Spanyolországban százezer felett a gyógyultak száma

Spanyolországban meghaladta a százezret azok száma, akik meggyógyultak a SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzésből – közölte ma a spanyol egészségügyi minisztérium.

A kiszűrt fertőzöttek közül eddig 100 875 pácienst nyilvánítottak újból egészségesnek, számuk tegnap óta 2144-tel emelkedett a hétvégén tapasztalt háromezer feletti napi növekedés után.

A koronavírus következtében a dél-európai országban 23 521 ember hunyt el, közülük 331-en az elmúlt 24 órában. A halálos áldozatok száma tegnaphoz képest 49-cel növekedett, aznap 288-an veszítették életüket, legkevesebben az elmúlt öt hét során.

A szaktárca tájékoztatójában már csak azoknak a fertőzötteknek a számát közli, akiket a legmegbízhatóbbnak tartott, orr- és garatváladékból vett minta alapján készült, PCR-tesztek igazoltak.

Az eljárással január vége óta 209 465 koronavírusos esetet azonosítottak, 1831-et mára, 1729-et pedig tegnapra.

A minisztérium utoljára szombaton tette közzé az összes pozitív eset számát, amelyet különböző vizsgálati módszerekkel szűrtek ki. Eszerint a regisztrált fertőzöttek száma 223 759 volt két nappal ezelőtt.

A járvány mérséklődését jelzi, hogy több tartományban, például Muricában vagy a Baleár-szigeteken senki nem került kórházba koronavírus-fertőzés miatt az elmúlt egy nap során.

Kórházi ellátásra eddig 114 081 beteg szorult, közülük több mint 10 ezren kerültek intenzív osztályra.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban hangsúlyozta: a lakosság számára “a neheze még csak most jön”, a járványügyi intézkedések enyhítésével egyre több múlik a személyes felelősségen, hogy a korlátozások feloldása ne legyen kockázatos. “Nem jelenti azt, hogy mindent megtehetünk, amit szeretnénk” – jegyezte meg.

Mint mondta, öröm volt újra gyereket látni az utcákon vasárnap, amikor hat hét után először mehettek ki a szabadba a 14 év alattiak, de aggasztónak nevezte, hogy voltak családok, akik nem tartották be az előírásokat.

Ma a legtöbb spanyol napilap címlapján közölte az utcára kiengedett gyerekek fényképeit, azonban nem egy közülük tömegjeleneteket ábrázolt az utcákon.

Valenciában, miután nyilvánosságra került egy fénykép egy parkban focizó gyerekcsapatról, Sandra Gómez alpolgármester kilátásba helyezte, hogy ha nem teljesítik a feltételeket, például az előírt távolságtartást, akkor akár vissza is vonhatják az enyhítést.

Salvador Illa, spanyol egészségügyi miniszter egy másik sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a spanyolok 99 százalékának viselkedése “példaértékű” volt, és bízik abban, hogy a szabályokat be nem tartók “változtatni fognak viselkedésükön”.

Spanyolországban március 15-e óta van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot, amelyet a parlament szerdán meghosszabbított május 9-én éjfélig.

Ennek ellenére, a járvány enyhülésével a gazdaság egyre több ágazatában kezd beindulni az élet, hetek óta zárva tartó vendéglátóhelyek nyitnak ki, hogy elvitelre lehessen ételt vásárolni, és több heti leállás után újra megkezdődött a termelés több autógyárban.

Például a Seat martorelli üzemében ma háromezren vették fel a munkát a vállalat 15 ezer dolgozója közül, akik a tervek szerint fokozatosan térnek majd vissza a piac alakulásától függően. A vállalat egyelőre 33 százalékos termeléssel indul napi 271 gépjármű előállításával.

A járványügyi előírások szerint a dolgozókat el kell látni védőfelszereléssel, és lehetővé kell tenni a biztonságos távolságtartást közöttük. A cég közölte azt is, hogy a következő hetekben minden munkavállalójánál elvégezteti a koronavírus-fertőzés azonosítására szolgáló PCR-tesztet.

