Rövidesen kapható lesz az EU-ban az első koronavírus elleni gyógyszer

Az első, koronavírus kezelésére alkalmas gyógyszer forgalmazására tett javaslatot tegnap az Európai Gyógyszerügynökség.

Az Európában Veklury márkanéven futó, az USA-ban remdesivirként ismert gyógyszer segítségével átlagosan harmadával lehet csökkenteni a koronavírussal fertőzött betegek gyógyulási idejét a kutatások szerint. A remdesivir különösen hatásos a súlyos betegek esetében.

A gyógyszert eredetileg az ebola kezelésére fejlesztették ki az amerikai kutatók, de az USA-ban végzett tesztek igazolták, hogy a koronavírus elleni harcban is bevethető. Az USA-ban és Japánban már engedélyezték a forgalomba hozatalát, az Európai Gyógyszerügynökség javaslatát az Európai Bizottságnak hivatalosan még jóvá kell hagynia, de a szakértők szerint ez már csak formaság.Az uniós ügynökség szerint olyan felnőttek és 12 éven felüli gyerekek gyógyításában lehet az antivirális szert használni, akiknek kiegészítő oxigénre van szükségük a tüdőgyulladás miatt. Az ajánlás szerint a remdesivirt infúzión át kell beadni, és folyamatosan ellenőrizni, hogy a kezelés alatt a máj- és szívfunkciók rendben vannak-e. A kezelés időtartama legfeljebb 10 nap lehet.

A több mint 1000 fő bevonásával végzett amerikai kutatásból az derült ki, hogy a gyógyszerrel kezelt betegek átlagosan 11 nap alatt gyógyulnak meg, míg a placebót szedő kontrollcsoport tagjai 15 nap alatt. Az eredmények a súlyos betegek esetében kiemelkedően jók voltak: 18-ról 12 napra csökkentették a gyógyulást. (Index)

Kapcsolódó: Az Egyesült Államokban egyetlen nap alatt több mint 1600 áldozata volt a járványnak

(Kiemelt kép: Wikipédia)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!