Spanyolországban meghaladta a 22 ezret a halálos áldozatok száma

Az új típusú koronavírus már több mint 22 ezer ember halálát okozta Spanyolországban, a fertőzöttek száma 213 ezer, a gyógyultaké 89 ezer felett van – közölte ma a spanyol egészségügyi minisztérium.

A tárca napi jelentése szerint 440-en haltak meg az elmúlt 24 órában. Az áldozatok száma 435-tel emelkedett szerdán, 430-nel kedden, és elérte a 22 157-et.

Mára 4635 új fertőzöttet igazoltak tesztekkel a tegnapi 4211 és a keddi 3968 után. A SARS-CoV-2 vírust eddig 213 024 esetben mutatták ki.

A fertőzésből egy nap alatt 3335-en gyógyultak meg. Számuk szerdán 3401, kedden 1928 volt. Összesen 89 250 gyógyult pácienst tart nyilván a tárca.

“A csökkenő tendencia fennmaradt”, annak ellenére, hogy egyre több tesztet végeznek – értékelte az adatokat Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter a parlament egészségügyi bizottságában tartott heti beszámolójában.

Mint mondta: most naponta átlagosan két százalékkal nő a fertőzöttek száma, míg hetekkel ezelőtt 25 százalék volt ez az arány. A koronavírussal fertőzöttek 16 százaléka, 34 355-en egészségügyi dolgozók – tette hozzá.

“Intézkedni fogunk a visszaélések elkerülése érdekében” – jelentette ki a tárcavezető az egészségügyi védőeszközök árképzéséről szólva, amelyek központi ellenőrzését rendelte el a minisztérium.

Már döntöttek arról, hogy például a kézfertőtlenítő gélekért milliliterenként legfeljebb 0,021 euró (7,5 forint) számítható fel, míg a sebészeti szájmaszk darabjáért legfeljebb 0,96 eurót (343 forint) lehet elkérni. Jelenleg ennek akár a duplájáért is árulnak maszkokat a patikák.

A szaktárca által összesített tartományi adatsorok szerint továbbra is a madridi autonóm közösségben azonosították a legtöbb, 60 487 fertőzöttet, amelyből 1288 új eset. A fertőzésből 33 645-en épültek fel. Az elhunytak száma 7684.

A tartományi kormány tájékoztatása szerint a kiállított halotti bizonyítványok alapján valójában ennél több mint négyezerrel lehet magasabb a halálos áldozatok száma, figyelembe véve az idősotthonokban, a szociális intézményekben és saját otthonukban elhunytakat, akiknél fennálltak a tünetek, de teszt nem erősítette meg a fertőzést.

A halálos áldozatok emlékére Madridban ma megemlékezést tartottak a főváros egyik szimbólumának számító Puerta de Alcalá emlékműnél, amelyre fekete gyászszalagot ábrázoló plakátot helyezett ki a városvezetés.

A főváros novemberig lemond minden tömegrendezvényt – jelentette be Begona Villacís polgármester-helyettes. Az így megtakarított 4,1 millió euró (1,4 milliárd forint) egy részét a megnövekedett szociális kiadásokra fordítják.

Az elmúlt egy hónapban a fővárostól több mint 33 ezren kértek étkezési támogatást, szinte ugyanannyian, mint tavaly egész évben összesen.

Az El País című napilap beszámolt arról, hogy a neves madridi III. Károly Egészségügyi Intézet virológusai a koronavírus egyedi genetikai variánsainak feltérképezésével megállapították, hogy Spanyolországba legkevesebb 15 különböző irányból érkezett a fertőzés, vagyis elvetették a nulladik páciensre vonatkozó elméletet, miszerint egyetlen pontból indult ki és terjedt el a járvány. A kutatók rávilágítottak arra is, hogy a vírus közösségi terjedésének kezdete hamarabbra tehető, mint azt a járványügyi szakemberek gondolták, például Madridban már február közepén elkezdődhetett.

Spanyolországban március 15-e óta van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot, amelyet a parlament tegnap meghosszabbított május 9-ig.

