Spanyolországban meghaladta 140 ezret a fertőzöttek száma

Spanyolországban meghaladta a 140 ezret az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatoké közelít a 14 ezerhez – tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium.

A legutóbbi adatközlés óta eltelt 24 órában 5478 pozitív tesztet jelentettek, a hétfői 4273 és a vasárnapi 6023 után. Eddig 140 510 fertőzöttet szűrtek ki az országban az első, január 31-én azonosított eset óta.

A halálos áldozatok száma 743-mal emelkedett, hétfőn 637-tel, vasárnap 674-gyel nőtt, összesen pedig elérte a 13 798-at.

Ez elmúlt 24 órában koronavírus-fertőzés miatt 3431 új pácienst kezeltek az egészségügyi intézményekben, hétfőn 918-an, vasárnap 1132-en szorultak ellátásra, míg összesen 63 093-an.

Súlyos állapotuk miatt 138-an kerültek intenzív osztályra egy nap alatt, ez a növekedés hétfőn 70, vasárnap 328 volt. Intenzív terápiában a koronavírus okozta Covid-19 megbetegedés miatt már 7069-en részesültek.

A fertőzésből felgyógyultak száma 2771-gyel növekedett a hétfői 2357 és a vasárnapi 3861 után, számuk összesen 43208.

A madridi autonóm közösségben, ahol a legtöbb azonosított eset van, 1746-tal lett több fertőzött egy nap alatt, számuk összesen 40 469. A vírus következtében 5371-en hunytak el, és 18 410 ember felépült a fertőzésből.

Az Ibériai-félszigeten található spanyol tartományok közül a legkevesebb regisztrált fertőzés a dél-nyugati Murciában van, ahol 1283 koronavírusos esetről, 78 halálos áldozatról és 193 meggyógyult páciensről tudni.

María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ epidemiológusa madridi online sajtótájékoztatóján elmondta: több napnyi sorozatos csökkenés után mind a fertőzöttek mind a halálos áldozatok számában emelkedés mutatkozott tegnap, ez azonban szerinte a hétvégi esetek helyi jelentésének csúszásával magyarázható.

A szakember szerint a tendencia nem változott és a járvány terjedése továbbra is lassul, de meg kell várni, hogy mit mutatnak a hét többi napjának adatai.

A hatóságok tájékoztatása szerint az elmúlt egy nap során 125 embert vettek őrizetbe és 11 800 feljelentést tettek azokkal szemben, akik megszegték az országban elrendelt szükségállapothoz kapcsolódó korlátozásokat.

Példaként említették, hogy volt, aki lakhelyétől kilométerekre autózott el, hogy kenyeret vásároljon, voltak, aki rokonokat látogattak, és akadt, aki háromnegyed órát sétáltatta a kutyáját a tengerparton.

A rendőrség hangsúlyozta: az elmúlt napokban növekedett az szabályszegők száma, és mivel holnap kezdetét veszi a húsvéti szünet megerősítik az ellenőrzéseket.

A spanyol kormány mai ülésén fogadja el a három hete tartó, az oktatási intézmények bezárásával és lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot április 25-ig tartó meghosszabbításáról szóló javaslatát. A parlamenti várhatóan jóváhagyja az előterjesztést.

Uniós biztos: az EU orvoscsoportot küldött Olaszországba

Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül Romániából és Norvégiából érkezett orvosok és ápolók csoportját helyezte át a koronavírus-járvány által leginkább érintett olaszországi Milánóba és Bergamóba, hogy segítsék a járvány elleni küzdelemben részt vevő olasz orvosokat – jelentette be Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos Brüsszelben, mai online sajtótájékoztatóján.

Ausztria emellett több mint háromezer liter fertőtlenítőszert ajánlott fel Olaszországnak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: azok az ápolók és orvosok, akik elhagyták otthonaikat, hogy más tagállamban tevékenykedő kollégáiknak segítsenek, az “európai szolidaritás valódi arcai”. Az uniós bizottság mindent megtesz, hogy segítse Olaszországot és valamennyi tagállamot a szükséghelyzetben – tette hozzá.