A Seat mellett, korlátozott működéssel újraindult hétfőn a Volkswagen landabeni üzeme és a Mercedes vitoriai gyára is, a Renault a múlt héten nyitotta meg gyárait Valladolidban és Sevillában.

A spanyol autógyártók szövetségének (Anfac) adatai szerint a járvány miatt márciusban 45 százalékkal esett vissza a gyártás, összesen 143 737 gépjármű készült el. A szervezet úgy becsülte, hogy a 13 spanyolországi üzemből mintegy 2 millió jármű kerül ki ebben az évben, mintegy 700 ezerrel kevesebb mint tavaly.

Életbiztosítást köt az egészségügyi dolgozóknak a brit kormány

Ingyenes életbiztosítást köt a brit kormány az állami egészségügyi szolgálat (NHS) és a szociális ellátórendszer dolgozóinak arra az esetre, ha a koronavírus-járvány a halálukat okozná – közölte ma a brit egészségügyi miniszter.

Matt Hancock a brit kormány szokásos napi tájékoztatóján elmondta: eddig 21 092-en haltak meg a Covid-19-járványban. A halálos áldozatok között van az NHS 82 dolgozója és a szociális ellátórendszer 16 munkavállalója.

Hancock közölte: a kormány életbiztosítási programot dolgozott ki, amelynek alapján azoknak az NHS-dolgozóknak és szociális gondozóknak a családja, akik a koronavírus okozta betegségben halnak meg, 60 ezer font (több mint 24 millió forint) juttatásban részesülnek.

Az egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában máig 719 910 szűrővizsgálatot végeztek és 157 149 emberről állapították meg, hogy megfertőződött az új koronavírussal.

Az ismertetés szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 4310-zel emelkedett.

Csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában

Csökken az  aktív koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában; az elmúlt 24 órában 1,6 százalékkal csökkent az  ilyen  esetek száma, vagyis a vasárnapi adathoz képest hétfőn már 38-cal vannak kevesebben azok, akik még nem gyógyultak meg a fertőzés következményeiből.

A legtöbb aktív fertőzött Stájerország tartományban (546 fő) és Bécsben található (520 fő).

Folytatódik a kedvező tendencia Ausztriában:  eddig 15 274-en fertőződtek meg koronavírussal; 12 362 embert időközben gyógyulttá nyilvánítottak.

Kórházi kezelésre 579-en szorulnak, közülük 140-en vannak intenzívosztályon.

A betegség okozta szövődményekbe 549-en haltak bele. A koronavírus-tesztet 232,537 esetben végezték el.

Az Egészségügyi Minisztérium közben bejelentette, hogy a március közepe óta érvényben lévő kijárási korlátozások ellenére megengedett a hozzátartozóknál, illetve a barátoknál tett privát látogatás.

A kijárási korlátozás a nyilvános helyekre vonatkozik; lehetőség van ugyanakkor egészségügyi sétára, illetve a szabad levegőn való tartózkodásra; ennek feltétele ugyanakkor, hogy a nem közös háztartásban élő személyektől legalább egy méteres távolságot kell tartani. Az április végéig érvényben lévő korlátozás esetleges feloldásáról, illetve meghosszabbításáról a hónap végéig döntenek. Az embereket ugyanakkor arra kérik, lehetőség szerint csökkentsék a személyes találkozásokat, a vírus újbóli terjedésének megakadályozása érdekében.

Közben Alma Zadic (Zöldek) igazságügyi miniszter bejelentette, hogy május 11-től enyhítik a látogatási tilalmat a börtönökben, így a hozzátartozók bemehetnek a fogvatartottakhoz. A tárcavezető javaslatot tett arra, hogy 300 fővel, lehetőség szerint női alkalmazottakkal növeljék a börtönőrök számát.

Zadic szerint sokan vonzónak találják majd ezt a karrierlehetőséget, ami egyben “biztonságos, válságbiztos, felelősségteljes állást” jelent majd.

