Spanyolországban lassul a járvány terjedése, újabb enyhítések léptek életbe

Spanyolországban továbbra is lassul a koronavírus-járvány terjedése, március közepe óta nem látott szintre csökkent a napi új regisztrált fertőzöttek és a halálos áldozatok száma – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium ma, amikor újabb enyhítések léptek életbe az országban.

A SARS-CoV-2 nevű vírust 373 páciensnél mutatták ki az elmúlt egy napban, míg összesen 227 436 fertőzöttet szűrtek ki a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztekkel. További 40 707, már lezajlott fertőzést igazoltak ellenanyag-vizsgálattal a vírus január végi megjelenése óta.

A fertőzésbe 123-an haltak bele egy nap alatt, és 26 744-en vesztették életüket a március elején jelentett első haláleset óta.

A gyógyultak száma 973-mal emelkedett 24 óra alatt, ami elmarad a múlt héten tapasztalt, napi kétezer feletti esetszámtól. A vírusfertőzést eddig több mint 137 ezren győzték le.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban elmondta: az új esetek aránya országosan 100 ezer lakosonként 30 fertőzött. 17-ből hét tartományban és a két észak-afrikai exklávéban 10-nél kevesebb a napi új igazolt eset.

Mától az ország nagy részén érvénybe lépett a járványügyi védekezés enyhítésének következő szintje, az úgynevezett egyes fázis, amelyben a családok, barátok ismét meglátogathatják egymást otthonukban és az egy autóban utazók számát sem szűkítik. Korlátozott létszámmal kinyithatnak egyebek mellett a vendéglátóhelyek teraszai, a kulturális intézmények és vallási helyszínek is.

Az óvintézkedések lazítása a 47 milliós ország lakosságának több mint 51 százalékát érinti, de nem vonatkozik például a két legnépesebb városra, Madridra és Barcelonára sem. A madridi autonóm közösség és Katalónia a járvány által leginkább sújtott két régió. Előbbiben 69 ezer, utóbbiban 56 ezer felett van a regisztrált fertőzöttek száma.

A spanyol magánvállalkozók szövetségének (ATA) becslése szerint mától a kiskereskedelmi egységek 40-42 százaléka és a vendéglátóhelyek 18-20 százaléka tart nyitva. A szépségszalonok esetében ez az arány 73-75 százalék, míg a szállodáknál 3-5 százalék.

A központi kormány tervei szerint a korlátozásokat négy fázisban, június végére oldják majd fel országosan. A járvány miatt kilenc héttel ezelőtt bevezetett szükségállapot május 24-ig van érvényben.

Az osztrák kancellár 500 millió eurós segélycsomagot hirdetett a vendéglátóipar és a turizmus számára

500 millió eurós segélycsomagot hirdetett az osztrák kormány a vendéglátóipar és a turizmus talpra állítására – jelentette be Sebastian Kurz kancellár egy bécsi sajtótájékoztatón.

A vendéglátás az osztrákok lelkének, identitásának a része, jellegzetessége az országnak – mondta Kurz. A kancellár arról is beszélt, hogy az ágazat számára nagy kihívást jelentett a koronavírus-járvány. Emlékeztetett arra, hogy a részmunkaidős foglalkoztatással munkahelyeket mentettek meg; a nyitvatartási korlátozások idején pedig az állam magára vállalta a működési költségek 75 százalékát.

Kurz felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a nyitást követő időszak sem lesz könnyű a vendéglátósoknak és a turizmusban dolgozóknak, a forgalom ugyanis nem áll helyre egyik pillanatról a másikra. Hangsúlyozta: az ágazat számára kidolgozott segélycsomag arra szolgál, hogy fellendítse a forgalmat, és adókedvezményt biztosítson a gasztronómia és a turizmus szereplőinek.

Gernot Blümel (ÖVP) pénzügyminiszter arról számolt be, hogy a tervek szerint júliustól a nem alkoholtartalmú italok áfáját a jelenlegi 20 százalékról 10 százalékra csökkentik, és ez 200 millió euró kiadástól tehermentesítheti az ágazatot. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a könnyítések részeként a legfeljebb ötezer lélekszámú településeken lévő vendégházak  az adóból levonható mobilitási átalányát 2 százalékról 6 százalékra emelik, a legfeljebb tízezer lélekszámú településeken lévő vendéglátóhelyekét pedig 4 százalékra.

A tárcavezető elmondta, hogy egy évi 115 ezer eurós forgalmat termelő falusi vendégháznak jelenleg 3,670 euró adót kellene fizetnie, a könnyítések bevezetése után pedig adója 671 euróra csökken majd.

