Spanyolországban kilenc tartományában nem regisztráltak új halálesetet

Az elmúlt egy hétben nem regisztráltak koronavírus okozta halálesetet Spanyolország 17 tartományából kilencben, valamint a két észak-afrikai exklávéban, Ceutában és Melillában – közölte ma a spanyol egészségügyi minisztérium.

Az érintett tartományok között van például Andalúzia, Baszkföld, Murcia, Kasztília-La Mancha, a Kanári- és a Baleár-szigetek.

A jelentés szerint hét nap alatt 72-en hunytak el a fertőzés következtében a dél-európai országban, a halálos áldozatok száma elérte a 27136-ot.

Az elmúlt egy napban 102 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, míg összesen 241 550 esetet igazoltak.

“A kockázat fennáll” – mondta Pedro Sánchez miniszterelnök mai sajtótájékoztatóján, ahol megerősítette a korábbi sajtóértesüléseket, miszerint azokon a nyilvános helyeken, ahol nem lehet betartani az előírt másfél-két méteres távolságot, kötelező marad a szájmaszk viselése azt követően is, hogy két hét múlva lejár a járvány miatt három hónapja bevezetett szükségállapot.

A kormány keddi ülésén fogadja el azt a szabályozás-tervezetet, amellyel a járványügyi intézkedések feloldása után szavatolná a biztonságot addig, amíg tart az “egészségügyi vészhelyzet”.

A kormányfő kitért arra is, hogy június 26-án 75 ezer spanyol háztartásban 255 ezren részesülnek először a létfenntartáshoz szükséges alapjövedelemben, amelyet egy hete vezettek be tekintettel arra, hogy a járvány súlyosbította a szegénységben élők helyzetét.

Egyetlen új fertőzöttet és halottat sem regisztráltak az olaszországi Veneto tartományban

Az első “járványmentes” nap volt a koronavírus-betegség olaszországi terjedésének egyik kiindulási pontjaként ismert Venetóban. Az egész országban 53 beteg halt meg egy nap alatt a polgári védelmi hatóság ma esti adatai szerint, és százkilencvenhét új fertőzöttet szűrtek, többségüket továbbra is Lombardiában.

A járvány egyik gócpontjának számító Venetóban több mint három hónap kellett az új fertőzöttek és a halottak napi számának lenullázásához.

A tartományban terjedt el elsőként a koronavírus-járvány: február 23-án vesztegzár alá helyezték Vo’Euganeo kisváros 3500 lakosát.

A majdnem 5 millió lakosú tartományban azóta több mint 19 ezer fertőzöttet szűrtek, jelenleg valamivel több mint tizenkilencezer a betegek száma. A halottak száma megközelítette a kétezret.

Olaszországban 32 264-re csökkent az aktív fertőzöttek száma, miközben a gyógyultaké 165 ezer fölé emelkedett. Kórházban valamivel kevesebb mint ötezer beteg van, 287-en intenzív osztályon. Utóbbiak száma márciusban megközelítette a négyezret.

A halottak száma az utóbbi egy nap alatt 53-mal emelkedett.

A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek mennyisége elérte a 234 998-t. Az új fertőzöttek száma – a halottakat is számolva – egy nap alatt 197-tel emelkedett, ebből 125 esetet Lombardiában szűrtek.

Rómában lezártak egy idős betegeknek fenntartott rehabilitációs intézetet, miután egy páciens meghalt az új koronavírus-fertőzésben, további 35 személy pedig pozitívnak bizonyult, köztük az egészségügyi személyzet tagjai és a betegek rokonai.

Domenico Arcuri járványügyi kormánybiztos egy mai interjúban elmondta, hogy az utóbbi nyolcvan napban 390 millió szájmaszkot osztottak szét a kórházakban és a lakosság között. Arcuri hangsúlyozta, hogy a járványgörbe folyamatos laposodása nem jelenti a vészhelyzet elmúlását. “Az olasz egészségügy viszont sokkal felkészültebb, mint a járvány terjedésének kezdetekor, amikor tehetetlenül és fegyvertelenül álltunk” – jelentette ki, hozzátéve, hogy jelenleg kétszer annyi intenzív hely áll rendelkezésre mint február végén. Megjegyezte, hogy feladatnak most a tünetmentes pozitívak felkutatása számít. Hétfőtől kísérleti jelleggel négy olasz tartományban indul el az Immuni nevű kontaktkereső mobilalkalmazás, amelyhez eddig 4 millió olasz csatlakozott.

