Spanyolországban ismét emelkedett a napi fertőzöttek és halálos áldozatok száma

Spanyolországban a kiszűrt új típusú koronavírus-fertőzöttek száma 6180-nal, a halálos áldozatoké 752-vel nőtt egy nap alatt, ami mindkét esetben emelkedést jelent a korábbi napok adataihoz képest – derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium napi jelentéséből szerdán.

A SARS-CoV-2 vírus jelenlétét összesen 146 690 embernél mutatták ki a tesztek, amióta az első esetet regisztrálták január 31-én. A napi új azonosított fertőzöttek száma kedden 5478, hétfőn 4237 volt.

A vírus okozta Covid-19 megbetegedés eddig 14 555 emberéletet követelt. Kedden 752-en, hétfőn 637-en hunytak el.

Tovább emelkedett a gyógyultak száma, szerdán 4813-mal, kedden 2771-gyel, hétfőn 2357-tel. A fertőzésből összesen 48 021 embert épült fel.

“Az adatok igazolják a (járvány)görbe stabilizálódását és ellaposodását. Elértük az első célt, a tetőzést, és a lassulás fázisában vagyunk” – mondta a spanyol egészségügyi miniszter ma a parlament egészségügyi bizottságában zajló rendszeres heti meghallgatásán, amely egyperces néma főhajtással kezdődött az áldozatok emlékére.

Salvador Illa kifejtette: keddről szerdára 4 százalékkal növekedett az új fertőzések aránya, a múlt heti átlag 7 százalék volt. Az elhunytak esetében az elmúlt napi arány 5 százalék, a múlt heti átlag 9 százalék.

Mint mondta, a következő cél, hogy a gyógyultak száma naponta meghaladja az új fertőzöttekét.

A tárcavezető beszámolója szerint a központi beszerzésekből eddig 38 millió szájmaszkot, 23 millió gumikesztyűt, 287 ezer köpenyt, 163 ezer védőszemüveget osztottak szét a tartományok között az egészségügyi és szociális intézmények számára.

Spanyolországban a jövő héten tudományos felmérés kezdődik a lakosság általános fertőzöttségének felmérésére a III. Károly Egészségügyi Intézet és a spanyol statisztikai hivatal együttműködésével, amelynek keretében országosan 62 400 embert tesztelnek koronavírusra.

A kutatást az indokolja, hogy a hazai és nemzetközi járványügyi szakemberek szerint a tünetmentes fertőzöttek száma jócskán meghaladhatja azokét, aki panaszaik miatt orvoshoz fordulnak, és így kiszűrik őket.

A spanyol igazságügyi minisztérium elkezdte begyűjteni az anyakönyvi hivatalokból a március közepe óta elhunytak adatait, valamint a kiadott temetkezési engedélyeket, hogy ellenőrizze a halálozási adatokat, miután több ellenzéki párt is azt állította, hogy a statisztikákban nem “a valós számok” szerepelnek.

A spanyol parlament holnap szavazást tart, és várhatóan elfogadja a március 15-e óta fennálló szükségállapot meghosszabbítását április 25-ig, amivel fenntartja az oktatási intézmények bezárását és a lakhelyelhagyási korlátozásokat is.

A járvány miatt lezárták az olasz kikötőket a menekültekkel érkezőhajók előtt

Az olaszországi kikötők nem biztosítanak megfelelő egészségbiztonsági körülményeket a menekültekkel érkező civilhajók fogadására az olasz kormány ma közzétett új rendelete szerint, amely az új koronavírus-járvány miatt véget vetett a korábban követett nyitott kikötők-politikának.

A belügyminisztérium, külügyminisztérium, a közlekedési-infrastrukturális minisztérium, valamint az egészségügyi tárca közös rendelkezése az Alan Kurdi nevű hajónak válaszolt, amely 145 személlyel a fedélzetén kikötési engedélyt kért Rómától. A Sea-Eye nem kormányzati szervezet (NGO) hajója Líbiánál vette fedélzetére a migránscsoportot, majd elindult az olaszországi partok felé. A hajó még nem érkezett meg olasz felségvizekre.

A minisztériumok azzal indokolták a kikötés megtagadását, hogy jelenleg az olaszországi kikötők nem számítanak biztonságosnak. A rendelkezés hangsúlyozza, hogy a járvány teremtette egészségügyi vészhelyzet miatt nem garantált a Hamburgi Egyezmény előírta fuvarozási és kikötési biztonság. Ugyanerre hivatkozva korábban az olasz és külföldi turistahajók előtt is lezárták az olaszországi kikötőket.

