Összecsapások Londonban, száznál több tüntetőt őrizetbe vettek

Száznál több tüntetőt vettek őrizetbe a Scotland Yard ma reggeli adatai szerint az előző nap kezdődött, hajnalba nyúló és sok helyen erőszakossá fajult londoni megmozdulások résztvevői közül.

A demonstrációkon rasszizmusellenes és radikális jobboldali csoportok csaptak össze, és mindkét tábor többször összetűzésbe került a nagy erőkkel felvonult rendőri alakulatokkal is.

Szélsőjobboldali szerveződések, köztük a legnagyobb radikális csoport, a Britain First tagjai “a hazafias emlékművek megvédésének” céljával hirdették meg londoni demonstrációjukat, és több ezren meg is jelentek a londoni parlament előtti téren, ahol szinte azonnal összecsaptak a rendőrökkel, akiket üvegekkel, kövekkel, petárdákkal dobáltak.
A tüntetés meghirdetett célja arra utalt, hogy rasszizmusellenes tüntetők egy héttel korábban, David Floyd halála ellen tiltakozó megmozdulásukon a nyugat-angliai Bristolban ledöntötték és a kikötő vizébe dobták Edward Colston egykori angol rabszolgakereskedő szobrát.

A Bristolban született Colston 1680-ban a Nyugat-Afrikából az amerikai kontinensre irányuló angol rabszolgakereskedelem monopóliuma, a Royal African Company tagja, 1689-ben alkormányzója lett.

A II. Károly király alapította Royal African Company becslések szerint legalább 85 ezer afrikai rabszolgát – köztük nőket és gyerekeket – szállított Amerikába.

A 46 éves, fekete bőrű Floydot május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás közben a földre teperte és egyikük percekig térdelt a nyakán, annak ellenére, hogy a férfi többször is jelezte, hogy nem kap levegőt.

A Floyd halála miatt kezdődött nagy-britanniai tüntetéssorozat Londonra is kiterjedt, és a tiltakozók a múlt héten Sir Winston Churchill szobrát is megrongálták: festékszóróval azt írták a londoni parlamenttel szemben emelt szobor talapzatára, hogy az egykori brit miniszterelnök is rasszista volt.

A mostani hétvégi tüntetések előtt a hatóságok védőburkolattal látták el Churchill szobrát.

A Scotland Yard mai adatai szerint meghaladta a százat a tüntetések során őrizetbe vettek száma, hat rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett.

A londoni rendőrség közleménye szerint a tüntetők közül sokan kifejezetten rendbontás és károkozás céljával vettek részt a demonstrációkon, és nem tettek eleget annak az előírásnak, amely szerint a tüntetéseket tegnap este 5 óráig be kellett volna fejezni.

Boris Johnson miniszterelnök a Twitteren közzétett üzenetében leszögezte, hogy a rasszista huliganizmusnak nincs helye a brit utcákon, és aki rendőrökre támad, a törvény teljes erejével találja szembe magát.

Johnson szerint Winston Churchill szobra folyamatos emlékeztetőként szolgál arra, hogy az egykori miniszterelnök mi mindent tett az ország és egész Európa megmentéséért a fasiszta és rasszista zsarnokságtól.

Emma Soames, Churchill unokája a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy ha a tüntetések folytatódnak, néhai nagyapjának szobrát jobb lenne múzeumban elhelyezni.

Hozzátette: Winston Churchill “összetett” történelmi személyiség volt, és nyilvánvalóan voltak olyan nézetei, amelyek ma elfogadhatatlanok, “akkoriban azonban nem voltak feltétlenül azok”.

A The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lap értesülése szerint 125 alsóházi képviselő támogatásával hamarosan olyan törvénytervezet kerül a parlament elé, amely akár tíz év szabadságvesztés kiszabását is lehetővé tenné a háborús áldozatok és történelmi személyiségek emlékműveinek, szobrainak megrongálóira.

Tüntetés Párizsban

A francia államtanács semmissé nyilvánította a gyülekezési tilalmat

A francia államtanács tegnap semmissé nyilvánította a tíz főt meghaladó gyülekezések tilalmát, amit a kormány rendelt el a koronavírus-járvány miatt július 10-ig életben lévő egészségügyi rendkívüli állapotra hivatkozva, s helyreállította a tiltakozás szabadságát az egészségügyi előírások betartása mellett.

Az ország legfelsőbb jogi testülete a döntést egy olyan pillanatban mondta ki, amikor a tiltás ellenére országszerte ismét ezrek tiltakoztak a rendőri erőszak és rasszizmus ellen. Párizsban csaknem 15 ezren gyűltek össze a République téren, de a rendőrség nem engedélyezte, hogy a tömeg végigvonuljon a belvároson az Operáig, és könnygázzal oszlatta szét az őket megdobáló embereket.

