Szlovénia összes szennyvíziszapját Magyarországra szállítják

Hiába büdös a fekália, a pénznek nincs szaga. Most kiderült, hogy nem csak fél Horvátország szennyvíziszapját tárolják nálunk, hanem egész Szlovéniáét is.

Pest Megyei Kormányhivatal tavaly 41 ezer tonna horvát szennyvíziszap behozatalára adott ki engedélyt, ennek alapján a horvát állami tulajdonban lévő Girk Kalun 34 ezer, a Kemis Termoclean pedig 7 ezer tonna szennyvíziszapot hozott be Magyarországra. Az idei évre nemcsak meghosszabbították Girk Kalun szállítási engedélyét, hanem megemelték a kvótáját, ennek alapján 48 ezer tonna szennyvíziszapot szállíthat be az év végéig.

Szlovéniából pedig egy éves termelésének megfelelő mennyiségű szennyvíziszap érkezett tavaly két magyar feldolgozótelepre – értesült a 24.hu.

Nagyobb sebességre kapcsoltak a Székesfehérvár határában lévő agyagbányában, sűrűbben fordulnak a szennyvíziszappal megrakott kamionok – számolt be a portál helyi forrása. Márton Roland, a város egy részét büdösségbe borító szennyvíziszap importjának leállítását követelő önkormányzati képviselő, egyben az MSZP székesfehérvári szervezetének elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy mostanság ljubljanai rendszámú járművek érkeznek a Gombócleső-hegyi felhagyott bányába.

Kiderült, hogy tavaly 30 ezer tonna szennyvíziszap érkezett Szlovéniából a magyarországi telepekre. Mivel az Eurostat adatai alapján az ország szennyvíztermelése 2010 és 2015 között évente 26 és 30 ezer tonna között mozgott, ezért kijelenthető, hogy 2018-ban egész Szlovénia szennyvíziszapját hazánkban dolgozták fel.

A két ország szennyvízét tároló egyik telephely egy fideszes képviselő családjának érdekeltsége.