Putyin átíratná az alkotmányt, várhatóan nem vállal újabb államfői ciklust

Vlagyimir Putyin orosz elnök a törvényhozás két háza előtt elmondott éves beszédében nem hozta szóba 2024-t, amikor a mandátuma lejár, de a bejelentett változások azt sugallják, hogy nem kalkulál újabb államfői ciklussal. Lemondott az orosz kormány.

Putyin: Oroszország első ízben vezet a fegyverkezés terén

Egyedülálló, újgenerációs fegyvereivel a történelem folyamán első ízben vezet Oroszország a fegyverkezés terén – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

“Senkit sem fenyegetünk, és senkire sem kívánjuk ráerőltetni az akaratunkat. Mindemellett mindenkit biztosíthatok arról, hogy a nemzetbiztonságunk megerősítésére tett lépések időszerűek és elégségesek voltak” – hangoztatta.

“Szeretném aláhúzni, hogy a nukleáris rakétafegyverek történetében először, beleértve a szovjet korszakot és a legújabb kort, senkit sem kell utolérnünk, hanem épp fordítva, a világ vezető országainak még létre kell hozniuk azt a fegyvert, amellyel Oroszország már rendelkezik” – mondta.

Hozzátette, hogy Moszkva ennek ellenére “nem nyugodhat a babérjain”, hanem ki kell fejlesztenie az eljövendő generációjú fegyverrendszereket, és ennek megfelelően is cselekszik.

Putyin: a módosított alkotmánynak szavatolnia kell az orosz jogrend prioritását

Az orosz alkotmányban végrehajtandó módosításoknak közvetlenül szavatolniuk kell az alaptörvény prioritását az orosz jogi térben – jelentette ki az orosz elnök.

Az államfő szerint a nemzetközi jog és szerződések abban az esetben lesznek hatályosak Oroszországban, ha nem ellentétesek az alkotmányával.

Putyin módosítási csomagja értelmében nem lehet kormányzó, kormánytag és bíró az, aki más ország állampolgára, vagy ott lakhatási engedéllyel rendelkezik. Elnökké csak olyan személy választható, aki 25 évig megszakítás nélkül Oroszországban élt, és akinek sohasem volt más állampolgársága.

Indítványozta annak megvitatását – bár nem tartja elvi kérdésnek -, hogy kikerüljön-e az alkotmányból az a kitétel, hogy valaki egymást követően legfeljebb csak két ciklus erejéig tölthesse be az elnöki tisztséget Oroszországban.

Maga Putyin immár negyedik ciklusát tölti az elnöki hivatalban úgy, hogy az első két elnöki időszakát követően négy éven át kormányfő volt.

Javasolta továbbá, hogy a parlament alsóházának ne csak véleményezési, hanem az elnök által elutasíthatatlan jóváhagyási joga is legyen a miniszterelnök és a kormány többi tagjának kinevezésében.

Az államfőnek emellett jogában kell álljon a miniszterelnök, valamint a kormány, az alkotmány- és legfelsőbb bíróság tagjainak, továbbá a védelmi testületek és erőszakszervezetek vezetőinek kinevezése. A javaslat értelmében a parlament felsőháza leválthatja majd a szövetségi bírókat, az alkotmánybíróság pedig felhatalmazást kap a jogszabálytervezetek elnöki jóváhagyást megelőző normakontrolljára.

Az alkotmánymódosításhoz az elnök népszavazást javasolt.

A végére hagyta Putyin a legfontosabbat: óvatosan erősítené a parlamentet az elnök rovására – ez újabb kérdéseket vet fel arra vonatkozóan, hol lesz Putyin azután, hogy 2024-ben lejár elnöki mandátuma.

Az elnök beszédében nagy hangsúlyt helyezett az olyan szociális kérdésekre, mint az oroszországi demográfiai visszaesés megállítása és a szegénység visszaszorítása.

Célként nevezte meg, hogy a termékenységi ráta – a szülőképes korú nőkre jutó gyerekek átlagos száma – 2024-re 1,7-re emelkedjen. Az elnök ennek érdekében egyebek között kezdeményezte, hogy 2026 végig meghosszabbítsák az úgynevezett “anyasági tőke” programot, és az már első gyerek után folyósítható legyen.

Az orosz elnök – anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna – javaslatot tett az ingyenes internet-hozzáférés biztosítására.

Putyin beszélt az egészségügyi intézmények felújításáról, az oktatás infrastruktúrájának fejlesztéséről és a gazdaság modernizálásáról is, célként kitűzve, hogy a GDP növekedése haladja meg a világátlagot.

Mint mondta, az országnak a stabil makrogazdasági alapokon meg kell teremtenie a reáljövedelmek jelentős emelésének feltételeit. Ehhez szerinte strukturális átalakításra és a hatékonyság növelésére van szükség, aminek eredményeként a növekedési rátának meg kell haladnia a világátlagot.

Mint mondta, a befektetéseknek évi legkevesebb 5 százalékkal kell növekedniük, és 2024-re az ország GDP-jében való részesedésüknek a jelenlegi 21-ről 25 százalékra kell emelkedniük. Ígéretet tett arra, hogy a vállalati adózás rendje az elkövetkező hat évben változatlan marad.

A Földön kívüliek is hallgathatták Putyin beszédét

Több városban közvetítették a beszédet moziban, iránytaxikban, de látható volt az Elbrusz közelében lévő, 3847 ezer méter feletti sípálya egyik felvonóállomásán is. De százszor ilyen magasan, a nemzetközi űrállomáson sem maradtak le az orosz űrhajósok a beszédről, amelynek közvetítését a Roszkoszmosz orosz űrügynökség szervezte meg – írta a Newsru.com.

Lemondott az orosz kormány

Egy órával azután, hogy Vlagyimir Putyin államfői beszédet intézett a törvényhozáshoz,

Lemondott a teljes orosz kormány, élén Dmitrij Medvegyevvel.

Lemondását Medvegyev Putyinnak a törvényhozáshoz intézett beszédével hozta összefüggésbe, amelyben az elnök az alkotmány módosítására vonatkozó javaslatokat tett, és nagy hangsúlyt helyezett az olyan szociális kérdésekre, mint az oroszországi demográfiai visszaesés megállítása és a szegénység visszaszorítása.

“Ezek a változások, amikor minden valószínűség szerint a megvitatásuk után elfogadják őket, jelentősen meg fogják változtatni nemcsak az alkotmány cikkeinek egész sorát, de a hatalmi egyensúlyt is a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalom között” – mondta a távozó kormányfő.

“Ebben az összefüggésben nyilvánvaló, hogy nekünk, az Oroszországi Föderáció kormányának biztosítanunk kell a lehetőséget országunk elnökének, hogy ezen körülmények között meghozza az összes szükséges döntést” – tette hozzá.

Putyin köszönetet mondott a távozó kabinet tagjainak a közös munkáért, noha, mint mondta, “nem minden sikerült”.

Felkérte a kormány tagjait, hogy az új kabinet megalakulásáig ideiglenesen folytassák feladataik ellátását. Putyin felajánlotta Medvegyevnek az orosz biztonsági tanács helyettes elnökhelyettesi posztját. (MTI, Index)

Kapcsolódó: Putyin: egyes kelet-európai országok kiléphetnek az EU-ból

Putyinnak tetszik, amit Orbán művel

(Kiemelt kép: Newsru.com)