Súlyosbítják a vádat a Floyd halálát okozó rendőr ellen, és társait is letartóztatják

Súlyosbítják az afroamerikai George Floyd halálát okozó rendőr elleni vádat, és letartóztatási parancsot adtak ki a három másik intézkedő rendőr ellen is – jelentette be helyi idő szerint szerda délután Keith Ellison minnesotai igazságügyi tárcavezető.

Derek Chauvin, a Floyd nyakára térdelő, és ezzel a férfi halálát okozó rendőr ellen első fokú gyilkosság, míg három társa ellen bűnrészesség miatt emelnek vádat – jelentette be Ellison irodája.

Floyd családjának ügyvédje, Ben Cramp korábban arra kérte a hatóságokat, hogy a lehető legsúlyosabb tényállás miatt emeljenek vádat Chauvin ellen, és sürgette a három másik rendőr felelősségre vonását is. A gyilkosság helyszínén szerdán, nagy tömeg előtt elmondott beszédében Cramp hangsúlyozta: a 46 éves Floydot “megkínozták, halálra kínozták”.
A friss bejelentés után az ügyvéd közleményt adott ki, amelyben leszögezte: “fontos lépés ez az igazságszolgáltatás útján”.

Délután le is tartóztatták a másik három rendőrt: Tou Thaót, Alexander Kuenget és Thomas Lane-t, továbbá egymillió dollárra emelték Chauvin óvadékának összegét.

Keith Ellison a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte: noha tart még a bizonyítékok gyűjtése, az első fokú gyilkosság vádjához már elégséges bizonyíték áll rendelkezésre.

A május 25-én Minneapolisban történt rendőri intézkedés sokkolta az amerikai társadalmat és jelentős visszhangot keltett külföldön is. A négy rendőr igazoltatta a 46 éves George Floydot, megbilincselte és a földre kényszerítette őt. Egyikük, a 44 éves Chauvin a nyakára térdelt, legalább 8-9 percen keresztül. Floyd csak annyit tudott suttogni, hogy nem kap levegőt, és a halottkémi jelentés szerint már az ötödik percben meghalt.

Halála után tüntetéssorozat kezdődött szerte az Egyesült Államokban.

Barack Obama bátorítónak tartja a tömegtüntetéseket

Bátorító látni a tömegtüntetéseket az Egyesült Államokban, mert ez azt jelzi, hogy változóban van a közgondolkodás a rendőri erőszakról – jelentette ki Barack Obama volt amerikai elnök helyi idő szerint szerda este.

Az Obama Alapítvány, illetve a volt elnök egyik, fiatal afroamerikai férfiakat segítő szervezete által rendezett online beszélgetésen Obama a koronavírus-járvány okozta válságról és a rendőri erőszakról szólva kiemelte: az elmúlt hetek történései rávilágítanak “az Egyesült Államokban tapasztalható strukturális problémákra”.

Obama üdvözölte a fiatalok aktivitását, dicsérően szólva arról, hogy megteremtették “a sürgősségnek azt az érzetét, amely egyszerre hatalmas és átalakító erejű”.

Úgy vélekedett, hogy a koronavírus-járvány során felszínre bukott társadalmi egyenlőtlenségek sokak szemét felnyitották, azokét az amerikaiakét is, akik korábban hallgattak, mikor az afroamerikaiak hátrányos helyzetéről vagy diszkriminációjáról volt szó. “Bizonyos értelemben legalább annyira tragikus, amennyire nehéz volt ez az elmúlt két hét” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez “hihetetlen lehetőség is volt arra, hogy az emberek a mélyben húzódó folyamatokra is ráébredjenek”.Majd kifejtette: az elmúlt időszak történései összefogásra ösztökélik az embereket, hogy méltóak lehessenek az amerikai értékrendhez.

Obama megismételte, hogy a mostani pillanat aktivizmusát ősszel az elnökválasztásokon kell kamatoztatni.