Ráadásul a tervek szerint a munkalehetőségek is bővülnek, a tárcavezető ugyanis létrehozna egy olyan részleget, ahol a börtönből történő szabadulásra készítik fel a fogvatartottakat; hogy minél nagyobb eséllyel illeszkedjenek vissza a társadalomba., és emellett egy jogi irodát is működtetnének, ahol a börtönlakók hétköznapi gondjaival foglalkoznának. Ezenfelül  a személyi állomány számára rendelkezésre álló költségvetés a tavalyihoz képest 2,5 millió euróval emelkedik majd.

Friedrich Alexander König, a Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője arról számolt be, hogy Ausztria 28 börtöne “fertőzésmentes” maradt; két új fogoly koronavírus-tesztje lett pozitív, őket azonban elkülönítették. A börtönőrök közül hét ember tesztje lett pozitív, de ők nem szolgálattétel közben kapták meg a fertőzést. König ismertette azt is, hogy a fogvatartottak a válság idején is részesülnek terápiás kezelésben, illetve lelki gondozásban. A terapeutákkal való beszélgetések egyes intézményekben telefonon, másutt pedig csoportosan történnek – tette hozzá. Ígéretet tett arra, hogy az enyhítések bevezetésével egy időben a gyógykezelések is egyre intenzívebbé válnak majd.

Az osztrák idősgondozásban dolgozó román vendégmunkások számára indítanak különvonatokat

Az osztrák idősgondozásban dolgozó román vendégmunkások kiutazását és hazatérését lehetővé tevő vasúti összeköttetés megteremtéséről egyeztetett ma Caroline Edtstadler osztrák tárca nélküli és Lucian Bode román közlekedési miniszter.

Az Európai ügyekért felelős osztrák tárca nélküli miniszter már a múlt héten eldöntött tényként számolt be arról, hogy május másodikától kezdődően – Magyarországon keresztül megállás nélkül közlekedő – különvonatok segítségével fogják enyhíteni az osztrák idősgondozásban jelentkező munkaerő-hiányt. Hozzátette, hogy országában mintegy 33 ezer idős ember szorul 24 órás állandó gondozásra, az ellátásukról gondoskodók jelentős része pedig eddig Romániából érkezett, de a koronavírus-járvány korlátozásai közepette nem tudott már visszatérni Ausztriába.

Osztrák hírforrások szerint az első hálókocsi-szerelvényt szombaton akarják indítani a temesvári Északi Pályaudvarról, ezt követően pedig hetente egyszer, később pedig akár hetente háromszor indulna különvonat innen az ausztriai idősgondozásra jelentkező romániai munkavállalókkal.

Lucian Bode szerint azonban az ügyben számos kérdés szorul még tisztázásra: egyebek között az, hogy a május 15-ig tartó rendkívüli állapot idején kik, hányan, Románia mely részeiből, mennyi időre, milyen biztonsági intézkedések mellett utaznának Ausztriába, hogyan jutnak el a temesvári pályaudvarra.

A román közlekedési tárca mai közleménye szerint ezért Romániában munkacsoport alakul a belügyi, külügyi és munkaügyi minisztérium, valamint a román államvasutak (CFR) képviselőinek részvételével, amely kidolgozza a román vendégmunkások biztonságos szállításának módját és engedélyezteti azt a koronavírus-járvány miatt létrehozott országos operatív törzzsel. Ezt követően fognak megállapodni az érintett országokkal a különvonatok indításának menetrendjéről – szögezte le a közlemény.

Romániában élénk sajtóvisszhangot váltott ki az, hogy – miután az országba a legfertőzöttebb európai országokból hazatért román idénymunkások hurcolták be a koronavírust – a járvány megfékezését célzó szigorú kijárási és közlekedési korlátozások közepette román idénymunkások százait összezsúfoló charterjáratok indultak az utóbbi hetekben több nyugat-európai országba, ahol a kelet-európai napszámosok nélkül nem lenne aki betakarítsa a termést.

