Szanyi Tibor kilépett az MSZP-ből

Megszüntette tagságát a Magyar Szocialista Pártban (MSZP) Szanyi Tibor. A döntését a Twitteren jelentette be, 

Az Indexnek a párt volt alelnöke ezt azzal indokolta, hogy jövőjét nem az MSZP-ben képzeli el, hanem más politikai tervei vannak.

Ezekről azonban egyelőre bővebben nem kívánt nyilatkozni, annyit mondott csak:

őrületes baloldali vákuum keletkezett Magyarországon, jelenleg nincs egyetlen valódi baloldali tömörülés sem, csak neoliberális pártok működnek, holott ebben a társadalomban ma is sokan, sok fiatal is kifejezetten baloldali érzelmekkel és meggyőződéssel bír, így joggal igényli ezek hiteles politikai képviseletét.

A portál kérdésére, hogy ezek szerint az MSZP mára nem hitelesen baloldali, Szanyi azt mondta:

nincs semmi meglepetés ebben, mintegy 15 éve mondom, hogy számomra az MSZP nem, vagy nem eléggé baloldali.

A Twitteren is azt írta:

A magyar baloldalon szervezeti űr van, s ennek belakásával kívánok foglalkozni.

Eddigi párttársait levélben tájékoztatta döntéséről, és annak okairól, az ügyet pedig ezennel lezártnak tekinti. Politikai terveiről ugyanakkor Szanyi heteken belülre ígért további tájékoztatást.

Az MSZP-t valóban évek óta nyíltan kritizáló politikust júliusban visszahívták a párt alelnöki tisztségéről, feje felett pedig heteken át különböző etikai és fegyelmi eljárások tornyosultak, miután többször nyilvánosan bírálta az MSZP politikai irányvonalát és a vezetőség, elsősorban Tóth Bertalan pártelnök döntéseit az európai parlamenti (EP) választásokat követően. A voksoláson ugyanis az MSZP-Párbeszéd listája történelmi mélypontot jelentő, 6,61 százalékos eredményt ért el, így pedig Szanyi is lemaradt, és a második helyről sem jutott be az uniós parlamentbe.

Kapcsolódó: Szanyi kapitány nem tudja abbahagyni az MSZP pocskondiázását

Szanyi Tibor új mozgalom létrehozását tervezi

Felfüggesztette Szanyi Tibor párttagságát az MSZP elnöksége