Számos fertőző betegség terjedését hátráltatják a járvány miatti óvintézkedések

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) mellett egy sor fertőző betegség terjedését is hátráltatják az új vírus miatt bevezetett óvintézkedések Németországban a háziorvosok szövetségének (Deutscher Hausärzteverband) tapasztalatai szerint.

A tisztaságra irányuló fokozott figyelem és a társas távolságtartás szabálya révén nemcsak a koronavírus-fertőzés veszélye csökkent, hanem általában véve alacsonyabb a fertőzésveszély, mint máskor – mondta Ulrich Weigeldt, a DH vezetője a Berliner Morgenpost című lap mai összeállítása szerint.

A koronavírus-világjárvány miatt bevezetett fertőzéshigiéniai előírások egy sor betegség terjedését visszavetették, kevesebb például a gyomorpanaszokat okozó fertőzések és a felső légúti megfázásos fertőzések száma is. Jó lenne, ha ez a kedvező hatás tartóssá válna, ezért a járvány miatt begyakorolt szabályok közül többet a mindennapok részévé kellene tenni.

Mindenekelőtt a gyakori és alapos kézmosást és a szellőztetést lenne érdemes rutinná gyökereztetni – fejtette ki a szakember.

Az egészségügyi ellátórendszerben is adódnak tanulságok. Hasznos megoldás volt a telefonos konzultáció bevezetése a felső légúti panaszokkal küszködőnek, és az is, hogy az ilyen konzultáción kialakított távdiagnózis alapján helyezték betegállományba az érintetteket. Ezt is állandóvá kellene tenni – mondta a háziorvosok érdekképviseletének vezetője, kiemelve: a koronavírus-járvány megmutatta, hogy nem kell minden panasz miatt rögtön felkeresni a rendelőt. A háziorvosok jól ismerik a páciensek többségét, és az egyszerűbb betegségek esetében telefonos konzultáció alapján is fel tudják mérni a páciens állapotát.

Hozzátette: azt is remélik, hogy a járvány hatására többen oltatják majd be magukat a szezonális influenzavírus ellen. A leginkább veszélyeztetett csoportok tagjainak, vagyis az időseknek és a munkájuk révén sok személyes – és így fertőzésveszéllyel járó – kapcsolatba kerülő embereknek lehetőleg mind meg kellene kapniuk az influenza elleni oltást – mondta Ulrich Weigeldt.

Németországban nagyjából egy hónapja – május 10. óta – tartósan 1000 alatt van az igazolt új fertőzések napi száma. Az utóbbi napokban az 500-as határt sem érte el az új esetek száma, és a járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll. Ezek általában nagyobb összejövetelekhez, családi, vallási eseményekhez köthetőek, vagy olyan munkahelyekhez, amelyekben nehezen megoldható a biztonságos távolság betartása a dolgozók között, vagy más körülmények – például a hűtőházakban fenntartott alacsony hőmérséklet – kedveznek a vírus terjedésének.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézethez (RKI) tegnapról mára 214 új fertőzésről érkezett jelentés a járási és városi egészségügyi hivataloktól. A 16 tartomány közül kettőben – Schleswig-Holstein, Szász-Anhalt – egy esetet sem regisztráltak, a tartományok többségében 10 alatt volt az igazolt új fertőzések száma.

Az új esetekkel együtt a járvány kezdete óta 184 193 SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki Németországban.

A gyógyultnak minősülő, vagyis a fertőzésen már átesett igazolt fertőzöttek becsült száma 400-zal 169 600-ra emelkedett.

A vírus okozta betegségben (Covid-19) 8674 regisztrált fertőzött halt meg, ez 6-tal több az egy nappal korábbinál.

Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő regisztrált fertőzöttek becsült száma 6000 alatt van a 83,1 milliós országban.

Spanyolországban 48 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt egy napban

Spanyolországban 48 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt egy napban – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium.

