Spanyolországban már százezer felett van a fertőzöttek száma

Spanyolországban százezer felett van az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké meghaladta a kilencezret – közölte ma a spanyol egészségügyi minisztérium.

A szaktárca napi összesítése szerint egy nap alatt 7719 új esetet jelentettek, ezzel az eddig regisztrált fertőzések 102 136-ra emelkedtek.

A SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19-megbetegedés következtében kedd óta 864-en hunytak el, összesen pedig 9053-an.

A kórházi ellátásra szorulók száma 2175-tel emelkedett, egészségügyi intézményben eddig 51 418 beteget kezeltek a fertőzéssel összefüggésben.
Súlyos állapotuk miatt 265 embert szállítottak intenzív osztályra az elmúlt 24 órában, ilyen terápiát összesen 5872 páciensnél kellett alkalmazni.

Katalóniában kerültek a legtöbben intenzív osztályra, 1769-en, az igazolt mintegy 20 ezer fertőzött közül. Ez a szám magasabb mint a madridi tartományban, ahol a legtöbb a fertőzött. 1524 ember kezelnek intenzív osztályon a mintegy 30 ezer kiszűrt eset közül.

Tovább emelkedett a fertőzésből meggyógyult esetek száma is, egy nap alatt 3388-cal, és összesen már meghaladta a 22 ezret.

Spanyolországban két hete szükségállapot van érvényben, amely alapján az oktatási intézmények zárva tartanak és csak meghatározott esetekben, például munkába járás vagy bevásárlás miatt lehet elhagyni a lakhelyet. Ez a korlátozás április 11-ig van érvényben.

Hétfőtől leálltak a nem létfontosságú ágazatok is, mint például az autóipar vagy az építőipar. Az április 9-ig tartó korlátozás nem érinti a többi között az egészségügyet, a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, az áruszállítást, az áram-, gáz-, vízellátást, a gyógyszeripart, a telekommunikációt és a médiát sem.

Olaszországban április 13-ig meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket

Április 13-ig meghosszabbítja az olasz kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket – jelentette be Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter.

Olaszországban március 10-től kezdtek életbe léptetni szigorú járványellenes óvintézkedéseket: bezártak az iskolák, a nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltok és a gyárak, betiltották a rendezvényeket, illetve utazási tilalmat vezettek be. A vesztegzár miatt az olaszok három hete csak munkavégzés céljából, illetve élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése miatt hagyhatják el otthonaikat.

Giuseppe Conte miniszterelnök ma közölte, hogy a kormány 25 milliárd eurós mentőcsomagot dolgoz ki a gazdasági károk enyhítésére.

Belgiumban 1189 új fertőzést azonosítottak

A járványban megbetegedettek száma Belgiumban  lassan eléri a négyezret. A belga közegészségügyi szolgálat szerdai sajtótájékoztatója szerint a fertőzés terjedése lassuló tendenciát mutat, de a szakértők felhívták a figyelmet, hogy a járványellenes erőfeszítések nem lankadhatnak.

“Úgy tűnik, lassul a terjedés, de túl korai lenne bármit is előre megjósolnunk. A kórházban ápoltak létszáma továbbra is nagyon magas. A védelmi intézkedések betartása létfontosságú” – hangoztatta Emmanuel André, a közegészségügyi szolgálat munkatársa.

Belgiumban az elmúlt 24 órában a járvány 123 ember halálát okozta, a halottak száma 828. Kórházban 4995 beteget ápolnak, ebből közülük 1088 intenzív ellátásban részesül. Az intenzív kórházi osztályi ágyak jelenleg több mint fele foglalt.

Egy nap alatt 563-mal emelkedett a brit halálos áldozatok száma

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 563-mal emelkedett az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma.

Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) szerda délutáni tájékoztatása szerint eddig 2352-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 megbetegedésben.

A ma bejelentett 563 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

A brit egészségügyi minisztérium beszámolója alapján szerda délelőttig az előző napi 25 150-ről 4324-gyel 29 474-re emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új koronavírust.

Nagy-Britanniában eddig csaknem 153 ezer szűrést végeztek.