A római minisztériumok a német kormány közbelépését szorgalmazták a Németországban bejegyzett szervezet és a német felségjelzésű hajó kikötésének megoldására.

Az Alan Kurdi kikötési engedélyt kért a szicíliai Pozzallo polgármesterétől is, aki a múltban többször felajánlotta a migránshajók befogadását. Most azonban Roberto Ammatuna hangsúlyozta, hogy Pozzallo a jelenlegi egészségügyi vészhelyzetben ezt nem engedheti meg magának, mivel a város saját egészségvédelmét helyezi minden elé.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) szeptemberben alakult közös kormánya nem törölte el a korábbi belügyminiszter Matteo Salvini migrációs törvényeit, amelyek lezárták az olaszországi kikötőket az illegálisnak tartott migránsoknak tartott civilhajók előtt, de a gyakorlatban az új kormány megnyitotta a kikötőket az NGO-hajók előtt. A kikötők mostani ismételt lezárása ellen a PD baloldali szárnya és más baloldali pártok is tiltakoztak. Matteo Orfini PD-politikus elfogadhatatlannak nevezte a kikötők lezárását az NGO-hajók előtt, ami szerinte “Salvini idejére vitte vissza Olaszországot”.

Év eleje óta mostanáig mintegy 3 ezer illegális bevándorló érkezett az olaszországi partokra a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett 550-hez képest. A járvány az utóbbi hetekben jelentősen megfékezte az NGO-hajókon és a más módon érkező menekültek érkezését is.

Lampedusa menekülttábora ismét megtelt a sziget polgármestere szerint, aki azt kérte a kormánytól, a sziget kikötőjében külön hajót állítsanak fel a bevándorlók elszigetelésére a karantén idejére.

Luciana Lamorgese belügyminiszter mai nyilatkozata szerint kiemelt figyelmet szentelnek a több mint 100 ezer embert befogadó olaszországi menekültközpontokra. Az eddig a táborokból megszökő, az olaszországi városok utcáin kéregetésből, alkalmi munkából élő menekültek nagy része a koronavírus-járvány elterjedésével visszatért a központokba.

Újabb szigorítást terveznek Németországban, továbbra is lassuló ütemben terjed a járvány

Továbbra is lassuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Németországban a regisztrált fertőzöttek számának alakulásáról szóló mai adatok szerint. A folyamat fenntartására újabb szigorítást terveznek, a szövetségi belügyminisztériumban készülő javaslat szerint akár 25 ezer euró büntetés is járhat a külföldről érkezők kötelezettségeit előíró karanténszabályok megszegéséért.

A szövetségi kormány úgynevezett koronavírus-kabinetjének döntése szerint ajánlást adnak ki a járványügyi feladatokban illetékes tartományi kormányoknak arról, hogy milyen óvintézkedésekkel gátolják a külföldön szerzett fertőzés országon belüli terjedését.

A belügyminisztériumban egy úgynevezett mintarendelet készül, amelynek alapján a tartományok várhatóan április 10-től vezetnek be új szabályokat. A rendelet a több napos külföldi tartózkodás után az országba belépő személyekre – németek és külföldiekre egyaránt – vonatkozik. Nekik 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, a belépés után azonnal. Ezért 5000 ezer euróig terjedő büntetés jár annak, aki a határátkelő-állomásról nem egyenesen az otthonába távozik. Látogatók fogadása akár 10 ezer euróval is büntethető, a különösen felelőtlenül viselkedők és a “visszaesők” pedig akár 25 ezer eurót is fizethetnek a szabályok megszegéséért.

A tervezett új szabályok egy sor kivételről is rendelkeznek, nem kell karanténba vonulniuk például a halaszthatatlan ügy elintézésére érkezőknek, az ingázó munkavállalóknak és a szállítmányozó cégeknél dolgozó sofőröknek – jelentették német hírportálok.

A március közepe óta bevezetett járványlassító korlátozások visszavonásának lehetséges menetrendjéről is szinte naponta szivárognak ki újabb belső kormányzati elemzések, tervezetek, tanulmányok. A Der Tagesspiegel című berlini lap is ismertetett egy ilyen dokumentumot ma. A beszámoló szerint az anyagban az áll, hogy az intézkedéseket elsősorban az úgynevezett reprodukciós ráta (R0 érték) alapján kell kidolgozni. Az R0 azt mutatja meg, hogy egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább a vírust, jelenleg a különböző számítási módszerek szerint 1,2 és 1,5 között van.