A tartományokból érkezett adatok összesítése szerint eddig 241 717 embernél igazolták a fertőzést az első, január végén azonosított eset óta.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi sajtótájékoztatóján elmondta: az új esetek között egyre nagyobb az enyhe lefolyású fertőzések aránya, akik nem szorulnak kórházi ellátásra.

A fertőzöttek közül jelenleg több mint 3400-en vannak kórházban, 527 pácienst intenzív osztályon ápolnak – részletezte, hozzátéve, hogy az elmúlt egy hónapban azonosított esetek harmada tünetmentes volt.

A SARS-CoV-2 nevű vírus miatt 56-an veszítették életüket az elmúlt egy hétben. A halálesetek összesítését a szaktárca átmenetileg felfüggesztette, amíg a korábban tapasztalt feldolgozási hibákat ellenőrzik a tartományok. A nyilvántartásban továbbra is a korábban már közölt 27 136 halálos áldozat szerepel.

Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint március 10-e óta az állam egyebek mellett 130,4 millió szájmaszkot és 5,3 millió gyorstesztet osztott szét a tartományok és különböző szociális szervezetek között.

Spanyolországban június 21-én jár le a belföldi szabad mozgást korlátozó szükségállapot, amely tizenkét hete van érvényben. Azokban a tartományokban, ahol a járványügyi enyhítések elérték az utolsó fázist, például Andalúziában vagy Baszkföldön, az autonóm kormány már engedélyezte a lakhely szerinti megye elhagyását, ám a tartományok közötti átjárás továbbra sem lehetséges.

A dél-európai ország július elsejétől nyitja meg határait a nemzetközi turizmus előtt.

Ausztriában a fővárosban terjed leginkább a járvány

Ausztriában a fővárosban a legmagasabb a koronavírus-járvány terjedésének mértéke, az országban a hétvégén 66 új fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 61-et Bécsben – közölték ma a helyi hatóságok.

A vidéki tartományokban kedvezőbb a helyzet, az elmúlt 24 órában Alsó-Ausztriában hárman fertőzőtek meg, míg Felső-Ausztriában és Vorarlbergben egy-egy ember koronavírus-tesztje lett pozitív.

Az aktív betegek száma is Bécsben a legmagasabb. Jelenleg az országban 357 beteget tartanak nyilván, közülük 305-en élnek az osztrák fővárosban.

Ausztriából eddig összesen 16 881 igazolt fertőzöttet jelentettek, az esetek több mint negyedét (3 464 fő) Bécsből. 15 839-en időközben meggyógyultak, közülük 2 986-an vannak Bécsben.

A kórházban gyógykezeltek száma is nőtt: vasárnap az országban 70-en, hétfőn viszont már 82-en részesültek kórházi kezelésben. Az intenzív osztályon fekvő súlyos betegek száma továbbra is 17.

A koronavírus okozta megbetegedés szövődményeibe 672-en haltak bele; legtöbben a fővárosban (174 fő), Stájerország tartományban (137 fő) és Tirolban (101 fő). Az áldozatok száma Burgenlandban a legalacsonyabb (11 fő).

Újabb mélyponton a halálozások és az új fertőzések száma Nagy-Britanniában

A koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások március végi bevezetése óta nem mért mélypontra csökkent az újonnan kimutatott fertőzések és a halálesetek napi száma Nagy-Britanniában. A korábbi gócpontnak számító Londonból 24 óra alatt egyetlen új halottról sem érkezett jelentés.

A brit egészségügyi minisztérium ma délutáni ismertetése szerint az előző este zárult 24 órában országszerte 55 koronavírus-beteg halálát regisztrálták. Ez a legalacsonyabb napi halálozási adat azóta, hogy március 23-án érvénybe léptek a járvány megfékezését célzó nagy-britanniai intézkedések.

A brit hatóságok tegnap 77 halálesetről számoltak be, és az is az addigi legalacsonyabb napi halálozási szám volt.

A nagy-britanniai Covid-19-járvány április közepi tetőzésének idején 940 felett járt a napi halálesetek átlagos száma.