Kurz: az osztrák kormány mindent megtesz, hogy az emberek a lehető leggyorsabban visszaszerezzék a szabadságukat

Az osztrák kormány gyorsan és következetesen lépett, hogy megfékezze a koronavírus-járványt, és éppen úgy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az emberek a lehető leggyorsabban visszaszerezzék a szabadságukat – jelentette ki Sebastian Kurz kancellár a bécsi Hofburgban ma, a második Osztrák Köztársaság kikiáltásának 75. évfordulóján rendezett ünnepségen.

“Sikeres időkre tekinthetünk vissza, egy meggyengült, szétzilált, a II. világháborút átélt Ausztriából erős és jómódú ország lett” – mondta Kurz.

Hozzátette, hogy egy jogállamiságon és szabadságon alapuló demokrácia jött létre az Európai Unió szívében. Kifejtette: mindezért az utókor hálával tartozik a háború utáni nemzedéknek, azoknak, akik újjáépítették az országot.

A kancellár felhívta a figyelmet arra, hogy “nem szokványos időkben” ünneplik a jubileumot, így a hivatalos ceremónia is a koronavírussal összefüggő óvintézkedések betartása mellett zajlott. Hangsúlyozta: a koronavírus nagy kihívás elé állítja az embereket, de a második köztársaság története megmutatja, hogy – bár jó és rossz korszakok folyamatosan váltották egymást, a fellendülés, a béke időszakát minduntalan megzavarta a gazdasági és a pénzügyi válság, a természeti katasztrófák – Ausztria és az európai államközösség megerősödve került ki a válságból. Ez ezúttal is így lesz – szögezte le.

Kurz arról is szót ejtett, hogy Ausztria lakossága ” egy teamként”, közösen képes volt arra, hogy a járványgörbét “ellaposítsa”; míg márciusban naponta ezerrel nőtt a fertőzöttek száma, addig jelenleg 24 óra alatt kevesebb mint százan fertőződnek meg koronavírussal. A kormányfő beismerte, hogy az óvintézkedések betartása nem mindig egyszerű, sőt fájdalmas is lehet, hiszen nem lehet találkozni a családtagokkal és a barátokkal. Személyes példát is említett, eszerint ő maga sem ölelheti át nagymamáját és szüleit.

Leszögezte: nem tehet ígéretet arra, hogy egyik napról a másikra minden olyan lesz, mint amilyen korábban volt, sőt azt sem ígérheti, hogy az elkövetkező hónapok egyszerűek lesznek. Felhívta ugyanakkor a figyelmet az egyéni felelősség fontosságára. Kiemelte, hogy egyre kevesebb lesz a szabály, és minél többen tartják be a még érvényben lévő előírásokat, egyebek mellett a szájmaszk viselését vagy a higiéniai előírásokat, annál gyorsabban történhet újabb előrelépés.

A kancellár arról is beszélt, hogy több mint 14 milliárd eurót fizettek ki támogatásokra, ám az azonnali támogatásként nyújtott összegekkel nem fejeződik be a kárrendezés és az újjáépítés – tette hozzá. Kifejtette: nagy hangsúlyt fektetnek majd arra, hogy a vállalkozások és munkavállalóik visszanyerjék korábbi anyagi helyzetüket, az alacsony és a közepes jövedelműeket pedig tehermentesítsék és erősítsék. “Munkahelyeket kell teremteni” – szögezte le, és ígéretet tett arra, hogy hamarosan konkrét lépéseket tesznek ennek érdekében.

Ausztria függetlenségét, a második Osztrák Köztársaságot hetvenöt évvel ezelőtt, 1945. április 27-én kiáltotta ki Karl Renner, az első Osztrák Köztársaság első kancellárja.

Májusban is állja a kieső béreket a cseh kormány

Egy hónappal, május végéig meghosszabbította a cseh kormány az Antivirus programját, amely alapján a koronavírus-járvány által sújtott cégeknél magára vállalja az alkalmazottak bérének nagyobbik részét – jelentette ki Jana Malácová, cseh munkaügyi és népjóléti miniszter a kormány hétfői ülése utáni sajtótájékoztatón.