A brit egészségügyi hatóságok korábban naponta átlagosan hatezer koronavírustesztet végeztek el, de a kormány április közepéig 25 ezerre tervezi emelni a szűrések napi számát.

A szűréssel igazolt fertőzöttek között van Károly trónörökös, II. Erzsébet királynő 71 éves fia – bár ő már felépült és egyhetes karanténidőszaka véget ért -, valamint Boris Johnson miniszterelnök, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója és David Frost, az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások brit küldöttségvezetője.

Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója, Frost közvetlen tárgyalópartnere a múlt hónap végén bejelentette, hogy az ő koronavírustesztje is pozitív lett.

A közvetlen tárgyalások jelenleg szünetelnek, a felek videokapcsolat segítségével tervezik a folytatást.

Romániában többszörösére emelték a kijárási korlátozás megszegéséért járó bírságot

Többszörösére emelték Romániában a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások megsértéséért kiszabható bírságot, amelynek minimális összege az eddigi 100 lejről (7500 forint) 2000 lejre (150 ezer forint) emelkedett – közölte ma a stratégiai kommunikációs törzs.

A bírság felső határát 5000 lejről 20 ezer lejre növelték.

Ami a vállalatokat illeti, a rendkívüli állapot katonai rendeleteinek megsértéséért kiszabható bírságok az eddigi ezer helyett tízezer lejnél kezdődnek majd, és akár a 70 ezer lejt is elérhetik.

A sürgősségi kormányrendelettel bevezetett, holnaptól hatályos szigorítást azzal indokolták, hogy a rendvédelmi hatóságok tapasztalatai szerint az emberek nem tartják be a kijárási korlátozásokat Romániában. Az utóbbi 24 órában emiatt újabb csaknem hétezer szabálysértőt bírságoltak meg átlagosan 1600 lejre (120 ezer forint). A karanténrendelkezések megsértéséért több mint ötszáz, otthoni elkülönítésben vagy hatósági karanténban lévő embert büntettek meg.

A karanténrendelkezések és kijárási korlátozások betartásának szükségességére figyelmeztetett szerdai sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis államfő is, miután Ludovic Orban miniszterelnökkel, a védelmi és belügyminiszterrel a koronavírus-válság miatt bevezetett rendészeti intézkedések érvényesítésének tapasztalatait mérték fel.

Iohannis leszögezte: a szabályokat be kell tartani, és be fogják tartatni, a törvényt nem vitatni, hanem alkalmazni kell. Hozzátette: az állampolgárok többsége megértette ezt, akik pedig nem értik, azokat megbüntetik. Az államfő szerint a rendkívüli állapot bevezetése óta a hatóságok 870 ezer ellenőrzést hajtottak végre, amelynek nyomán 78 ezer esetben szabtak ki bírságot a karanténrendelkezések vagy kijárási korlátozások megsértése miatt.

Romániában múlt szerdától kezdődően csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek munkahelyi kötelezettségeik, gyógykezelésük, rászoruló hozzátartozójuk ellátása, vagy a legszükségesebb árucikkek beszerzése miatt ez elkerülhetetlen. Minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást, vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak.

Ma kora délutánig az előző napi 69-ről 85-re emelkedett a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) napi jelentésében szereplő halálos áldozatok száma. Külföldön keddig 24 koronavírusos román állampolgár vesztette életét.

Romániában szerda kora délutánig 2460-ra nőtt az igazolt fertőzések száma. A 24 óra alatt regisztrált új fertőzöttek száma 215-re mérséklődött az előző napi 300-ról. Az igazolt fertőzöttek közül 57-et intenzív osztályon ápolnak, 34 beteg állapota súlyos, eddig 252 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

Gyorsuló ütemben nő a diagnosztizált fertőzöttek száma Szlovákiában

Újabb 37 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját Szlovákiában, és így ma délig elérte a 400-at a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette be pozsonyi sajtótájékoztatóján Igor Matovic szlovák miniszterelnök.

Szlovákiában az utóbbi időszakban az újonnan regisztrált fertőzöttek száma gyorsuló ütemben emelkedik, a múlt héten átlagban napi kevesebb mint húsz, vasárnap és hétfőn már egyaránt 22, kedden pedig már 27 volt.

