Spanyolországban hetek óta nem látott alacsony szintre csökkent a napi halálozás

Spanyolországban 605-en veszítették életüket az új típusú koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt, ezzel hetek óta nem látott alacsony szintre csökkent a napi halálozások száma – derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium mai jelentéséből.

A szaktárca adatai szerint utoljára március 24-én volt ennél kevesebb napi áldozata a SARS-CoV-2 vírusnak, akkor 514-en hunytak el. A járvány “legsötétebb” napja április 2. volt, aznap 950-en veszítették életüket.

Az elhunytak száma az előző napon, csütörtökön 683-mal, szerdán pedig 752-vel emelkedett.

A dél-európai országban eddig a fertőzésbe 15 843-an haltak bele.

María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ epidemiológusa online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az adatok alapján arra lehet következtetni, hogy folytatódik a vírus terjedésének lassulása.

Az elmúlt 24 órában 4576 pozitív tesztet jelentettek a tegnapi 5756 és a szerdai 6180 után. Koronavírussal eddig 157 022-en fertőződtek meg.

A napi gyógyult esetek száma 3503. Csütörtökön 4144, szerdán 4813 pácienst nyilvánítottak egészségesnek vizsgálati eredményeik alapján az orvosok. Összesen 55 668-an győzték le a kórt.

Spanyolországban március közepe óta szigorú lakhelyelhagyási korlátozásokkal, oktatási intézmények és egyebek mellett üzletek, éttermek bezárásával járó szükségállapot van érvényben, amelyet a törvényhozás tegnap hosszabbított meg április 25-ig.

Május 4-ig meghosszabbítják a kijárási korlátozást az olasz sajtó szerint

Nem enyhülnek az új koronavírus-járvány miatti óvintézkedések közvetlenül a húsvéti ünnepek után sem a pénteki olasz sajtó szerint, amely a kormány bejelentését megelőzve úgy értesült, hogy legfeljebb a könyvesboltokat és a mezőgazdasági gépgyártást indítanák újra.

A Corriere della Sera legnagyobb olasz napilap címoldala szerint Olaszország május 3-ig továbbra is “zárva tart”, a baloldali La Repubblica azt írta, május 4-től indulhat a korlátozások részleges feloldása. A Libero jobboldali ellenzéki újság megjegyezte, hogy az olaszok türelme elfogyott, “az emberek lázadnak, és ki akarnak menni otthonról”.

Giuseppe Conte miniszterelnök ma estéig ígérte annak bejelentését, meddig hosszabbítják meg  a korábban április 13-ig elrendelt óvintézkedéseket.

A kormányfő az utóbbi napokban esetleges oldásról, egy úgynevezett második fázisról beszélt, egyes nem létfontosságú termelési és szolgáltatási ágazatok újraindításával. Az újságok úgy tudják, a korlátozások enyhítéséről még mindig nem született forgatókönyv, a tervvázlatokban többek között a könyvesboltok, a mezőgazdasági gép- és a bútorgyártás, a csecsemőcikkeket áruló üzletek újranyitása szerepel. Ezt a gyáriparosok szövetsége nem tartja elegendőnek. Az ország ipari-gazdasági motorjának tartott északi régiók, amelyek egyben a járvány gócpontjai is, folyamatos nyomást gyakorolnak Rómára a termelés minél előbbi újraindítására.

Az egészségügyi hatóságok hangsúlyozzák, hogy a fokozatos újrainduláshoz az kell, hogy az olaszországi intenzív osztályok ágyainak legalább fele megüresedjék, valamint megfelelő számú szájmaszkot kell biztosítani a dolgozóknak és a lakosságnak. Jelenleg a fejenkénti három darab, egyszer használatos szájmaszkból sem jutott még mindenkinek, ahogyan az olasz utcákon szolgáló rendőrök is szájmaszk nélkül dolgoznak.

“Az egészség az első, de a gazdaságot sem lehet még sokáig kikapcsolva hagyni” – jelentette ki Giuseppe Conte, aki az – Il Giornale jobboldali újság szerint – a járványhelyzetben eddig erősödő támogatottsága elvesztését félti.

A belügyminisztérium húsvétra rendkívüli szigorítást rendelt el: lezárták az utcákat, tereket, városokat, országutakat. Az üdülőhelyek polgármesterei jogosítványt kaptak a helyi intézkedések további szigorítására. Drónok, helikopterek figyelik Rómát is.