Jelentősen csökkent az új fertőzöttek száma egy nap alatt Olaszországban

Jelentősen csökkent az új koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma Olaszországban egy nap alatt, a halottaké 464-gyel nőtt, és 25 549-re emelkedett – közölte ma este az olasz polgári védelmi hatóság, kiemelve, hogy az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt 851 fővel mérséklődött.

A halottak száma emelkedett az egy nappal korábbi 437-hez képest. A járványgörbe lefelé ívelése ellenére az elhunytak napi száma továbbra is ingadozó, és hetek óta nem süllyed négyszáz alá.

Az aktív fertőzöttek számának 851 fős csökkenése az eddigi legkedvezőbb adat. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 106 848. A betegekből több mint 81 ezren otthoni karanténban tartózkodnak, intenzív osztályon jelenleg valamivel több mint kétezer embert kezelnek, ami fele a húsz nappal ezelőttinek.

A gyógyultak száma egy nap alatt 3033, ami az eddigi legnagyobb szám. Ezzel a gyógyultak száma meghaladta az 57 ezret.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 189 973-t. Egész Olaszországban több mint 1,5 millió vírustesztet végeztek.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a kínai turista házaspár, amelynek tagjait elsőként, január 28-án egy római szállodából szállítottak kórházba, most fejezte be a kezelés utáni házi rehabilitációt. Teljesen meggyógyultak – jelentette ki Franco Locatelli, a Közegészségügyi Hivatal (Iss) igazgatója.

A járvány egyik olaszországi terjedési pontján, Lombardiában 1073-mal emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma az egy nappal korábbi 1161 fős emelkedéshez képest. A tízmilió lakosú tartományban a szűrt fertőzöttek száma február 20. óta túllépte a 70 ezret: több mint kilencezer beteget kezelnek kórházban, kevesebb mint 800 személyt intenzíven. A halottak száma egy nap alatt 200-zal emelkedett a korábbi 161-hez képest.

Lombardiában eddig több mint 12 ezren veszítették életüket a járványban.

A lombardiai halottak majdnem felét Bergamo térségében regisztrálták, ahol 5500-an hunytak el. A 120 ezres város polgármestere, Giorgio Gori úgy nyilatkozott, hogy a halottszám alapján “valótlannak tartja” a Bergamo területén diagnosztizált 11 ezer fertőzöttet. Gori számításai szerint a térségben a nem szűrt fertőzöttek száma elérheti a félmilliót.

A polgármester ezért óvatosságra intett az óvintézkedések májustól tervezett fokozatos feloldásával kapcsolatban. Giorgio Gori kijelentette, a kormány eddig semmilyen útmutatást nem adott a polgármestereknek arról, miként készüljenek a következő időszakban. A korlátozások enyhítése ütemezésének bejelentését Giuseppe Conte miniszterelnök a hétvégére ígérte.

Franciaországban nem lesz kötelező az iskolába járás a karantén után

A koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások fokozatos feloldása után a szülők dönthetik el, hogy engedik-e a gyerekeket iskolába járni vagy pedig a tanévet távoktatás formájában kívánják folytatni és befejezni, a maszkviselés viszont valószínűleg kötelező lesz a tömegközlekedési járműveken – jelentette be csütörtökön a francia elnöki hivatal, amely az önkormányzati vezetőkkel megkezdte a május 11-én esedékes karanténfeloldás stratégiájának kidolgozását.

Emmanuel Macron államfő azt szeretné, ha a karantént felváltó óvintézkedésekről mindenekelőtt helyi szinteken születne döntés a polgármesterek és a prefektusok közti egyeztetések nyomán, miután nem egyforma a járványszint az ország különböző területein – tudatta az Elysée-palota az államfő és a regionális vezetők megbeszélését követően.

A köztársasági elnök tíz nappal ezelőtt legalább május 11-ig meghosszabbította a március 17-én bevezetett szigorú kijárási korlátozásokat, és egyelőre nem tisztázott, hogy milyen stratégiát képzel el a karatén után.