Ez vélhetően összefügg azzal is, hogy péntektől megemelték a naponta elvégzett vírustesztek számát, a keddi adatok nyilvánosságra hozatala óta újabb 877 tesztet végeztek el, ami több mint a duplája a korábbi napi átlagnak. Eddig összesen 9077 vírustesztet végeztek el Szlovákiában, ezek közül 8697 bizonyult negatívnak.

Eddig már az ország minden területén regisztráltak fertőzötteket, de a legtöbben Pozsonyban vannak, átlagéletkoruk 30 év körül mozog, a legfiatalabb 2 éves a legidősebb egy 87 éves nő volt. A szerdán diagnosztizált fertőzöttek között ismét van egy gyerek, ezúttal egy ötéves kisfiú. A kórnak Szlovákiában egyelőre nincs ismert halálos áldozata, eddig 3 személy felgyógyulását erősítették meg.

Csehországban újra gyorsult a fertőzöttek számának növekedése

Csehországban ismét csaknem tíz százalékkal nőtt az új koronavírusos esetek száma az előző napok alacsonyabb adatai után, ma reggelig 3330 fertőzöttet mutattak ki, ami 329-cel több a kedd reggeli adatnál – olvasható a cseh egészségügyi minisztérium kimutatásban.

A tárca honlapján megjelent legfrissebb adatok szerint a Covid-19 betegségben elhunytak száma 32-re emelkedett, s eddig 45 ember gyógyult fel a betegségből.

A fertőzöttek számának növekedése általában összhangban van a napi tesztelések számával, minél több tesztet végeznek, annál több a kimutatott fertőzés. Szerda reggelig a hivatalos adatok szerint 55 017-re emelkedett az elvégzett laboratóriumi tesztek száma a keddi 48 811-es összesítéssel szemben, ami több mint hatezer újabb teszt elvégzését jelenti. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a céljuk az, hogy a napi tesztek száma megközelítse a tízezret.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzés első három esetét egy hónapja, március 1-jén diagnosztizálták Csehországban. A legtöbb fertőzött, mintegy 900, Prágában van, ahol százezer lakosra több mint 60 fertőzés esik.

A fővárost körülölelő Közép-Csehországi régióban az esetek száma meghaladta a 430-at. A legkevesebb esetet Dél-Morvaországban mutatják ki, ahol százezer lakosra jelenleg 16 fertőzött jut.

A tisztiorvosi szolgálat szerint az érintettek 83 százaléka Csehországban, 17 százaléka külföldön, elsősorban Olaszországban és Ausztriában fertőződött meg az új típusú koronavírustól. A fertőzöttek 5,5 százaléka 14 éven aluli gyermek, míg az esetek 17 százalékát a leginkább veszélyeztetettnek tartott korosztályban, a 65 éven felüliek körében diagnosztizálták. Az elhunytak többsége idős személy volt.

Kórházi kezelésre jelenleg mintegy 300 személy szorul, közülük 64 ember állapota súlyosnak minősíthető – közölte a cseh egészségügyi tárca.

Egy szerb államtitkár belehalt a Covid-19 betegségbe

Belehalt az új típusú koronavírus-fertőzés szövődményeibe a szerb kormány környezetvédelmi államtitkára – közölte ma az illetékes tárca.

A 63 éves Branislav Blazicnál március 25-én állapították meg a fertőzést, öt napig volt lélegeztetőgépre kapcsolva, ám az orvosok nem tudták megmenteni az életét. A járvány egyik gócának számító Nagykikindáról származó orvos volt a szerb kormány első igazoltan koronavírus-fertőzött, majd beteg tagja.

Szerbiában a legfrissebb jelentések szerint 1060 regisztrált fertőzött van, és 28-an haltak bele a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedésbe.

Horvátországban és Szlovéniában nőtt a fertőzöttek száma

Horvátországban és Szlovéniában is tovább emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma.

Horvátországban egy nap alatt 96-tal, összesen 963-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig hat halálos áldozata van a járványnak.