Az Antivirus program alapján a kormány azoknál a cégeknél, amelyek tevékenysége a járvány miatt szünetel, kifizeti az alkalmazottak bérének 80 százalékát, míg azon cégeknél, amelyek tevékenységét negatívan befolyásolta a járvány, a bérek 60 százalékát.

“Májusra is kiterjesztettük (a programot). Szükséges lépés volt, úgy vélem, nem ez volt az utolsó hosszabbítás” – mondta Malácová újságíróknak. Az intézkedés célja, hogy a cégek a válság idején is megtartsák alkalmazottaikat.

A munkaügyi és népjóléti tárca vezetője szerint a munkahivatalok eddig 42 731 kérvényt kaptak segélyek kifizetésére 3,3 milliárd korona értékben. Az állam eddig 179 900 alkalmazott bérének nagyobbik részét fizette ki saját kasszájából.

A cseh szakszervezetek ugyanakkor az Antivirus program meghosszabbítását követelik még legalább két-három hónapra. Azzal érvelnek, hogy a cseh gazdaság néhány ágazatának – például turizmus vagy a vendéglátóipar – több hónapra lesz szüksége a talpraálláshoz.

A cseh kormány már a múlt héten május végéig meghosszabbította az önfoglalkoztatók támogatását is. Ez egy hónapra 25 ezer korona. A hatóságok szerint az egymillió cseh önfoglalkoztató mintegy 70 százaléka fogja kérni a támogatást. A kéréshez elég egy rövid nyilatkozat, amelyben az önfoglalkoztató megindokolja, milyen veszteségek érték és milyen támogatást kér ezért. A kérések indokoltságát a hatóságok szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

A cseh egészségügyi tárca több milliárd koronás segélyt nyújt hat kórháznak

Több mint 7,7 milliárd koronás (103,95 milliárd forint) egyszeri, vissza nem térítendő pénzügyi segélyt nyújt a cseh egészségügyi minisztérium hat nagy kórháznak, hogy rendezhessék felgyülemlett tartozásaikat – közölte a szaktárca, hozzátéve, hogy a javaslatot Adam Vojtech egészségügyi miniszter a kormány elé terjesztette jóváhagyásra.

A cseh hírügynökség szerint négy prágai (Általános Egyetemi Kórház, Královské Vinohrady Egyetemi Kórház, a Bulovka, illetve a Thomayer kórházak) és két brünni (Szent Anna Kórház, Egyetemi Kórház) kórházról van szó. “Ezeknek a kórházaknak a helyzete, egyebek között a mostani járványválság következtében is mára kritikussá vált” – állítja a minisztérium.

A tárca közleménye szerint a hat kórház anyagi gondjait nem azok jelenlegi vezetése okozta, a korábbi évekből örökölt problémákról van szó.

“A koronavírus-járvány körüli helyzet is egyértelműen azt bizonyította, hogy a rendkívüli problémákkal alapvetően a jó anyagi hátterű intézmények birkóznak meg sikeresen” – állítja a minisztérium. Leszögezte: a tárca a mostani nehéz helyzetben is kiemelt feladatának tartja, hogy biztosítsa az állami kórházak jó anyagi helyzetét és működésük hátterét.

Szlovákiában is csökken az új fertőzöttek száma

Csaknem egy hete csökkenő tendenciát mutat Szlovákiában a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma, a kórból újonnan kigyógyultak száma pedig péntek óta minden nap meghaladta az új fertőzöttekét – derült ki ma a központi válságstáb honlapján közölt adatokból.

Míg az új koronavírus (SARS-CoV-2) frissen azonosított fertőzötteinek napi átlaga két héttel ezelőtt ötven körül volt, a múlt héten a napi átlag ennek kevesebb mint felére csökkent. A regisztrált új esetek száma pénteken 13, szombaton 6, tegnaptól ma délig pedig 2 volt. A legújabb esetekkel együtt az országban eddig 1381 személynél állapították meg a fertőzést, a vírus okozta Covid-19 betegségből kigyógyultak száma 403, az elismert halálos áldozatoké 18, az elvégzett vírustesztek száma pedig már meghaladta a 74 ezret.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása Szlovákiában már a múlt héten elkezdődött, első lépésben a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók nyithattak meg szerdán. Ugyanakkor érvényben maradtak az egészségbiztonsági előírások, például, hogy az üzletekbe belépők számát az alapterület alapján korlátozzák, a belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a legalább 2 méteres távolságtartás.

