Semjén Zsolt este be is nyújtotta a törvényjavaslatot az iskolaőrség felállítására

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – szokása szerint este – már be is nyújtotta Az iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot.

A múlt heti Kormányinfón került először szóba, hogy a kormány iskolaőrség létrehozását tervezi, véleményük szerint ugyanis mintegy 500 olyan iskola van ma Magyarországon, ahol a tanárok védelme érdekében, súlyos fegyelmi problémák miatt ilyenre szükség van. Az elképzelés szerint a korábban rendőrként dolgozó kollégák a tantestület részei lesznek, fegyvert nem hordhatnak maguknál, de más, fegyelmezésre alkalmas eszközt igen.A tegnap megjelent javaslat szerint:

Az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv a nevelési-oktatási intézmények rendjének fenntartását – a nevelési, oktatási intézmény területén tanítási időben – iskolaőrség útján biztosíthatja.

„Az iskolaőr az e törvényben meghatározott feladatokat ellátó, kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott személy, aki az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szervvel munkaviszonyban áll.

Tehát valóban lesz „kényszerítő eszköz” az iskolaőröknél, és „sajátos jogokkal” lesznek felruházva.

A törvényjavaslat egyes pontjai az Alaptörvény alapján sarkalatosnak minősülnek, ezért csak kétharmados többséggel lehet megszavazni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete korábban jelezte: nem értenek egyet az intézményi erőszakra adott válasz ennyire leegyszerűsítő módjával, az iskolai erőszak sokkal összetettebb kérdés annál, hogysem kizárólag a rendfenntartás eszközével és a büntethetőség kiterjesztésével adjon rá választ egy felelős oktatásirányítás. (Mérce)

Kapcsolódó: Gaál Péter: Iskolarendőrség