Az országban március 24-től lakhelyelhagyási tilalom lépett életbe, ami annyit jelent, hogy senki nem hagyhatja el azt a várost vagy járást, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik. Ez alól kivételt képeznek azok a munkavállalók, akiknek munkahelyük miatt másik településre kell utazniuk, valamint a mezőgazdaságban dolgozók, akiknek lakhelyüktől távolabb esnek földjeik. Mivel számos esetben derült fény arra, hogy egyesek meghamisították azokat a felhatalmazásokat, amelyekkel ingázni lehetett, a válságstáb szigorított az engedélyek kiadásán. A jövőben ezek csak elektronikusan igényelhetők és adhatók ki a jelenlegi papíralapú helyett.

Szlovéniában egy nap alatt 39-cel, összesen 841-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig tizenöten haltak meg a járvány következtében.

A szlovén kormány késő esti ülésén döntött a védelmi törvény 37. cikkének életbe léptetéséről, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek az ország határainak őrzésében, ideiglenesen korlátozhatja az emberek szabad mozgását, illetve közreműködhet zavargó csoportok és tömegek megfékezésében. Vagyis ugyanolyan jogokkal rendelkezik majd, mint a rendőrség.

A törvényt még 2015 októberében, a migrációs válság csúcspontján fogadták el, a jogszabály aktiválásához kétharmados többség kell a parlamentben. A képviselők holnap szavaznak róla. A törvényjavaslat határozott időre szól, legfeljebb három hónapra, a hosszabbítás lehetőségével.

Több mint 700 ezer Covid-19-esetet akadályozhattak meg Kínában a korlátozásokkal

Több mint 700 ezer Covid-19-esetet akadályozhattak meg Kínában a korlátozásokkal egy új nemzetközi tanulmány szerint, amely a Science tudományos folyóiratban jelent meg.

A új koronavírus okozta járvány miatt bevezetett korlátozások első 50 napjában sok nappal késleltethették a kórokozó Vuhan városán – a kiinduló ponton – kívüli terjedését, ezzel akadályozhatták meg az óriási esetszámot – írta a medicalxpress.com a nemzetközi kutatócsoport írására hivatkozva.

Az eredmények segíthetik azokat az országokat, amelyek még a járvány korai szakaszában járnak.

“Az 50. napon, vagyis február 19-én Kínában mintegy 30 ezer volt az igazolt Covid-19-es esetek száma. Elemzésünk alapján a vuhani utazási tilalom és az országos veszélyhelyzeti intézkedések nélkül több mint 700 ezer új igazolt eset lett volna Vuhanon kívül ebben az időpontban. Úgy tűnik, a kínai korlátozások sikeresen szakították meg a fertőzések láncolatát, vagyis megakadályozták a kapcsolatot a fertőzöttek és a többi ember között” – mondta el Christopher Dye, az Oxfordi Egyetem professzora.

A kutatók egyedülálló adatkészletéből dolgoztak. Vizsgálták az esetjelentéseket, az emberek helyváltoztatási adatait és az egészségügyi beavatkozások információit, ezek összevetésével nyomozták a betegség terjedését és megállítását.

Megnézték 4,3 millió ember kiutazását Vuhanból a város lezárása előtti időből, valamint minden érintett kínai város napi esetjelentéseit és korlátozó intézkedéseit.

“Mivel a vizsgált időszakba beleesett a tavaszi szünet és a kínai holdújév, a mobil telefonok cellainformációi alapján össze tudtuk vetni a Vuhanba tartó és onnan máshová irányuló utazások mintázatát a járvány idején és az előző két év azonos időszakában. Az elemzés az utazások rendkívüli csökkenését mutatta ki a január 23-i tilalom után. Az így nyert adatok alapján ki tudtuk számítani, mekkora lehetett volna a Vuhannal kapcsolatos esetszám Kína-szerte” – magyarázta Ottar Bjornstad, a Pennsylvanai Állami Egyetem biológusa.

A modellel azt is megmutatták, hogy Vuhan lezárása több nappal is elodázta a betegség megjelenését más városokban.