Igor Matovic szlovák kormányfő egy televíziós vitaműsorban tegnap, a koronavírus terjedésének csökkenő tendenciáját véleményezve, jónak minősítette a helyzet alakulását, ugyanakkor óvatosságra intett, hangsúlyozva: nem szabad elsietni a korlátozások feloldásának ütemét. Matovic megerősítette: május 6-nál hamarabb nem indítják el a korlátozások feloldásának második szakaszát.

Az említett második szakaszban a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények, fodrászatok és hasonló szolgáltatások kezdhetnék újra működésüket, illetve az istentiszteletekre és házasságkötésekre vonatkozó korlátozások egy részét is feloldanák.

A Covidistress Global Survey nevű világszintű felmérésnek a TASR közszolgálati hírügynökség által hétfőn közzétett adatai szerint Szlovákiában a megkérdezettek több mint 80 százalékát nyugtalanítja a kór nemzetgazdaságra gyakorolt hatása. A felmérésben résztvevők 58 százalékát ugyanakkor saját anyagi bevételeinek, illetve a leendő munkalehetőségeknek az alakulása aggasztja. A válaszadók több mint egyharmada minősítette megfelelő mértékűnek a kormány által a járvány megfékezésére hozott intézkedéseket. Ugyanakkor 15 százalékuk enyhének mondta azokat, 48 százalékuk pedig úgy vélekedett, hogy túl sok a korlátozó intézkedés.

Romániában lassulni kezdett a járvány terjedése

Lassulni kezdett Romániában a koronavírus-járvány terjedése: az új megbetegedések heti összesítésekből számolt átlaga – amely április közepéig viszonylag folyamatosan emelkedett, napi 350-re – az utóbbi öt napon már csökkenő tendenciát mutatott, és hétfőig 330 alá esett.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfő kora délután közölt napi összesítése szerint az utóbbi 24 órában 303 emberről igazolódott be, hogy elkapta a fertőzést, ami csaknem 10 százalékkal elmarad az utóbbi hét átlagától.

Az új esetekkel 11 339-re emelkedett a betegség megjelenése óta Romániában nyilvántartásba vett koronavírus-fertőzöttek száma.

Az utóbbi napon 87 gyógyultról számoltak be, ami alig több mint fele az utóbbi hét nap átlagának. A járvány kezdete óta 3141 fertőzött hagyhatta el gyógyultan a kórházat Romániában, ma az előző napi jelentésnél 9-cel kevesebben, 227-en szorultak intenzív ápolásra.

Tegnap dél óta – az elmúlt héten átlagosnak számító – 23 újabb halálesetet regisztráltak: így a koronavírus-járvány romániai áldozatainak száma 631-re emelkedett. Külföldön további 75 Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár vesztette életét.

A román hatóságok a korlátozások enyhítésének menetrendjén dolgoznak: a kijárási tilalom fokozatos feloldására május 15-e – a rendkívüli állapot lejárta – után kerülhet sor. A tanfelügyelőség azt javasolta az oktatási minisztériumnak, hogy május 15-e után az első két hétben csak a záróvizsgára készülő nyolcadik és tizenkettedik osztályosok térjenek vissza legfeljebb 15-ös csoportokban a tantermekbe.

Az illetékes tárcavezetőkkel folytatott mai megbeszélése után Klaus Iohannis államfő megerősítette: a záróvizsgára készülő végzősök kisebb csoportokban bejárhatnak majd a felkészítőkre, de a többi diák és az egyetemi hallgatók számára a rendkívüli állapot lejárta után is zárva maradnak a tanintézmények.

Az oktatás online folytatódik, a tanévet pedig az eddig szerzett jegyek alapján zárják le. Az érettségit és a nyolcadikosok vizsgáját nem halasztják el, de megszervezésüknél figyelembe veszik a járványhelyzet által megkövetelt távolságtartási szabályokat.