Megközelítette a 60 ezret az igazolt fertőzöttek száma Belgiumban

Kis mértékű, további csökkenést mutat a koronavírussal fertőzöttek számának napi mutatója Belgiumban, a járvány helyi megjelenése óta regisztráltak száma így is megközelítette a 60 ezret.

A belga közegészségügyi szolgálat arról tájékoztatott ma, hogy az elmúlt 24 órában regisztrált fertőzöttek száma a hét előző napjaiban jelzett adatokkal nagyjából megegyezik. Mára 154, péntek óta 319 embernél mutatták ki a kórokozót. Ezzel idáig 59 226 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván az országban.

A legtöbb, 33 328 fertőzöttről továbbra is Flandriából, az ország északi, flamand nyelvű régiójából adtak hírt. A déli, francia nyelvű Vallóniában 18 790, a Brüsszeli régióban 6056 fertőzöttről tudnak.

Jelentősen, egy hét alatt mintegy felére, 21-re csökkent a kórházba szállítottak napi száma. Súlyos tünetek miatt kórházban 571 embert ápolnak, míg számuk egy hete még 300-zal volt magasabb. Intenzív ellátásban 111 embert részesítenek, mintegy 50-nel kevesebbet, mint a hét elején. A járvány március elejére datált belgiumi megjelenése óta 16 291-en hagyhatták el gyógyultan az egészségügyi intézményeket.

A betegségben elhunytak száma szintén csökkenést mutat. Amíg a múlt héten még naponta mintegy 25 ember vesztette életét a vírus következtében, számuk mára 15-re redukálódott. Ez idáig 9595 ember, ezen a héten 142 hunyt el a betegségben. Az elhalálozások 48 százaléka kórházakban, 50 százaléka idősek otthonában következett be – tették hozzá.

A La Libre Belgique című belga napilap arról számolt be, hogy a kormány szombat esti döntése értelmében a nehézségekkel küzdő vendéglátóipari és kulturális szektor 6 százalékos áfakedvezményben részesül az év végig. A koronavírus-járvány miatt munkájukat elvesztők igényelte ideiglenes munkanélküli segély augusztus 31-ig folyósítható. A rendes működést legkésőbb és csak fokozatosan megkezdő vendéglátóipar dolgozóinak adható munkanélküli segély azonban az év vége felé még elérhető lesz. A szektorban tevékenykedő munkaadók a következő három hónapban részleges menetességet kaphatnak a munkaadói járulék megfizetése alól, hogy ösztönözzék az átmenetileg munka nélkül maradtak foglalkoztatását.
Bejelentették továbbá, hogy mindenki, aki Belgiumban tartózkodási engedéllyel rendelkezik, tíz tetszőleges útvonalra szóló vasúti jegyet igényelhet. A belföldi utazást lehetővé tevő kedvezmény július 1-jétől december 31-ig érvényes ingyenes kerékpárszállítással együtt.

Hollandiában az új fertőzöttek átlagos napi számát meghaladó új esetekről számoltak be

Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet (RIVM) ma délután a koronavírussal fertőzöttek számának emelkedéséről tájékoztatott. Amíg a frissen regisztráltak száma az elmúlt napokban 140 és 180 között mozgott, vasárnapra 239 ember esetében volt pozitív a vírusteszt eredménye. Ezzel ez idáig 47 574 embernél mutatták ki a kórokozó jelenlétét az országban. Ez két hetes időszakot tekintve heti mintegy ezer új esetet jelent.

A járvány következtében elhunytak száma azonban további jelentős csökkenést mutat. A szakhatóság beszámolója szerint két hete még csaknem 90, a múlt hét folyamán átlagosan 50, a hét elején bekövetkezett mintegy 10 halálesethez képest pedig az elmúlt 24 órában ketten hunytak el a koronavírushoz köthetően. A kórokozó hollandiai megjelenése óta 6013-an haltak meg.

Luxemburgban csaknem két hete senki sem halt meg a járvány miatt

A luxemburgi egészségügyi minisztérium közel két hete nem jelentett a koronavírushoz köthető egyetlen halálesetet sem. A járvány helyi megjelenése óta 110 ember hunyt el a betegségben. Átlagéletkoruk 84 év.