“A késés időt adott a felkészülésre több mint 130 városban” – mondta Tien Huaj-jü, a Pekingi Egyetem epidemiológusa. Ezekben a városokban egyebek mellett leállították a tömegközlekedést, bezárták a szórakozóhelyeket és megtiltották a gyülekezést. Ennek eredményeként 33 százalékkal kevesebb igazolt esetről számoltak be a járvány első hetében, mint azokban a városokban, ahol nem hozták meg ezeket az – első szintűnek nevezett – intézkedéseket.

Noha a lezárásokkal eddig igen alacsonyra sikerült szorítani az esetszámokat, ez semmiképp sem jelenti azt, hogy Kína túl van a veszélyen.

“Mivel a populációnak csak egy töredéke fertőződött meg, sokkal nagyobb tömeg van még kitéve a betegségnek. A betegség újra terjedésnek indulhat az országon belüli és a behozott esetekkel” – tette hozzá Tien.

Stoltenberg: a NATO elsődleges célja, hogy az egészségügyi krízis ne váljon biztonságot érintő válsággá

A NATO alapvető feladata a védelem és biztonság biztosítása, ami azt jelenti, hogy elsődleges célja annak garantálására, hogy a koronavírus-járvány okozta egészségügyi krízis ne váljon biztonságot érintő válsággá – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán, a szövetséges tagországok külügyminisztereinek másnapi tanácskozását megelőzően tartott online sajtóértekezletén.

Stoltenberg elmondta, a tanácskozás középpontjában a járvány elleni védekezés és a lehetséges válaszok áttekintése szerepel, egyebek mellett annak biztosítása érdekében, hogy a NATO eleget tudjon tenni alapvető küldetésének: hiteles és hatékony elrettentő és védelmi feladatainak. A külügyminiszterek megvizsgálják, hogyan lehetséges a katonai kapacitást és infrastruktúrát még hatékonyabban felhasználni, valamint felgyorsítani a tagországok védekezés terén kifejtett tevékenységének segítését.

A NATO már eddig is több területeken kivette részét “a láthatatlan ellenség ellen vívott világméretű harcból”, egyebek mellett légi ereje számos országba szállít szükséges orvosi felszereléseket, segít a határvédelmi feladatok ellátásában, valamint rendelkezésre bocsátja a koordinációs központjait – mondta.

“Világjárvány okozta krízis csak közösen győzhető le. Ha közösen cselekszünk, reagálásunk még hatékonyabb lesz” – fogalmazott.

A főtitkár kiemelte, egy esetleges biztonságot is érintő válság megelőzése érdekében a tagállamok külügyminiszterei a terrorizmus ellen vívott harc eredményeit is áttekintik. Napirenden szerepel egyebek mellett az iraki misszió munkájának támogatása annak érdekben, hogy az Iszlám Állam, vagy más terrorszervezet ne tudjon újra megerősödni a régióban. Afganisztánnal összefüggésben azt monda, noha az országban szolgáló szövetséges katonák száma csökkent, a NATO törekvése nem változott a hosszantartó béke megteremtésére.

Végezetül elmondta, a miniszteri ülésen első alkalommal vesz részt Észak-Macedónia képviselője, a balkáni ország ugyanis pénteken vált a katonai szövetség 30. tagországává.

“Az ország NATO-taggá válása azt jelenti, hogy a szövetség “még a nehéz időkben is előre tekint. Egységes marad, ugyanis erőnk az egységben rejlik” – fogalmazott.

A NATO 70 éves történetében a holnapra tervezett külügyminiszteri ülés lesz az első olyan tanácskozás, amelyet nem személyesen, hanem videókonferencia keretében tartanak meg – tette hozzá Stoltenberg. (MTI)

Kapcsolódó: Országos tisztifőorvos: mindannyian ki vagyunk téve a fertőzésnek

Majdnem 860 ezer a fertőzöttek száma a világban

New Yorkban halottasházként működő hűtőkamionok – videó

A háziorvosok nyílt levélben közlik: nincs elég védőfelszerelés

Meghalt négy idős beteg, 525-re nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Trump szerint nagyon fájdalmas két hét vár az amerikaiakra

Franciaországban csaknem ötszázzal nőtt a halottak száma

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!