Lenarcic tájékoztatójában kiemelte, hogy az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központja a nap 24 órájában, az összes tagállammal együttműködik annak biztosítására, hogy a segítség oda kerüljön, ahol leginkább szükség van rá.

Közölte, hogy Olaszország kérte a földmegfigyelő műholdakról származó adatokat szolgáltató, Kopernikusz nevű uniós rendszer adatainak továbbítását az egészségügyi létesítmények környéke, valamint a közterületek ellenőrzése céljából.

A szlovén biztos elmondta azt is, az EU a koronavírusra való reagálás központi elemének tekinti a nemzetközi együttműködést. Ennek jegyében tegnap este megérkezett Olaszországba a Kína által az Európai Uniónak felajánlott védőeszköz-adomány is. A kínai repülőgéppel 2 millió szájmaszk, 200 ezer N95-es védőmaszk és 50 ezer tesztkészlet érkezett Olaszországba.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint februárban több mint 56 tonnányi felszerelés – védőruházat, fertőtlenítőszer és orvosi maszk – érkezett Kínába, melyet az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül Franciaország, Németország, Olaszország, Lettország, Észtország, Ausztria, a Cseh Köztársaság, Magyarország és Szlovénia biztosított.

Romániában megugrott a súlyos esetek száma

Romániában jelentősen megugrott az új koronavírusos súlyos esetek száma – derült ki a stratégiai kommunikációs törzs által ma kora délután közzétett összesítésből.

A hivatalos adatok szerint az országban 4417 koronavírus-fertőzést regisztráltak, és 182-en haltak bele a betegségbe és szövődményeibe. Az elmúlt 24 órában a fertőzöttek száma 360-nal, a haláleseteké 25-tel emelkedett. Mindkét szám azt jelzi, hogy a vasárnap és hétfőn közzétett adatok a kór terjedésének csak a pillanatnyi megtorpanását jelezték. Nelu Tataru egészségügyi miniszter egy ma délelőtti nyilatkozatában maga is úgy vélte, hogy az elmúlt két nap jobb adatai azzal függhetnek össze, hogy a hét végén kevesebb tesztet készítettek.

A kijelentést némiképp árnyalja, hogy a hétfőhöz viszonyítva csaknem megduplázódott új esetszámot csak tíz százalékkal több elvégzett teszt adta.

A román hatóságok által naponta közölt adatok sorában a legjelentősebb változás a súlyos esetek adatsorában látszik. Míg egy héttel ezelőtt 62 koronavírusos beteget kezeltek a kórházak intenzív osztályain, az elmúlt három napban számuk 22-vel, 38-cal, illetve 95-tel nőtt, és összesen 274-re ugrott.

Ez a szám lényegesen meghaladja a járványkórházakban rendelkezésre álló intenzív terápiás ágyak számát. A súlyos esetek egy részét immár a koronavírus-fertőzöttek kezelésére kijelölt – eredetileg más betegségekre szakosodott – kórházakban látják el.

Tíz újszülött fertőződött meg egy temesvári szülészeten

Tíz újszülött fertőződött meg az új koronavírussal az elmúlt napokban egy temesvári szülészeten – jelentette be ma a romániai stratégiai kommunikációs törzs. Egyik újszülött édesanyja sem bizonyult fertőzöttnek.

Az újszülöttektől és édesanyjuktól több nappal ezelőtt vettek mintát, melyet tegnap elemeztek. Ekkorra már kilenc újszülött és édesanyjuk elhagyta a kórházat. A kialakult helyzet miatt a tisztségéből azóta leváltott Temes megyei tisztifőorvos és a kórház igazgatója egymást okolta.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter a Digi24 hírtelevíziónak elmondta: egy héttel ezelőtt derült ki, hogy a szülészet személyzetéből vannak, akik megfertőződtek. Ekkor a kórház teljes személyzetétől, valamennyi kismamától és csecsemőtől mintát vettek. E minták kielemzésének az eredményei azonban csak 5-6 nap késéssel érkeztek meg. Ez idő alatt a fertőzött újszülötteket már hazavitték a szüleik.