A hét folyamán 13, a hétvégén ez idáig 3 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét, ezzel a nagyhercegségben 4035-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Átlagéletkoruk 43 év. Kórházban 30 embert ápolnak. Számuk a hét elején 55 volt. Az ápoltak közül egy részesül intenzív ellátásban, míg a hét elején még nyolcan.

Horvátországban harmadik napja nem diagnosztizáltak új fertőzöttet

Horvátországban harmadik napja nem diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzöttet, Szlovéniában stagnál az esetek száma – derült ki a válságstábok mai sajtótájékoztatóján.

Horvátországban az elmúlt 24 órában senkit nem diagnosztizáltak fertőzéssel, és nem regisztráltak új halálesetet sem, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 2247, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 103 maradt. Ez a harmadik egymást követő nap, hogy nincs új fertőzött az országban. Az elmúlt tíz napban nulla és egy között ingadozott a napi új esetek száma. Az első fertőzés több mint három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2126 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 10-en vannak kórházban, közülük ketten lélegeztetőgépen.

A válságstáb újabb enyhítéseket jelentett be: az üzleteknek holnaptól nem kell kötelezően bezárniuk egy órára délután, hogy fertőtlenítsék a helyiségeiket. A közegészségügyi intézet ajánlásai szerint ezt napközben folyamatosan kell megtenniük.

A szomszédos Szlovéniában az elmúlt egy napban eggyel, 1,485-re nőtt az új fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet az országban, így a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze öten vannak kórházban, közülük senkit sem ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt tíz napban nulla és kettő között változott az új koronavírus-fertőzöttek száma, ez alól csak június 5. volt kivétel, amikor 5 fővel nőtt az esetszám. Az aktív betegek száma 17 fő.

Horvátország és Szlovénia – április végétől és május elejétől – szigorú óvintézkedések mellett – fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több uniós ország, köztük Magyarország előtt.

Már csaknem 27 ezer fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában

Ukrajnában a hétvégén sem lassult számottevően a koronavírus-fertőzés terjedése, mára egy nap alatt 485 új fertőzöttet azonosítottak, az előző napon pedig 550-et, így számuk mostanra elérte a 26 999-et – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetett.

Tegnapra 15, mára 11 újabb haláleset történt, velük együtt a betegségben elhunytak száma 788-ra emelkedett. Eközben viszont mostanáig már 12 054-en gyógyultak meg a betegségből, közülük 242-en az elmúlt napban.

Előző nap a legtöbb új beteget, 68-at a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették, továbbá az ország két legfertőzöttebb területéről, a romániai határnál lévő Csernyivci megyéből és a fővárosból, Kijevből, mégpedig 54-et, illetve 43-at.

Kijevben a hétvégén négy újabb halálos áldozatot szedett a betegség, így az elhunytak száma 77-re nőtt. Eddig a fővárosban 3418 fertőzöttet regisztráltak, közülük még 2453-an betegek, azaz kevesebb mint 900-an gyógyultak meg.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter mai tájékoztatóján arról számolt be, hogy az egészségügyi dolgozók közül a járvány kitörése óta már több mint ötezren fertőződtek meg az országban, a kiskorúak körében az azonosított betegek száma pedig csaknem elérte a kétezret.

Az elmúlt 24 órában regisztrált új fertőzöttek között 34 egészségügyi alkalmazott és 29 gyermek van.

A miniszter közölte, hogy előző nap 12 324 tesztet végeztek az országban, ebből 9504 PCR-tesztet és 2820 antitestszűrést.

Ukrajna, illetve néhány más ország legutóbbi napokban mért adataira hivatkozva a tárcavezető a koronavírus-fertőzés újabb fellángolási hullámának veszélyére figyelmeztetett. Ezért kérte az ukránokat, hogy továbbra is tartsák be az enyhítések mellett fennmaradt karanténszabályokat, azaz viseljenek szájmaszkot a nyilvános helyeken, tartsák egymás közt a szükséges távolságot, és használjanak fertőtlenítőszereket.

Ukrajnában pénteken vezették be a korlátozások enyhítésének negyedik szakaszát, de nem mindenhol, csak azokban a régiókban, amelyek megfeleltek a kritériumoknak, így a fővárosban nem, és – az UNIAN hírügynökség szombati jelentése szerint – további öt nyugati-ukrajnai, valamint az ország keleti részében Donyeck megye sem áll még készen erre. A feltételek között alapvető a fertőzöttek napi száma, a kórházak leterheltsége és az elvégzett tesztek száma. A harmadik és negyedik szakaszban életbe léptetett újabb enyhítések lehetővé tették egyebek mellett az éttermek és a kávézók, a sportlétesítmények, valamint az óvodák újranyitását, a metrók, a helyközi személyszállítás – beleértve a vasút – újraindítását, és várhatóan néhány belföldi repülőjárat is hamarosan újra közlekedhet. Az országos karantén a kormány legutóbbi rendelkezése alapján június 22-ig van érvényben Ukrajnában.