Elisabeth Köstinger (ÖVP) turizmusért felelős miniszter megerősítette, hogy május 15-én kinyithatnak a vendéglátóhelyek Ausztriában. Felhívta ugyanakkor a figyelmet a továbbra is érvényben lévő óvintézkedések betartására; az éttermekben, kávézókban, bárokban kötelező lesz egyebek mellett az egy méteres távolság betartása, a pincéreknek a szájmaszk viselése; a vendégeknek pedig ajánlott előzetesen asztalt foglalniuk, hogy megkönnyítsék az üzemeltetők dolgát.

A könnyítések Ausztriában 41 ezer vendéglátóhelyet érintenek; ezekben 145 ezren dolgoznak.

Tovább lazítják a korlátozásokat Németországban, a vírus a terjedés és a visszaszorulás határán mozog

Tovább enyhítették a koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozásokat ma több német tartományban, a vírus azonban ismét a terjedés és a visszaszorulás határán mozog.

Az új típusú koronavírus úgynevezett reprodukciós rátája (R) 1,13-ra emelkedett tegnap az előző napi 1,10-ről a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) ma ismertetett számítása szerint, ami azt jelenti, hogy minden 100 új fertőzött átlagosan további 113 embernek adja tovább a vírust.

Ez azonban becslés, hibahatárral. Az R 95 százalékos valószínűséggel 0,94 és 1,35 között van – emelték ki az RKI közleményében.

Amikor az R 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul és előbb-utóbb eltűnik az adott közösségből. Amikor az R 1 felett van, a járvány erősödik, mert minden fertőzött átadja a kórokozót legalább egy embernek.

A reprodukciós ráta május első nyolc napján rendre 1 alatt volt, majd május 9-én 1,10-re – 95 százalékos valószínűséggel a 0,90-1,34 közötti szintre – emelkedett az előző napi 0,83-ról, illetve a 0,67-0,99 közötti szintről.

Mindennek alapján a közegészségügyi intézet szakértői úgy látják, hogy a vírus a visszaszorulás és a terjedés határán mozog.

Közleményük szerint egyelőre nem lehet trendet, egyértelmű irányt kiolvasni az adatokból. A bizonytalanságot fokozza, hogy az igazolt fertőzések alacsony száma felerősíti a statisztikai ingadozásokat – tették hozzá, utalva arra, hogy a járvány februári kezdete óta a legalacsonyabbra süllyedt az új fertőzések száma.

Az új típusú koronavírust (SARS-CoV-29) mindössze 357 ember szervezetében mutatták ki az utóbbi 24 órában. Az igazolt fertőzések száma így 169 575-re emelkedett.

A napi új halálesetek száma is több hónapos mélypontra süllyedt, a vírus okozta betegségben (Covid-19) 22 igazolt fertőzött halt meg. A halálos áldozatok száma így 7417-re emelkedett.

A kimutatás valószínűleg nem pontos, mert az RKI csak a tartományokból hivatalos úton továbbított adatok alapján tudja követni az igazolt fertőzöttek és a halálesetek számának alakulását, és hétvégén, ünnepnapokon nem érkezik meg mindenhonnan az összes adat. Azonban az új esetek és a halálozások száma az egy héttel korábbihoz – vagyis hasonlóan pontatlan adathoz – képest is jelentősen csökkent. Akkor 679 új fertőzést és 43 halálesetet regisztráltak.

A gyógyultnak minősülő – a fertőzésen már átesett igazolt fertőzöttek – becsült száma 145 600, ami 1300-zal több vasárnaphoz képest. Ezt a számot csak becsülni lehet, mert csak a vírus megjelenésének tényét kell hivatalosan rögzíteni, és nem kell külön bejelenteni, ha valaki már nem hordozza a kórokozót.

Az RKI adataitól függetlenül több tartományban újabb lazításokat vezettek be. Észak-Rajna-Vesztfáliában például fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett éjféltől megnyithattak az edzőtermek. Ismét fogadhatnak vendégeket az éttermek, a kávézók és a meleg ételt is kínáló kocsmák. A legnépesebb – 18 millió lakosú – német tartományban megnyithatott az összes kiskereskedelmi üzlet is, értékesítési területtől függetlenül. Tovább enyhítették a korlátozásokat a többi között Bajorországban, Alsó-Szászországban és Mecklenburg-Elő-Pomerániában, ahol a tengerparti szálláshelyeken ismét fogadhatnak vendégeket, egyelőre a tartományban élőket, a következő héttől pedig az ország más részeiből érkezőket is.

