Simonka kenőpénzt adott a NAV-eljárás leállításáért

Több részletben összesen 24 millió forint kenőpénzt fizetett ki a vád szerint Simonka György fideszes országgyűlési képviselő azért, hogy a vissza nem térítendő támogatások jogtalan megszerzése érdekében létrehozott cégeinél indult adóhatósági vizsgálatokat leállíttassa. 
A 24.hu információi szerint a Simonka és 32 társa – köztük a politikus családtagjai és más fideszes parlamenti képviselők rokonai – ellen megfogalmazott vádirat részletesen foglalkozik azzal, hogy 2014-ben milyen eszközökkel próbálták megfékezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által folytatott eljárásokat.

A békési fideszes országgyűlési képviselő azonban feltehetően nem a megfelelő embert fizette le, így nem sikerült megfékezni az adóhatóság eljárását. A Központi Nyomozó Főügyészség ugyanis idén augusztusban vádat emelt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények – köztük hivatali vesztegetés – miatt, miután a vádhatóság szerint az elkövetők 1,4 milliárd forint kárt okoztak.

A kenőpénzt egyébként alkudozás után Simonka megbízottja az Astoriánál adta át.

A vád alapján nem az adóhivatal volt az egyetlen, ahol kenőpénzzel próbálkozott a politikus, illetve bizalmasai. A 24.hu értesülései szerint az ügyészség arra jutott, hogy Simonkáék szándékosan, irányított módon vitték csődbe a Magyar Termés TÉSZ Kft.-t, hogy az abban felhalmozott vagyont az érdekeltségi körükbe tartozó cégekbe átjátszva kimentsék és megtartsák. Ehhez a felszámolót is megvesztegette.

Kapcsolódó: Simonka György bűnszervezetet irányított az ügyészség szerint

Akár 8,5 év börtönt is kaphat a fideszes Simonka György