Soha nem tapasztalt mértékben esett vissza az euróövezet gazdasági teljesítménye

Áprilisban a vártnál lényegesen nagyobb mértékben, rekordalacsonyra csökkent az euróövezeti gazdasági aktivitás mutatószáma a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

A Markit előzetes adatokon alapuló felmérése szerint a gazdasági aktivitás mutatószáma, a kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) áprilisra vonatkozóan 13,5 pontra, a felmérés 1998 júliusi kezdete óta a legalacsonyabbra esett az euróövezetben.

Az előző hónapban, márciusban 29,7 ponton állt az euróövezeti kompozit BMI, áprilisra pedig 25,7 pontot vártak elemzők.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

A kompozit BMI mindkét összetevője, a szolgáltatóipari és a feldolgozóipari egyaránt nagyot romlott áprilisra. A szolgáltatóipari BMI 11,7 pontra, a nyilvántartás kezdete óta a legalacsonyabbra csökkent a márciusi 26,4 pontról a várt 23,8 pont helyett. A feldolgozóipari BMI 33,6 ponton több mint 11 éves, 134 havi mélypontot ért el a márciusi 44,5 pont után, a várt 39,2 pont helyett.

“Az áprilisi felmérés tanúsága szerint példátlanul nagy kárt okoztak az európai gazdaságnak a járványvédelmi leállások és korlátozások  és a megszűnő globális kereslettel a beszállítói fennakadásokkal együtt” – foglalta össze a jelentés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

“A BMI-felmérésben feltárt adatok az euróövezeti gazdaságnak az adatgyűjtés több mint húszéves történetében soha még nem tapasztalt mértékű összeomlásáról tanúskodnak. A lendületvesztés dinamikája is meghaladta a számos közgazdász által még lehetségesnek tartott mértéket. Az index értéke jóval a becslési konszenzus alá zuhant” – fejtette ki.

Elmondta: “A BMI és a bruttó hazai termék (GDP) alakulása közötti korrelációra felállított modellünk az áprilisi adatok az euróövezeti GDP 7,5 százalékos negyedéves csökkenését vetíti előre az első negyedévre. Mivel a járvány megfékezése érdekében számos gazdasági területen az elkövetkező hetekben is érvényben maradnak a korlátozások, a második negyedévben a régióban valaha elszenvedett legnagyobb recesszióra kell számítani”.

Remélhetőleg hamarosan megindul a korlátozások feloldása, hogy a gazdaság kimozdulhasson az áprilisi bénultság állapotából, ez azonban egy második fertőzési hullám kockázata miatt valószínűleg fájdalmasan lassú ütemben fog zajlani. A kereslet elhúzódó visszaesése tükrében így az állásvesztés még a mostani rekordmértékűnél is nagyobb ütemben folytatódhat, ami újabb aggályokat vet majd fel a járványvédelmi intézkedések gazdasági költségeivel kapcsolatban – vázolta fel Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a kialakult helyzetet és annak várható következményeit.

Történelmi mélypontra süllyedt a német magánszektor teljesítménye áprilisban

Történelmi mélypontra süllyedt a német gazdaság magánszektorának teljesítménye áprilisban az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérésének tanúsága szerint.

Csakúgy mint márciusban, a legnagyobb csapást a szolgáltató szektor szenvedte el a gyorsan terjedő koronavírus-járvány és az annak feltartóztatását célzó intézkedések következményeként. A felmérés ma közölt előzetes adatai szerint a szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 15,9 pontra csökkent a márciusi 31,7 pontról.

A márciusi érték a legalacsonyabb az adatok gyűjtésének kezdete, 1997 júniusa óta.

Elemzők kisebb mértékű visszaesésre, 28,5 pontos értékre számítottak.

A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 133 havi mélypontra, 34,4 pontra csökkent a márciusi 45,4 pontról. Elemzők jobb értéket, 39 pontot vártak.

A feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor együttes teljesítményét tükröző összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 17,1 pontra – a felmérések történetében a legalacsonyabb szintre – zuhant a márciusi 35 pontról. Elemzők erősebb adatot, 31 pontot vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

A feldolgozóipar és a szolgáltatások együttesen a német gazdaság több mint kétharmadát adják.

A német gazdaság magánszektorát alapvetően a szolgáltatási ágazat teljesítményének rekordméretű visszaesése vetette vissza, de a feldolgozóipari adatok is a válság mélyülésére utalnak. A feldolgozóipar termelését tükröző index 34,4 pontra – 133 havi mélypontra – esett a márciusi 45,4 pontról. A foglalkoztatottság már a második egymást követő hónapban csökkent, a feldolgozóiparban és a szolgáltatási ágazatban is 2009 tavasza óta nem látott ütemben.

Az adatokat kommentálva Phil Smith, az IHS Markit főközgazdásza kiemelte, hogy az áprilisi felmérés már teljes mértékben tükrözi a koronavírus-járvány hatásait. A német gazdaság megbénult, a feldolgozóipari és a szolgáltatási szektorban eddig nem látott mértékben esett vissza az aktivitás. A járványnak a gazdaságra gyakorolt sokkhatását jól mutatja, hogy a kompozit beszerzésimenedzser-index 17,1 pontra zuhant, miközben a gazdasági és pénzügyi világválság idején 36,3 pont volt a legalacsonyabb érték.

Merkel: Németországnak növelnie kell befizetéseit az EU költségvetésébe

Összeurópai léptékű gazdaságösztönző program szükséges a koronavírus-járvány ellensúlyozására, amelyet Németországnak azzal is támogatnia kell, hogy átmenetileg jelentősen növeli befizetéseit az Európai Unió (EU) költségvetésébe – mondta Angela Merkel német kancellár ma a szövetségi parlamentben (Bundestag) a délutáni EU-csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében.

Kiemelte, hogy járvány miatt még “sokáig nagyon nehéz” lesz az élet, de egy uniós szintű konjunktúraprogram a következő két évben megadhatja a kellő lendületet a kilábaláshoz a válságból.

Az EU-s vezetők délutáni videokonferenciáján ugyan még nem a program méretéről és részleteiről tárgyalnak, “de az már most világos, hogy készen kell állnunk arra, hogy a szolidaritás jegyében korlátozott időre egészen más, azaz jelentősen nagyobb összegeket fizessünk be az európai költségvetésbe”.

A közös kötvénykibocsátás körüli vitáról elmondta: “ha meglenne a politikai akarat” az államháztartási jogosítványok egy részének közösségi szintre emelését igénylő lépéshez, módosítani kellene az EU-s szerződéseket, és meg kellene szerezni valamennyi tagállami parlament hozzájárulását, ami túl hosszú ideig tartana.

Példátlan teljesítményzuhanást jelez a brit gazdaság aktivitási mérőszáma is

A brit gazdaság teljesítményének példátlan visszaesését jelzik a ma ismertetett előzetes aktivitási mérőszámok. A borúlátó elemzői várakozásokat is meghaladó, szabadesésszerű zuhanás közvetlenül köthető az új koronavírus okozta járvány gazdasági hatásaihoz.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) áprilisban 12,9-re esett a múlt hónapban mért 36,0-ról.

A 12,9-es márciusi BMI-mutató a brit gazdaság aktivitásának összeomlásszerű zuhanására vall.

Az előzetes áprilisi aktivitási mutató mai ismertetéséhez fűzött elemzésében az IHS Markit kiemeli: a brit kompozit BMI még soha nem volt ilyen alacsony azóta, hogy a cég 1998 januárjában elkezdte e mérőszám rendszeres közlését. (MTI)

Kapcsolódó: Világgazdasági recesszióra számíthatunk, az EU 2,7 milliárd euróval támogatja az egészségügyet

A valaha mért legnagyobb mértékben esett az euróövezet gazdasági teljesítménye

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!