Belgiumban folytatódik a járványgörbe lefelé ívelése

Belgiumban már egy hete lefelé ível a járványgörbe, a koronavírus-fertőzés terjedése lelassult – nyilatkozott a hétfői hivatalos sajtótájékoztatón Yves Van Laethen, a belga kormány járványügyi szóvivője.

A közegészségügyi szolgálat friss statisztikái szerint tegnapról mára 62-ten haltak meg a vírus okozta megbetegedésben, ez enyhe javulást jelent a hétvégén elhunytak számadataihoz képest. Huszonnégy óra leforgása alatt 60 beteget vettek fel kórházi ápolásra, ugyanakkor 55-en gyógyultan hagyhatták el az egészségügyi intézményeket. Jelenleg 2222 fekvőbeteg van az országban, közülük 478-an szorulnak intenzív ápolásra. Összesen több mint 53 ezer fertőzöttet tartanak számon.

Ma a korlátozási enyhítések második szakaszukba léptek, kinyitottak az ország boltjai, kereskedelmi egységei.

Hollandiában a helyi sajtó arról tájékoztatott ma, hogy a járvánnyal összefüggésben 16 haláleset történt egy nap alatt, ami 47 százalékos csökkenést jelez a múlt héthez képest. A közegészségügyi hatóság adatai szerint újabb 36 embert utaltak be kórházi kezelésre, és 161 új fertőzést azonosítottak. Az országban ma újra kinyitottak az óvodák és az iskolák, valamint a szépség és masszázsszalonok is.

Luxemburgban mai hivatalos mutatók szerint nem nőtt sem az új fertőzések sem a halálos áldozatok száma. A félmillió lakosú nagyhercegségben is megkezdődtek a korlátozásenyhítések, megnyitották kapuikat a kereskedelmi egységek és az oktatási intézmények.

Törvénnyel korlátoznák Romániában a kijárást és gyülekezést a rendkívüli állapot után

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett, csütörtökön lejáró rendkívüli állapot után is korlátoznák Romániában a kijárást és gyülekezést: erről törvénytervezetet fogadott el mai ülésén a bukaresti kormány, amelyet sürgősségi eljárást kérve terjeszt a parlament elé.

Továbbra sem nyithatnak ki a vendégeket helyben kiszolgáló vendéglátóhelyek, a közszállítási járműveken, munkahelyen és minden zárt térben kötelező lesz a védőmaszk viselése – ismertette a törvénytervezet előírásait a miniszterelnöki kancellária vezetője.

Ionel Danca megerősítette, hogy május 15-én veszélyhelyzet váltja fel a rendkívüli állapotot, a hatóságoknak pedig szükség van erre a törvényes felhatalmazásra ahhoz, hogy meghozhassák az állampolgárok életének és egészségének megvédéséhez szükséges intézkedéseket.

Horvátországban és Szlovéniában is folytatódik a korlátozások feloldása

Horvátországban elkezdődött a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldásának harmadik szakasza, Szlovéniában kinyitottak a fogorvosi rendelők, és újraindult a közösségi közlekedés – derült ki a válságstábok mai sajtótájékoztatóján.

Horvátországban szigorú óvintézkedések mellett ma kinyithattak a bevásárlóközpontok, a szálláshelyek, a kávézók és éttermek, továbbá a felsőoktatási intézmények, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai. A Jutarnji List című horvát napilap ma azt írta: az általános iskolások mindössze 5 százaléka tért vissza az iskolapadokba, míg az óvódások aránya valamivel nagyobb, 20 százalék körüli.

A válságstáb mától feloldotta a lakhelyelhagyási tilalmat, valamint visszaállította a távolsági közösségi közlekedést.

A közegészségügyi intézet a vírussal szemben termelt ellenanyagot kimutató országos szerológiai tesztelést indított, amelynek eredménye két héten belül várható.

Május 13-tól engedélyeznek minden szabadtéri sporttevékenységet, valamint kinyithatnak az edzőtermek.

Május 18-tól megkezdhetik működésüket a színházak, koncerttermek és mozik, valamint kinyithatnak az uszodák is.

A korlátozások feloldása alól egyedül Brac szigete kivétel, ahol a múlt hét végén járványgóc alakult ki, ezért a hatóságok 14 napos karantént rendeltek el, és tömeges tesztelésnek vetették alá a lakosokat. Péntek óta 41 új fertőzöttet diagnosztizáltak a szigeten.

A szomszédos Szlovéniában még nem indul ugyan újra az egészségügyi ellátás, de mától újranyithattak a fogorvosi rendelők, és visszaállították a távolsági és városi tömegközlekedést. A válságkabinet bejelentette: a héten újraindíthatják a nemzetközi repülőforgalmat is.

