockáztassák a sorban állással a szavazófülkéknél”. Emlékeztetett arra is, hogy 15 másik tagállamban már követték az egészségügyi szakemberek tanácsait, és későbbre halasztották az előválasztásokat. “Arra sürgetjük Wisconsint, hogy kövesse példájukat” – írta Sanders.

Amerikai elemzők rámutatnak: a koronavírus-járvány jelentősen átalakította a demokraták előválasztási és elnökjelölő folyamatát. Egyes tagállamokban ugyanis személyes megjelenés helyett csakis levélben lehet voksolni, sok államban pedig májusra vagy júniusra halasztották az előválasztást. A Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzdő Joe Biden, Barack Obama volt elnök egykori alelnöke és Bernie Sanders szenátor az elmúlt hetekben már egyáltalán nem tartott kampányrendezvényt, és nem is nagyon szólaltak meg interjúkban vagy közleményekben.

A héten szombaton négy tagállamban lennének előválasztások, illetve jelölőgyűlések. A déli Louisiana már korábban bejelentette, hogy júniusra halasztja a voksolást. Hawaii, Alaszka és Wyoming pedig nem a halasztás, hanem a levélben lebonyolított szavazás mellett döntött, és ennek határidejét meghosszabbította: Alaszka április 11-ig, Wyoming április 17-ig, Hawaii pedig május végéig. (MTI)

Kapcsolódó: Meghalt egy újabb idős beteg, 585-re emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

Csökken az olasz kórházakban kezeltek száma, továbbra is magas a halottaké

Spanyolországban már százezer felett van a fertőzöttek száma

Országos tisztifőorvos: mindannyian ki vagyunk téve a fertőzésnek

Majdnem 860 ezer a fertőzöttek száma a világban

New Yorkban halottasházként működő hűtőkamionok – videó

A háziorvosok nyílt levélben közlik: nincs elég védőfelszerelés

(Kiemelt kép: John Swaller és az üzlet – Forrás: rendőrség, Google Maps, metro.co.uk)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!