A beszámoló szerint Londonban, amely a korábbi hónapokban a brit koronavírus-járvány góca volt, immár második napja nem regisztráltak egyetlen olyan halálesetet sem, amelyet koronavírus-fertőzés okozott.

Skóciában és Észak-Írországban ugyancsak második napja nem érkezett hatósági bejelentés koronavírus-betegek haláláról.

A mai friss adatsor szerint Nagy-Britanniában eddig 40 597 olyan haláleset történt, amelyet szűrővizsgálattal bizonyított módon koronavírus-fertőzés okozott.

A szakértők rendre hangsúlyozzák, hogy a hétvégéken és a hét első napjaiban általában alacsonyabbak a halálozási számok, mivel a hatóságok szombaton és vasárnap kevesebb adatot dolgoznak fel.

Az utóbbi 24 órában országosan feljegyzett 55 haláleset azonban a korábbi hétvégékkel együtt is messze az eddigi legalacsonyabb napi halálozási adat.

A brit egészségügyi tárca közölte: a ma délelőtt végződött egy napon 138 183 vírustesztet végeztek Nagy-Britanniában és 1205 új fertőzést azonosítottak.

Az újonnan kiszűrt esetek száma is most a legalacsonyabb a járványellenes intézkedések bevezetése óta.

Áprilisban, a járvány tetőzésének idején naponta 6-7 ezer új koronavírus-fertőzést azonosítottak.

Az egészségügyi hatóságok szerint az R reprodukciós ráta országos átlagban jelenleg 0,7-0,9 között jár, ez azt jelenti, hogy tíz koronavírus-fertőzött átlagosan tíznél kevesebb másik embernek adja tovább a Covid-19 betegséget okozó vírust.

Az 1 alatti R ráta a járvány terjedésének lassulását jelzi.

A hétfői adatismertetés szerint a járvány kezdete óta eddig elvégzett több mint 5,7 millió koronavírus-szűrés leletei közül 287 399 lett pozitív.

Belgiumban újra nyithatnak az éttermek és a bárok, újra lehet misézni

Szigorú feltételek mellett újra nyithatnak az éttermek és a bárok mától Belgiumban. Engedélyezett az istentiszteletek megtartása, a belföldi utazás és a beltéri sporttevékenység. Az illetékes belga hatóság a koronavírus miatt elhunytak és az új fertőzöttek számának további csökkenéséről tájékoztatott.

A belga kormány múlt heti döntésének értelmében a rendkívüli intézkedések feloldásának harmadik szakaszában a vendéglátóipari egységek teraszai nyílhatnak meg abban az esetben, ha zárt térben nem oldható meg az asztalok közötti másfél méteres távolság megtartása.

Bárpultnál sem rendelni, sem fogyasztani nem lehet. A rendelés felvételét felszolgáló végezheti az asztaloknál, valamint az ételeket és italokat szintén csak a pincér hozhatja ki. Zárt térben szájmaszkot az asztalnál nem, de például érkezéskor és távozáskor viselni kell. Minden szórakozóhely éjjel egy óráig tarthat nyitva.

A rendelkezések lehetővé teszik továbbá a legfeljebb 10 fős, zárt térben rendezett magánjellegű összejövetelek megtartását. A 65 év felettiek veszélyeztetettségére ez esetben is figyelemmel kell lenni.

Újra végezhetők a beltéri sporttevékenységek. A biztonságos távolságtartás mellett legfeljebb 20 ember tartózkodhat egy légtérben. Akár többnapos kirándulásra is lehetőség nyílik az országon belül, de határait más országok felé csak június 15-én nyitja meg Belgium. Legfeljebb 100 fő részvételével vallási rendezvények megtartása is engedélyezett, valamint nyitva tartásuk esetén újra látogathatók a templomok.

A higiéniai és a biztonságos távolságtartásra vonatkozó szabályok minden esemény alkalmával nélkülözhetetlenek – jegyezték meg.