“Ne mozduljatok, ne ügyeskedjetek a korlátozások alóli kibújással!” – figyelmeztette a fővárosiakat Virginia Raggi főpolgármester. Az adatok szerint, a nappal gyakoribb ellenőrzések miatt a késő esti órákban nő az utcákon a mozgás, amikor az egész nap otthon tartózkodó olaszok megpróbálnak egy kicsit kiszökni levegőzni.

A tegnap este közölt adatok azt mutatják, hogy a járványgörbe még mindig stabil, a diagnosztizált fertőzöttek száma a két nappal ezelőtti 880-ról ismét 1600 fölé ugrott.  A  halottak száma napról napra még mindig hatszáznál többel emelkedik. Olaszországban már több mint 18 ezren veszítették életüket, köztük 105 orvos és 28 ápoló. A tízmilliós Lombardiában több mint tízezer járványbeteg halt meg február 20. óta.

A németek többsége hajlandó okostelefon-alkalmazással is küzdeni a járvány ellen

A németek többsége hajlandó úgynevezett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazással (contact tracking app) is küzdeni a koronavírus-járvány ellen egy ma ismertetett felmérés szerint. Ugyancsak mai adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma továbbra is viszonylag lassan emelkedik, de még mindig több embernél mutatják ki a kórokozót, mint amennyien átesnek a fertőzésen.

A Focus című hírmagazin megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a német lakosság 53 százaléka hajlandó használni olyan alkalmazást, amely figyelmezteti a felhasználót, ha a fertőzésveszéllyel fenyegető kapcsolatba került egy igazolt vírushordozóval. A németek 44 százaléka nem töltene le ilyen alkalmazást a telefonjára.

Az ország nyugati részén a támogatók aránya 55 százalék, az ellenzőké 42 százalék. A keleti tartományokban, a volt NDK területén fordított a helyzet, a lakosság 43 százaléka készen áll egy adatvédelmi szempontból kifogástalan kapcsolatkövető alkalmazás használatára, 55 százalék pedig elzárkózik ettől.

Az adatok pártok szerinti megoszlása alapján a legnagyobb arányban, 84 százalékban a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) szavazói hajlandóak használni egy ilyen alkalmazást. A szövetségi parlament (Bundestag) hét pártja közül ötnél a szavazók többsége készen áll a kapcsolatkövető alkalmazás használatára. Csak a politikai színtér baloldalának, illetve jobboldalának szélére sorolt két párt bázisában nagy az ellenkezés.

A kormányzó szociáldemokratáktól (SPD) balra álló Baloldal (Die Linke) szavazóinak 57 százaléka, az SPD-vel együtt kormányzó jobbközép CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) szavazói körében 87 százalék ellenzi a kapcsolatkövető alkalmazások használatát.

A szövetségi kormány elképzelései szerint a járvány elleni küzdelem következő, legkorábban április 20-án kezdődő szakaszában a társadalom és a gazdaság működését csaknem teljesen leállító korlátozásokat fokozatosan visszavonják, és igyekeznek minél gyorsabban feltárni és megszakítani az újabb fertőzési láncolatokat, hogy ne induljon ismét robbanásszerű, exponenciális növekedésnek a fertőzöttek száma.

Ebben fontos szerepet szánnak okostelefonra fejlesztett alkalmazásoknak, amelyekkel a fertőzöttekkel készített interjún – hatósági kikérdezésén – alapuló hagyományos módszernél jóval gyorsabban lehet feltárni a vírus lehetséges útjait.

Az utak feltérképezéséhez meg kell megállapítani, hogy az illető a fertőzőképesség kezdetétől kikkel volt a vírus továbbadását lehetővé tévő kapcsolatban – a német sajtóban ismertetett meghatározás szerint legalább 15 percen keresztül két méternél kisebb távolságban -, amire alkalmasak lehetnek a kapcsolatkövető alkalmazások. Ezért támogatja a kormány a személyes adatok biztonságát garantáló páneurópai kapcsolatkövető rendszer (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing – PEPP-PT) fejlesztését. A munkában nyolc európai országban több mint 130 szakértő vesz részt, a közreműködő intézmények között van a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI).

A fejlesztés egyik vezetője, Chris Boos a napokban elmondta, hogy április 15. és április 19. között jelenhetnek meg az első PEPP-PT-alapú alkalmazások.

Mint mondta, a fejlesztés három fő célt szolgál. Az első a fertőzésterjedési veszély megállapítására szolgáló adatok pontos mérése, a második a magánszféra sérthetetlenségének biztosítása, a harmadik az interoperabilitás, az alkalmazások országok közötti együttműködése, ami elősegítheti a járvány miatt bevezetett határigazgatási szigorítások visszavonását.