A párizsi Pasteur Intézet kedden közzétett tanulmánya szerint a franciák alig hat százaléka esik át a koronavírus-fertőzésen a kijárási korlátozások május 11-re tervezett végéig, ami nagyon alacsony szint ahhoz, hogy további óvintézkedések nélkül az országot ne érje el a járványnak egy második hulláma. A betegség két fő gócának számító Elzászban és a Párizs közeli Ile-de-France régióban az arány 12 százalék körül lesz, de az ország más részein alig pár százalékos.

Emmanuel Macron államfő tegnap este ágazatonként és régiónként bevezetendő intézkedéseket vetített elő, ami alapján arra lehetett következtetni, hogy a franciák egy ideig még nem hagyhatják el azt a régiót, ahol a karantén két hónapját töltötték. Ezt utóbbi döntést az elnöki hivatal a helyi szintű vezetőkre kívánja bízni.

Az elnök hivatal arról viszont már döntött, hogy fokozatos lesz a tanulók visszatérése az iskolákba.

Elsőbbséget élveznek “a legkisebbek, akik még nem önállóak” és a “hátrányos helyzetű gyerekek”, de senkinek nem lesz kötelező az iskolába járás, arról a szülök dönthetnek önkéntes alapon – hívta fel a figyelmet az Elysée-palota. Azaz azokban a családokban, ahol megoldható, folytathatják a diákok az otthonról tanulást.

A tömegközlekedésben “valószínűleg kötelező lesz a maszkviselés” az elnökség szerint. Az FFP2 típusú és a sebészi maszkokat továbbra is az egészségügyi dolgozóknak tartják fent a hatóságok, és a kormány továbbra is csak javasolja a lakosság számára a maszkviselést, valamint minden egyéb egészségbiztonsági intézkedést, egyebek mellett a rendszeres kézfertőtlenítést és a társadalmi távolságtartást.

Emmanuel Macron az egyeztetésen arra ösztönözte a polgármestereket, hogy tömegesen vásároljanak lakossági felhasználására maszkokat, de ne tegyék kötelezővé, hanem ajánlásként osszák szét a lakosságnak.

A nemzeti orvosi akadémia szerdán azt kérte a kormányzattól, hogy tegye kötelezővé a maszkviselést, és úgy vélte, hogy az ajánlás nem elégséges a lakosság számára. A továbbra is hiánycikknek számító maszk az egyik legégetőbb közéleti kérdés Franciaországban, és a kormányt sokan vádolják azzal, hogy nem az egészségügyi válságot, hanem a felszerelések hiányát próbálja menedzselni.

A kijárási korlátozások feloldását május 11-én felváltó intézkedések részletes tervét május elején ismerteti a kormány.

Jóllehet a kórházban ápolt súlyos beteg száma az elmúlt két hétben már fokozatosan csökken, a járványszint még mindig magas Franciaországban: csütörtök estére egy nap alatt 516-gyel 21 856-ra emelkedett a halálos áldozatok száma az előző napi 544 után.

Kórházban 311-en hunytak el a fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a szerdai 336 után, és ezzel 13 547-re emelkedett a kórházi halottak száma. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből – ahol a járvány kezdete óta 8309-en vesztették életüket – 205 új halálesetet jelentettek az előző napi 208 után.

Az összesítés szerint 15. napja csökken a súlyos betegek száma az intenzív osztályokon, ahol jelenleg 5053-an fekszenek. Ez 165-tel kevesebb, mint szerdán, de a szám még mindig magasabb, mint a járvány kezdete előtt rendelkezésre álló ötezer intenzív ágy.

Kórházban ma este 29 219 fertőzöttet kezeltek, ami 522-vel kevesebb, mint az előző nap. A kórházakban általánosságban kilencedik napja csökken a betegek száma, és március 1. óta a gyógyultan távozók száma 42 088-ra emelkedett.

Az egyik francia gócban a lakosság alig 26 százaléka esett át a fertőzésen

A koronavírus-járvány egyik franciaországi gócában, a Párizstól északra található Crépy-en-Valois település gimnáziumának tanulóin, tanárain és hozzátartozóin végzett járványügyi kutatás szerint a helyiek 26 százaléka fertőződött meg és van az immunrendszerében jelenleg antitest, és a tünetmentes vírushordozók aránya jóval kisebb, mint ahogy azt korábban feltételezték.