A járvány csak akkor hagy alább, ha az R0 mutató 1 alá süllyed, ezért a korlátozások lazításához csak akkor szabad hozzáfogni, amikor “tartósan és fenntarthatóan” a határérték alatt van – áll az elemzésben, amely szerint a világjárvány ugyan valószínűleg csak 2021-ben ér véget, de ellenőrzés alatt lehet tartani a társadalom és a gazdaság működésének teljes leállításával járó korlátozások nélkül. Elsőként a kiskereskedelemben és a vendéglátásban lehetne lépésenként lazítani a szabályokon, a leginkább biztonságos régiókban az oktatási rendszer újraindítását is meg lehet kezdeni, a nagyobb összejöveteleket és a tömegrendezvények viszont még hosszú ideig tiltani kell.

Angela Merkel kancellár legutóbbi, hétfői tájékoztatóján kiemelte, hogy számos további tényezőt is figyelembe kell venni, köztük a napi új igazolt fertőzések számának duplázódási idejét és azt is, hogy miként viszonyul egymáshoz az újonnan fertőzöttek és a vírus okozta betegségből felgyógyulók száma. A legfőbb szempont az egészség védelme és az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődésének megakadályozása. A jelenlegi korlátozások április 19-ig egész biztosan megmaradnak, és egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikor lehet változtatni rajtuk – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a felelős döntésekhez további adatokra és szakértői véleményekre van szükség, be kell várni például a nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina – Nationale Akademie der Wissenschaften) részletes tanulmányát, amely csak a jövő héten készül el.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem (JHE) ma délelőtti kimutatása szerint Németországban 107 663 ember hordozza bizonyítottan az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 4288 esettel több az egy nappal korábbi 103 375-nél.

Az igazolt fertőzöttek száma így 4,14 százalékkal emelkedett. Az előző héten még rendszerint 5 százalékot meghaladó mértékű növekedést regisztráltak.

A Die Zeit című hetilap hírportálján közölt számítás alapján a regisztrált fertőzöttek számának duplázódási ideje 11 nap. Ez hétfőn még 10 nap volt, az előző héten pénteken pedig 8 nap. A szövetségi kormány szerint az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének megőrzéséhez 14 nap körüli szintre kell emelni a duplázódási időt, mert két hét a súlyos betegek átlagos kezelési ideje.

A JHE statisztikája szerint a vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma az egy nappal korábbi 1810-ről 2016-ra emelkedett.

Osztrák külügyminiszter: A koronavírus okozta válság kellős közepén vagyunk

Globálisan  szemlélve a koronavírus okozta válság kellős közepén vagyunk – jelentette ki Alexander Schallenberg külügyminiszter ma délelőtt egy bécsi sajtótájékoztatón. A tárcavezető kiemelte: vannak olyan államok, amelyeknek hosszabb időre van szükségük ahhoz, hogy javítsanak a koronavírus okozta válsághelyzeten.

Mindenki örül annak Ausztriában, hogy jó úton haladunk, és húsvét után sor kerülhet  az óvintézkedések óvatos feloldására – mondta Schallenberg. A külügyminiszter ugyanakkor hozzátette: be kell látni, hogy ez még nem minden államban történhet meg, éppen ezért továbbra is érvényben lesz a 29 országra, köztük Olaszországra, Svájcra, Spanyolországra, Franciaországra korábban kiadott utazási figyelmeztetés, sőt, emellett további hét államra, Belgiumra, Portugáliára, Svédországra, Brazíliára, Indonéziára, Nigériára és a  Fülöp-szigetekre  vonatkozóan is életbe léptetik.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a koronaválság kezdetén 47 ezer osztrák állampolgár tartózkodott külföldön; közülük jelenleg még 3500-an vannak, akiket nem sikerült hazahozni. Ezerre tehető ugyanakkor azoknak a száma, akik szeretnének hazatérni Ausztriába. “Senkit sem hagyunk cserben, aki önhibáján kívül került vészhelyzetbe” – szögezte le Schallenberg.

Hozzátette: jelenleg a világ 84 különböző államában tartózkodnak még osztrák állampolgárok, kisebb csoportokban. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy  számukra hazatérésüket követően 14 napos karantént rendelnek el.

Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter arról beszélt, hogy május közepétől fokozatosan kinyithatnak a vendéglátóipari egységek,  a fürdők, a strandok és a szállodák számára azonban jelenleg kidolgozás alatt álló, szigorúbb szabályokat vezetnek majd be, hogy elkerüljék a fertőzésveszélyt  – tette hozzá. A tárcavezető felszólította az osztrákokat, hogy  lehetőség szerint a hazájukban tervezzenek nyaralást; külföldre csak akkor utazzanak, ha az adott országokban is “legyőzik a koronavírust” – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy a hotelek, éttermek számára is kidolgoznak egy szabályozást, kötelező lesz várhatóan pincérek számára a szájmaszk vagy akár a kesztyű viselése, illetve a legalább egy méteres távolság betartása – szögezte le.

Ausztriában egymást követően már az ötödik napon csökken azoknak a száma, akik jelenleg is koronavírus okozta megbetegedésben szenvednek; míg kedden még 8043, addig szerdán 7890 embert tartottak nyilván.

Eddig összesen 12824-en fertőződtek meg koronavírussal az országban. Az elmúlt 24 órában 343 új fertőzöttet diagnosztizáltak; közben azonban 466 embert gyógyulttá nyilvánítottak. Eddig összesen 4512-en gyógyultak meg a betegségből. A jó eredményeknek ellentmond azonban, hogy – bár 0,4 százalékkal csökkent a kórházban lévő betegek száma (1096 fő) – az intenzív osztályon lévők száma még soha nem volt ennyire magas (267 fő). A koronavírus okozta megbetegedésnek 277  halálos áldozata van Ausztriában.

Romániában meghaladta a kétszázat a halálesetek száma

Romániában az elmúlt 24 órában jelentett 27 halálesettel meghaladta a kétszázat az új koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma.

A stratégiai kommunikációs törzs ma kora délutáni összesítése szerint 207-re emelkedett a kór miatti halálesetek száma. Az újonnan jegyzett megbetegedések száma egy nap alatt 344-gyel nőtt, és 4761-re emelkedett.

Az elmúlt 24 órában jelentették a legtöbb halálesetet a járvány kezdete óta, de a közzétett adatok szerint az elhalálozások egy része korábban történt, csak mostanra lett meg a teszt eredménye, amely alapján ezeket az eseteket is a koronavírus-statisztikába sorolták.

A teszteredmények késése általános probléma Romániában. Egy temesvári szülészetről kilenc újszülött már hazamehetett a családjához, mire 5-6 nappal a mintavétel után a teszteredményeik azt mutatták, hogy megfertőződtek az új koronavírussal. A megismételt tesztek öt újszülöttnél nem mutatták már ki a fertőzést. A többi eredményre még várni kell.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter kedden azt közölte, hogy folyamatosan bővítik a tesztelési kapacitást, és 2-3 napra sikerült csökkenteni a várakozási időt. A miniszter bejelentette, hogy a suceavai megyei kórház után a dévai megyei kórházat is katonai irányítás alá vonták. Az egészségügyi intézményben ugyanis fertőzésgóc alakult ki, az ott kezelt 111 páciens közül 85-nél kimutatták a SARS-CoV-2 kórokozót.

A járvány kezdete óta 528 megbetegedett személyt nyilvánítottak gyógyulttá Romániában, számuk az elmúlt napokban gyorsuló ütemben nőtt. Míg hétfőn 32, kedden 54, szerdán 68 személy hagyhatta el a kórházat. Több mint 25 ezer személyt tartanak intézményes karanténban, és közel 90 ezren lakhelyi elkülönítésben töltik a betegség lappangási idejét. Az összesítés szerint 1869 személy került intézményes karanténba azt követően, hogy nem tartotta be a lakhelyi elkülönítés szabályait.

A járvány kezdete óta 335 bűnügyi dossziét nyitottak a járványellenes hatósági intézkedések meghiúsításáért, és csak az elmúlt 24 órában 6690 személyt bírságoltak meg a kijárási korlátozások megszegéséért. Az elmúlt napon kirótt bírságok összege 14,92 millió lej (1,12 milliárd forint).

A stratégiai kommunikációs törzs összesítése arra is kitért, hogy külföldön  651 román állampolgárnál állapították meg a Covid-19 fertőzést, közülük 37-en belehaltak a betegségbe.

Tovább emelkedett a halálos áldozatok száma a Benelux-államokban

Tovább emelkedett a halálos áldozatok száma Belgiumban, ahol egy nap leforgása alatt 205-en haltak meg, ezzel 2240-re nőtt a koronavírussal összefüggő elhalálozások száma. Az igazolt fertőzöttek száma is töretlenül emelkedik – közölte a közegészségügyért felelős belga hatóság szerdán. Hollandiában és Luxemburgban is tovább terjed a fertőzés.

Noha a Belgiumban ma közölt emelkedés elmarad a keddi 403 halálesettől, így is a második legmagasabb a járványban.

