Pusztító árvizek várhatók Magyarországon

Nagy Balázs geográfus szerint a közeljövőben pusztító árvizek várhatók a hazai folyók mentén, ahol ész nélkül zajlanak az építkezések.  Ezért ő már fel is költözött a családjával egy hegyre.

A 24.hu-nak nyilatkozó kutató mindezt a globális felmelegedéssel kapcsolatban hangsúlyozta.

“Ha a következő harminc évben csökkentjük a széndioxid-kibocsátást, áttérünk a korszerű fenntartható technológiákra, de közben még három-négymilliárddal növekszik a föld lakossága, akkor attól tartok, tényleg nem sokra megyünk. De akkor is meg kell tenni mindent a megelőzésért, ha nem tudjuk pontosan, hogy ez mennyire hatékony.”

“Azt, hogy pontosan mi lesz ötven év múlva, senki nem tudja megmondani, de biztos, hogy a világ gazdagabbik részén őrült nagy nyomás lesz, mert több százmilliós tömegek akarnak odamenekülni.”

“A Kárpátok hegységíve gátszerű, szigetelő hatású. Tulajdonképpen egy nagy lavórban élünk, víztartó medencében, és ennek vannak előnyei is. Felhasználható édesvizünk mindig lesz, mert hozzánk folynak a vizek a környező országok területeiről. … De az árvíz ellen védekezni kell. Ha a környező országokban a hegyvidékek változásai miatt erősödik a lefolyás, akkor sokkal nagyobb áradások lesznek, mint gondolnánk.

“A klímaváltozás egyik meteorológiai vonatkozása, ami ma már közhely, hogy a mi egyre szárazföldibbé váló éghajlatunkon gyakoribbak az időjárási szélsőségek. A nyarak viharosak lesznek, sok hőhullámmal, a telek el is maradhatnak akár többször egymás után, de amikor végre bejön a tél, az rettenetesen hideg is lehet. A csak helyi szinten hulló nagy csapadék nyomán pedig a villámáradásoktól kell tartani.”

“Harminc méterre vagyunk Duna szintje fölött, itt már nincs árvízveszély. Nem szeretnék a családommal fenyegetettségben élni.”

“Rengeteg beépített terület van Magyarországon, ahová betörhet a víz. Ide tartozik szinte minden Tisza-menti, vagy a Tisza mellékfolyói mentén fekvő település alacsonyabb szintje. A Dunánál ugyanez a helyzet a teraszok alatti alacsony- és magasártereken. A Római-part jellegzetes alacsony ártér. A fővárosban egy-egy belvárosi, óbudai, lágymányosi vagy csepeli terület kerülhet rekordáradás során víz alá.”

“…már Magyarországon is túl sokan vagyunk ahhoz, hogy egyszerű költözködéssel tudjunk alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz.”

(Kiemelt kép: Pixabay)