Rogán kabinetirodája 2-3 naponta készíttet közvélemény-kutatásokat

A kormányzati propaganda előkészítéséhez futószalagon készítik a felméréseket. Rogán kabinetirodája két és fél év alatt csaknem 400 közvélemény-kutatást rendelt.

Egy a 24.hu birtokába került dokumentum szerint a Rogán Antal irányítása alatt álló kabinetiroda a megalakulása, vagyis a 2015 novembere utáni két és fél év alatt (tehát a 2018-as kormányalakításig) közel 400 közvélemény-kutatást készíttetett. A mérések többségét a „kormányzati kommunikációs stratégia megalapozására” hivatkozva rendelték meg. Az adatokból az látszik, hogy Rogánék egy havonta ismétlődő rutineljárást alakítottak ki: minden hónapban nyolc telefonos lekérdezést csináltattak 500 fős mintán, de ezeken felül további három-hat 1000 fős kutatásra is igényt tartottak.

A fenti adatokat maga a Miniszterelnöki Kabinetiroda állította össze, persze nem önszántából, a Fővárosi Törvényszék számára. A minisztériumot a Demokratikus Koalíció perelte be egy évvel ezelőtt, miután George Birnbaum egy svájci újságnak adott interjúban azt állította: korábbi üzlettársával, a 2017 nyarán elhunyt politikai tanácsadóval, Arthur Finkelsteinnel közösen ő alkotta meg a széles körben használt tökéletes ellenségképet a Fidesz számára. A lap forrásai szerint telefonos közvélemény-kutatással mérték fel, Soros György megfelelő alany-e ahhoz, hogy fel lehessen építeni ellene egy negatív kampányt.

A bírósági eljárást Arató Gergely, a DK politikusa és a Czeglédy Ügyvédi Iroda kezdeményezte, mert hiába kérték a kabinetirodától, hogy adja ki a Stop Soros! kampányt alátámasztó kutatásokat és a kapcsolódó számlákat.

A kormány a bíróságon is maszatol

A kormány sokáig tagadta, hogy születtek ilyen felmérések Soros Györggyel kapcsolatban. A 24.hu információja szerint a kabinetiroda a perben is sokáig tartotta magát ehhez, de az utóbbi hetekben megváltozott a helyzet.

Rogánék most már nem azt állítják, hogy nem léteznek akár Sorossal is foglalkozó kutatások, hanem azt, hogy az elmúlt években akkora tömegben készítettek felmérést, hogy már maguk sem tudják megtalálni, amit a DK kér tőlük.

A kabinetiroda a bíróságon tételesen felsorolta a két és fél év alatt elvégzett kutatásokat, de nem tér ki az azokban szereplő a témakörökre, és a kutatásokat készítő céget vagy cégeket sem nevezi meg. (24.hu)