A párizsi Pasteur Intézet ma közzétett tanulmánya – amely március 30. és április 3. között készült a középiskolában tanuló 661 diák, ott tanító tanár és az intézményben dolgozók, valamint a hozzátartozóik vérvizsgálata alapján -, megállapította, hogy azok közül, akik jártak az iskolában, 41 százalék kapta el az új típusú koronavírust február végén, március elején, amikor is a járvány kitört a Párizshoz közeli településen. Azoknak a hozzátartozóknak, akik nem jártak a gimnáziumban ebben az időszakban, viszont csak 11 százaléka kapta el a SARS-CoV-2 vírust.

Összességében a 661 vizsgált ember közül 171 vérvizsgálata bizonyult pozitívnak, ami azt jelenti, hogy 25,9 százalékuk esett át a betegségen.

Az adatok alapján a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy amennyiben az immunrendszer által termelt ellenanyag ténylegesen hosszabb időre védelmet biztosít a koronavírussal szemben, Franciaország nagyon távol áll a járvány terjedésének megállításához elengedhetetlen lakossági kollektív immunitáshoz szükséges 60-70 százalékos átfertőzöttségtől, és nem is értheti el gyorsan.

Arnaud Fontanet kutatásvezető szerint ugyanakkor a kijárási korlátozások pozitív hatással voltak a Párizstól északra található Oise megyében március 1. óta jelenlévő járvány megfékezésében, és jelentősen csökkentik a következő hetekben is a vírus terjedését.

A gimnáziumban kiszűrt fertőzöttek közül 5,3 százalék szorult kórházi ellátásra, egyikük sem halt meg. A kórházba kerültek átlagéletkora 49 év volt, a diákok közül viszont egyik fertőzött sem szorult kórházi ellátására. A fertőzöttek 17 százalékának semmilyen tünetei nem voltak. Ez jóval kevesebb, mint amit eddig feltételeztek a kutatók a tünetmentes vírushordozók arányáról.

A betegség kevésbé sújtotta a dohányzókat (7,2 százalék), mint a nem dohányzókat (28 százalék), ami megerősíti azokat a korábbi megfigyeléseket, amelyek szerint a Covid-19 betegség miatt kórházba került betegek között nagyon kevés a dohányos. Amennyiben azonban egy dohányos elkapja a fertőzést, súlyosabb komplikációkkal járhat nála a betegség, mint a nem dohányzók esetében – hívta fel a figyelmet a kutatásvezető.

Jérome Salomon, az egészségügyi tárca járványügyi igazgatója ma a nemzetgyűlési meghallgatásán elmondta: a kollektív immunitás elérése nem szerepel a francia hatóságok stratégiájában a járvány elleni küzdelemben.

Ismét csökkent a halálozások száma Nagy-Britanniában

A ma ismertetett legújabb statisztika szerint ismét csökkent az új koronavírus okozta halálozások napi száma Nagy-Britanniában. A brit egészségügyi miniszter szerint azonban még mindig nem jött el a járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítésének ideje.

A brit egészségügyi minisztérium ma délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 616 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz.

Egy nappal korábban a brit kórházak 759, két napja 823 koronavírus-fertőzött beteg haláláról számoltak be.

A nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta az egy napon belüli halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt, ezt március 9-én regisztrálták.

A brit szaktárca mai tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 18 738-an haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben.

Matt Hancock egészségügyi miniszter a brit kormány csütörtök esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Nagy-Britanniában jelenleg 17 615-en vannak kórházban koronavírus-betegséggel. Egy nappal korábban 18 189 pácienst ápoltak a brit kórházakban Covid-19 betegség miatt.

Az ismertetés szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 4583-mal emelkedett.

Egy nappal korábban 4451, két napja 4301, három napja 4676, négy nappal ezelőtt 5850 új fertőzésről számoltak be a brit hatóságok.

