Tényleg Laura Codruta Kövesi lesz az európai főügyész, Orbánék aggódhatnak

Megszavazták a román Laura Codruta Kövesi európai főügyészi kinevezésének támogatását az európai uniós tagállamok kormányainak képviselői, így már gyakorlatilag biztosra vehető, hogy ő lesz a hamarosan felálló intézmény első vezetője.

Az Állandó Képviselők Bizottsága (COREPER, a tagállamok EU-hoz akkreditált állandó képviselőiből áll, az EU Tanács döntéselőkészítő testülete) 17 szavazattal 5 ellenében jóváhagyta Laura Codruța Kövesi jelölését az Európai Ügyészség élére.

Miután a francia (és őket követve) a bolgár kormány megváltoztatta véleményét és a francia Bohnert helyett őt támogatta, a kérdés csak az volt, hogy megválasztják-e saját országának ellenállása dacára. Emlékeztetőül: Magyarország nem csatlakozott a szervezethez, amely jövő évi indulása után az EU költségvetésének rovására elkövetett (többek között korrupciós) bűncselekmények ügyében lesz jogosult nyomozni és vádat emelni, ezzel kiegészítve a csatlakozott országok saját ügyészségeinek munkáját.

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét az EU másik társjogalkotó szervezete, az Európai Parlament már korábban határozott támogatásáról biztosította.

Bennfentes források arról számoltak be, hogy a két intézmény képviselői szeptember 24-én ülnek össze, akkor minden bizonnyal hivatalosan is megállapodnak majd Kövesi kinevezéséről, ezt követheti a formális megerősítő szavazás a tanácsban.

Viorica Dăncilă román miniszterelnök a szavazás előtt kijelentette, a kormányzó Szociáldemokrata Párt nem támogatja Kövesi mandátumát, és  Luminița Odobescu, Románia eu-nagykövete ellene fog szavazni. Klaus Johannis román államfő viszont ma reggel felhívta a nagykövetet, és arra kérte, ne vegye figyelembe a miniszterelnök utasítását, szavazzon Kövesi mellett (a pletykák szerint pedig így is történt végül).

Kövesi öt éven át volt román korrupcióellenes főügyész, az általa vezetett ügyészség közreműködésével 9 minisztert, 6 szenátort, 21 parlamenti, és egy EP-képviselőt ítéltek el jogerősen és több mint 2 milliárd eurót szereztek vissza a román államnak.

Kövesi kinevezésével az Európai Ügyészség élére kerül, melyhez a 28 tagállamból  21-en csatlakoztak.

Magyarország ügyészséghez való csatlakozásáért Hadházy Ákos független képviselő indított aláírásgyűjtést, amihez 680 ezren csatlakoztak, Magyarország azonban így sem lesz része az uniós forrásokkal való visszaélések ügyében nyomozó ügyészségnek. Bizonyára nem véletlen, hogy az Orbán-kormány ellenzi a csatlakozást… (MTI, Mérce)

Kapcsolódó: A magyar kormány blokkolja a korrupciós jelentés közzétételét

(Kiemelt kép: Laura Codruta Kövesi – Wikipédia)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!