Öt különböző vakcinát tesztelnek önkénteseken Kínában

Az új koronavírus elleni öt különböző vakcinát tesztelnek önkénteseken Kínában – jelentette be Zeng Ji-hszin, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság igazgatóhelyettese.

A China Daily című kínai pártlap mai tudósítása szerint az ötféle ellenanyag – amelyek közül az egyik egy kémiailag gyengített adenovírust tartalmazó vektorvakcina, a többi pedig hatástalanított vírust tartalmazó szer – klinikai tesztjeinek második szakasza júliusban fejeződik be. Az ellenanyagokat 2036 önkéntesnek adták be – valamint a klinikai tesztek első szakaszában lévő anyagok esetében további 539-nek -, de egyikük sem számolt be számottevő káros mellékhatásról.

Az igazgató-helyettes tegnapi sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy további vakcinák kifejlesztésén is dolgoznak az országban, ezek közül néhány várhatóan júniusban kaphatja meg az engedélyt a klinikai tesztelés megkezdésére.

Kínában immár több mint egy hónapja nem jelentettek az új koronavírus-fertőzésből adódó halálozást, az újabb megbetegedések száma pedig jelentősen lecsökkent. Pénteken az ország szárazföldi részén 8 újabb beteget diagnosztizáltak az új koronavírus okozta Covid-19 betegséggel, közülük ketten fertőződtek meg belföldön, hatan pedig külföldről hazatérők. A még kezelés alatt álló betegek száma 91. Az egészségügyi bizottság ezenkívül 13 újabb tünetmentes vírushordozóról számolt be ma, velük együtt 561 panaszmentes fertőzöttet tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A hivatalos adatok szerint a kínai szárazföldön összesen 82 941 igazolt Covid-19-es esetet regisztráltak, közülük 4633-an haltak meg, és 78 219-en meggyógyultak.

Donald Trump új programot indít a vakcinafejlesztés támogatására

Új programot indít a vakcinafejlesztés támogatására Donald Trump, aki bízik abban, hogy még az év vége előtt, “de talán még korábban is” lesz oltóanyag az új típusú koronavírus ellen. Az amerikai elnök ezt pénteken közölte a Fehér Ház Rózsakertjében újságírókkal.

Az elnök, miközben dicsérte a nemzetközi együttműködést, azt hangsúlyozta, hogy “nagyon rövid időn belül nagyon jó eredmények” várhatóak.

Trump ígéretet tett arra, hogy az amerikai kormányzat minden erőforrást biztosít, nemcsak a vakcina kutatásához, hanem ahhoz is, hogy a már kifejlesztett oltóanyaghoz mindenki hozzájuthasson majd. “Amerikaiak millióihoz juttatjuk el, méghozzá nagyon gyorsan” – fogalmazott.

Trump bejelentette: a kormányzat új programot indít, amelynek keretében 14 ígéretes vakcinajelölt fejlesztését támogatja. Mint mondta: “rekordgyorsaságú” lesz a kutatómunka. A program irányítására a GlaxoSmithKline gyógyszeripari óriás vakcinarészlegének volt vezetőjét, Moncef Slaouit nevezte ki, a gyakorlati teendők összehangolását, majd a már kifejlesztett oltóanyag szétosztását pedig Gustave Perna, az amerikai hadsereg tábornoka felügyeli majd.

Az elnök kifejtette: nem akarja, hogy az emberek azt gondolják, minden az oltóanyagtól függ. Leszögezte: vakcinával vagy anélkül, de az amerikaiaknak vissza kell térniük a mindennapi élethez. Hozzáfűzte, hogy az ősszel szerinte az iskoláknak is meg kell nyitniuk a kapuikat.

Az amerikai demokrata párti képviselők 3000 milliárdos gazdaságélénkítő csomagtervet szavaztak meg

Az amerikai demokrata párti képviselők péntek délután megszavazták a Nancy Pelosi házelnök által a hét elején felvázolt 3000 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagtervet.

A képviselők szűk többséggel, 207:199 arányban fogadták el a törvénytervezetet, 14 demokrata párti képviselő ugyanis az egyhangúlag nemmel szavazó republikánusokkal együtt voksolt.