Kedd óta újabb 1209 ember esetében lett pozitív a vírusteszt eredménye – mintegy 200-zal kevesebb az előző napinál -, ezzel 23 403-ra növekedett az koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma.

Az elmúlt napban 487 embert szállítottak kórházban, mintegy 150-nel többet, mint egy nappal korábban. A belga kórházak 9432 rendelkezésre álló ágyából jelenleg 5688-et foglalnak el koronavírussal fertőzöttek – közölték. A beszámoló szerint az elmúlt 24 órában 524-en hagyhatták el a kórházakat, ezzel először csökkent a kórházi ápolásban részesülők száma március 15. óta, mikor az első fertőzött felgyógyult. Eddig összesen 4681 ember távozott gyógyultan a belga kórházakból.

A kórházban ápoltak közül 1276 embert részesítenek intenzív ellátásban, 16-tal többet, mint kedden. Lélegeztetőgépet 1008 embernél kell alkalmazni, 9-cel több esetben, mint kedden – közölték.

Hollandiában az Eindhovens Dagblad című napilap mai számában arról számolt be, hogy az országban meghalt az eddigi legfiatalabb fertőzött. A 29 éves fiatalember a fertőzését megelőzően egészséges volt, információk szerint nem volt ismert egészségügyi problémája vagy betegsége. A napilap információi szerint a fiatalembert két és fél héttel ezelőtt szállították kórháza, ahol egy héttel később kómába esett. Attól kezdve intenzív osztályon ápolták.

Az elhunyt fiatalember 31 éves bátyját fertőzöttként, szintén intenzív ellátásban részesítik – közölték.

A holland közegészségügyi intézet ma közzétett adatai szerint az elmúlt 24 órában 777 embernél lett pozitív a koronavírusteszt eredménye. Ez mintegy 200-zal kevesebb a keddi adatokhoz képest. Noha a regisztrált fertőzöttek száma egymást követő harmadik napja enyhe csökkenést mutat, jelenleg már 19 580 igazolt fertőzöttet tartanak számon az országban.

A friss jelentés szerint a kedden közölt 101 halálesthez képest mára további 234 ember halt meg az országban, ezzel 2101-re nőtt a járványban elhunytak száma. Az elmúlt egy hétben rögzített, 100 és 120 között mozgó napi adatokhoz képest a szerdán közölt elhalálozási szám kiugrónak számít – közölték.

Kórházba kedd reggel óta 292 embert szállítottak, jelenleg 7427 embert ápolnak a koronavírussal összefüggésben.

A holland napilapok arról is beszámoltak, hogy az országban több ellenzéki párt aggályát fejezte ki a kormányzat azon terve miatt, amely szerint a járvány terjedésének megállítása érdekében mobiltelefonok segítségével állapítanák meg, hogy kik lehettek kapcsolatban a vírussal igazoltan fertőzöttekkel.

Hugo de Jonge holland népegészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a kormány két alkalmazást vizsgál. Az egyik azonosítja azokat, akikkel a fertőzöttek kapcsolatba kerülhettek, a másik pedig figyelemmel kíséri a koronavírussal fertőzöttek tüneteit. Mindazokat, akik kapcsolatba kerültek egy bizonyított fertőzöttel, két hétre karanténba küldik. Vírustesztet azonban csak azokon végeznének, akik tüneteket mutatnak – mondta.

Ellenzéki képviselők véleménye szerint a magánélet és a személyes adatok védelmét illetően aggályos, hogy az alkalmazások az információkat a kormányzat által felügyelt szerverre küldenék. Egy ilyen alkalmazás használata, amely tartózkodási, valamint személyes, sőt egészségi állapotra vonatkozó információkat gyűjt, “túl messzire megy”. Azzal érveltek, hogy a magánélethez való jog túlságosan értékes ahhoz, hogy mindenfajta garancia nélkül, ha csak átmenetileg is, de eltöröljék.

Az illetékes miniszter hangsúlyozta, az alkalmazásokat csak akkor fogják használni, ha garantálható a magánélet biztonságos megőrzése. A holland adatvédelmi hatóság úgy nyilatkozott, az összegyűjtött adatok kizárólag névtelenül tárolhatók, azonban a használni kívánt alkalmazásokat mindenekelőtt a törvényi előírások szerint ellenőrizni fogják.

A Luxembourg Times című, angol nyelvű luxemburgi hírportál azt írta, az ország kórházai nagyszámú fertőzött befogadására készülnek, a kormányzat ugyanis a lakosság koronavírus elleni immunitásának általános felmérését tervezi.

