Az EP új elnöke a mentőhajón rekedt menekültek elosztását sürgeti

A Földközi-tengeren egy hete veszteglő Proactiva Open Arms spanyol segélyszervezet hajója által kimentett menekültek számára azonnali segítség nyújtására, valamint “tisztességes elosztásuk” megszervezésére kérte az Európai Bizottság leköszönő elnökét David Sassoli, az Európai Parlament új elnöke.

Az új összetételű képviselőtestület elnöke Jean-Claude Junckernek írt levélben hangsúlyozta, azokban az időkben, amikor az önérdek előtérbe kerül, az uniós intézmények számára különösen fontos kötelezettségeinek teljesítése, amely a gyors humanitárius beavatkozás koordinálását és a menekültek tisztességes elosztásának megszervezését jelenti.

Noha a humanitárius segítségnyújtásnak önkéntesnek kell lennie, a helyzet súlyossága azonnali fellépést igényel – húzta alá.

“Ha az Európai Unió közömbös marad a hajón rekedt menekültek sorsa iránt, azzal a szenvedést szenvedésre halmozza. Biztos vagyok abban, hogy szívük legmélyén az európai szerződések őrei is úgy gondolják, hogy ez nincs rendjén” – fogalmazott.

Kiemelte, ha Európa nem tudja megvédeni a jobb életre törekvőket, az azt jelenti, hogy “elvesztette szívét és lelkét”. Mint már sokszor tette, az Európai Parlament támogatni fogja az Európai Bizottságot erőfeszítéseiben – tette hozzá David Sassoli.

Továbbra is kikötési engedélyre vár a Proactiva Open Arms hajója, amely már egy hete vesztegel a Földközi-tengeren, egy léket kapott hajóról a líbiai partok közelében fedélzetére vett 121 menedékkérővel. Információk szerint harminc gyermek és két csecsemő is van a hajón, amely a dél-olaszországi Lampedusa szigetétől nem messze várakozik.

A bevándorlásellenes Liga kormánypárt elnöke, Matteo Salvini belügyminiszter korábban azzal fenyegette meg a segélyszervezetet, hogy az olasz hatóságok elkobozzák a hajót, ha az ország területi vizeire engedély nélkül belép. Emellett a Proactiva Open Arms súlyos pénzbírságot is kockáztat. (MTI)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!