Az 1800 oldalas törvénycsomagban szerepel segítség az egyes tagállamoknak és településeknek, de beillesztettek olyan elemeket is, amelyeket a republikánusok eleve elfogadhatatlannak tartottak. Például külön összegeket szántak a marihuánát forgalmazó kisvállalkozások megsegítésére, és egyszeri csekkel segítenék az illegális migránsokat is. “Ez inkább egy liberális karácsonyi kívánságkosár” – mondta a tervezetről pénteken Tom Cole oklahomai republikánus képviselő.

A republikánus képviselők alkotmányellenesnek is ítélték a szavazást, mert a házelnök lehetővé tette, hogy a távollévő képviselők helyett társaik voksoljanak.

Donald Trump amerikai elnök a héten “hamvába holt” javaslatnak minősítette a demokraták csomagtervét, és vétót ígért. Erre azonban szinte bizonyosan nem lesz szükség, a szenátusban ugyanis – ahol a republikánusok vannak többségben – várhatóan nem szavazzák meg a csomagtervet. Ezt Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakciójának vezetője a héten többször is jelezte. McConnell és a republikánusok kifogásolták, hogy őket egyáltalán nem vonták be a csomagtervről folytatott egyeztetésbe, és hasonló véleményt fejtett ki a nemmel voksoló Abigail Spanberger virginiai demokrata párti képviselő is. “Most a válság idején az én választóim együttműködést várnak el a politikusoktól, és azt, hogy a kormányzat segítségével enyhítsenek a nehézségeiken” – jelentette ki Spanberger pénteken újságíróknak.

McConnell szenátor pénteken a tervezet elutasításának indoklásaként azt is kijelentette: a Pelosi nevével fémjelzett tervezet a koronavírus-járványtól független javaslatokat is tesz, így például eltöröltetné az egyes tagállamokban az adóvisszatérítési korlátozásokat. “Nem más ez, mint a demokrata kormányzók által irányított tagállamoknak és a tehetőseknek ígért könnyítés” – mondta McConnell.

Franciaországban 20 ezer alá csökkent a kórházban ápoltak száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában 104-gyel 27 529-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az előző napi 351 után, a kórházi betegek száma pedig 20 ezer alá süllyedt – közölte a francia egészségügyi minisztérium tegnap este.

A kórházban ápolt betegek száma az elmúlt 24 órában 602-vel 19 861-re csökkent. Közülük 2203-an vannak lélegeztetőgépen, 96-tal kevesebben, mint csütörtök este, de pénteken még mindig 438 új beteget vettek fel a kórházakba, és 64 súlyos beteg került újonnan lélegeztetőgépre.

Március 1. óta 141 919 fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt 24 órában 563 új esetet mutattak ki. A járvány kezdete óta 98 192 fertőzött került kórházba, közülük 60 488-an távoztak gyógyultan.

Miközben a franciák az általános karantén feloldása utáni első hétvégéjükre készülnek, a párizsi önkormányzat októberig meghosszabbította a kilakoltatási tilalmat azokban a szociális lakásokban, amelyeknek bérlői nem tudják kifizetni a bérleti díjat.

A kormány egyébként a kijárási korlátozások március közepi bevezetésekor két hónappal hosszabbította meg a kilakoltatások tilalmát az egész országban, majd a parlament is megnövelte a tilalom időtartamát a július 10-ig meghosszabbított egészségügyi rendkívüli állapot végéig.

“Ez jó dolog, de nem elégséges” – mondta Ian Brossat főpolgármester-helyettes a Le Parisien című napilapban pénteken megjelent interjúban. “Félő, hogy sok családot nyár közepén akarnak majd kilakoltatni” – tette hozzá.

Március 15. óta a 200 ezer párizsi szociális lakásban élők közül 7500 családdal fordult most először elő, hogy nem volt képes kifizetni a bérleti díjat – jelezte a fővárosi önkormányzat, amely a járványt követő gazdasági és szociális válságról tart megbeszélést Párizsban.