A belga közegészségügyi szolgálat ma arról tájékoztatott, hogy tovább csökkent a járvány következtében elhunytak napi száma. Az elmúlt 24 órában 11-en haltak meg az országban, míg számuk a múlt héten még naponta mintegy 25, tegnap pedig 15 volt. Ez idáig Belgiumban 9606 ember hunyt el a betegségben. Az elhalálozások közül 8 kórházakban, 3 idősek otthonában következett be.

Tovább csökkent a fertőzéssel újonnan azonosítottak száma is. Amíg tegnap 154, addig ma 122 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót. Ez idáig Belgiumban 59 348 esetben igazolták a koronavírus-fertőzést.

Kórházba 23 embert szállítottak, és 24 embert engedtek haza gyógyultan. Mindkét adat átlagosnak mondható. A járvány március elejére datált belgiumi megjelenése óta 16 315-en hagyhatták el gyógyultan az egészségügyi intézményeket. Súlyos tünetek miatt kórházban 573 embert ápolnak. Számuk egy hete még mintegy 300-zal volt magasabb. Intenzív ellátásban 116 embert részesítenek, öttel többet, mint vasárnap. 70 esetben kell lélegeztetőgépet alkalmazni.

A járvány március elejére datált belgiumi megjelenése óta 595 375 vírustesztet végeztek Belgiumban.

Hollandiában továbbra is alacsony az elhalálozások száma

Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet (RIVM) ma délután a koronavírussal fertőzöttek számának újbóli csökkenéséről tájékoztatott. Hétfőre 165 esetben volt pozitív a vírusteszt eredménye, ez megegyezik az elmúlt napokban rögzített 140 és 180 közötti esettel. Ezzel ez idáig 47 739 ember esetben mutatták ki a kórokozó jelenlétét az országban.

A járvány következtében elhunytak száma alacsony szinten maradt. A szakhatóság beszámolója szerint két hete még közel 90, a múlt hét folyamán átlagosan 50, a hét elején bekövetkezett mintegy 10 halálesethez képest az elmúlt 24 órában hárman hunytak el a koronavírushoz köthetően. A kórokozó hollandiai megjelenése óta 6016-an haltak meg.

A holland GDP 6,4 százalékkal eshet vissza idén

Hollandiában idén 6,4 százalékkal eshet vissza a GDP, míg jövőre 2,9 százalékos, 2022-ben pedig 2,4 százalékos gazdasági növekedés várható – közölte ma a holland központi bank (DNB).

A visszaesést a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések okozzák, amelyek miatt eddig nem látott mértékben esett vissza a holland termelés és export, tovább évek óta a legmagasabb szintre, 4,6 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta.

A DNB szerint azonban, ha a járvány második hulláma miatt újra korlátozó intézkedéseket, lezárásokat kell bevezetni akár Hollandiában, akár máshol a világon, akkor még sötétebb kilátásokkal kell számolnia az eurózóna ötödik legnagyobb gazdaságának.

A DNB igazgatója, Olaf Sleipen azt nyilatkozta a helyi médiának, hogy a 6,4 százalékos csökkenés már kétszerese a pénzügyi válság alatt bekövetkezett visszaesésnek.  Hozzátette: sok bizonytalansággal kell számolni, a recesszió erőssége és mélysége, valamint a későbbi kilábalás egyelőre kiszámíthatatlan tényezőkön múlik.

“Az előjelek kedvezőtlenek. Legrosszabb esetben közel 12 százalékos visszaesés is előfordulhat, és a holland gazdaság, legjobb reményeik szerint is csak 2023 után lesz képes ismét a járvány előtti szinten teljesíteni” – hangsúlyozta.

A bank előrejelzése szerint a háztartások idén, várhatóan 7,6 százalékkal kevesebbet fognak költeni, míg a vállalatok közel 14 százalékkal csökkentik befektetéseiket, az export pedig majdnem 11 százalékkal csökken.

Luxemburgban két hete senki sem halt meg a járvány miatt

A luxemburgi egészségügyi minisztérium két hete nem jelentett a koronavírushoz köthető egyetlen halálesetet sem. A járvány helyi megjelenése óta 110 ember hunyt el a betegségben. Átlagéletkoruk 84 év.