Az aktuális helyzetről szólva arra kérte az amerikai polgármestereket, hogy tekintsék át a rendőrségeik politikáját és gyakorlatát, az erő alkalmazását a rendőri intézkedések során, kötelezzék el magukat a reformok mellett. A beszélgetésben rész vett Eric Holder, az Obama-adminisztráció igazságügyi minisztere, aki fel is sorolt több konkrét reformintézkedést.

Az ENSZ is elítéli az újságírók elleni példátlan agressziót

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elítélte szerdán az afroamerikai George Floyd halála nyomán kirobbant, egy hete tartó amerikai tüntetéseken újságírók ellen elkövetett támadásokat, valamint az Egyesült Államokban tapasztalható “strukturális fajgyűlöletet”.

A főbiztosság genfi székhelyén kiadott közleményében Bachelet hangsúlyozta: “Meg kell hallgatni azokat a hangokat, amelyek a fegyvertelen afroamerikaiak legyilkolásának befejezését követelik. Meg kell hallgatni azokat a hangokat, amelyek a rendőri erőszak végét követelik. És azokat a hangokat is meg kell hallgatni, amelyek az amerikai társadalmat gyötrő helyi és strukturális rasszizmus végét követelik.”

Nyilatkozatában Bachelet megállapította, hogy “hiteles információk szólnak” a rendfenntartó erők által a tüntetőkkel szemben alkalmazott “aránytalan és szükségtelen erőszakról”.

Egyúttal “példátlan agressziónak” nevezte a tüntetésekről tudósító újságírók ellen elkövetett támadásokat, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy információk szerint legalább kétszáz ilyen támadás történt, annak ellenére, hogy a tudósítók jól láthatóan viselték a sajtó számára előírt megkülönböztető feliratokat.

Az Egyesült Államokon végigsöprő tüntetések során több helyütt megtámadták, vagy meg is verték az újságírókat, függetlenül attól, hogy milyen médiumnak dolgoztak. Megtámadták a CNN tudósítóit Minneapolisban – ahol a rendőrség rövid időre őrizetbe is vette a forgatócsoport tagjait -, míg Washingtonban például tüntetők támadták meg a Fox televízió tudósítást készítő riporterét. Az erőszakos tüntetők megtámadtak és megvertek újságírókat Kaliforniában és Floridában, Nevadában és Pennsylvaniában, Arizonában és Georgiában egyaránt. A kentuckyi Louisville városában a helyi tévé riporternőjét egy rendőr élő adásban szórta meg bors-lövedékekkel.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű civilszervezet szerdán bejelentette, hogy csoportos keresetet nyújt be egy minnesotai bíróságon “az újságírókat megcélzó alkotmányellenes viselkedés” leállítását követelve. A szervezet más tagállamokban is hasonló polgári peres eljárásokra készül.

Az AFP francia hírügynökség szerdán a sajtószabadság megsértésének eseteit számon tartó Press Freedom Tracker csoport adatait idézte, melyek szerint a tüntetések egy hete alatt már több mint 140 újságírót ért fizikai támadás, és ezek túlnyomó többségét (118 esetben) rendőrök követték el. Az ilyen incidensek száma meghaladja a sajtó munkatársai ellen 2018-ban és 2019-ben összesen elkövetett támadások számát – tették hozzá.

George Floyd koronavírusos volt

A hivatalos boncolás szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a brutális rendőri erőszak áldozatává vált George Floydon korábban átment a koronavírus is – írta magyar idő szerint ma hajnalban a CNN.

A Minnesota állambeli kórbonctani vizsgálat szerint 46 éves fekete férfi tünetmentes volt és halála idején már szinte biztosan nem volt fertőző.

Floyd egyébként egyike volt annak a tízmillió amerikainak, aki a járvány miatt áprilisban elveszítette a munkáját – egy étteremben volt ajtónálló.

