Szimbolikus keresztek a Copacabana strandon

Száz jelképes sírt ástak Rióban, a Copacabana strandon, ezzel emlékeztek szimbolikusan a koronavírus-járvány több mint 40 ezer brazil áldozatára.

A Rio de Paz civil szervezet ezzel arra akarta felhívni a figyelmet, ahogyan a brazil kormány kezeli a válságot. A csoport vezetője szerint Brazília Jair Bolsonaro elnök miatt került fel a lista első három helyére a világon a halálesetek és a megbetegedések számával. A szövetségi kormány ugyanis nem vette komolyan a járványt és sorozatosan hibákat követett el.

Antônio Carlos Costa, a Rio de Paz vezetője hangsúlyozta, ha a válság kezelésének módján nem változtatnak, Brazíliában lesz a legtöbb halálos áldozat.

Brazíliában már több mint 40 ezer áldozatot és több mint 800 ezer megerősített COVID-19 esetet regisztráltak.

A civil szervezet azt követeli Jair Bolsonaro elnöktől, hogy változtasson álláspontján a sok halottat követelő járvány és az antidemokratikus lépések ügyében.
Copacabana

A civilek tiltakozó akciója persze nem tetszett Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnök híveinek, volt aki hangosan trágárkodva szidta a tüntetőket és volt, aki felborogatta a keresztek egy részét. A kereszteket ezek után egy olyan férfi állította vissza, akinek a 25 éves fia meghalt a járvány miatt.

Bolsonaro szerint egyébként minden rendben van, a brazil elnök a Facebookon felszólította a híveit, hogy menjenek be a kórházakba fotózni és azt bebizonyítani, hogy van elég szabad ágy és lélegeztető készülék. Szerinte senki nem halt meg ezek hiánya miatt. (Euronews, Correio Braziliense, Estadão)

Kapcsolódó: Brazília is kiléphet a WHO-ból

Bolsonaro szembemegy az autópályán, és élvezi

A járvány Brazília őslakosok lakta területein is terjed

WHO: Dél-Amerika a koronavírus-járvány új gócpontja

(Kiemelt kép: a Copacabana – a Rio de Paz Twitter oldala)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!