A beszámoló szerint a nagyhercegségben a megerősített esetek napi növekedési üteme lelassult az elmúlt hétben regisztrált fertőzési mutatókhoz képest. Az igazolt esetek száma az elmúlt öt napban 3,6 százalékkal emelkedett, amíg egy héttel ezelőtt ez átlagosan 8,5 százalék volt. A bizonyított fertőzöttek száma mára 2970-re emelkedett.

Az elmúlt egy nap alatt újabb három embert halt meg, számuk szerdára 44-re nőtt. Luxemburgban az első fertőzött március 15-én halt meg.

Belgium GDP-je 8 százalékkal csökkenhet az idén

A belga gazdaság teljesítménye 8 százalékkal csökkenhet az idén az új koronavírus által okozott járvány féken tartására hozott intézkedések következtében, de jövőre jelentősen, akár 8,6 százalékkal növekedhet a központi bank és a nemzeti tervezési ügynökség szerdán közzétett előrejelzése szerint.

Belgium államháztartási hiánya  az idén a bruttó hazai termék (GDP) 7,5 százalékára rúghat, az államadósság pedig elérheti a GDP 115 százalékát is. A központi bank a járvány előtti időkből származó prognózisában 2 százalékos államháztartási deficittel és 99,2 százalékos adósságrátával számolt.

Az első negyedévben 4 százalékkal, a másodikban pedig 15 százalékkal csökkenhet a GDP, de az év második felében fokozatosan javul a helyzet. A jövő év, 2021 végére azonban a GDP növekedési pályája 2 százalékponttal lehet alacsonyabb, mint ahogy azt a válság előtt gondolták.

A belga kormány március 14-én rendelte el a személyek szabad mozgásának korlátozását a SARS-CoV-2 vírus terjedésének akadályozására. Az intézkedés április 19-ig érvényes, de a kormány jelezte, hogy további két héttel, május 3-ig meghosszabbíthatják.

A központi bank és nemzeti tervezési ügynökség, amely friss előrejelzésében hét hétre szóló korlátozásokkal számolt, úgy ítéli meg, hogy a gazdaság a következő kilenc hónapban fokozatosan talpra áll és fellendül. A járvány valószínűleg nem okoz tartós károkat a gazdaságnak, nem vezet vállalati csődöket kiváltó, széles körű fizetési problémákhoz. A fogyasztók jövedelmének megvédését célzó intézkedések, mint például a jelzáloghitelek fizetési moratóriuma és a munkanélküliségi rendszer ideiglenes átalakítása, megteremtették az alapokat ahhoz, hogy a fogyasztás a harmadik negyedévtől helyre álljon.

A 11,5 millió lakost számláló Belgium az euróövezet hatodik legnagyobb gazdasága. A SARS-CoV-2 vírus által megfertőzött személyek száma szerdára meghaladta a 23 ezret, a halálos áldozatok száma 2240 volt. Egészségügyi illetékesek szerint a járvány már közel áll a tetőzéshez.

Horvátországban és Szlovéniában is emelkedett a napi regisztrált fertőzöttek száma

Horvátországban és Szlovéniában is emelkedett a napi regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma; Szlovéniában egy nap alatt tízen haltak bele a Covid-19 szövődményeibe.

Szlovéniában a mai hivatalos közlés szerint egy nap alatt 36-tal, 1091-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 40-en haltak meg a járvány következtében. A keddi 11 órai közlés óta tíz új halálesetet regisztráltak az országban. Szlovénia nem közöl az elhunytak nemére, egészségügyi állapotára és korára vonatkozó adatokat. Eddig összesen 30 669 koronavírustesztnek lett negatív az eredménye az országban. A diagnosztizált betegek közül 35-öt ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországban az eddigi utolsó közlések szerint egy nap alatt 61-el, 1343-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig 19 halálos áldozata van a járványnak. A válságstáb sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy a kedden bejelentett 46 éves halálos áldozat mégsem volt korábban egészséges. A középkorú férfi mozgáskorlátozott volt és más alapbetegségekkel is rendelkezett. Az első fertőzés megjelenése óta 179 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, és eddig összesen 13 125 koronavírustesztnek lett negatív az eredménye az országban.

Horvátországban már korábban beszüntettek minden nem létfontosságú tevékenységet. Most enyhítenek néhány korlátozó intézkedésen.

