Soros György: Putyin szándékosan okoz humanitárius válságot Szíriában

Soros György szerint Európának Törökország oldalára kell állnia a Szíriában elkövetett orosz háborús bűnök miatt. Putyin orosz elnök ugyanis arra igyekszik kihasználni a térségben mutatkozó válságot, hogy felrúgja a nemzetközi normákat.

A Financial Timesban megjelent írásában Soros György hangsúlyozza, hogy Putyin humanitárius katasztrófát idézett elő Szíriában, ami már csaknem 6 millió embert kényszerített menekülésre. De éppen ez volt az egyik fő célja. Bassár el-Aszad, Szíria elnöke pedig az egyik legbarbárabb vezető Sztálin óta. A mostani orosz államfő megadta neki a nélkülözhetetlen légi támogatást a brutális támadásokhoz.

Ha az Európai Unió a menekültválságra összpontosít, amelyet kétségtelenül Moszkva hadműveletei váltottak ki, akkor a jelenséggel foglalkozik – az ok helyett. Vlagyimir Putyin orosz elnök arra igyekszik kihasználni a térségben mutatkozó válságot, hogy felrúgja a nemzetközi normákat.

Idlibben egyetlen ország folyamodott katonai eszközökhöz, hogy megvédje az ott csapdába esett civileket: a török fél.Az uniónak, amely korlátozni igyekszik a menekültek beáramlását, el kell ismernie, hogy Ankara viseli az elűzött szírek ellátásának fő terhét. Egyszerűen nem képes átvenni további egymillió embert. Ezért Brüsszelnek Recep Tayyip Erdoğan török elnök tárgyalási pozícióit kell erősítenie, hogy létrejöjjön a tűzszünet és megmaradjon egy biztonságos övezet Idlibben a földönfutó emberek számára.

Soros reméli, hogy Európa nem feledkezik meg Putyin háborús bűneiről sem. (Népszava)

Kapcsolódó: Putyin-Erdogan találkozó lesz ma, a szíriai válságról tárgyalnak

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!