Nagy-Britanniában eddig 583 496 szűrővizsgálatot végeztek és 138 078 emberről állapították meg, hogy megfertőződött az új koronavírussal.

Hancock szerint a jórészt már lefelé tartó számok ellenére hiba lenne máris enyhíteni a járvány megfékezését célzó korlátozásokat, mivel ezeknek az intézkedéseknek az idő előtti feloldása a járvány kiugró ütemű újbóli terjedésének kockázatával járna, és emiatt ismét szükségessé válhatna a korlátozások bevezetése.

A miniszter szerint meg kell várni, hogy a halálozások és az új fertőzéses esetek napi száma megszakítás nélkül csökkenjen.

A brit kormány éppen egy hónapja rendelte el a Covid-19 járvány megfékezését célzó korlátozó intézkedéseket, amelyek általános elemzői várakozások szerint példátlan mélységű recessziót okoznak rövid távon a brit gazdaságban.

A kormány egyelőre nem hajlandó elkötelezni magát a korlátozások enyhítési menetrendjének kidolgozása mellett, azokra az indokokra hivatkozva, amelyeket az egészségügyi miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatón is hangoztatott.

A ma ismertetett legfrissebb előzetes beszerzésimenedzser-indexek (BMI) – amelyek az üzleti szektor általános aktivitását mérik – a brit gazdaság teljesítményének összeomlásszerű zuhanását jelzik. Elemzői számítások szerint a brit hazai össztermék (GDP) áprilisban várhatóan 20 százalékhoz közeli ütemben esik egy hónapos összevetésben.

A kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának legbefolyásosabb testülete, a szakpolitikai irányelveket kidolgozó 1922 Bizottság ma hajnalba nyúló – nem hivatalos beszámolók szerint rendkívül feszült hangulatú – ülésén elhangzott, hogy ha a kormány május elején esedékes legközelebbi felülvizsgálati időpontban sem enyhíti a korlátozásokat, “nem sok marad” a brit gazdaságból.

A cseh kormány felgyorsította a korlátozások feloldását

Felgyorsította a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések feloldását a cseh kormány.

Míg az április közepén elfogadott forgatókönyv szerint a márciusban bezárt üzletek, szolgáltatások, piacok és iskolák öt szakaszban legkésőbb június 8-án nyíltak volna meg, a kormány csütörtöki döntése alapján ez már május 25-én lehetővé válik.

“A kormány természetesen több forgatókönyvet készített, s a korlátozások feloldásának felgyorsítása azon alapul, hogy eddig sikerült ellenőrzés alatt tartani a járvány terjedését, és a helyzet fokozatosan javul” – jelentette ki Karel Havlícek kormányfőhelyettes, ipari és kereskedelmi miniszter a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón. Minden újabb lépés előtt figyelembe fogják venni az aktuális járványhelyzetet – tette hozzá.

Az új forgatókönyv szerint az eredetileg tervezettnél mintegy két héttel korábban nyithatnak ki egyebek között a nagyobb boltok, a vendéglők kerthelységei, a fodrászszalonok, a kiállítások, múzeumok és az állatkertek is. Utolsóként pedig teljes egészében megnyithatnák kapuikat a nagy bevásárlóközpontok és a szállodák is. Engedélyezve lesz bizonyos feltételek mellett a legfeljebb 50 személyes családi, társadalmi és kulturális rendezvények megtartása is.

Minden esetben szigorú higiéniai előírások lesznek érvényben, amelyek betartásáért a tulajdonos, az üzemeltető vagy a szervező lesz a felelős – húzta alá a kormányfőhelyettes.

Havlícek szerint a cseh normalizációs forgatókönyv a mostani kormánydöntéssel lényegében összhangba kerül a Németországban és Ausztriában hozott hasonló intézkedéscsomagokkal.

Az arcmaszkok kötelező használata a köztereken azonban továbbra is érvényes, megszüntetéséről a cseh kormány nem tárgyalt.