A kórházban átfogó járványtani vizsgálat kezdődött.

A Digi24 hírtelevízió szerint a kórházban az egészségügyi személyzet 13 tagjánál és 12 páciensnél állapították meg a fertőzést. A híradás szerint a szülészetre egy nővér útján került a kór, akinek a férje mentőszolgálatosként fertőződött meg.

Brit kabinetminiszter: Boris Johnson nem szorul lélegeztetésre

A brit kormány egyik magas rangú tagja szerint az új koronavírus okozta betegség miatt intenzív osztályon kezelt Boris Johnson brit miniszterelnök továbbra sem szorul lélegeztetésre, és nincs hír olyan diagnózisról, amely szerint Johnsonnak tüdőgyulladása lenne.

Johnsont vasárnap este vitték be a londoni St. Thomas kórházba, miután megfertőződött a Covid-19 járványt okozó SARS-CoV-2 nevű vírussal, és betegségének egyes tünetei meglehetősen makacsnak bizonyultak.

A Downing Street hétfőn tegnap este jelentette be, hogy Johnsont átvitték a kórház intenzív osztályára, mivel állapota romlott.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője hangsúlyozta, hogy Johnson nem szorul lélegeztetésre, csak abból a meggondolásból vitték át az intenzív osztályra, hogy ha mégis lélegeztetőgépre lenne szüksége, a közelében legyen.

Michael Gove, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője a BBC közszolgálati rádió mai hírműsorában elmondta, hogy Johnson az intenzív kezelés előkészítése során oxigént kapott, de továbbra sincs szüksége lélegeztetésre.

Hozzátette: Johnson elsősorban azért van a kórház intenzív osztályán, hogy megkaphasson bármilyen egyéb kezelést, amelyet az orvosi stáb szükségesnek tart.

Arra a kérdésre, hogy Boris Johnsonnak tüdőgyulladása van-e, a kabinetirodát vezető miniszter azt mondta, hogy nincs tudomása ilyen diagnózisról.

Hozzátette: ha a kormányfő állapotában bármiféle változás történik, a Downing Street tudatni fogja.

A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Johnson kérésére Dominic Raab külügyminiszter vette át a kormányfői feladatokat.

A jelenlegi brit kormányban nincs miniszterelnök-helyettesi tisztség, de Dominic Raab az “első miniszter” címet is viseli. Ez azt jelenti, hogy rangban az összes többi kabinettag felett áll, és így gyakorlatilag Boris Johnson után a brit kormány legmagasabb rangú tagja.

Arra a kérdésre, hogy Raabra átruházták-e azokat a döntéshozatali jogosultságokat, amelyek például egy nukleáris támadás esetén a miniszterelnököt megilletnék, Michael Gove a BBC-interjúban csak annyit mondott, hogy nemzetbiztonsági kérdésekben nem tud részletes felvilágosítást adni. Hozzátette, hogy jól kidolgozott és alaposan tesztelt eljárásrend van érvényben ilyen esetekre, de részleteket erről sem fedett fel.

Arra a kérdésre, hogy a járvány okozta válsághelyzetben a folyamatok nem egy nemzeti egységkormány létrehozása felé tartanak-e, a kabinetirodát vezető miniszter azt mondta: nem gondolja, hogy ez bárkiben felmerült volna.

Hozzátette, hogy az ellenzéki politikusok – köztük a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetői – példásan viselkednek a jelenlegi helyzetben, támogatják a kormány járványellenes tevékenységét, de az ellenzék dolga az, hogy kérdéseket tegyen fel és beszámolásra kötelezze a kormányt.