Várhatóan 18-án kinyithatnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai.

Horvátországban egy nap alatt kilenccel – kettővel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2196-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Ebből hét megbetegedést Brac szigetén diagnosztizáltak. Tegnap egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 91-re emelkedett. Az első fertőzés két és fél hónappal ezelőtti megjelenése óta 1784 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 16 beteget kezelnek kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 46 071 koronavírustesztet végeztek el.

Szlovéniában 24 óra alatt hárommal – ugyanannyival, mint egy nappal korábban -, 1460-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és senki nem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 102 maradt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 63 365 tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 42-en vannak kórházban, közülük 10-et ápolnak intenzív osztályon.

Mivel az elmúlt két hétben jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, és újraindítják a gazdaságot. Horvátország tegnaptól részlegesen már a határait is megnyitotta.

Jelentősen visszaesett a csehországi idegenforgalom az első negyedévben

Több mint 3,1 millió turista szállt meg az első negyedévben a csehországi szállodákban, panziókban és kempingekben, 22,2 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) ma Prágában.

A szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma éves összehasonlításban 16,7 százalékkal 8,9 millióra csökkent. A csökkenés alapvető oka a koronavírus-járvány, hiszen januárban és februárban az adatok még növekedést mutattak.

“Márciusban a vendégek száma 67 százalékkal, a vendégéjszakáké 57 százalékkal esett vissza” – mutatott rá Pavel Vancura szakigazgató. A külföldi turisták száma az első negyedévben éves szinten 26,1 százalékkal, a hazaiaké 18,1 százalékkal csökkent.

Az első negyedévben 335 ezer német vendég érkezett Csehországba, 17,4 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában. A szlovákiai látogatók száma 25 százalékkal, az olaszoké 40 százalékkal, a kínai, japán és dél-koreai vendégeké több mint 50 százalékkal esett vissza – olvasható a statisztikában.

A szállodák foglaltsága az első három hónapban 76,9 százalék, a panzióké 81,6 százalék volt.

A Prágába érkező vendégek száma 27,4 százalékkal csökkent január-márciusban az egy évvel korábbihoz képest a CSÚ adatai szerint.

Életbe lépett Ukrajnában a korlátozások enyhítésének első szakasza

Életbe lépett a koronavírus-járvány elleni korlátozások enyhítésének első szakasza ma Ukrajnában, ahol egyelőre csak tegnap regisztráltak kevesebb újonnan azonosított fertőzöttet, mint az előző napokban.

A karanténkorlátozások május 11-től történő enyhítéséről még május 4-én hozott rendeletet a kormány. Elsősorban arra alapozva ezt a döntést, hogy az ukránok belefáradtak a szigorú korlátozásokba. Másfelől a matematikai számítások alapján készített előrejelzések alapján arra számítottak, hogy mostanra túljut a tetőzésen és lassulni kezd a fertőzés terjedése az országban.

Mára egy nap alatt 416 új esettel 15 648-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunyt betegeké pedig 17 újabb halálos áldozattal 408-ra. Eddig 3288-an gyógyultak fel a betegségből, az elmúlt napban 228-an. Az újonnan azonosított fertőzöttek száma valóban alacsonyabb az elmúlt napokhoz képest, amikor a napi növekmény meghaladta az ötszázat, de még mindig viszonylag magasnak tekinthető a korábbi időszakokhoz képest.

Közben az elmúlt napban ezúttal a fővárosban, Kijevben jegyezték fel a legtöbb új beteget, 66-ot. Haláleset előző nap nem történt Kijevben, viszont egy új felgyógyulásról sem számolhattak be. A fővárosban az azonosított fertőzöttek száma elérte a 1871 főt, ezzel a második helyen áll a legfertőzöttebb területek között az országban a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megye mögött, ahol eddig 2324 beteget és egyben a legtöbb elhunytat, 81-et  regisztrálták.

Az elmúlt napok adatai alapján Vitalij Klicsko főpolgármester mai Telegram-üzenetében kilátásba helyezte, hogy a mostani enyhítéseket ismét szigorú korlátozások válthatják fel.

