Soros György egy új egyetemi hálózat alapítását jelentette be Davosban

Új globális egyetemi hálózat létrehozását jelentette be a davosi világgazdasági fórumon Soros György.

A beszédében elmondta, ezt „The Open Society University Network” (OSUN, Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózat) programnak nevezték el és 1 milliárd dolláros tőkével indítják útnak, de még keres hozzá támogatókat.

Az OSUN az oktatást és a kutatást fogja integrálni felsőoktatási intézmények között szerte a világban. Oktatási hálózati kurzusokat, illetve közös képzési programokat fog biztosítani, valamint különböző országokból rendszeresen összehoz majd diákokat és oktatókat személyes és online konzultációkra. A szervezet célja “a vélemények szabad kifejezésének és a különböző meggyőződések sokszínűségének biztosítása”.

A CEU-t hozta fel példaként, hogy milyen egyetemeket szeretnének létrehozni. Célként azt jelölte meg, hogy ezeken a helyeken vehetik fel a harcot a klímaváltozás és az egyre veszélyesebb populizmus és nacionalizmus ellen.

A Közép-európai Egyetem (CEU) – amit Soros György alapított –, valamint a Bard College fogja képezni az új hálózat magját. Partnerségre fognak lépni az Arizona State University-vel, amely a világ vezető szereplőjének számít a távoktatásban, illetve más, szerte a világban található intézményekkel, mint például a kirgizisztáni American University of Central Asia, illetve a bangladesi BRAC University. „Egymagunk nem tudunk globális hálózatot kiépíteni” – mondta Soros György. „Remélem, azok, akik osztják ezt a víziót, csatlakozni fognak hozzánk ennek megvalósításában”.

A CEU-ról azt is elmondta, 30 éve egy nagyon nagy presztízsű intézményt hoztak létre, ami a világ 100 legjobb egyeteme között volt, de amit elüldözött Budapestről Orbán Viktor kormánya.

A Nyílt Társadalom Alapítvány közleménye szerint Soros az elmúlt 30 évben 32 milliárd dollárral támogatta már az oktatást és a társadalmi igazságosságot erősítő célokat. (hvg.hu)

A Facebookon angolul itt megtekinthető a teljes beszéd. A kommentek meg olyanok, mintha fideszes trollok írták volna, csak angolul nevezik sátánnak Sorost.

Kapcsolódó: Bécs köszöni a CEU-t, kitüntette Soros Györgyöt

A CEU már Bécsben működik: Elüldöztek minket Magyarországról, sosem felejtjük el

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!