Bemutatták Németországban a járvány elleni okostelefon-alkalmazást

Bemutatta ma a Robert Koch német országos járványügyi intézet (RKI) a koronavírus-járvány elleni küzdelmet szolgáló első hivatalos okostelefon-alkalmazást. Az intézet szerint nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy enyhül a járvány Németországban, az viszont biztos, hogy a fertőzöttek száma és a halálozási arány tovább emelkedik.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségben (Covid-19) szenvedők halálozási aránya 1,6 százalék, ami a duplája az egy héttel korábban regisztrált 0,8 százaléknak. A növekedés főleg annak tulajdonítható, hogy egyre több az idős beteg, és a vírus terjedésnek indult időseket ellátó intézményekben – emelte ki berlini tájékoztatóján Lothar Wieler, az RKI vezetője, hozzátéve, hogy a halálozási arány további növekedésével kell számolni.

Aláhúzta: a járványügyi helyzet továbbra is igen dinamikusan alakul, az igazolt fertőzöttek száma pedig változatlanul emelkedik. Így továbbra sem lehet kijelenteni, hogy enyhül a járvány, és több nap kell még annak megállapításához, hogy kibontakoznak-e egyértelmű trendek az adatokból.

Így például az úgynevezett reprodukciós ráta (R0 érték) – amely azt jelzi, hogy egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább a vírust – jelenleg a különböző számítási módszerek szerint 1,2 és 1,5 között van, pedig volt már 1 is, és a járvány csak akkor hagy alább, ha tartósan 1 alatt van.

Az intézet adatai szerint a németországi igazolt fertőzöttek átlagéletkora 48 év, fele-fele arányban nők és férfiak. Leggyakoribb tüneteik a köhögés, a láz és a nátha, 2 százalékuknál tüdőgyulladás lép fel, 14 százalékuk szorul kórházi kezelésre. A Covid-19 halálos áldozatainak átlagéletkora 80 év, a legfiatalabb áldozat 28 éves volt.

Lothar Wieler a járvány lassítására bevezetett korlátozások visszavonásának lehetséges menetrendjével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy csak kis lépésekből álló és hosszú ideig tartó folyamatról lehet szó, és egyelőre nem tudni, hogy mikor lehet elkezdeni. Megjegyezte: a várható fejlemények leírására nem is igen alkalmas a közkeletű kilépési stratégia – exit stratégia – kifejezés, inkább egy “átmeneti időszak” várható a legszigorúbb korlátozások után.

A tájékoztatón bemutatták a járvány elleni küzdelemhez fejlesztett első hivatalos okostelefon-alkalmazást. Ez azonban még nem a sokak által várt kapcsolatkövető és lehetséges fertőzésre figyelmeztető rendszer, hanem a tudományos kutatást, a vírus, a betegség és a járvány jobb megértését szolgálja. Az RKI önkéntes alapon használható alkalmazása az okosórát vagy fitneszkarkötőt használó okostelefon-tulajdonosoknak szól. Letöltése után a személyes adatok közül egyedül az irányítószámot kell megadni, valamint a nemet, az életkort, a súlyt és a magasságot. A RKI tudósainak várakozása szerint az okosórák és fitneszkarkötők által gyűjtött tevékenységi adatok elemzése révén pontosabb képet lehet alkotni a vírus terjedéséről és a fertőzési gócokról.

A légúti betegségek jellegzetes hatással vannak a testi aktivitásra, változik például a pulzus és a nyugalmi vagy az alvással töltött idő, így az aktivitási adatok alakulásából le lehet vonni következtetéseket arról, hogy milyen szakaszban tarthat a Covid-19 betegséget okozó vírus terjedése – fejtette ki Lothar Wieler.

Ezzel összefüggésben kérdésre válaszolva kiemelte: egyáltalán nem lehetetlen, hogy helytállóak azok a becslések, amelyek szerint a ténylegesen fertőzöttek száma a regisztrált fertőzöttek számának tízszerese.