Az RKI adatai szerint máig  113 525 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 5323 esettel – 4,91 – százalékkal több az egy nappal korábbi 108 202-nél.

A fertőzésen már átesett emberek számát becsülni lehet, mert csak a fertőzés tényét kell hivatalosan rögzíteni, a  fertőzés elmúltát pedig nem kell bejelenteni semmilyen hatóságnál, intézménynél. Az RKI becslése szerint 53 913 ember esett túl a fertőzésen, ami 3987 esettel több az egy nappal korábbi 49 926-nál. Ez ugyan jelentős, 7,98 százalékos növekedés, de az új igazolt fertőzések száma bő 1300-zal meghaladja a fertőzésből kilábaltak napi számát, az úgynevezett aktív esetek száma így továbbra is emelkedett.

Emelkedett a vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma is, 266-tal 2373-ra. A halálozási arány 1,9 százalékon áll, szemben a hét elején mért 1,6 százalékkal.

Belgiumban átlépte a háromezret a halottak száma

Belgiumban 3019-re nőtt a koronavírus okozta betegség (Covid-19) halottainak a száma, miután a mai adatok szerint 325-en haltak meg 24 óra leforgása alatt az országban – közölte a helyi sajtó.

A fertőzés tovább terjed,  az SPF Santé közegészségügyi szolgálat szerint újabb 1684 fertőzést regisztráltak, a számuk ezzel összességében meghaladta a 25 ezret.

Emmanuel André, az SPF Santé közegészségügyi szolgálat munkatársa szerint a fertőzéses esetek nyomon követése rendkívül fontos ahhoz, hogy az életben lévő korlátozásokat enyhíteni lehessen.

“Hónapok óta azt vizsgáljuk, hogy terjed a vírus, így már kezd kialakulni egyfajta megoldás arra, hogy lehetne a mozgáskorlátozásokat enyhíteni. Ez azonban, egy nagyon összetett folyamat” – fogalmazott.

A mozgáskorlátozással kapcsolatos szabályok lassan egy hónapja vannak hatályban Belgiumban. A De Staandard, a flamand régió napilapja, arról számol be, hogy egy Mollenbeek körzetében élő 23 éves férfit bíróság elé állítanak a szabályok megsértése miatt. Az ügyész közmunka kiszabását kéri az elkövetőre.

Hollandiában sem lassul a járvány terjedése

Hollandiában sem lassul a járvány terjedése, mai adatok szerint több mint ezer új fertőzöttet azonosítottak az országban. A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint 21 762 a fertőzöttek száma, és 2396 halálos áldozata van a fertőzés okozta betegségnek. Mark Rutte holland miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy még egy jó darabig nincs esély a korlátozások feloldására.

“A szabályokon fokozatosan fogunk lazítani. Addig is mindenki maradjon otthon húsvétkor. Nincs biciklizés, nincs motorozás, ha kell, az utakat is lezárjuk” – hangsúlyozta.

A sajtó szerint a rendőrség szigorú ellenőrzés alá veszi a köztereket is, ahol a fiatalok gyülekeznek, dacolva a korlátozásokkal.

Luxemburgban kicsit lassult a járvány

Luxemburgban a helyi média a járvány lassulásáról adott hírt, azonban még a drákói intézkedések ellenére is 81 új fertőzöttet azonosítottak a nagyhercegségben mára virradóra. Az összesítés szerint a országban 3115 a fertőzések száma, 52-en haltak meg, ami nagy aránynak számít a félmilliós lélekszámú országban. Paulette Lenert egészségügyi miniszter a Luxemburg Times című napilapnak nyilatkozva elmondta, még 8-10 napra lesz szükség, hogy a kormány kigondolja a megfelelő korlátozásenyhítő  stratégiát.

Romániában csökkent az új megbetegedések száma, de nőtt az elhalálozásoké

Romániában csökkent az új Covid-19-megbetegedések száma, de nőtt a kórnak tulajdonított elhalálozásoké a ma kora-délután közzétett hivatalos adatok szerint.

Az elmúlt napon kimutatott 265 új esettel 5467-re emelkedett az országban regisztrált fertőzések száma. Az utóbbi 24 órában jegyzett 28 halálesettel 257-re emelkedett a kór halálos áldozatainak a száma. A stratégiai kommunikációs törzs jelentése szerint 183 súlyos esetet kezelnek a kórházak intenzív osztályain, öttel többet mint egy nappal korábban, 729 személy pedig már gyógyultan hagyhatta el a kórházakat.