Iohannis azt is bejelentette, hogy mától módosítják a 65 év felettiek számára engedélyezett kijárási órarendet. A nyugdíjas korosztályhoz tartozók az eddigi 11-13, illetve 20-21 helyett, ezentúl 7-11 és 19-22 óra között hagyhatják el lakhelyüket.

A járvány által leginkább veszélyeztetett, krónikus betegségekben szenvedők számára gyakorlati útmutatót jelentetett meg ma a román járványügyi társaság. Ebben egyebek mellett a fertőzés megelőzésére, a Covid-19-es betegség tüneteire, az idősek és fogyatékkal élők otthoni kezelésére, a házipatikában nélkülözhetetlen gyógyszerkészletre vonatkozó tudnivalókat gyűjtötték össze.

Románia segítséget nyújt a járvány elleni védekezésben Moldovának

Románia segítséget nyújt Moldova állampolgárainak a koronavírus-járvány elleni védekezésben – jelentette be ma Klaus Iohannis román államfő.

“A Moldovai Köztársaságban bonyolult a helyzet és Románia Moldova rendkívül fontos, mi úgy gondoljuk, a legfontosabb partnerének tekinti magát” – magyarázta a román elnök.

Iohannis szerint néhány napon belül román orvosokból és egészségügyi személyzetből álló csoportot küldenek a szomszédos országba, hogy az ottani kórházakat és egészségügyi alkalmazottakat segítse a járvány elleni védekezésben.

Bukarest védőmaszkokat, egyéb egészségügyi felszereléseket és gyógyszereket is küld a moldovai állampolgárok számára – közölte Iohannis a bukaresti kormány tagjaival folytatott mai egyeztetés után.

A Mediafax hírügynökség szerint Moldovában több mint 3400 emberről bizonyosodott be, hogy megfertőződött az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2), és a járvány eddig 101 halálos áldozatot követelt.

Uniós miniszterek: a turizmusnak gyors és hatékony támogatásra van szüksége

Az idegenforgalom egyike a koronavírus-járvány által leginkább sújtott ágazatoknak, ezért azt célzott intézkedésekkel kell támogatni – állapították meg ma az uniós tagállamok turizmusért felelős miniszterei.

A Tanács soros horvát elnökségének nevében Gari Cappelli turizmusért felelős miniszter kijelentette: közös terv szükséges arra, hogy miként lehet a turizmust egészségügyi szempontokból biztonságosan újraindítani.

Véleménye szerint jó megoldás lenne az ágazat megmentése érdekében, ha az európai tagállamok közötti forgalomban “turista folyósok” nyílnának.

“Az idegenforgalom az EU össztermelésének 10 százalékát teszi ki, és az állampolgárok 12 százalékának biztosít megélhetést. A múlt héten, uniós szinten elfogadott helyreállítási alap egyik kedvezményezettje a turizmus lesz” – hangsúlyozta Cappelli.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa úgy fogalmazott: “új Marshall tervre van szükségünk, ami egy ambiciózus uniós költségvetésen alapszik”. Ebből tudnák szerinte úgy támogatni az ágazatot, hogy az minél gyorsabban és hatékonyabban épüljön fel. (MTI)

Kapcsolódó: Berlin tömeges munkanélküliségre, csődökre, gazdasági visszaesésre számít

Országos tisztifőorvos: A fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó

A kormány brutálisan csökkentette a vírusos betegeket ápoló orvosok jövedelmét

Csaknem hárommillióan fertőződtek meg a vírussal a világon

Nem volt alapbetegsége a járvány 40 éves áldozatának, kórházi fertőzést kapott

Meghalt újabb 8 beteg a járvány miatt Magyarországon

Mától csak eltakart arccal szabad utazni a fővárosi tömegközlekedés járatain

Háromszáz alá csökkent a halottak napi száma Olaszországban

Már március első heteiben több ezer covid-19 beteg lehetett Magyarországon

Kásler megtiltotta a kórházaknak, hogy a járványról nyilatkozzanak