Érvényben marad az a döntés is, hogy a szünetelő iskolai oktatást az idén már nem újítják fel teljes egészében. Az általános iskolások többsége május második felében térhet vissza a padokba. A végzős középiskolások számára lehetővé teszik az érettségi vizsgákat, az egyetemek és főiskolák végzős hallgatói számára pedig az államvizsgákat.

Horvátország enyhít a korlátozásokon

Horvátország enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: szigorú intézkedések mellett hétfőtől kinyithatnak a kisebb üzletek, május 4-től a fodrász- és kozmetikai szalonok, 11-től pedig az óvodák és az alsó tagozatos általános iskolák is megkezdhetik működésüket – jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet csütörtöki ülése után.

Plenkovic kiemelte: eddig megmutatták, hogy az emberéletek elsőbbséget élveznek, ugyanakkor az is a feladatuk, hogy lehetővé tegyék a gazdaság működését.

“Fokozatosan elindíthatunk egyes tevékenységeket, de ez nem jelenti azt, hogy visszatérhetünk a régi életünkhöz, mert ezzel mindent elveszítenénk, amit eddig elértünk” – mondta, hozzátéve, hogy a társadalmi távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat továbbra is szigorúan be kell tartani.

A kormányülésen elfogadott rendelet szerint április 27-től a bevásárlóközpontokban működő üzleteken kívül minden bolt kinyithat.

Lehetővé teszik a könyvtárak, az utazási irodák és a múzeumok működését is.

Kinyithatnak azok a sportintézmények, amelyekben a hivatásos, versenyszerűen sportolók edzenek, valamint visszaállítják a városi közlekedést.

Május 2-tól ismét lehet miséket és istentiszteleteket tartani.

Május 4-től visszaáll a normális rend a közegészségügyi intézetekben. Ez alól kivételt képeznek azok a kórházak, ahol a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött betegeket kezelik. Kinyithatnak a magánrendelők, valamint a fodrász és kozmetikai szalonok is.

Május 11-től kinyithatnak a bevásárlóközpontok, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai, valamint visszaállítják a távolsági közösségi közlekedést. Kinyithatnak a szálláshelyek, valamint azok a kávézók és éttermek, amelyek rendelkeznek terasszal.

Ugyanakkor továbbra sem lehet nyilvános rendezvényeket és sporteseményeket tartani. Ajánlott a szájmaszk viselése a közösségi közlekedésben, valamint az idősebb korosztályhoz tartozókat arra kérik, hogy maradjanak otthon.

A kormányfő jelezte továbbá, hogy több ország miniszterelnökével is felvette a kapcsolatot a határok újranyitását illetően, amely megoldás – mint mondta – közös lesz és biztonságos. Külön kiemelte Szlovéniát, Ausztriát, Magyarországot és Csehországot a turizmus miatt.

“Amennyiben a két ország hasonló járványügyi helyzetben van, ha egyformán jól küzdenek a járvány ellen, akkor megoldást fogunk arra találni, hogy hogyan lehessen utazni” – húzta alá.

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 31-gyel, 1981-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 50 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában ketten haltak meg a Covid-19 betegségben. Az első fertőzés megjelenése óta, 59 napja 883 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 19 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 28 853 koronavírus-tesztet végeztek.

A szomszédos Szlovéniában keddről szerdára 13-mal, 1366-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma továbbra is 79. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 45 703 koronavírustesztet végeztek, a diagnosztizált betegek közül 23-at ápolnak intenzív osztályon. (MTI)

Kapcsolódó: WHO: Európában a halálos áldozatok mintegy felét idősotthonokban regisztrálták

A kormánymédia megint hazudott a Pesti úti idősotthonról

Országos tisztifőorvos: napról napra nő a fertőzöttek száma

Soha nem tapasztalt mértékben esett vissza az euróövezet gazdasági teljesítménye

Gulyás: május 3-ig maradnak a korlátozások

Csökkenhet az időseknek fenntartott idősáv a boltokban

Meghaladta a 2,6 milliót a világban az igazolt fertőzöttek száma

Meghalt újabb 14 beteg a járvány miatt Magyarországon

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!