A statisztika szerint tíz napja csökken a lakhelyi elkülönítésben tartózkodók száma, és az elmúlt napon az intézményes karantént is többen hagyták el, mint ahányan bekerültek az elkülönítésbe. Míg március 29-én meghaladta a 132 ezret a lakhelyi elkülönítésben levők száma, jelenleg csak 77 ezer személy várja az otthonában a kór lappangási idejének a leteltét. 25 226 személy intézményes karanténban tölti a 14 napos lappangási időt.

Az elkülönített személyek számának a csökkenése is jelzi, hogy csökken a Nyugat-Európából naponta hazatérő románok száma. Ez a nagylaki országúti határátkelőhelyen is érzékelhető. A román határrendészet honlapján közölt Trafic online jelzőrendszer szerint péntek délután immár 30 perc körüli a várakozási idő. A román hírtelevíziók napok óta hirdetik, hogy aki most indul haza, nem töltheti a szerettei társaságában a húsvéti ünnepeket, hiszen 14 napra intézményes, vagy lakhelyi karanténba kerül, annak függvényében, hogy mennyire fertőzött az ország, amelyikből elindult. Az ortodox vallásúak idén egy héttel a nyugati kereszténység után ünneplik a feltámadást.

A megyei bontású adatok szerint továbbra is Suceava a legfertőzöttebb megye. Ott 1529 személy betegedett meg, ami ezer lakosonként 2,41 esetet jelent. A fertőzöttségi sorban Hunyad megye következik (ezer lakosonként 0,54 fertőzött – 227 eset), majd Neamt (0,5 – 234), Arad (0,42 – 179), Temes (0,38 – 259), Kovászna (0,38 – 79), Bukarest (0.37 – 688), Brassó (0,35 – 190), Galac (0,34 – 182). Maros megyében 161 esetet, Kolozs megyében pedig 152 esetet regisztráltak, ami ezer lakosra számítva 0,29 illetve 0,22 esetet jelent.

A sort továbbra is Hargita megye zárja öt esettel. A székelyföldi megye Románia egyetlen olyan megyéje, ahol egyszámjegyű a fertőzöttek száma.

A megyei bontású hivatalos adatok statisztikáját némiképp torzítja, hogy a regionális egészségügyi központokkal rendelkező megyék statisztikájába kerülnek be az ott ápolt, de más megyékből oda vitt betegek is. A Kolozs megyében számon tartott 152 megbetegedésből – a megye prefektusa által közölt adatok szerint – csak 96 ténylegesen Kolozs megyei.

Putyin a kijárási korlátozások szigorúbb betartatására utasította a hatóságokat

Miközben ismét rekordmértékben, csaknem 1800 fővel nőtt a bizonyított új koronavírus-fertőzöttek száma Oroszországban, Vlagyimir Putyin elnök ma a járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások szigorúbb betartatására utasította a belügyminisztériumot és a nemzeti gárdát.

A Kreml honlapján közzétett rendelet értelmében a hatóságoknak pótlólagos intézkedéseket kell tenniük a jogrend és a közbiztonság szavatolása érdekében a vírus terjedése elleni harcban részt vállaló intézményekben és a velük szomszédos területeken. Az utasítás végrehajtásáról április 15-én jelentést kell tenniük, majd naponta kell beszámolniuk a helyzetről.

A járvány Oroszország 85 régiójából péntekre immár 82-őt ért el. A gyógyultak száma 97-tel 795-re, a halottaké pedig 18-cal 94-re nőtt.
Egy nap alatt 1786 fővel, 11 917-re emelkedett a bizonyított a koronavírus-fertőzések száma. Ez 17,6 százalékos növekedést jelent. A fővárosban 7822, Moszkva megyében 930, Szentpéterváron pedig 408 esetet tartanak számon. Moszkvában az új páciensek 43 százaléka 18 és 45, 36,5 százalék a 46 és 65 év közötti. a 65 évnél idősebbek aránya 3,5, a gyerekeké pedig 5,5 százalék.

A legmagasabb napi növekedést regisztrálták Ukrajnában a fertőzöttek és a halottak számában egyaránt

Ukrajnában egy nap alatt 12 új esettel, 69-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 311-gyel 2203-ra, ami mind a fertőzöttek, mind a haláldozatok számának tekintetében az eddigi legmagasabb napi növekedés – közölte az egészségügyi minisztérium.

A betegségből eddig 61-en gyógyultak fel. Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos mindazonáltal pénteken az 1+1 tévécsatorna műsorában úgy vélekedett, hogy Ukrajna elkerülheti a fertőzés terjedésének kicsúcsosodását, amit korábban április 14-15-re jósoltak matematikai modellezéssel, amennyiben a lakosok betartják a korlátozó intézkedéseket.

