Rálőttek egy izraeli rendőrre Jeruzsálem óvárosában, a merénylőt agyonlőtték

Az izraeli katonai rádió szerint a merénylő revolverrel a kezében érkezett a Jeruzsálem óvárosában található Templomhegyhez vezető egyik bejárathoz, majd rálőtt a szolgálatot teljesítő, a kaput felügyelő, a katonai rendőrséghez tartozó határőrökre.

Egy izraeli katona könnyebben megsebesült, a merénylőt pedig a helyszínre siető fegyveresek lelőtték. Ez már a második palesztin támadás volt egy napon belül, éjszaka izraeli katonák közé hajtott autójával egy merénylő.

Izraelben feszültebbé vált a helyzet az utóbbi napokban amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette béketervét az izraeli-palesztin konfliktus megoldására. A tervezetet a palesztinok elutasították.

A Hamász tegnap felszólította a palesztinokat, hogy sokszorozzák meg támadásaikat Izrael ellen. Ennek előzménye az volt, hogy az izraeli biztonsági erők megöltek egy palesztin tizenévest, aki a hadsereg jelentése szerint benzines palackot dobott katonák felé a ciszjordániai Hebronban kitört zavargásokban.

Tizenkét izraeli katona megsebesült egy jeruzsálemi gázolásos merényletben

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet az autós merényletet “gyakorlati válasznak” nevezte Donald Trump amerikai elnök béketervére. A szervezet szóvivője, Hazem Kásszem szerint a tervvel szembeni “ellenállási hadműveletek” része volt a katonák szándékos elgázolása, de Kásszem nem állította, hogy Hamász áll az akció mögött.

Újoncok éjszakai túrán vettek részt a Siratófalnál kora reggelre tervezett felesketési ünnepség előtt, és a város egykori vasútállomásának épületétől az óváros felé tartottak éppen, amikor egy autó nagy sebességgel felhajtott a járdára és közéjük rontott.

A merénylő elhajtott, majd gépjárműjét a Betlehem melletti Beit Dzsalában találták meg üresen. Az izraeli biztonságiak ismerik a terrorakció végrehajtóját, és hajtóvadászatot indítottak utána.

Este egész napos üldözés után Ciszjordániában, a Gush Ecion melletti kereszteződésnél elfogták, és kihallgatásra vitték a 25 éves támadót, akit Szaned Khalid al-Tramanként azonosítottak a hatóságok.

A férfi Kelet-Jeruzsálemből származik, s korábban nem vett részt terrorista bűncselekményekben.

A súlyosan megsérült katonát Jeruzsálem Saáré Cedek kórházában ápolják. Az orvosok a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek elmondták, hogy több sérülése is van, a fejét érő súlyos. Megoperálták, és állapota jelenleg stabil, de még életveszélyes. (MTI)

(Kiemelt kép: ynet)