Radikálisan átalakítják a Corvinus egyetemet

Az új vezetés úgy irányítja a Corvinus egyetemet, mintha az egy vállalat lenne – kifogásolják az oktatók a „menedzsment” átszervezési eljárását.

Drasztikus szervezeti átalakításokra készül a nyáron alapítványivá tett Budapesti Corvinus Egyetem új vezetése, február elejétől megszüntetik az összes, a gazdálkodási, a társadalomtudományi és a nemzetközi kapcsolatok, valamint a közgazdaság-tudományi kart – értesült a Népszava. A karok szerepét a már most is működő 11 egyetemi intézet veszi át.

Az átalakításokat bírálják az oktatók. Az egyetem karain működő kari tanácsok ugyanis eddig véleményt mondhattak az intézmény költségvetéséről, az adott karon működő szakokról. Toronyai Gábor, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének Corvinuson működő bizottságának vezetője pedig azt emelte ki: még az is kérdéses, hogy a Palkovics László innovációs miniszter által kinevezett alapítványi kuratórium törvényesen írta-e át a szenátus döntése nélkül az egyetem szervezeti és működési szabályzatát, ami jogalapot teremt a karok megszüntetésére.

A dolgozók félelme szerint nem csak a kari tanácsok szűnnek meg, az egyetem szenátusának jogköre is szűkülni fog, intézményfenntartási és költségvetési ügyekben ezentúl valószínűleg nem lesz hatásköre, arról a fenntartó alapítvány kuratóriuma dönt a jövőben.

Idén júliustól már nem az állam, hanem egy erre a célra létrehozott vagyonkezelő alapítvány, a Maecenas Universitatis Corvini a Corvinus Egyetem fenntartója. A működéshez szükséges alaptőkét a MOL és a Richter 10-10 százalékos, összesen 380 milliárd forint értékű, állami tulajdonú részvénypakettje biztosította, amit átadtak az alapítványnak – amelynek kuratóriumi elnöke Hernádi Zsolt MOL-vezér lett.

A lapnak név nélkül nyilatkozó érintettek erősen kifogásolták azt is, hogy nem kapnak időben tájékoztatást az őket is érintő döntésekről. – Az új vezetés úgy irányítja a Corvinust, mintha az egy vállalat lenne. Az alapítvány kuratóriuma úgy viselkedik, mint egy igazgatótanács és elvárják, hogy a döntéseik mindenfajta konzultáció nélkül megvalósuljanak. Csakhogy ez nem egy vállalat, ez egy egyetem – mondta egy oktató.

Kapcsolódó: Rendelettel adta át a kormány a felsőoktatást Palkovicsnak