Öt év után először kapott jelentős állami megbízást a Közgép

Simicska Lajos egykori főoligarcha volt központi cége, a Közgép Zrt. nettó 43,6 milliárd forintos vállalási árral nyert a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. tenderén.

A feladat az M44 gyorsforgalmi út Szentkirály–Lakitelek szakaszának  megépítése visszakötéssel Kecskemét irányába, továbbá a kapcsolódó építmények tervezése és kivitelezése.

Két részletben hirdették meg a feladatot, az egyik szakaszt az eredetileg becsültnél 6,5 milliárddal többért, a másodikat másfél milliárddal olcsóbban vállalta a Közgép, összesen tehát a NIF terveihez képest 5 milliárd forinttal drágábban akadt vállalkozó az útépítésre. A bevételt azonban a Közgép biztosan nem egyedül fogja zsebre tenni, bár konkrét alvállalkozó cégeket nem nevezett meg az eredményhirdetésben, egy sor feladatra von be vállalkozásokat, ilyen lesz a projektvezetés, tervezés, előkészítő és földmunkák, pályaszerkezet építés, illetve híd- és műtárgyépítés egyes részfeladatai.

A Közgép most olyan nagyágyúkat előzött meg a tenderen, mint például az osztrák tulajdonú Strabag vagy a Swietelsky.

Simicska Lajos öt éve látványosa összeveszett Orbán Viktorral, a G napra mindenki emlékszik, az addig rengeteg megbízást kapó Közgép pedig kiesett a kedvezményezettek közül. Most azért lehet öt év kihagyás után sikeres, mert már Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szíjj László tiszakécskei útépítő milliárdos tulajdonos.

Simicska a botrány után  csaknem teljes magyarországi cégvagyonát átadta üzlettársának, Nyerges Zsoltnak, aki azokat továbbadta és többnyire Mészáros Lőrinc közelébe kerültek. (24.hu)

Kapcsolódó: Mészáros Lőrinc öccse is okosabb, mint Zukerberg

Szele Tamás: Szent Simicska legendája

Mészáros Lőrinc valójában annál is sokkal gazdagabb, mint eddig hittük

(Kiemelt kép: Google)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!