A kijárási korlátozások feloldása utáni első hetet a fővárosi tömegközlekedési vállalat, az RATP “összességében kielégítőnek” ítélte meg. Az emberek betartják a kötelező maszkviselést, de az utasforgalom a megszokott napi 5 milliónak egyelőre alig 17 százaléka. Az RATP a metróforgalom 75 százalékát biztosítja reggel 6 óra és este 10 óra között, miközben a járvány előtt hajnali 2 óráig közlekedtek a szerelvények. A regionális hatóságok szerint a fővárosi agglomerációban az utakon egyelőre alacsony szintű a gépkocsiforgalom, a kerékpározók száma viszont dinamikusan nő.

Felmentik a német tartományok az EU-ból érkezőket a karanténba vonulási kötelezettség alól

Egymás után vonják vissza a német tartományi kormányok az európai uniós társországokból érkezőknek a koronavírus-járvány miatt kéthetes házi karantént előíró rendeletüket, a sort a legnépesebb tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália nyitotta meg tegnap.

Az uniós tagállamok mellett a schengeni övezet nem EU-tag országaiból – Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc – és az Egyesült Királyságból érkezőknek sem kell házi járványügyi elkülönítőbe vonulniuk két hétre az észak-rajna-vesztfáliai kormány új rendelete szerint. Rajna-vidék-Pfalz tartomány és Saar-vidék tartomány kormánya május 18-tól, hétfőtől vezeti be ugyanezt a szabályt, rendeleteiket tegnap hirdették ki.

A járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányok a határigazgatásért felelős szövetségi kormány javaslatára vezették be a karantént előíró kötelezettséget a koronavírus-járvány lassításának előző szakaszában, április elején. A szabály visszavonásáról is a szövetségi kormány javaslatára határoznak. A szövetségi belügyminisztérium egy úgynevezett mintarendelet készít, hogy elősegítse a szabályozás egységességét.

Így a következő napokban várhatóan valamennyi tartományban enyhítik a beutazási korlátozásokat.

Az úgynevezett harmadik országokból – az EU-n, az uniós tagságát éppen felszámoló Egyesült Királyságon, illetve a schengeni övezet nem EU-tag országain kívüli térségekből – érkezőknek továbbra is karanténba kell vonulniuk 14 napra, állampolgárságtól függetlenül. Így akár egy német állampolgárt is 5000 ezer euróig terjedő büntetéssel sújthatnak, aki 72 óránál hosszabb ideig tartózkodott a kedvezményezett körön kívüli országok valamelyikében, és a határátkelő-állomásról nem egyenesen az otthonába távozik. Látogatók fogadása akár 10 ezer euróval is büntethető, a különösen felelőtlenül viselkedők és a “visszaesők” pedig akár 25 ezer eurót is fizethetnek a szabályok megszegéséért. A korlátozásokat ismét ki lehet terjeszteni, ha felerősödik a járvány.

A Robert Koch járványügyi intézet (RKI) adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) 173 152 ember szervezetében mutatták ki péntekig Németországban, ami 913 esettel több az egy nappal korábbinál.

A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 1400-zal 151 700-ra emelkedett.

A vírus okozta betegségben (Covid-19) 7824 igazolt fertőzött halt meg, ez 101-gyel több az egy nappal korábbinál. (MTI)

Kapcsolódó: Európai Parlament: 2000 milliárd eurós helyreállítási csomagra lesz szükség a járvány után

Karácsony: a korlátozások enyhítése nem lehet politikai vita tárgya

Országos tisztifőorvos: a kórházak az elvett ágyak harmadát visszakapják

Franciaországban egyre kevesebb az új beteg

Március végén sokkal több idős ember halt meg Magyarországon az átlagosnál

Békés megyéből eltűnt hat covidos beteg

Több ezer tüdőgyulladásos beteg mintáját tesztelték covidra március első három hetében Budapesten

Utólagosan meghamisították az influenza figyelőszolgálat márciusi jelentéseit

Valami nem stimmel a magyar koronavírus adatokkal

Már március első heteiben több ezer covid-19 beteg lehetett Magyarországon