Németországban nagyjából 10 millióan használnak aktivitási adatokat rögzítő okosórát vagy fitneszkarkötőt. Az RKI-nak már az is nagy segítség lenne, ha 1 százalék letöltené az alkalmazást – emelték ki a tájékoztatón.

Az adatokat az RKI-nál sűrűbben közlő amerikai Johns Hopkins Egyetem (JHE) ma délelőtti kimutatása szerint Németországban 103 375 ember hordozza bizonyítottan a SARS-CoV-2 vírust, ami 3252-vel – 3,38 százalékkal – több az egy nappal korábbi 100 123-nál.

A Die Zeit című hetilap hírportálján közölt számítás alapján a regisztrált fertőzöttek számának duplázódási ideje 11 nap. Ez hétfőn még 10 nap volt. A szövetségi kormány szerint az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének megőrzéséhez a 14 nap körüli szintre kell emelni a duplázódási időt, mert két hét a súlyos betegek átlagos kezelési ideje.

A JHE statisztikája szerint a Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma az egy nappal korábbi 1584-ről 1810-re emelkedett, a betegségből felgyógyultak száma 28 700-ról 36 081-re nőtt.

A járvány egyelőre nem feszíti túl az ellátórendszer kapacitását, az egészségügyi minisztérium legutóbbi, hétfői adatai szerint nagyjából 10 ezer szabad hely van az intenzív osztályokon.

A külügyminisztérium adatai szerint eddig 198 súlyos beteg ellátását vették át EU-s társországokból, 130 beteget Franciaországból, 44-et Olaszországból, 24-et Hollandiából szállítottak át Németországba. A külföldi betegeknek további 58 helyet tartanak fenn.

Meghaladta a kétezret a halálos áldozatok száma Belgiumban

Belgiumban meghaladta a kétezret, 2035-re emelkedett a koronavírus február végi ottani megjelenése óta a betegségben elhunytak száma, továbbá csaknem 1400 új igazolt fertőzöttről számolt be délelőtti sajtótájékoztatóján a közegészségügyért felelős  hatóság.

A koronavírus első áldozata március 11-én halt meg az országban. A halálos áldozatok száma március 15-én 4-re, a hónap utolsó napján 705-re emelkedett, majd egy nap alatt újabb 123-mal gyarapodott. Az április elsején regisztrált 828 halálesetet követő hét nap alatt további 1207 ember halt meg, ezzel a keddi adatok szerint Belgiumban 2035 áldozta van a járványnak.

Az elmúlt 24 órában 1380 embernél lett pozitív a koronavírusteszt eredménye, ezzel immár 22 194 az igazolt fertőzött az országban.

Tegnap újabb 314 embert, de mintegy százzal kevesebbet szállítottak a kórházba, mint vasárnap, ezzel jelenleg – átlépve a hatezret – összesen 6012 embert ápolnak a vírus miatt. Intenzív ellátásban hárommal több, 1260 beteget részesítenek. Közülük a hétfőihez képest 15-tel több esetben, 999 betegnél kell lélegeztetőgépet alkalmazni. Amíg a hétvégén 235 ember hagyhatta el a kórházat, addig hétfőn 174-en, ezzel március 15. óta összesen 4160-an.

Luxembourgban újabb 5 embert halt meg

Luxembourgban a ma reggeli adatok szerint újabb 39 embernél mutatták ki a kórokozót, ezzel 2843 fertőzöttet tartanak nyilván. Újabb 5 embert halt meg az elmúlt 24 óra leforgása alatt, számuk így 41-re emelkedett.

A Luxembourg Times című, angol nyelvű luxemburgi hírportál azt írta, hogy az ország lakossága még nem számít az éttermek, bárok, valamint a nem létfontosságú árut kínáló üzlet bezárásával járó szigorú intézkedések feloldására. Noha a járvány továbbra is terjed, intenzitása a jelek szerint az elmúlt öt napban valamelyest gyengült. A nagyhercegségben a koronavírussal összefüggésben jelenleg 23 embert ápolnak kórházban, 32-ten részesülnek intenzív ellátásban. A járvány február 29-re datált luxemburgi megjelenése óta eddig 253 embert engedtek ki gyógyultan a kórházakból. Luxemburgban ez idáig 24 291 tesztet végeztek el – közölték.

