Rendelettel adta át a kormány a felsőoktatást Palkovicsnak

Késő este közzétették a kormányrendeletet arról, hogy a felsőoktatást szeptember 1-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányítja.
A kormányrendelet bonyolultan fogalmaz, hogy ne ütközzön a törvényekkel: nem azt mondja, hogy az ITM vezetője a felsőoktatásért felelős miniszter, hanem azt, hogy „a felsőoktatással összefüggő feladat- és hatáskörök tekintetében” ő „az oktatásért felelős kormánytag”, míg az Emmi vezetőjéé az oktatás többi része. A melléklet összesen 62 pontban sorolja fel, hogy miben melyikük az illetékes, vagyis az ott említett jogszabályok alkalmazóinak paragrafusonként kell majd figyelniük, hogy milyen ügyben melyik miniszter dönthet.

Különösen vonatkozik ez a jövőben az Oktatási Hivatalra, amelynek a felsőoktatásban is vannak ellenőrzési és nyilvántartási feladatai, és amely lényegében kettős irányítás alá kerül. Elvben továbbra is az Emmi irányítja, de a felsőoktatással foglalkozó elnökhelyettest Kásler Miklós csak Palkovics László egyetértésével nevezheti ki, és közösen kell meghatározniuk az ágazati információs rendszer „oktatásszakmai fejlesztési koncepcióját”. A hivatal egyetemekkel foglalkozó részét törvényességi és szakszerűségi szempontból Palkovics ellenőrzi a jövő héttől, de a „hatékonysági és pénzügyi ellenőrzés” Kásler joga marad.

A kormány a jelek szerint nem tartja szükségesnek a felsőoktatási törvény módosítását, amelyhez meg kellene várni az országgyűlés ülésszakát. (hvg.hu)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!