Drazen Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője bejelentette: szerdától szigorú feltételek mellett kinyithatnak a termelői piacok. A húsvéti ünnepek előtt pedig az élelmiszerüzletek nyitvatartását is meghosszabbítják, azok 7-től 20 óráig tarthatnak nyitva az eddigi 8-17 óra helyett. A legtöbb üzlet ugyanakkor bezár húsvét vasárnap és hétfőn.

A horvát kistermelők felháborodással fogadták a kormány döntését, miszerint a koronavírus-járvány megfékezése érdekében március 22-től bezárták a piacokat. Mint mondták, elfogadhatatlan, hogy az üzletláncok zárt térben árulhatják a főleg Olaszországból importált zöldséget és gyümölcsöt, míg a hazai termelők nyílt területen ezt nem tehetik meg.

Putyin: az elkövetkező két-három hét döntő jelentőségű lesz

Az elkövetkező két-három hét döntő jelentőségű lesz a koronavírus terjedése elleni küzdelemben – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormány tagjaival és a régiók vezetőivel tartott mai videokonferencián, amelyen újabb szociális, és gazdaságélénkítő intézkedéseket jelentett be a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére.

Közölte, hogy a közvetlenül a koronavírus-fertőzötteket kezelő orvosok esetében negyedéven át 80 ezer, a felcserek és ápolók esetében 50 ezer, a kisegítő egészségügyi személyzet tagjai esetében pedig 25 ezer rubellel növelik a havi juttatást, 50 ezerrel megemelik mentőorvosok és 25 ezerrel a mentőautók személyzetének juttatásait is. Erre a célra a régióknak plusz 10 milliárd rubelt utalnak át. (A rubel jelenleg mintegy 4,36 forintot ér).

A fertőzött páciensekkel dolgozó egészségügyi szakemberek a katonákénak megfelelő emelt biztosítási garanciákban részesülnek a szövetségi költségvetésből. A fertőzési osztályok 33 milliárd rubel kapnak további férőhelyek kialakítására, 23 milliárdot pedig orvosi felszerelés, egyebek között lélegeztető gépek és mentőautók beszerzésére.

Putyin kötelezte a régiók vezetőit, hogy minden eshetőségre dolgozzanak ki cselekvési tervet, és teremtsék meg annak feltételeit, hogy a vállalatok visszatérjenek a normális munkarendhez. Gyakorlatilag megtiltotta a régiók közötti határok lezárását az utasforgalom esetében is.

A kis- és középvállalatok számára további járulék- és adófizetési könnyítéseket hirdetett meg, a kormányt és a jegybankot pedig arra kötelezte, hogy öt napon belül dolgozzon ki újabb programot az üzleti szférának nyújtandó további támogatásokról.

Putyin hangsúlyozta a munkahelyeket megőrző vállalatok, a munkanélkülivé válók és a kisgyermekes családok támogatásának fontosságát, és gyakorlati intézkedéseket is bejelentett. Rámutatott a bürokratikus akadályok elhárításának fontosságára, egyebek között arra utasította a hatóságokat, hogy automatikusan hosszabbítsák meg a lejáró személyi okmányok érvényességét.

Az orosz vezető szerint a bejelentett intézkedések végrehajtásához minden rendelkezésre áll: a makrogazdasági helyzet stabil, az államadósság alacsony, és az ország az elmúlt évek során jelentős tartalékokat halmozott fel.
Az elnök azzal a felhívással fordult az oroszokhoz, hogy “feltétlenül bírják ki” az önizolációt, mert – mint fogalmazott – “a mi fegyelmezettségünktől, felelősségtudatunktól függ az az áttörés a fertőzéssel való küzdelemben, amelyet kötelesek vagyunk elérni”.

“Drága barátaim! Minden elmúlik, ez is el fog múlni. Országunknak nem egyszer komoly megpróbáltatáson kellett átesnie: besenyők és kunok is marcangolták, de Oroszország mindennel megbirkózott. Legyőzzük ezt a koronavírusos fertőzést is” – hangoztatta.

Oroszországban ismét példátlan növekedést mutattak ki a fertőzések számában

Oroszországban egy nap alatt 1175-tel, 8672-ra nőtt az igazolt koronavírus-fertőzések száma a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 15,7 százalékos növekedési rekordot jelent. Egy nappal korábban 1154 fős növekményt jelentettek. Moszkvában 5841 fertőzöttet tartanak számon.

Az elmúlt egy nap alatt öten hunytak el a Covid-19 betegség következtében, a halottak száma 63. Eddig 580 gyógyulást regisztráltak. A szűrések száma meghaladta a 900 ezret, ebből csaknem 260 ezret a fővárosban végeztek el.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva a nap folyamán korábban kijelentette, hogy még nem telt el elegendő idő a járványhelyzet dinamikájának megértéséhez, ezért korai még megnevezni a korlátozások határidejét. Közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök és a téma szakértőinek keddi tanácskozásán ebben a kérdésben nem született döntés.