Xavier Bettel miniszterelnök arra szólította fel a lakosságot, hogy a húsvéti ünnepek négynapos hétvégéjén maradjanak otthon, legfeljebb a közeli parkban töltsenek rövidebb időt a megfelelő, biztonságos távolságot megtartva.

Hollandiában szigorúbb lesz a határellenőrzés

Hollandiában a napilapok ma arról számoltak be, hogy a kormány szigorúbb határellenőrzést helyezett kilátásba a húsvéti hosszú hétvégére a külföldi látogatók számának csökkentése érdekében. Mivel a múlt hétvégén számos motoros társaság lepte el az utakat, és a távolságtartás szabályainak be nem tartása mellett az ország jelentősebb turista célpontjainál gyülekeztek, a következő, négynapos hétvégén több ismert turistalátványosságokhoz vezető országutat lezárnak.

Mint írták, az országban tanuló diákok a koronavírus-járvány kitörése miatt elszenvedett károk megtérítését követelik. Érveik szerint jelentős számú hallgató vesztette el részmunkaidős állását, valamint a félév érvényességének kockázata miatt további tandíjak megfizetésére számíthatnak. Emellett az egyetemi tanulmányaikhoz szükséges tagdíjakat, valamint a tömegközlekedés havi vagy éves bérleti költségeit is fizetniük kell. A hallgatói önkormányzatokhoz ez idáig mintegy 1300 kárigény érkezett, amelyek azt mutatják, hogy a hallgatók átlagosan 500-600 eurót (mintegy 180-215 ezer forintot) veszítenek.

A holland közegészségügyi intézet ma közzétett adatai szerint az igazolt fertőzöttek száma az elmúlt 24 óra alatt 961-gyel 18 926-ra emelkedett. A regisztrált fertőzöttek száma enyhe csökkenést mutat. A friss jelentés szerint újabb 101 ember halt meg, ezzel 1867-re nőtt a járványban elhunytak száma. A halálozási ráta lényegében azonos az elmúlt egy hétben rögzített adattokkal, 100 és 120 között mozgott naponta – közölték.

Ukrajnában jelentősen megugrott a fertőzöttek és az áldozatok száma

Ukrajnában egy nap alatt hét új esettel 45-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 143-mal 1462-re – hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium.

A betegségből eddig 28-an gyógyultak fel az országban, ez az adat hétfő óta nem változott.

Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos mai online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt napban újabb 9 gyermeknél és 32 egészségügyi dolgozónál igazolták a koronavírus-fertőzöttséget. A 143 újonnan regisztrált fertőzött közül 35 szorul kórházi ápolásra – köztük két gyermek és egy egészségügyi dolgozó -, és 7-en vannak lélegeztetőgépen, az ő állapotuk válságos.

A hét új halálos áldozatról annyit árult el hogy 42 és 70 év közöttiek.

Megjegyezte, hogy az egyik kijevi kórházban történt még egy haláleset, amely nem került be az elmúlt nap statisztikájába. “Ezt még külön megvizsgáljuk” – tette hozzá, további részletekbe nem bocsátkozva.

Az ukrán határőrszolgálat mai jelentése szerint az elmúlt napban 6400 ukrán tért haza külföldről, közülük több mint 3300-an gyalog érkeztek a határátkelőhöz, és az ukrán hatóságok szállították át őket buszokkal az ukrán oldalra. Eközben viszont több mint 4500-an léptek ki az országból, köztük mintegy 2000 külföldi. A határforgalom jelentősen visszaesett ez elmúlt napokhoz képest – jegyezte meg a határőrség.