Washingtonban nem voltak konfrontációk, New Yorkban csökkent a feszültség

A kijárási tilalom ellenére is folytatódtak csütörtökre virradóra az amerikai fővárosban, Washingtonban a George Floyd halála miatti megmozdulások, de nem voltak konfrontációk, New Yorkban pedig a rendőrségnek sikerült valamelyest megfékeznie az erőszakot és a fosztogatásokat.

Washingtonban a Nemzeti Gárda és a városi rendőrség jelentős létszámban volt jelen a belváros utcáin, megerősítették a Fehér Ház védelmét, és a város felett repülőgépekről és helikopterekről ellenőrizték a megmozdulásokat.

Az amerikai televíziós tudósítások tanúságai szerint a demonstrálók két csoportra oszlottak: egyikük a törvényhozás épületénél tüntetett, a másik csoport pedig a Fehér Háznál gyülekezett. A Fehér Házhoz vezető utcákat katonai járművekkel lezárták, és a közeli utcákban is végig páncélozott katonai járművek sorakoztak. Erőszak és összecsapások azonban nem voltak.

New Yorkban is békésebb volt az éjszaka, bár ott az erős rendőri jelenlét mellett a zuhogó eső is visszavonulásra késztette a tüntetőket. A metropoliszban viszonylag korán, helyi idő szerint este 8 órától kijárási tilalom volt érvényben. A Manhattanbe vezető hidakat lezárták a forgalom elől. Többtucatnyi tüntetőt vettek őrizetbe, mert megsértették a kijárási tilalmat.

Zűrzavar volt viszont Brooklynban, ahol a rendőrség bors-sprayjel, gumibotokkal oszlatta a tömeget. Terence Monahan, a város rendőrfőnöke az újságírókat arról tájékoztatta, hogy a Central Park közelében mintegy hatvan tüntetőt tartóztattak le, valamennyien a polgármesteri hivatal felé tartottak.

Manhattanben egyébként több üzlet kirakatát bedeszkázták az esetleges betörések és fosztogatások elleni védelemül.

Mind Andrew Cuomo, New York állam kormányzója, mind Bill de Blasio, New York város polgármestere szerdán este elégedetten szögezte le, hogy a korai kijárási tilalom bevezetése meghozta az eredményt. A kijárási tilalom egyébként előreláthatóan vasárnapig fennmarad.

New Yorkban szerdán vádat emeltek egy garázda ellen, aki a város Queens negyedében belőtt egy rendőrökkel teli gépkocsiba. A rendőrök nem sebesültek meg, és mivel azon a környéken nem voltak tüntetők, egyelőre vizsgálják az elkövető motívumait.

A kaliforniai San Franciscóban szerdán több mint száz, Sacramentóban 43 erőszakos és garázda tüntető ellen emeltek vádat betörésért, fosztogatásért.

Csütörtökre virradóra Los Angelesben is kijárási tilalom volt érvényben, de később, délután 6 óra helyett este kilenckor lépett érvénybe. Több kaliforniai nagyvárosban szintén kijárási tilalommal próbálják elejét venni az erőszaknak. Az északnyugati Seattle városában Jenny Durkan polgármester bejelentette a Twitteren, hogy a városban már nem lesz kijárási tilalom.

Ugyanakkor az alabamai Huntsville városában ismét fellángolt az erőszak. A rendőrök könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatták fel a nem erőszakos tüntetőket. (MTI, Index)

Kapcsolódó: Minnesota állam vizsgálatot indít a minneapolisi rendőrség ellen

Az amerikai rendőrök ütik, lövik, fenyegetik, letartóztatják az újságírókat

Szele Tamás: Egy elnök a rózsakertben

New Yorkban kijárási tilalmat rendeltek el

Barack Obama békés cselekvésre szólította fel a tüntetőket

A Fehér Ház környékén is gyújtogattak, könnygázzal oszlattak az amerikai fővárosban

Amerikában nagyon eldurvultak a tüntetések

Rendőrellenes tüntetések az Egyesült Államokban

Minneapolis lángokban, a tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt