Spanyolország legidősebb embere, egy 113 éves nő túlélte a fertőzést

Spanyolország legidősebb embere, a 113 éves María Branyas túlélte a koronavírus-fertőzést, miután gyerekként legyőzte a spanyolnáthát is – közölte ma a La Vanguardia című országos katalán napilap.

Az idősek otthonában élő asszonynál áprilisban enyhe tünetekkel jelentkezett a fertőzés, amelyet aztán az elvégzett vizsgálat is megerősített. Az elmúlt heteket karanténban töltötte a szobájában, nem kellett kórházba szállítani.

Legutóbbi teszteredményei már negatívak voltak.

A katalán Olot városában található intézmény lakói közül tizenheten veszítették életüket a járvány következtében.

María Branyas 1907-ben született San Franciscóban, Spanyolországból kivándorolt szülők gyermekeként. Édesapja újságíró volt. A család 1915-ben költözött vissza Katalóniába. A nő 1931-ben ment férjhez, három gyereke közül ketten élnek még, a 86 esztendős María Teresa és a 76 éves Rosa.

Tizenegy unokája és tizenhárom dédunokája van. Családjával utoljára március 4-én találkozott, amikor együtt ünnepelték 113. születésnapját.

Az elmúlt években többször is faggatták a hosszú élet titkáról, amelyre a nő általában az válaszolja, hogy nem tett semmi rendkívülit ennek érdekében és szerinte “ez csak jó egészség kérdése”. Fiatalabbik lánya szerint sosem dohányzott, a hosszú sétákat leszámítva nem is sportolt és egyetlen csontja sem tört el. Gyengülő látását és hallását leszámítva semmilyen komoly betegségben sem szenved.

Egyes szakértők szerint María Branyas valószínűleg a koronavírus-járvány eddigi legidősebb túlélője a világon.

Lengyelországban lassul a járvány, de a bányavidéki góc miatt rekordmagas a fertőzések száma

A sziléziai bányavidéken kialakult járványgóc és a térségben emiatt végzett széles körű tesztelés nyomán Lengyelországban ma 595 új Covid-19-fertőzést regisztráltak, ami rekordmagas eredménynek számít. A többi vajdaságban viszont lassul a járvány terjedése, a kormány ezért további enyhítésekre készül.

Az egészségügyi tárca ma esti adatai szerint az utóbbi 24 óra alatt kimutatott 595 eset közül Sziléziában 288-at jegyeztek. A minisztérium azzal magyarázza a magas sziléziai növekményt, hogy a bányavidéken az utóbbi napokban felbukkant góc miatt intenzív tesztelést végeznek, nemcsak a bányászoknál, hanem családtagjaiknál is.

A tárca szóvivője, Wojciech Andrusiewicz közölte: máig a bányászcsaládoknál 15 ezer tesztet végeztek el. Jacek Sasin kormányfőhelyettes szerint eddig összesen 799 bányásznál, valamint 650 családtagnál mutatták ki a vírust. A pozitívan tesztelt bányászok döntő része – 97 százaléka – tünetmentesen vagy nagyon enyhe tünetekkel megy át a fertőzésen, csak 26 esetben volt szükség kórházi kezelésre, a többieket karanténba helyezték.

Sasin ma Katowicében részt vett a regionális válságstáb ülésén.

Megerősítette: a járvány miatt eddig öt bányában állították le a szénkitermelést. Úgy értékelte: a sziléziai helyzetet az ott hozott járványügyi intézkedéseknek köszönhetően ellenőrzés alatt tartják. Cáfolta, hogy a kormány fontolgatná a vajdaság vesztegzár alá helyezését.

Az egész sziléziai vajdaságban a járvány lengyelországi kitörése óta 4271 fertőzést regisztráltak, ez országos viszonylatban a legtöbb. Az egész országban eddig több mint félmillió vírusteszt alapján összesen 16 921 esetet mutattak ki. Míg a mai növekmény 595 volt, tegnap 330, vasárnap pedig 345 új fertőzésről számoltak be. A betegségbe, illetve ennek szövődményeibe 839-en haltak bele, 6131 fertőzött felgyógyult.

Waldemar Kraska egészségügyi miniszterhelyettes ma elmondta: leszámítva a bányászfertőzéseket, Lengyelországban “határozottan csökken” az új fertőzések száma. “Ez kedvez annak, hogy tovább lazítsunk a korlátozásokon” – tette hozzá. Piotr Müller kormányszóvivő bejelentette: az új enyhítéseket szerdán ismertetik. Az országban múlt héten egészségügyi intézkedések betartása mellett megnyíltak a bevásárlóközpontok, szállodák, valamint egyes kulturális intézmények, továbbá óvodák és bölcsődék is. A határ menti sávban átkelhetnek a belső schengeni határokon a szomszédos országokba az ott munkát vállalók.

Péntektől csak részlegesen oldják fel a kijárási korlátozásokat Romániában

A csütörtökön lejáró rendkívüli állapot után is csak részlegesen oldják fel a kijárási korlátozásokat Romániában: a település elhagyását továbbra is csak indokolt esetekben, az utazás halaszthatatlan voltát indokló előre megírt nyilatkozatokkal engedélyezik – jelentette be ma Klaus Iohannis államfő.

A kormány tagjaival folytatott egyeztetése után az elnök felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány nem csitul, Romániában az ezret közelíti az áldozatok száma, és naponta több száz új esetet diagnosztizálnak. Bár a járvány elleni védekezésben a rendkívüli állapotot a veszélyhelyzet váltja majd fel, nem jött még el a “túlzott lazítás” ideje – mutatott rá Iohannis.

Kötelezővé válik a védőmaszk viselése minden zárt térben: munkahelyen, közszállítási járműveken, üzletben. Szintén kötelező lesz a legalább másfél méteres távolságtartás, amelyet Iohannis azzal példázott, hogy a két ember közötti távolság nem lehet kisebb, mint az a távolság, amelyet mindkettejük kinyújtott karja jelent.

Május 15. után lehetővé teszik az istentiszteleteket, de az első időszakban csak a szabad ég alatt, a híveknek védőmaszkot kell viselniük, és meg kell tartaniuk egymás között a másfél méteres távolságot.

A településeken belül nem lesz már szükség a lakás elhagyásának indokát magyarázó, előre megírt nyilatkozatra, de a településeket továbbra is csak bizonyos indokolt esetekben – például munkaügyben, mezőgazdasági tevékenységek miatt, vagy egyéni sporttevékenység céljából -, előre megírt nyilatkozattal szabad elhagyni.

A profi sportolók szigorú óvintézkedések közepette újrakezdhetik az edzéseket, de a versenyeket még nem engedélyezik. Az amatőrök csak szabadtéri és egyéni sporttevékenységben vehetnek részt, a sportlétesítmények öltözőit nem használhatják.

Romániában eddig 15 778 embernél mutatták ki a koronavírust, közülük 991-en életüket vesztették, 238 beteget intenzív osztályon ápolnak, 7685-öt pedig gyógyultnak nyilvánítottak. Az aktív esetek száma két hete lassan csökkenni kezdett, és az utóbbi napokban 7300 körül mozgott.

Lombardiában tovább nőtt a fertőzöttek száma, eltűntek a szájmaszkok az olasz gyógyszertárakból

Százhetvenkettővel emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak egy nap alatti száma Olaszországban a polgári védelem ma esti adatai szerint, és így elérte a 30 911-et. A járványügyi biztos, Domenico Arcuri a szájmaszkokkal való üzérkedés veszélyére is felhívta a figyelmet.

Az elhunytak napi száma alig csökkent az egy nappal korábbi 179-hez képest.

Az aktív fertőzöttek száma 1222-vel csökkent a tegnap közölt 826 után.

Jelenleg 81 266 beteget tartanak nyilván. Kórházban már kevesebb mint 13 ezer embert kezelnek, az intenzív osztályokon pedig 956 a Covid-19-ben szenvedők száma.

A betegségből a hivatalos adatok szerint több mint 109 ezren gyógyultak meg.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 221 216-ot.

A gócpontban, Lombardiában 1033-mal emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma, de ebből 419 beteget nem az utóbbi egy napon, hanem még korábban regisztráltak, csak nem kerültek időben a nyilvántartásba. Így is egy nap alatt 614 volt az újonnan szűrt betegek száma a korábbi 364-hez képest. A tartományban egy nap alatt 62 beteg hunyt el az előző napi 68 után.

A május 18-tól tervezett országos újraindulás előtt a kórházakból és gyógyszertárakból ismét szájmaszkhiányt jelentettek. Domenico Arcuri járványbiztos elmondta, hogy a járványterjedés kezdete óta több mint 200 millió szájmaszkot osztottak szét, csak az utóbbi egy héten több mint 36 milliót.

Üzérkedésre is felhívta a figyelmet, hangsúlyozva, hogy a szájmaszkok árát az olasz kormány ötven centben szabta meg, és általános forgalmi adóval számolva 61 centért ajánlják az árusításukat. Arcuri hozzátette, hogy bízik az olaszokban, akik szerinte a következő időszakban is óvatos és felelősségteljes magatartást fognak követni az óvintézkedések betartásával. Hiánycikk lett a műanyag kesztyű is, pedig hétfőtől kötelező a viselete.

Mérséklődött a munkanélküliség Ausztriában

Mérséklődött a munkanélküliség Ausztriában; április közepe, a válság tetőzése óta 39 ezren helyezkedtek el – jelentette ki Christine Aschbacher munkaügyi miniszter ma sajtótájékoztatón, Bécsben.

A koronavírus-járvány következtében Ausztriában a munkanélküliség március közepétől kezdett drasztikus növekedésbe, áprilisban a munkanélküliek száma 571 477-en tetőzött, ami 58 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot. A május 11-i adatok szerint 549 662 főt tartanak nyilván munkakeresőként – ismertette Aschbacher.

Főként a turizmusban és a vendéglátásban dolgozók veszítették el az állásukat – mondta a munkaügyi tárca vezetője.

A megindult pozitív folyamatokról szólva megjegyezte: az építőipar munkaerő felvevő képessége a legnagyobb, az ágazatban április óta felére csökkent a munkanélküliek száma.

Hangsúlyozta, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás továbbra is lényeges a talpra állás szempontjából.

Az osztrák kormány tízmilliárd eurót különített el a részmunkaidős foglalkoztatás elősegítésére; abból eddig 127 millió eurót folyósítottak a cégeknek. A cégek egyharmada márciusban kérte a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatását, amit már meg is kaptak – tette hozzá.

A válság tetőzésekor hetente 30 ezer ilyen kérelmet nyújtottak be, a legutolsó adatok szerint több mint 109 ezer kérelem állt feldolgozás alatt, amelyek 1,3 millió munkahelyet érinthetnek. A kérelmek többsége az ipar, a kereskedelem és a vendéglátás területéről érkezett.

Margarete Schramböck gazdasági miniszter azt hangsúlyozta: a válság megmutatta, hogy erősíteni kell az osztrák gazdaság ellenálló-képességét, Európában pedig az önellátást. Felhívta a figyelmet arra, hogy fel kell készülni az esetleges jövőbeni válságokra, vissza kell hozni a termelést Európába.

Lényegesnek nevezte az össz-európai összefogást. Azt szeretné, ha Európa versenyképességét növelnék, és ezáltal teremtenének álláshelyeket – hangsúlyozta. Érvelése szerint nem egy Európán belüli versenyről van szó, hanem Európa, az Egyesült Államok és Kína versenyéről.

Új európai versenyjog kidolgozását sürgette azért, hogy Európa képes legyen szembeszállni ezekkel a nemzetközi kereskedelmi nagyhatalmakkal. “A válság ugyanis világosan megmutatta, hogy vannak olyan globális piacok, amelyek nem mindig elérhetők számunkra” – tette hozzá Schramböck.

Belgiumban első alkalommal volt ötven alatt a napi kórházi felvételek száma

Belgiumban a koronavírus-járvány felpörgése óta első alkalommal volt ötven alatt a fertőzéssel újonnan kórházba kerültek napi száma – írta ma a helyi sajtó.