Közben már tegnap, azaz rögtön a rendelet hatályba lépése napján elkezdték Ukrajnában a rendőrök bírságolni azokat, akik arcmaszk nélkül jelentek meg közterületeken – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál a rendőrség honlapján közzétett információkra hivatkozva.

A közölt adatok szerint a rendőrség tegnap összesen 192 jegyzőkönyvet vett fel karanténszabályok megsértése címén. Ezek közül a legtöbbet Dnyipropetrovszk, Lviv és Odessza megyékben, valamint a fővárosban Kijevben, többségében parkok és közterek tiltott látogatása, valamint az önelszigetelésre vonatkozó szabályok megsértése miatt. A hatóság hozzáfűzte: előbb szóban felvilágosítják az embereket arról, hogy szabálysértés követnek el, s ha ennek nincs hatása, utána szabnak ki bírságot.

Ukrajnában a karanténkorlátozások megsértéséért 17 ezer és 34 ezer hrivnya (211 ezertől 422 ezer forintig) között szabható ki bírság.

A tájékoztatás szerint tegnap mintegy 22 ezer rendőr és nemzeti gárdista teljesített szolgálatot, közülük 7 ezer közvetlenül a parkok, közterek, és más, sokak által látogatott pihenőhelyek környékén járőrözött.

Volodimir Zelenszkij elnök a Twitteren kívánt jobbulást Boris Johnson brit miniszterelnöknek, akit az új koronavírus okozta betegség miatt hétfőn átszállítottak az intenzív osztályra – írta az Ukrajinszka Pravda. “Mint minden brit, mi is kívánjuk, hogy Boris Johnson küzdjön, győzzön, és imádkozunk az egészségéért” – írta az államfő.

Prága megakadályozná a kulcsfontosságú cégek külföldi felvásárlását

A cseh kormány tegnap elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megakadályozná, hogy a kulcsfontosságú cseh cégek kockázatosnak minősíthető külföldi befektetők tulajdonába kerüljenek – közölte a kormány honlapján.

Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter szerint a törvényjavaslat, amelyet még a parlamentnek jóvá kell hagynia, nincs közvetlen összefüggésben a koronavírus-járvánnyal.

“A törvénynek azt kell megakadályoznia, hogy az érintett  vállalatokat olyan külföldi beruházók vehessék át, akiket kockázatosnak lehet minősíteni” – jelentette ki a miniszter.

Megjegyezte: a törvény összhangban van az Európai Unió álláspontjával, az Európai Parlament vonatkozó rendeletén alapul, és egyre több uniós állam vezeti be, hogy megvédje az ország kulcsfontosságú infrastruktúráját.

“Az előterjesztett törvényjavaslat határozza meg azokat a szabályokat és eljárásokat, amelyek lehetővé teszik a közvetlen külföldi befektetések ellenőrzését Csehország biztonsága, belső és külső rendje védelmének érdekében” – olvasható a weblapon közzétett háttéranyagban.

A legérzékenyebb ágazatokban, mint például a hadiipar, a kiemelt fontosságú infrastruktúra vagy a legérzékenyebb technológiák fejlesztése és gyártása, a külföldi jogi személyek kötelesek lesznek engedélyt kérni a cseh hatóságoktól befektetéseikhez. Amennyiben a cseh fél kockázatosnak ítéli meg a befektető személyét, az államnak joga lesz meghatározni a beruházás feltételeit, esetleg megtiltani azt. Az államnak a tranzakció lebonyolítása után öt évig joga lesz azt felülvizsgálni, esetleg megszüntetni – derül ki a dokumentumból. (MTI)

Kapcsolódó: Országos tisztifőorvos: Budapest góccá válhat

Szülés közben halt meg egy koronavírusos anya Londonban

Hetvenkétezerrel, 1,347 millióra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a világon

Meghalt 9 beteg a járvány miatt Magyarországon

Az Egyesült Államokban meghaladja a tízezret a halottak száma

Emelkedett a halottak, csökkent az új fertőzöttek száma Olaszországban

Intenzív osztályon a brit miniszterelnök

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!