Szlávik: sok mindent nem tudni még az új típusú koronavírusról

Folyamatosan nő a gyógyultak száma, amely elérte a 904-et – ismertette a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján.

Szlávik János elmondta, hogy enyhe tünetekkel a betegek jellemzően 1-2 hét alatt meggyógyulnak, ugyanakkor azok, akik súlyos tünetekkel kerülnek kórházba, sokszor ott töltenek 3-4 hetet, vagy még is több időt.

Megismételte, a fertőzött a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet, és a tünetek megjelenésétől számítva 5-6 napig a legerősebb a fertőzés valószínűsége.

A főorvos kitért arra, hogy hogy sok mindent nem tudni még az új típusú koronavírusról. Nem tudni honnan származik, hogy jutott át az emberekre, nem tudni pontosan, hogyan terjed emberről emberre, vagy mikor lesz védőoltás.
Szlávik János elmondta, azt feltételezik, hogy a vírus denevérről jutott át az emberre egy úgynevezett “köztigazda” állat által. Megjegyezte: a denevérek képesek betegség nélkül hordozni az Ebola vagy a veszettség kórokozóját is.

Mint mondta, a vírus feltehetően mutáció révén kerülhetett át az emberre, a világon négymillió embert fertőzve meg. Az nyilvánvaló, hogy cseppfertőzéssel terjed, de kutatók egyre több testnedvben találják meg a vírust.

A szakember úgy fogalmazott, az egészen pontos mechanizmusokat nem ismerni a vírussal kapcsolatban, de azt már tudni, hogy a fertőzött ember a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet, és a fertőzés valószínűsége a tünetek megjelenésétől számítva 5-6 napig a legnagyobb.

Azt sem lehet tudni – mondta -, hogy a fertőzésből kigyógyultak napok vagy hetek múlva fertőznek-e akkor is, ha tesztjeik negatívnak bizonyulnak.

Szlávik János szerint egyelőre az sem egyértelmű, hogy ki lesz súlyos beteg, mi az oka annak, hogy egyesek súlyos, mások enyhe tünetekkel vészelik át a fertőzést, vagy hogy milyen immunmechanizmusok játszanak abban szerepet, hogy egy fiatal, egészséges embernél a betegség súlyos lefolyású lehet.

A főorvos szerint továbbra is kérdéses, hogy mikorra lesz védőoltás a koronavírus ellen; egyesek ez év őszére, télre, mások pedig jövő tavaszra vizionálják ezt.

Azonban lehet, hogy a védőoltás már elkészült – jelezte -, de nagyon hosszú időnek kell eltelnie, hogy azt biztonsággal alkalmazni tudják.

Szlávik János felidézte, negyven évvel ezelőtt, 1980. május 8-án jelentette be az Egészségügyi Világszervezet, hogy sikerült a fekete himlőt elpusztítani. A kórokozó 300 millió ember halálát okozta. Az utolsó beteget – egy szomáliai férfit – 1977-ben regisztrálták, ő felgyógyult a betegségből. Azóta a fekete himlő vírusát két “szuper biztonságos” laboratóriumban tárolják.Úgy fogalmazott: azt szeretné, ha a közeljövőben a koronavírust is már csak laboratóriumban őriznék.

Operatív törzs: már 266 hatósági házi karanténban levő vállalta az elektronikus ellenőrzést

Már 266 hatósági házi karanténban levő vállalta, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartja-e a korlátozó intézkedést – ismertette a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa online sajtótájékoztatón szombaton.

Kiss Róbert alezredes elmondta, a hatósági házi karanténban levők egy szoftver letöltésével tudják lehetővé tenni, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze őket. Ismertette: tegnap 779 hatósági házi karantént rendeltek el, így 10 927 ilyen korlátozó intézkedés van folyamatban. Közülük 32 emberrel szemben kellett tegnap intézkedniük a rendőröknek, mert nem tartották be a szabályokat.

A rendőrök a védelmi távolságtartás betartását, illetve a maszkviselést ellenőrizve tegnap 117 alkalommal intézkedtek, ebből 66 figyelmeztetéssel zárult, 18 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, és 33 feljelentést tettek. Hétfő óta 301 alkalommal intézkedtek a rendőrök a védelmi szabályok megsértése miatt – tette hozzá az alezredes.

A kijárási korlátozásokat megszegőkkel szemben tegnap 508 alkalommal intézkedtek a rendőrök, 338 esetben figyelmeztetették a szabályszegőket, 98 helyszíni bírságot szabtak ki és 72 feljelentést tettek – ismertette.

Kiss Róbert elmondta azt is: ma délelőtt a teherforgalomban a kilépő oldalon jelentős, 4 órás várakozásra kell számítani Csanádpalotánál, illetve a személyforgalomban kilépő oldalon Nagylaknál.

Kérdésre válaszolva megismételte: az agrárdolgozók csütörtök óta Záhonynál és Nagylaknál beléphetnek Magyarországra. A vendégmunkások belépésének feltétele, hogy 48 órával a határátlépés előtt a munkaadó küldjön értesítést a használni kívánt határrendészeti kirendeltségre, amelyben megjelöli a munkavállaló adatait, munkavégzésének helyt és idejét, illetve a szállása címét.