A korlátozások “radikális” könnyítésére készül a moszkvai polgármester

A koronavírus-járvány miatt bevezetett karantén “radikális” könnyítéséről tesz bejelentést hétfőn Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester – közölték a hétvégén orosz lapok.

Az RBK gazdasági lap online kiadása vasárnap arról számol be, hogy az orosz főváros vezetése megvitatta a szigor enyhítésének forgatókönyvét. A várakozások szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat

Moszkvában két lépésben, az Interfax hírügynökség szerint június 10-től és 15-től a hónap végéig fogják feloldani. A Vörös téren június 24-én nagyszabású katonai díszszemlével fognak megemlékezni a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulójáról.

Szigorú járványügyi intézkedések mellett nyílt meg szombaton a hagyományos éves Vörös tér Könyvfesztivál. A látogatók kizárólag előzetes online bejelentkezés alapján léphetnek be a rendezvény területére, ahol legfeljebb 1200-an tartózkodhatnak egyszerre. Kötelező a távolságtartás, valamint a kesztyű- és maszkviselet. Az orosz fővárosban ismét működnek a templomok és a hétvégi utcai zöldségpiacok.

A március 30-án bevezetett intézkedések nagy része még mindig érvényben van. A nem fertőzött lakosok elvileg főleg csak bevásárolni hagyhatják el otthonukat, illetve akkor, ha orvoshoz vagy munkába mennek, de múlt hétfő óta a reggeli utcai sportolást és váltott napokon a sétát is engedélyezték a számukra. Járművel közlekedni Moszkvában csak előzetesen lekért digitális engedéllyel szabad.

Sajtóértesülések szerint a főváros vezetése júliusban utolsóként a digitális forgalmi engedélyeket szándékozik feloldani. Hivatalos személyek korábban úgy nyilatkoztak, hogy a maszkviselési kötelezettséget csak a tömeges vakcinálás megkezdésekor, jó esetben ősszel lehet majd feloldani.

A Roszaviacija orosz légiközlekedési ügynökségre hivatkozó, egybehangzó vasárnapi sajtóközlések szerint a nagyobb orosz légitársaságok július 15-én tervezik újraindítani nemzetközi légijárataikat. A TASZSZ hírügynökség 15 úticélnak a járványhelyzet javulásától függő megnyitásáról számolt be, az Interfax pedig úgy értesült, hogy az orosz repülőgépek elsőként az Eurázsiai Gazdasági Unió és a Független Államok Közössége (FÁK) tagállamaiba fognak közlekedni.

A Covid-19 világjárvány miatt Oroszország március 27-én leállította a menetrend szerinti nemzetközi légi járatokat, és csak a külföldön rekedt orosz állampolgárok hazaszállítására indított repülőgépeket. Prioritást azok élveztek, akik idén kerültek ki külföldre.

Moszkvában a ma közölt hivatalos adatok szerint az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma 1956-tal 195 017-re, a halálozásoké 55-tel 2919-re, a gyógyulásoké pedig 2283-mal 102 714-re nőtt.

Egész Oroszországban az elmúlt nap folyamán 8984-gyel 467 673-ra emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma. Ez 2 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 38,5 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 134-gyel 5859-re, a gyógyulásoké pedig 5343-mal 226 791-ra nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 12,7 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 332 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 318 ezer embert tartanak megfigyelés alatt. (MTI)

Kapcsolódó: Magyarországon elhunyt egy újabb beteg a járvány miatt

A világon már 6,9 millióan fertőződtek meg

Holnaptól kéthetes karanténba kell vonulniuk a Nagy-Britanniába érkezőknek

Vége az utazási korlátozásoknak Németországgal szemben

Brazília is kiléphet a WHO-ból

Negyvenezer felett a járvány brit halálos áldozatainak a száma

Országos tisztifőorvos: 400 alá csökkent a kórházban ápoltak száma

Megnyíltak a magyar-szlovák határátkelők

Már félezernél is több egészségügyi dolgozó fertőződött meg

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!