A múlt hét folyamán 16, mára újabb 4 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét, ezzel a nagyhercegségben 4039-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Átlagéletkoruk 43 év. Kórházban 24 embert ápolnak, hattal kevesebbet, mint a hétvégén. Az ápoltak közül egy részesül intenzív ellátásban, míg a múlt hét elején még nyolcan.

Szlovénia kibővítette a járvány szempontjából biztonságos országok listáját

A szlovén kormány kibővítette a járvány szempontjából biztonságosnak tartott országok listáját, amelyen eddig csak Horvátország, Magyarország és Ausztria szerepelt, és további tizennégy uniós és schengeni ország állampolgárai előtt nyitotta meg teljesen határait – hangzott el a válságkabinet mai sajtótájékoztatóján.

Mától Németország, Görögország, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Izland, Lettország, Litvánia, Liechtenstein, Norvégia és Szlovákia állampolgárai is korlátozások nélkül léphetik át a szlovén határt.

Ales Hojs belügyminiszter ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ismét határzárat rendelnek el abban az esetben, ha romlik kezdene a járványhelyzet.

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában senkit nem diagnosztizáltak fertőzéssel, és nem regisztráltak új halálesetet sem, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 1485, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 109 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze öten vannak kórházban, közülük senkit sem ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt tíz napban nulla és kettő között változott az új koronavírus-fertőzöttek száma, ez alól csak június 5. volt kivétel, amikor 5 fővel nőtt az esetszám.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb mai közlése szerint már negyedik napja nincs új koronavírus-fertőzött, és senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 2247, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 104 maradt. Az elmúlt tíz napban nem haladta meg az egyet a napi új esetek száma. Az első fertőzés több mint három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2147 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 10-en vannak kórházban, közülük ketten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 15 fő.

Zágráb – április végétől és május elejétől – szigorú óvintézkedések mellett – fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több uniós ország, köztük Magyarország előtt.

Az EU segélyt szállító járatokat indított a Kongói Demokratikus Köztársaságba

Három, segélyt szállító repülőgépet indított az Európai Unió ma a Kongói Demokratikus Köztársaságba, hogy sürgősségi támogatást nyújtson a leginkább rászorulóknak a koronavírus-járvány alatt.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője arról számolt be, hogy segélymunkásokat, illetve 40 tonna rakományt, elsősorban orvosi és laboratóriumi felszereléseket, védőeszközöket, víztisztítókat, továbbá alapvető élelmiszert szállítanak az országba.

A 85 milliós Kongói Demokratikus Köztársaságban eddig 4016 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, azonban az ország csaknem két éve küzd az ebolával, amely eddig 2200 ember halálát okozta.

Az EU-nak szorosan együtt kell működnie a kulcsfontosságú partnereinek számító afrikai országokkal – mondta Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos, aki a belga és a francia külügyminiszterrel együtt elkíséri a járatokat.

Hozzátette: 2020-ban az Európai Unió összesen 40,83 millió eurónyi humanitárius támogatást nyújt a Kongói Demokratikus Köztársaságnak.

Május eleje óta az EU a mostaniakon kívül négy segélyjáratot szervezett – hármat a Közép-afrikai Köztársaságba, egyet Sao Tomé és Príncipe-be. (MTI)

Kapcsolódó: Országos tisztifőorvos: a járvány első hullámának végén jár az ország

Kásler elmagyarázta, miért nem kap minden egészségügyi dolgozó juttatást

Magyarországon elhunyt két újabb beteg a járvány miatt

A világon már hétmillióan fertőződtek meg, 403 ezer a halálos áldozatok száma

Érvénybe lépett a brit karanténszabály, a turisztikai cégek perre készülnek

A mentőtiszt tíz kórházból kitett betegéből kilenc elhunyt – videó

Spanyolországban kilenc tartományában nem regisztráltak új halálesetet

Vége az utazási korlátozásoknak Németországgal szemben

Brazília is kiléphet a WHO-ból

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!