Soros György: Orbán Viktor a járványt kihasználva diktátorrá vált

A magyar származású amerikai milliárdost aggasztja az Európai Unió jövője, Orbán Viktorról pedig azt mondta, hogy a járvány miatti veszélyhelyzetet kihasználva diktátorrá neveztette ki magát.

Soros György szerint a járvány kezdete óta megváltozott a világ, és annak elvonultával semmi nem lesz olyan, mint azelőtt. A Project Syndicate oldalán megjelent interjúban, úgy vélekedett, a pandémia idővel ugyan közelebb hozhatja egymáshoz a nemzeteket, de az emberekben most félelem uralkodik. “A félelem miatt pedig hajlamosak vagyunk egymásnak is ártani.”

Az Európai Unió jövőjéről azt mondta: nagyon aggasztja a közösség túlélése. Az EU szerinte egy hiányos unió, mert a létrejöttének folyamata soha nem fejeződött be – ez pedig kivételesen kiszolgáltatottá teszi Európát, sebezhetőbbé, mint az Egyesült Államokat. „Az igazságszolgáltatás kerekei lassan mozognak, szemben az olyan fenyegetésekkel, mint a koronavírus.”

Soros az interjúban Orbán Viktorról azt mondta, hogy a járvány miatti veszélyhelyzetet kihasználva diktátorrá neveztette ki magát, miközben a foglyul ejtett parlamentet arra használják, hogy ez európai jogokat egyértelmű sértő rendeletet fogadtassanak el. A milliárdos ez alatt a sokak által kritizált felhatalmazási törvényre gondolt. (hvg.hu)

Kapcsolódó: Az igazságügyi uniós biztos szerint aggasztó a magyar felhatalmazási törvény

Több uniós ország aggodalmát fejezte ki a magyar felhatalmazási törvény miatt

A kormány sorosozással válaszolt az Európai Bíróság főtanácsnokának bírálatára

Orbán: a “Soros-hálózat” szervezi a migrációt

Soros György egy új egyetemi hálózat alapítását jelentette be Davosban

Bécs köszöni a CEU-t, kitüntette Soros Györgyöt