Az államtanács arra hívta fel a figyelmet, hogy a tiltakozás szabadsága olyan alapszabadság, amelynek tiltása nem indokolható a jelenlegi egészségügyi helyzettel, amikor is a szükséges egészségügyi előírások (távolságtartás, maszkviselés, kézfertőtlenítés) betarthatóak.

A törvény felülvizsgálatát szakszervezetek és emberi jogi szervezetek kérték az államtanácstól, amely azt is kimondta, hogy a tiltás akkor indokolt, ha az egészségügyi előírások nem tartathatók be, és ha egy esemény több mint ötezer embert vonz, ahogy azt a kormány – a rendkívüli állapottól függetlenül – augusztus 31-ig elrendelte.

A bíró emlékeztetett arra, hogy a törvénynek megfelelően minden közterületen szervezett megmozdulást előzetesen be kell jelenteni, és azt a prefektus vagy a rendőrség betilthatja, akár egészségügyi okokból, de helyi körülmények miatt is, amennyiben úgy ítéli meg, hogy az megzavarhatja a közrendet.

Június 2. óta mindennaposak a George Floyd afroamerikai férfi halála miatt a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni amerikai tiltakozások támogatására szervezett tüntetések Franciaországban, amelyeket a gyülekezési tilalom ellenére a hatóságok eltűrnek.

Felgyújtották azt az atlantai éttermet, ahol a rendőrök agyonlőttek egy fekete férfit

Az atlantai zavargás sötétedés után vette kezdetét. Keisha Lance Bottoms polgármester előzőleg sajtóértekezleten jelentette be, hogy elfogadta Erika Shields rendőrfőnök lemondását a 27 éves Rayshard Brooks halála miatt.

A helyi televíziók mutatták a lángoló éttermet, s hogy a helyszínre nem vonultak ki a tűzoltók.

Más tüntetők kivonultak a várost átszelő 75-ös országos autópályára (Interstate-75), ahol a rendőrséggel kerültek szembe.

“Nem hiszem, hogy ez egy igazolható fegyverhasználat lett volna, és intézkedtem az elkövető rendőr azonnali elbocsátása érdekében” – közölte Bottoms a tragikus incidensről tartott délutáni sajtóértekezletén, ahol azt is bejelentette, hogy teljesen átszervezik az atlantai rendőrség vezetését. Az intézkedő két fehér rendőr nevét a hatóságok még nem tették közzé.

A rendőrséget egy Wendy’s gyorsétteremhez riasztották péntek este, azzal a panasszal, hogy egy kocsijában alvó férfi feltartja a sort az étterem autósokat kiszolgáló oldalán – közölte a georgiai nyomozó hivatal (GBI). A helyszínre kivonult rendőrök megszondáztatták a 27 éves Rayshard Brookst, akit őrizetbe akartak venni, de a földre tepert férfi kicsavarta egyikük kezéből a sokkolót, és azt, miközben megpróbált elfutni a rendőr felé fordította – mondta el szombaton Vic Reynolds, a nyomozó hivatal igazgatója.

A rendőrökkel szembeszálló férfit menekülés közben lőtték le. A tragikus incidenst egy biztonsági kamera mellett több szemtanú is rögzítette a mobiltelefonjával. Utóbbi felvételek azóta kikerültek a világhálóra. Reynolds azt ígérte, szombat estig a biztonsági kamera felvételét is nyilvánosságra hozzák.

“Ilyen esetben, amikor a rendőri intézkedés halállal végződik, a közvéleménynek joga van tudni, mi történt” – mondta sajtótájékoztatóján az igazgató.

Brooks halálának helyszínén és Atlanta több más pontján már nap közben tüntetések kezdődtek, miközben az Egyesült Államokban már három hete tart az a rendőrségi reformokat követelő tüntetéshullám, amelyet egy brutális minneapolisi rendőri intézkedésben május 25-én meghalt George Floyd afroamerikai férfi halála váltott ki. A rendőr több mint 8 percig térdelt Floyd nyakán.

Atlanta eddig is egyike volt azoknak az amerikai városoknak, ahol a tiltakozások tömegeket mozgósítottak. Gerald Griggs ügyész, az egyik legbefolyásosabb polgárjogi szervezet, az NAACP atlantai alelnöke is részt vett szombat délután a Wendy’s étteremnél összegyűlt mintegy 150 tüntető felvonulásán.

“Az emberek fel vannak háborodva. Tudni akarják, miért kellett megölni Brookst, hiszen nem követett el semmit azon kívül, hogy aludt a kocsi utasoldali ülésében” – nyilatkozta Griggs, aki szerint a férfit a rendőrök halált okozó fegyverhasználat nélkül is elfoghatták volna. (MTI)

Kapcsolódó: Ismét ezrek tüntettek a rendőri erőszak ellen francia nagyvárosokban

New York államban ezentúl tilos fojtogatni, a rendőrök felelősségre vonhatók

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!