A Le Soir című belga újság szerint a “járványmutatók jó irányba haladnak”, mivel nemcsak a kórházi felvételek, hanem a kórban elhunytak számának növekedése is folyamatosan lassul. Az elmúlt 24 órában 54 halálesetet jelentettek a járvánnyal összefüggésben, míg két héttel ezelőtt ez a szám meghaladta a 170-et, egy hónapja pedig a 300-at.

Az elvégzett tesztek száma folyamatosan növekszik az országban. A járvány kezdete óta több mint félmillió embert teszteltek le, 11 ezret hétfő óta.

Az azonosított fertőzöttek száma 330-mal 58 556-ra nőtt.

Hollandiában a helyi sajtó arról számolt be, hogy az intenzív kezelésben részesülők létszáma 463-ról 35 fővel csökkent, ez 7 százalékos visszaesést jelent.

“Hosszú idő után elérkezett az a pillanat, hogy az intenzív osztályokon több az olyan betegünk, akiket nem a járvánnyal összefüggésben kezelünk” – nyilatkozott a sajtónak Ernst Kuipers, a holland ápolók szövetségének elnöke.

A holland közegészségügyi hatóságok mai adatai szerint 54-en hunytak el egy nap alatt, így az eddigi halálesetek száma átlépte az 5500-at. A vírus terjedése is lelassult, 196 új fertőződést regisztráltak keddre virradóra.

Az azonosított fertőzöttek száma közel 43 ezer a 17,5 milliós lélekszámú országban, ahol eddig 270 ezer vírustesztet hajtottak végre.

Luxemburgban tegnap óta ketten hunytak el a kórban, és hat új fertőzöttet azonosítottak, valamint további 66 személy kórházi kezelését kezdték meg a járvánnyal összefüggésben.

A félmillió lakosú nagyhercegségben több mint 56 ezer tesztet végeztek el eddig.

Az amerikai járványügyi szakemberek óvatosságra intenek a gazdaság újraindításakor

Az amerikai járványügyi szakemberek kedden, a szenátusban tartott washingtoni meghallgatásukon óvatosságra intettek a gazdaság újraindításával kapcsolatban.

Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet (NIAID) igazgatója és Robert Redfield, a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) vezetője Brett Giroir admirálissal, az egészségügyi tárca miniszterhelyettesével és Stephen Hahnnal, az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) vezetőjével együtt számolt be eddigi munkájáról és a koronavírus-járvány várható helyzetéről kialakított álláspontjáról a törvényhozóknak.

Anthony Fauci elsősorban arra figyelmeztetett, hogy a gazdaság túl gyors újraindításának “nagyon súlyos” következményei lehetnek. Álláspontja szerint az újraindításhoz az lenne szükséges, hogy az adott tagállamban legalább két héten keresztül folyamatosan csökkenjen a diagnosztizált fertőzések száma.

A járványügyi szakember – aki egyúttal a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport egyik tagja is – úgy vélekedett, hogy a betegek és a halálos áldozatok száma a hivatalos adatoknál “valószínűsíthetően magasabb”. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint – amelyeket az Egyesült Államokban irányadónak fogadnak el – az országban ma délig több mint 1 millió 350 ezer diagnosztizált fertőzöttet tartottak számon, és csaknem 81 ezren hunytak el a koronavírus okozta Covid-19-ben.

A szenátorok kérdéseire válaszolva Fauci azt hangsúlyozta, hogy a járványt egyelőre nem sikerült féken tartani. “A jó irányba tartunk, de a jó irány nem azt jelenti, hogy teljesen urai vagyunk a helyzetnek” – fogalmazott. Emlékeztetett rá, hogy míg egyes tagállamokban valóban ténylegesen csökken az új fertőzöttek aránya, több tagállamban nem így áll a helyzet. Véleménye szerint “az idő előtti nyitás következtében ellenőrizhetetlen lesz a járványhelyzet”.

Lehetségesnek mondta a járvány új hullámát is az ősszel. Mint mondta: őszre a vírus nem fog eltűnni, de agresszív intézkedésekkel megakadályozható a járvány újbóli fellobbanása.

Robert Redfield, a CDC vezetője közölte, hogy az ország mindennapi életének újraindításához alapvető fontosságú a vírustesztek széles körű alkalmazása.

Bejelentette: az újraindításra vonatkozó ajánlásokat a kormányzat nemsokára közzéteszi. Ezeken a kormányzati szervek még az utolsó simításokat végzik.