Tájékoztatása szerint idáig 31 agrármunkás belépését kezdeményezték Magyarországra.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársa ismertette: a mintavételek száma 103 258-ra nőtt, az adatokat frissítették, azok már tartalmazzák az orvosi egyetemek kutatási mintavételeinek számát is.

Orbán: sohasem volt olyan szükség az együttműködésre az európai országok között, mint most

Orbán Viktor ez az Európa-nap alkalmából mondta ma. A kormányfő közösségi oldalán megosztott videóban az Európai Unió vezető politikusai szólaltak meg, különböző helyszínekről bejelentkezve. Orbán Viktor a budai várból, háttérben a Parlamenttel és a Duna látképével azt mondta: “Mikor, ha nem most. Sohasem volt olyan szükség az együttműködésre, mint éppen most az európai országok között”. Ehhez pedig sok sikert kívánt Európának.

Miniszterelnökség: a járvány miatt egyszerűsítik a lakossági és vállalati ügyintézést

A járvány miatt tovább egyszerűsíti a kormány a lakossági és vállalati ügyintézést – közölte ma a Miniszterelnökség.

A közlemény szerint a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként újabb kormányzati intézkedés segíti az állampolgárok egészségének védelmét és a vállalkozások működését.

A hatósági engedélyezés helyett bejelentéssel is végezhető lesz a legtöbb tevékenység, így csökkentve az ügyintéző-ügyfél találkozások számát, valamint a vállalkozások adminisztrációs terheit.

A bürokráciacsökkentő intézkedésnek köszönhetően akár a bejelentéstől számított kilencedik naptól szabadon elkezdhető lesz a kívánt tevékenység.

Új rendeletet alkotott a kormány a veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettségről és az ellenőrzött bejelentésről. A változtatás lényege, hogy az engedélyköteles  tevékenységek – egyes kivételekkel – már az elektronikus úton – ügyfélkapu, online űrlap segítségével vagy email útján – történő bejelentést követően gyakorolhatók lesznek.  Így sok más ügy mellett például az üzletek működésének engedélyezése, vagy egy építmény használatba vételének engedélyezése is lényegesen egyszerűbbé és gyorsabbá válhat – tették hozzá.

Megjegyezték, évente 3-4000 különböző eljárásfajtában csaknem 25 millió engedélyezési eljárást folytatnak le a kormányhivatalok és más közigazgatási szervek.

Karácsony: a budapestieknek járnak a fővárosi fertőzöttségi adatok

Az operatív törzs ma sem adott választ arra, hogy a kormány közli-e a Budapestre vonatkozó koronavíurs-fertőzöttségi adatokat, pedig azok járnak a fővárosiaknak, akik eddig “tiszteletreméltó belátással” tartották magukat a korlátozó intézkedésekhez – közölte a főpolgármester szombaton a Facebookon.

Karácsony Gergely bejegyzésében kifejtette, továbbra is követelik a fővárosi fertőzöttségi adatokat, mert azokra egyre nagyobb szükség van a város újranyitásának tervezése miatt, de azért is, mert “szaporodnak az ellentmondások, egyre több a tisztáznivaló”.

Példaként említette, hogy az operatív törzs ma szokásától eltérően nem közölte, hányan vannak kórházban, és hányan lélegeztető gépen.

“Miért maradt ki ez az adat?” – kérdezte Karácsony Gergely.

Szerinte nagyon fontos lenne tudni azt is, miért tűnt el közel négyezer adat egyik napról a másikra a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról. Azt kérdezte, igaz-e a feltételezés, hogy az eltűnt adatok alapján már március elején nagyobb arányú lehetett a fertőzés.Karácsony Gergely hangsúlyozta, nagyon fontos lenne látni, hány lakossági és intézményi, vagyis elsősorban kórházi fertőzést regisztráltak. A főpolgármester ezzel kapcsolatban megjegyezte, a magánegészségügyben végzett, megbízhatónak tekinthető 1800 teszt 0,3 százaléka lett pozitív.

“Ez is azt a gyanút erősíti: a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz” – közölte.

Karácsony Gergely szerint amennyiben ez igaz, akkor “elképesztő felelőtlenség” volt a fővárosi kormányhivatal részéről megtiltani a kórházból kikerülő betegek tesztelését.

DK: Orbán Viktor elfeledkezett a nyugdíjasokról

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány okozta válságban is elfeledkezett a nyugdíjasokról, helyette saját oligarcháit tömte ki “közpénzmilliárdokkal” – mondta az ellenzéki párt szóvivője a Facebookon közvetített mai online sajtótájékoztatón.

Barkóczi Balázs kifejtette, a nyugdíjasok hónapról hónapra egyre rosszabb helyzetbe kerülnek, mivel a hivatalos áprilisi statisztikai adatok szerint az élelmiszerek 8,7 százalékkal, a szolgáltatások pedig 3 százalékkal drágultak egy év alatt.

