Rakétatámadás érte az amerikai nagykövetséget Bagdadban

Az iraki és amerikai haderő által közösen használt, Bagdadtól északra található Balad légitámaszpontot is rakétatámadás érhette. 

A CNN amerikai hírcsatorna szerint az Irán által támogatott iraki milíciák hajtottak vége két katyusás és aknás támadást. Az egyik az amerikaiak által ellenőrzött, a nagykövetséget is magába foglaló bagdadi „zöld zónát”, a másik a Balad légitámaszpontot érte.

Volt egy harmadik robbanás is Bagdad al-Dzsadaríja nevű kerületében, de azt valószínűleg robbanó aknák okozták, onnan a korai hírek öt sérültről szólnak.

Az Al Arabiya English képeinek tanúsága szerint a zöld zónában komolyan megrongálódhattak, autók is kiégtek, míg Baladból sérült iraki katonákról érkeztek az első hírek.

Trump: súlyos ellencsapás érkezhet Irántól

Donald Trump az amerikai Kongresszus felé magyar idő szerint ma este jelezte, hogy az amerikai katonai híreszerzés információi szerint heteken belül nagyszabású katonai ellencsapásra számíthatnak a Közel-Keleten Irán részéről Szulejmáni meggyilkolása miatt, ennek során pedig a ballisztikus rakéták bevetése sem zárható ki.

A nyugati hatalmak és Irán 2015-ös, mára Trump által felrúgott megegyezése értelmében Irán jelenleg nem dúsít uránt hadi célokra, így feltehető, hogy funkcionális nukleáris töltetekkel jelen pillanatban sem rendelkezik az ország hadereje.

Az amerikai háborúellenes erők eközben már aktivizálódtak, és ezekben az órákban is több ezer ember tüntet New York Cityben és Washington DC-ben az Irán és Irak elleni háborúk megelőzéséért. (Mérce, CNN)

Kapcsolódó: Az USA újra lecsapott Bagdadban

Trump nem törekszik rendszerváltoztatásra Iránban

Washington 3000 katonát vezényel a Közel-Keletre

Washington légicsapásokat hajtott végre Bagdadban – kezdődhet a háború?