Szülés közben halt meg egy koronavírusos anya Londonban

Szülés közben meghalt egy koronavírussal fertőzött édesanya a londoni Whittington Kórházban. A gyermekét az orvosok meg tudták menteni.

Sunnak nyilatkozó források szerint a tragédia mélyen megérintette a kórház dolgozóit, többen sírva fakadtak, amikor kiderült, hogy a kismama életét vesztette. Arról egyelőre nincs hír, hogy az édesanya más betegségben is szenvedett-e.

A lap egyik forrása szerint rendhagyó esetről van szó, amelynek részleteit vizsgálatban tárják fel, a halál okaként egyelőre nem a koronavírust jelölték meg.

Izraelben kijárási tilalmat vezetnek be a pészah ünnepének kezdetén

Izraelben szigorú kijárási tilalmat vezetnek be a pészah ünnepének kezdetén, a szerdai széder este idejére – jelentette a helyi média.

Hatalmas sorok álltak ma az élelmiszerboltok előtt az egész országban, mert az emberek a tovább szigorított kijárási korlátozások előtt megpróbálják beszerezni az ünnepi asztalhoz és a következő napokhoz szükséges termékeket.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök tegnap esti televíziós beszédében bejelentette, hogy ma délután négytől tilos lesz elhagyni a településeket egészen szombat estig, és szerda délutántól csütörtök reggelig teljes kijárási tilalmat rendelnek el a pészah első napján tartott széder este miatt, amikor az emberek otthonaikat sem hagyhatják el.

A kormány ma szavaz a rendkívüli szigorításokról. A járvány fékezése érdekében tiltják meg idén a pészah ünnepén általában szokásos családi, nagycsaládi összejöveteleket, s ezért rendelték el, hogy mindenki csak legszűkebb családjával ünnepelhessen.

Az ünnepek alatt folyamatosan dolgoznak az egészségügyiek és a biztonságiak, valamint a koronavírusteszteket kiértékelő laboratóriumok is a katonai rádió híradása szerint.

Izrael nem tudott újabb lélegeztetőgépeket vásárolni, lemondták az amerikai, a német és a kínai rendeléseket is, és jelenleg a gépek  hazai előállításán dolgoznak a a kormány képviselői. Az újak nélkül háromezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre.

Izraelben eddig hatvanan haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és meghaladta a kilencezret az ismert fertőzöttek száma, akik közül száztizenhárman vannak lélegeztetőgépen.

Csehországban lassult a fertőzések számának növekedése

Tegnap újabb 235 koronavírusos fertőzést mutattak ki Csehországban, ezzel az összes fertőzött száma 4822-re emelkedett – olvasható az egészségügyi minisztérium honlapján ma reggel közzétett statisztikából.

Ez a növekmény azonban alacsonyabb, mint a múlt heti napi növekedési átlag, amely 253 volt – állapította meg a tárca. A legmagasabb növekedést – 332-t – pénteken, a legalacsonyabbat – 115-öt – pedig vasárnap mutatták ki.

A Covid-19 betegségben eddig 80-an haltak meg, míg a kigyógyultak száma 127-re emelkedett. A halálesetek száma hétfőn nyolccal, a gyógyultaké pedig 31-gyel emelkedett.

Az elvégzett laboratóriumi tesztek száma ma reggel már meghaladta a 91 ezret. Az utóbbi időben a napi tesztek száma 5-6 ezerre emelkedett.

Az egészségügyi tárca tegnap a szükségállapot teljes tartamára meghosszabbította az üzletek bezárását elrendelő márciusi döntését. A kormány tegnapi ülésén tudomásul vette a tárca döntését, illetve azokat a módosításokat is, amelyek alapján újabb boltok és szolgáltatások nyithatnak ki.

A harmincnapos szükségállapot április 11-én jár le, meghosszabbításáról ma tárgyal a cseh képviselőház. A kormány a múlt héten a szükségállapot harmincnapos meghosszabbítását kérte a testülettől, de az ellenzéki pártok azt csak április végéig akarják meghosszabbítani. Ugyanakkor követelik, hogy a kormány részletesen indokolja meg a szükségállapot bevezetését.

A képviselőházi frakciók ma reggeli nyilatkozatai alapján éles politikai vita és kompromisszumos megoldás várható.

Újra járnak a külföldön rekedt oroszokat hazaszállító különgépek

Oroszország felújította a koronavírus-világjárvány miatt külföldön rekedt állampolgárainak hazaszállítását, tegnap két, ma három különgép indult el. Eközben a fertőzöttek száma napi rekordnövekmény mellett kis híján elérte a 7500-at.

Ma egyedül Bangkokból három repülőgépet ütemeztek be Moszkva, Szentpétervár és Novoszibirszk úti céllal. Tárgyalások folynak a New Yorkban és Jerevánban várakozó orosz állampolgárok hazaszállításáról.

Oroszország februártól kezdte el korlátozni a nemzetközi légiutas-forgalmat, majd március 27-től már csak hazatérő állampolgárokat szállító különgépeket fogadtak az orosz légikikötők, majd szervezési és közegészségügyi megfontolásból ezeket is leállították. A hazatérni kívánó állampolgároknak az orosz kormányablakon keresztül kellett megerősíteni igényüket.

A ma közölt hivatalos adatok szerint egy nap alatt 1154-gyel, 7497-re nőtt az új koronavírussal megfertőzöttek száma Oroszországban, ami újabb rekordot jelent. Közülük 5181-et Moszkvában tartanak számon, 697 fős napi növekmény mellett. A halottak száma 58 (ez 11 új elhunytat jelent), a gyógyultaké pedig 494. A fertőzés a 85 régióból immár 81-et érint.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) szerint Oroszországban csaknem 800 ezer szűrést végeztek el eddig, és 185 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt, koronavírus-fertőzés gyanújával. Hétfőtől a fővárosban és Moszkva megyében hozzáférhetővé vált a fizetős otthoni tesztelés lehetősége, 1250 rubeles (5500 forint) áron, az egészségügyi személyzet kiszállási költségeit nem számítva.

Az orosz távol-keleti Tengermelléken a hatóságok műszaki nehézségek miatt lemondtak arról a tervükről, hogy mától sms-ben megküldött napi engedélyhez kössék az emberek közlekedését. A mára virradóra beindított rendszert túlterhelték az igénylések.

Moszkvában egy QR-kódos esetenkénti lakáselhagyási engedélyezést terveztek bevezetni, de Szergej Szobjanyin polgármester kijelentette, hogy a fővárosiak egészében véve betartják a kötelezően elrendelt önizolációt, ezért egyelőre csak az igazoltan vírusfertőzött emberek mozgásának felügyeletét erősítették meg. (MTI, 24.hu)

Kapcsolódó: Hetvenkétezerrel, 1,347 millióra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a világon

Az Egyesült Államokban meghaladja a tízezret a halottak száma

Emelkedett a halottak, csökkent az új fertőzöttek száma Olaszországban

Intenzív osztályon a brit miniszterelnök

Karantén-felmérés

Orbán bejelentette a kormány válságkezelő gazdasági terveit

Levettek a lélegeztetőgépről két beteget a Szent László kórházban

(Kiemelt kép: a londoni kórház)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!