Arszen Avakov belügyminiszter Facebook-bejegyzésében elismerte, még nem tudja, mikor oldhatók fel a korlátozások Ukrajnában, csak remélni meri, hogy májusban enyhíthetők, és talán nyárra visszatérhet az ország, a gazdasági élet a normális kerékvágásba.

“Nehéz megjósolni a járvány lefolyását, amelynek természetét oly keveset vizsgálták, de a kormányban reméljük és mindent megteszünk annak érdekében, hogy április végén lehetségessé váljon a gazdaság újraindításának első lépése, azaz a karantén enyhítése több szakaszban, először a fiatalok, majd május második felében az idősebbek számára” – fogalmazott.

Dmitro Kuleba külügyminiszter mai online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy jelen állás szerint több mint 8800 ukrán kéri hazavitelét külföldről. További mintegy 6230 ukrán állampolgár viszont kész arra, hogy külföldön várja meg az ukrajnai karantén feloldását.

Az ukrán határőrszolgálat ma arról számolt be, hogy az előző napon 25 olyan személyt tartóztattak fel – 19-et a lengyel-ukrán, hatot az orosz, illetve a fehérorosz határon -, akik külföldről való belépésük után nem tartották be a 14 napos önelszigetelést, és újból ki akartak utazni az országból. A hatóság közlése szerint ez szomorú rekord, korábban legfeljebb napi hét ilyen szabálysértést regisztráltak. Ráadásul 17-en közülük egy teljes napot sem töltöttek el Ukrajnában, máris újra ki akartak utazni külföldre.

Jeruzsálemben egészen szűk körben tartják meg a nagypénteki keresztutat

Jeruzsálemben idén csak néhány ferences szerzetes járja végig a fizikai távolságtartás szabályait betartva a keresztutat, Jézus hagyományos útját a kereszthez.

Jeruzsálemben idén nincsenek zarándokok és turisták az utcákon, a szokásos több ezres tömeg helyett csak néhány ferences papi méltóság járja végig Jézus szenvedésének útját, a via dolorosát, az óvárosban a Golgotához vezető kilenc stációt, majd a Szent sír bazilikában az utolsó öt stációt a Szent Sírig.

A Szent Sír Székesegyházat március 25-én bezárták, de a misék időtartamára megnyitják a súlyos fakapukat. Mindössze hat papi méltóság fogja megtartani a nagypénteki szertartásokat a járványügyi előírások követésével, azonban mindent élő közvetítésben figyelhetnek a hívők az interneten szerte a világban.

A Szent Sír templomát utoljára 1349-ben zárták be hosszabb időre a nyilvánosság elől, amikor Jeruzsálemben is lábra kapott a pestis.

Izraelben ma enyhítettek a szigorú pészahi korlátozó rendelkezéseken,  reggeltől ismét lehet közlekedni a települések között, és dolgozhatnak a létfontosságú munkahelyeken a korábban engedélyezett korlátozott módon, az emberek közötti legalább kétméteres fizikai távolság biztosításával.

A különösen fertőzött ultraortodox Bné Brak város egy hete tartó zárlatát meghosszabbították újabb öt nappal, de könnyítéseket vezettek be: a másfelé dolgozók elhagyhatják a várost, de más célból továbbra sem távozhatnak az ott élők  településükről.

Vasárnap koronavírus-tesztet végeznek ezerötszáz, véletlenül kiválasztott bné braki lakoson, hogy ezzel megállapítsák a város tényleges fertőzöttségét.

Péntekre 10 095-re emelkedett az ismert fertőzöttek száma Izraelben, és eddig kilencvenketten haltak bele a betegség szövődményeibe, köztük egy beér-seva-i idősotthon tíz lakója. Jelenleg százhuszonöt embert ápolnak lélegeztetőgépeken. (MTI)

Kapcsolódó: Operatív törzs: csak alapos okkal lehet elhagyni az otthont

Tisztifőorvos: nőtt a fertőzöttek és az elhunytak száma

Kötelezően tesztelik az idősotthonok alkalmazottait – persze nem nálunk, a cseheknél

A főpolgármester lezáratta Budapest legzsúfoltabb közparkjait

Orbán: most a legerősebb fegyver az önuralom

Karácsony: szűrésre van szükség az idősotthonokban

Kötelező ellenőrzést rendel el az országos tisztifőorvos az idősotthonokban

Meghaladta a másfél milliót a fertőzöttek száma a világon

Meghalt 11 beteg a járvány miatt Magyarországon