Plexiházas étterem a távolságtartás jegyében

Új kezdeményezéssel csalogatja a vendégeket az amszterdami Madiamatic Eten étterem. A folyóparti vendéglátóhely asztalainál ülőket minden irányból plexifal veszi körül, így még inkább biztonságban érezhetik magukat a koronavírus-fertőzéstől.

Műanyag maszkban szolgálnak fel a pincérek is, akik az ételt-italt hosszú tálcán nyújtják be a kis házacskákban ülő vendégeknek.

Hollandiában hétfőn nyithattak meg a vendéglátóhelyek. A zárt terekben egyszerre maximum 30 vendég lehet, a kültéri éttermekre és bárokra nem vonatkozik semmilyen létszámkorlátozás.

Nyitnak a francia kisvendéglők, de a hangulat nem a régi

Kedden megnyitottak az éttermek és a bárok Franciaországban. Két hónap után rengeteg a takarítani és átrendezni való ebben a múlt század elején épült lyoni bouchonban, ami a fűszeres, olykor zsíros és sok belsőséget használó lyoni konyha alapegységeként működő kockás terítős kisvendéglő. Már az első nap özönlenek a foglalások.
– Tegnap óta nincs megállás – mondja Sonia Alves de Carvalho, az étterem igazgatója. – A hűséges vendégek boldogan jönnek, részben mert szeretnek jönni, részben azért, hogy támogassanak minket.

A konyhában már készül a térség két specialitása, a lecsóféle ratatouille és az általában csukagaluskának fordított quenelle – a szigorú egészségügyi szabályok miatt a szokásosnál lassabban.

– Biztosan lassabban fogunk dolgozni, mert korábban is majd elhagytuk a hajunkat, de alkalmazkodunk, mint mindenki más – mondja a chef, David Mizoule.

Szét kell húzni az asztalokat, hogy meglegyen közöttük a hatóságilag előírt másfél méter, amivel megszűnik a bouchonokra jellemző zsúfoltság – és egy kicsit a karakteres hangulat is.

– Kicsit szomorúbb, kicsit tágasabb, kicsit üresebb, de ez még csak az első nap – mondta egy vendég az Euronewsnak.

A tágasságnak megvan az ára: feleannyi vendég fér be, ami jóval kevesebb bevételt is jelent. Ez kihat a munkavállalók helyzetére is.

– Teljes bizonytalanságban vagyunk, mondja a Café Comptoir Abel társtulajdonosa, Philippe Florentin. – Úgyhogy először heti harminckilenc óra helyett csak húsz órára hívtunk vissza mindenkit. Mindenki tud dolgozni, de gyakorlatilag feleannyit, mint korábban.

Egy másik bouchonban, a Café des Artisans-ban csak minden második asztalhoz ültetnek majd vendéget. A tulajdonos, Muriel azon gondolkozik, esetleg készíthetne ételt elvitelre is. Csakhogy ez erősen szembemenne a hagyománnyal.

– Alapesetben mindenki együtt ül, az asztalok szinte összeérnek, az emberek beszélgetnek, így meg közel sem mehetnek egymáshoz. Hát igen, ez nem az igazi bouchon-hangulat – ismeri el Muriel, aki a helyi hatóságok jóakaratában is bízik. Azt mondja, hajlandó alkalmazkodni, de nem szeretné feláldozni azt, amit a hely lényegének gondol. (Euronews)

Kapcsolódó: Olaszország megnyitja belső és külső határait

Angliában mélyponton a koronavírus áldozatainak a száma

Országos tisztifőorvos: a járvány egyértelműen lecsengőben van

Több mint 6,27 millióan fertőződtek meg a világon

Magyarországon meghalt 5 újabb beteg a járvány miatt

Már félezernél is több egészségügyi dolgozó fertőződött meg

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!