A kormányrendelet értelmében az enyhítések első szakaszában ismét szabadon látogathatóvá váltak a parkok, a közterek, a játszóterek és a szabadtéri sportlétesítmények. Működhetnek ismét a fogászatok, a szépségszalonok, a fodrászatok, a közjegyzői és ügyvédi irodák, fogadhatnak pácienseket a pszichológusok. Kinyithattak a bevásárlóközpontok kávézóinak és üzleteinek nyílt téri területei is.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése szerint enyhítettek azokon a korlátozásokon is, amelyek a sajtóra, a nyomdákra, a szerkesztőségekre, a papír- és  nyomtatott termékek szállításával foglalkozó logisztikai vállalatokra, valamint a televíziókra és rádiókra, illetve egyéb audiovizuális tartalom előállítóira eddig vonatkoztak. A média munkatársai például fényképezhetnek és egyéb újságírói tevékenységeket végezhetnek, feltéve, hogy legfeljebb 50 ember vesz részt egy televíziós termék előállításában egy helyen, és betartják a járványellenes előírásokat. Ugyanezen feltételek mellett film- és videofelvétel készítése is engedélyezetté vált.

Kinyithattak a múzeumok, továbbá engedélyezték a színházi, zenei, cirkusz- és más művészeti társulatoknak a próbákat nézők nélkül legfeljebb ötven fő részvételével.

Putyin feloldotta az országos kényszerszabadságot Oroszországban

Feloldotta holnaptól a koronavírus-járvány miatt március 30-án bevezetett országos kényszerszabadságot az összes vállalat esetében Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin mai televíziós üzenetében közölte, hogy a 65 évnél idősebbek esetében megmaradnak a korábban bevezetett óvintézkedések, de a járványhelyzet megengedi a korlátozások fokozatos megszüntetését. Közölte, hogy az eltérő körülmények miatt a rendelkezések enyhítésében vagy szigorításában az egyes régiók vezetése lesz illetékes.

Oroszország már a harmadik a világon az igazolt fertőzések számában

Oroszország a harmadik helyre lépett a világon az igazolt Covid-19-fertőzések számát tekintve hétfő reggelre: a hivatalos adatok szerint ez a mutató egy nap alatt  11 656-tal 221 344-re nőtt.

Ez 5,6 százalékos napi növekményt jelent, az újonnan kimutatott esetek 46,5 százaléka tünetmentes. Oroszország előtt a Johns Hopkins Egyetem listája szerint az Egyesült Államok áll, 1 329 799, illetve 224 350 fertőzéssel.

Az aktív esetek száma Oroszországban 6 067-tel 179 534-re, a halálozásoké 94-gyel 2009-re, a gyógyulásoké pedig 5495-tel 39 801-re emelkedett.

Moszkvában a kimutatott fertőzések száma a hivatalos statisztika szerint 6169-cel 115 909-re, a halottaké 56-tal 1124-re, a gyógyultaké pedig 4032-vel 17 822-re nőtt.     Oroszországban a járvány kezdete óta hétfőig több, mint 5,6 millió az elmúlt egy nap alatt pedig több mint 188 ezer SARS-CoV-2 koronavírus-szűrést végeztek el. Fertőzés veszélyével több mint 247 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Melita Vujnovic, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) moszkvai képviselője a Bloomberg amerikai hírügynökségnek nyilatkozva vasárnap kifejezte reményét, hogy a járvány terjedése stabilizálódott Oroszországban, és elérte a platót. Ésszerűnek nevezte Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester azon intézkedését, amely május végéig meghosszabbította a kötelező házi karantént mindazon fővárosiak számára, akiknek nem engedélyezték külön a munkaügyben való utazást, az orvoshoz járást, vagy a hivatalos ügyintézést.

Hasonlóképp döntött egyebek között Moszkva megye és Szentpétervár vezetése is. Ezeken a területek egyébként holnaptól a nyilvános helyeken kötelező lesz a maszk- és kesztyűviselet.

A The Moscow Times angol nyelvű hírportál a nem véglegesített fővárosi anyakönyvi adatokra hivatkozva azt közölte, hogy Moszkvában 2020 áprilisában a halálozások száma 20 százalékkal haladta meg az elmúlt évtized átlagát. Az idei nem hivatalos adat 11 846 volt az elmúlt tíz év 9 866-os átlagértékéhez képest. (MTI)

Kapcsolódó: Az országos tisztifőorvos szerint nagyon sikeres a járvány kezelése

Nagy-Britanniában a héten kezdődhet a korlátozások fokozatos enyhítése

Több mint 4,1 millióan fertőződtek meg a világon

Péntektől két budapesti kórházba kell szállítani minden súlyos koronavírusos beteget

Meghalt újabb nyolc beteg a járvány miatt Magyarországon

Franciaországban a karantént megelőző szintre csökkent a napi halálozás

Magasabb az uniós átlagnál a magyarországi halálozási arány

Utólagosan meghamisították az influenza figyelőszolgálat márciusi jelentéseit