Az új ajánlások nemcsak a gazdaság, hanem a mindennapi élet más területeire, például az iskolák vagy a templomok működésére vonatkozó javasolt előírásokat is tartalmaznak majd.

Brett Giroir admirális, az emberi erőforrásokért és az egészségügyért felelős minisztérium helyettes tárcavezetője a kormányzat eddigi járványellenes intézkedéseiről számolt be. Rövid összefoglalója után Bernie Sanders vermonti szenátor arról faggatta, hogy amennyiben lesz oltóanyag a vírus ellen, akkor az hozzáférhető lesz-e valamennyi amerikai állampolgár számára.

Giroir leszögezte: “természetesen a kormányzat azon munkálkodik, hogy jövedelmi viszonyaitól és életkörülményeitől függetlenül mindenki hozzájuthasson a vakcinához”. Stephen Hahn, az FDA vezetője ehhez hozzáfűzte: osztja az amiatti aggodalmakat, hogy mindenki számára elérhető legyen az oltóanyag. De hozzátette azt is: a vakcina ára nem az FDA-től függ.

Az FDA vezetője közölte azt is, hogy a szervezet éberen figyeli a hamis teszteket is, s azonnal lép, ha ilyen “áltesztek” forgalmazását észleli.

Giroir arról is tájékoztatta a törvényhozókat, hogy szeptemberre az Egyesült Államokban már havi 40-50 millió vírustesztet végeznek majd.

Törökországban némileg több új esetet regisztráltak, a fertőzöttek száma átlépte a 140 ezret

Törökországban ma az előző napi 1114-gyel szemben 1704 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust, és ezzel a fertőzöttek száma 141 475-re nőtt – derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból.

Az újonnan igazolt fertőzöttek napi száma az április 11-ei 5138-as érték óta mérséklődik, hétfőre pedig egészen az ezres szint közelébe süllyedt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt hétfőn ismertette a járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésére vonatkozó terv első ütemét. Ennek keretében már múlt keddtől megnyitottak a személyforgalom előtt április 4. óta lezárt 31 tartományból 7-et, majd ezeket az elmúlt hétvégén az immár szokásos kétnapos kijárási tilalom alól is mentesítették. Most hétfőn bizonyos feltételekkel újranyitottak a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, továbbá a borbélyok, a fodrászatok, illetve a szépségszalonok.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az esetszámok keddi emelkedése kapcsolatba hozható-e az intézkedések lazításával.

A mai adatok szerint az utóbbi 24 órában 53-an vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, így a halálos áldozatok száma 3894-re nőtt. A kis-ázsiai országban az elhalálozások üteme április 19-én érte el az eddigi csúcspontját, akkor 127 ember halt meg az új koronavírus következtében. A mutató hétfőn 55-ön, de vasárnap még “csak” 47-en állt.

Az intenzív gondozásra, valamint a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma ugyanakkor tovább ereszkedett, az előbbi 1126-ról 1045-re, az utóbbi 578-ról 576-ra. A gyógyultnak minősítettek száma 3109-cel 98 889-re emelkedett, ami már csaknem a fertőzöttek számának 70 százaléka.

A török államfő a kormányzat most hétfői ülésén arról döntött, hogy további 9 lezárt tartományt megnyitnak a személyforgalom előtt, de 15 zárva marad, köztük Isztambul, Ankara és Izmir.

A közösségi élet és a távolsági közlekedés országszerte továbbra is nagymértékben korlátozott.

A 83 milliós Törökországban a hatóságok eddig több mint 1,44 millió vírustesztet végeztek el. (MTI)

Kapcsolódó: Betegek haltak meg egy orosz kórházban keletkezett tűzben – a lélegeztetőgép gyulladhatott ki

Országos tisztifőorvos: köszönjük az ápolók áldozatos munkáját!

Lassul a fertőzés terjedése a világon, enyhén nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt négy újabb beteg a járvány miatt Magyarországon

Trump: a kormányzat segíteni fogja a tagállamok vírusteszteléseit

Frissen műtött combnyaktöréses idős nőt is kiraktak a nyíregyházi kórházból