Veronyika Szkvorcova, a Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség vezetője kedden úgy nyilatkozott, hogy a tesztelések számának növelése mellett Oroszország 10-14 nap múlva érheti el a fertőzöttséggörbe csúcsát – amikor az újonnan megfertőződöttek száma megközelítőleg azonos marad. A csökkenés a volt egészségügyi miniszter szerint valamikor június első harmadában vagy közepe környékén kezdődhet el, ha a folyamat forgatókönyve nem változik.

Ukrajnában rekordot döntött a fertőzöttek és áldozatok napi növekedésének száma

Ukrajnában egy nap alatt hét új esettel, 52-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 206-tal 1668-ra, ami az eddigi legmagasabb napi növekedés – hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium.

Denisz Smihal miniszterelnök a mai kormányülésen kijelentette, hogy “minden bizonnyal” április végéig meghosszabbítják a jelenleg 24-ig érvényben lévő országos karantént. Hozzátette, hogy csak májusban lehet beszélni a karantén fokozatos feloldásáról.

Közben Volodimir Zelenszkij elnök hivatala sajtóközleményben tudatta, hogy nem tervezik mostanában a korlátozó intézkedések enyhítését, különösen a közelgő húsvéti ünnepek miatt sem, amikor is komoly a kockázata az emberek nagy létszámú csoportosulásának, és “nem kevés ukrán tér haza” otthon ünnepelni. A hivatal rámutatott arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem javasolja a korlátozások enyhítését. Az ortodox húsvét idén április 19-20-ra esik.

Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos szerdai online sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajnában a Covid-19 betegség halálozási mutatója jelenleg 3,1 százalékos. Összehasonlításképpen ez most Spanyolországban 9,9, Olaszországban pedig 12,6 százalékos, alacsonyabb viszont az ukrajnainál Németországban, ahol kevesebb, mint 2 százalékos, és Dél-Koreában, ahol 1,5 százalékos – tette hozzá.

A digitalizációs fejlesztésekért felelős minisztérium kidolgozta a házi karanténban lévők mobiltelefonos ellenőrzésének módszerét, azt ellenőrizendő, hogy betartják-e a rájuk vonatkozó szabályokat – adta hírül a tárca sajtóosztálya. Az alkalmazás a két héten át tartó karanténidőszak alatt naponta legfeljebb tíz alkalommal küld a megfigyelt személy telefonjára úgynevezett push típusú üzenetet, amelyre az illetőnek egy fotót kell magáról visszaküldenie. A küldéskor bekacsol a rendszerben a helymeghatározás, így értesül a fogadó, hogy az üzenet küldője éppen hol tartózkodik.

A kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye vezetése szerdán közölte, hogy a régióban egy baptista összejövetel lett a fertőzés elterjedésének fő okozója. Persotravenszk városában évente hagyományosan ilyentájt gyűlnek össze a baptisták. Egyházi vezetőjük idén ugyan lemondta az összejövetelt, mégis az országból, de külföldről is több százan érkeztek a településre, ahol a helyben lakóknál szállásolták el őket. Csak a városban 21 fertőzöttet azonosítottak keddig, az egész megyében összesen 41-et.

Az ideiglenesen megszállt területekkel foglalkozó ukrán minisztérium értesülése alapján Donyeck megye szakadár megszállás alatti részében, Amvroszijevka központi járási kórházában belehalt a Covid-19 betegségbe egy fertőzött, de a szakadárok ez igyekeznek eltitkolni, a betegről felvett orvosi dokumentumokat elkobozták. Jelenleg a szakadár területen mindössze hat fertőzéses esetet ismernek el hivatalosan. A tárca megemlítette, hogy Oroszországból érkezett járványügyi orvosok naponta ellenőrzik a szakadár fegyveresek állapotát. (MTI)

Kapcsolódó: Kötelező ellenőrzést rendel el az országos tisztifőorvos az idősotthonokban

Magyarországon kevés koronavírus-tesztet végeznek, jórészt azok is megbízhatatlanok

1 millió 431 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a világon

A Twitter alapítója egymilliárd dollárt adományoz a járvány elleni harcra

Amerikában több mint 12 ezer a halottak száma, Trump a WHO-t hibáztatja

Meghalt 11 beteg a járvány miatt Magyarországon

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!