Sok súlyos beteget kiraknak a kórházakból a kormány parancsára – sokan meghalhatnak

Kásler Miklós miniszter utasítására a kórházi ágyak legalább 60 százalékát fel kellett szabadítani, akkor is, ha ezért daganatos, kemoterápiával kezelt, stroke-os, vagy akár végstádiumban lévő embereket kellett a családoknak hazavinni a kórházakból. Ez sok esetben halálos ítélet. A Facebookon és a sajtóban rengeteg hajmeresztő esetről lehet olvasni.

Mielőtt bemutatnánk néhány példát, hangsúlyozni kell, hogy a koronavírus-járvány súlyosbodására fel kell készülni. Csak ezt egészen másképpen kellett volna megtenni, mint azt számos más európai országban meg is oldották.

Koronavírusosan került haza a kórházból a műtét után lábadozó beteg

A család állítja, hogy csak egy nappal később a járványügyi hatóságoktól tudta meg, hogy fertőzötten küldték haza 76 éves családtagjukat. Nem csak sima kellemetlenség, hogy most egy fedél alatt kénytelenek élni vele, a család több tagja is veszélyeztetett a koronavírus-szempontjából.

Volt akit nagypénteken hívtak a kórházból, hogy a mentő kedden viszi haza a 83 éves, magatehetetlen, stroke-utókezelés alatt álló édesapját (a hívással ellentétben mégsem vitték aznap), de volt, hogy 70 éves, ellátására szoruló idős embert hívtak azzal, hogy kiadják a 90 éves, szintén ellátásra szoruló édesanyját.

Majdnem megszűnt az ország egyetlen fejlődésneurológiai osztálya

Úgy volt, hogy mától az ország egyetlen fejlődésneurológiai osztálya sem fogadhat fekvőbetegeket. A Szent Margit Kórházban működő osztály főorvosa tegnap emiatt keményen beszólt az Emminek. „A minisztériumi utasítás veszélyezteti mindazon újszülöttek, koraszülöttek, fiatal csecsemők egészséges élethez való jogát, mely a korszerű, komplex kivizsgálás és az így felállított diagnózison alapuló korai, intenzív kezelés elmaradása eredményez” – írta Berényi Marianne a Facebook-oldalán.

Az ügy végül gyorsan megoldódott, Berényi azt posztolta, hogy a kórház vezetése talált megoldást, „a kórház területén (más épületben) csökkentett ágyszámmal, DE folytathatjuk tevékenységünket!”.

Van akit amputáció után kell valahogyan ellátni a családjának

Egy férfit két és fél héttel lábszárközép-amputációja után kellett hazavinnie a családnak egy kórház amputációs sebészeti osztályáról. „Alig-alig gyógyuló, váladékozó sebbel, varratokkal hazaadták. Annyit mondtak, hogy a koronavírus miatt, azt már mi következtettük ki, hogy kell a hely” – mondta az Indexnek a férfi lánya. Az érszűkületben szenvedő beteg az operáció után többhetes rehabilitáción esett volna át, és a tervek szerint ideiglenes műlábbal ment volna haza.

A kiürítési hajrában a legtöbb hozzátartozót váratlanul érte, hogy az intézmények gyakorlatilag kirakják a betegeket az intézményekből. Pedig sokan fizettek is az ellátásért.

“Kidobják, szó szerint. A Szent Margit Kórház ápolási osztályáról a hölgy délután telefonált hogy másnap 11-ig vigyük el édesapámat, mert kirakják. Mondtam neki, hogy ezt egy picit nehézkes megoldani ilyen rövid idő alatt, de nem érdekelte. A válasz az volt, hogy ez felsőbb utasítás, és mindenképpen elküldik, ha megyünk érte, ha nem” – írta az Index egyik olvasója.

Kirakják a magatehetetlen nőt, a családból senki nem tudja gondozni

“Nagynéném 77 éves, idős magatehetetlen, demens beteg, akinek két hét ezelőtt volt végtagamputációja. Sajnos az altatás a meglévő demenciát a legrosszabbra fordította, teljesen öntudatlan, és mivel már most amputált magatehetetlen. 24 órás ápolást, etetést, pelenkázást igényel” – mesélte a 24.hu-nak Kristina,  aki a tengerentúlon él, így képtelen segíteni nagynénjén, akinek a szikszói kórházból kell távoznia.

Az idős asszonynak nincs gyereke, és bár két testvére él, ők ugyancsak idősek és komoly egészségügyi problémákkal küzdenek, nem tudnak a testvérükről gondoskodni.

Teljesen lebénult, de haza kell vinni

Egy 74 éves nőt március végén szállított egy budapesti kórházba a mentő, miután agyvérzést kapott. Tíz napig kómában volt, most már a szemét tudja mozgatni, de teljesen lebénult.

„A neurológián fekszik, lebénulva, gépekkel életben tartva, mesterségesen táplálva. Most közölték, hogy haza kell vinni a családjának” – írta barátnője.

Végső stádiumú rákos beteget is hazaküldtek

Egy másik férfi arról számolt be, hogy 65 éves nagybátyját már tegnap hazaküldték a pécsi kórház ápolási osztályáról. A férfinél végső stádiumú hasnyálmirigyrákot és áttétes májdaganatot diagnosztizáltak, folyamatos ellátásra szorulna. „Az idősotthon nem opció, mert rendeletben tiltották meg, hogy bárkit felvegyenek. Mi pedig hárman lakunk egy háromszobás lakásban” – mondta a férfi.

Súlyos következményei lesznek a kórházak kiürítésének

“Kétlem, hogy szükség lenne ennyi kórházi ágyra, az eddigi járványügyi adatok ezt nem indokolják” – mondta az Indexnek Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász.

Ráadásul hiába szabadítanak fel 36 ezer ágyat a kórházakban, nagyjából 1000-1500 ágyon tudnak csak speciális, lélegeztetőgépes ellátást biztosítani, állítja Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász. A szakember szerint nem minden kórház áll készen a koronavírussal fertőzöttek fogadására, és járványügyi szempontból is jobb lenne elkülöníteni a kórházakat. Rékassy szerint az a probléma, hogy jelenleg az orvosszakmai és népegészségügyi szempontok háttérbe szorulnak, helyette politikai és katonai alapon döntenek. Ilyen volt az is, hogy elrendelték a kórházak kiürítését,  aminek áldozatai is lesznek. (hvg.hu, Index, 24,hu, Facebook)

KapcsolódóElhunyt újabb 12 beteg a járvány miatt Magyarországon

42 polgármester követeli Orbántól, hogy mindenkit teszteljenek az idősotthonokban

Az ellenzék követeli: minden beteget lássanak el és állítsák le Kásler ámokfutását

A kórházaknak az ágyak 60 százalékát szabaddá kell tenniük holnapig!

Frissítve!!! “Ezek embertelen gyilkosok” – tüntettek a rehabilitációs intézet dolgozói