A kormány eközben elzárkózik a nyugdíjemeléstől, illetve a DK által javasolt egyszeri juttatás kifizetésétől, a gazdasági válság miatt pedig nincs remény nyugdíjprémiumra – mondta a DK szóvivője.

Barkóczi Balázs úgy fogalmazott, az “orbáni alamizsna csomagban” egy fillér sem jár a nyugdíjasoknak, akik az elmúlt tíz évben is csak szépen hangzó ígéreteket és áremeléseket kaptak.

MSZP: a kormány önfényezésre használja a járványt

Az MSZP szerint a magyar kormány Európában példátlan módon arra használja a koronavírus-járványt, hogy “saját magát fényesítse” – mondta Korózs Lajos, a szocialisták országgyűlési képviselője ma a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus kifejtette, nem tud arról, hogy Európában lenne még egy ország, amely a magyar kormányhoz hasonlóan több mint 6 milliárd forintot költ plakátkampányra a járvány alatt.

“Ezek a fiúk nem tudnak kormányozni, lopni tudnak, propagandát nyomni, azt tudják” – fogalmazott.

Korózs Lajos megismételte, az MSZP 6,5 százalékos, januárig visszamenő nyugdíjemelést, valamint a 100 ezer forint alatti nyugdíjat kapóknak további 20 ezer forint egyszeri kifizetést követel.

A szocialista politikus elmondta, a nagyon alacsony nyugdíjak felzárkóztatásához is ragaszkodnak, ezt a méltányossági nyugdíjemelést pedig nyolc évig lehetne fizetni a kormány mostani plakátkampányából.

Korózs Lajos kitért arra is, hogy a nyugdíjemelést leginkább a “múlt hónapban elszabadult infláció” teszi szükségessé, valamint az, hogy a nyugdíjak jelentősen lemaradtak a nettó átlagbérektől. Utóbbival kapcsolatban elmondta, míg 2015-ben az átlagos nyugdíj a nettó átlagbér 67 százalékát tette ki, addig ez az arány mára 52 százalékra csökkent.

Az MSZP politikusa bejelentette továbbá, hogy a parlament népjóléti bizottságának elnökeként vizsgálatot indít arról a sajtóban megjelent információról, amely szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról 4 ezer koronavírus-teszteredmény tűnt el.

Párbeszéd: legyen alapvető munkavállalói jog az otthoni munkavégzés!

A Párbeszéd országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi, hogy legyen alapvető munkavállalói jog az otthonról történő munkavégzés – mondta a Kocsis-Cake Olivio, a párt országgyűlési képviselője a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus kifejtette, a járvány alatti korlátozások idején kiderült, hogy a távmunka sok esetben praktikus, ezért azt érdemes lehet fenntartani a veszélyhelyzet utáni időkben is.

A Párbeszéd javaslata alapján a munkavállalóknak a veszélyhelyzetben jogukban állna otthonról dolgozni, amennyiben a munkaköréből adódó feladatokat onnan is el tudják végezni – mondta Kocsis-Cake Olivio.

Hangsúlyozta, kezdeményezésük alapján a munkavállalók a járvány elmúltával a szabadsághoz hasonlóan igényelhetnének otthoni munkavégzést, egy évben 52 napot.

A Párbeszéd politikusa szerint javaslatukkal a munkavállalóknak jelentősen kevesebbet kellene utaznia, ami kevesebb stresszt és kisebb környezeti terhelést jelent.

LMP: a kormány a civil szférában dolgozóknak is adjon bérkiegészítést!

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy a civil szférában dolgozóknak is adjon bérkiegészítést a koronavírus-járvánnyal összefüggésben – mondta az ellenzéki párt társelnöke a Facebookon közvetített mai online sajtótájékoztatón.

Schmuck Erzsébet úgy fogalmazott, az államnak nem szabad elvárnia, hogy a civilek ingyen dolgozzanak. A civilek az elmúlt harminc évben bebizonyították, hogy kevés pénzből hatékonyan tudnak állami feladatokat ellátni a szociális, az egészségügyi, az oktatási, a sport, a kultúra és a környezetvédelem területén – fejtette ki.

Hangsúlyozta, a civilek a koronavírus-járvány idején is segítik az egészségügyi ellátást és idősgondozást, ugyanakkor ők is nagyon nehéz helyzetbe kerültek, külső segítség nélkül pedig sok munkahely megszűnésére lehet számítani.

Schmuck Erzsébet szerint a kormánynak fel kellene ismernie, hogy “civilség” nélkül nincs demokrácia, ráadásul kis pénzből oldanak meg olyan feladatokat, amelyekre a kabinet képtelen. (MTI)

Kapcsolódó: Magasabb az uniós átlagnál a magyarországi halálozási arány

Utólagosan meghamisították az influenza figyelőszolgálat márciusi jelentéseit

Csaknem négymillió a fertőzöttek száma a világon

Meghalt 13 újabb beteg a járvány miatt Magyarországon

Az Egyesült Államokban egyetlen nap alatt több mint 1600 áldozata volt a járványnak

Ezen a hétvégén már látogatható a Margitsziget

Egy francia kórház szerint már novemberben volt koronavírusos betegük