Orwellnek igaza volt: a hatóságok rövidesen mindenkit felismernek az utcán

Nem csak Kína, hanem a Nyugat is ebbe az irányba “fejlődik”, ráadásul készül az arcfelismerő rendszereknél is sokkal hatékonyabb rendszer. Rövidesen akkor is felismernek, ha maszkban tüntetsz.

Ahogy az íriszminta vagy az ujjlenyomat, úgy az ember szívverése is egyedi, ráadásul akár nagy távolságokból is azonosítható. A szív dobbanásait még maszk mögé rejteni vagy szándékosan megváltoztatni sem lehet, így az gyakorlatilag minden helyzetben – akár sötétben is – felhasználható egy-egy személy felismerésére. Az amerikai védelmi minisztérium kutatóintézetei már a gyakorlatban is megmutatták, mire képes az emberi szem számára láthatatlan infravörös hullámhosszon működő lézert alkalmazó technológia.A rendszer jelenleg 200 méteres távolságból képes a személyfelismerésre, és ez még csak a kezdet. „Jobb lézerekkel nagyobb távolságból is működik a technológia. Azt nem állítom, hogy az űrből is felismerhető lesz valaki, ám még komoly fejlesztési lehetőségeink vannak” – mondta Steward Remaly, a Pentagon terrorizmusellenes részlegének egyik kutatója.

A Jetson névre keresztelt berendezés a ruhán keresztül is érzékeli a szívverés okozta vibrációt, és ha rendelkezésre áll korábbi minta, amellyel összehasonlíthatja, képes a személyek pontos azonosítására. A rendszer azonban – legalábbis egyelőre – csak a melegebb időszakokban működik, a vastag pulóverek és télikabátok alá ugyanis nem lát be a lézer.

Kínában pedig már azzal is kísérleteznek, hogy a járásuk és mozdulataik alapján azonosítsák közelről vagy távolról az embereket. A pekingi Watrix cég egy olyan rendszert adott át a rendőrségnek, amely egyebek mellett a lépések hosszából, valamint a láb- és kézmozdulatok alapján 94 százalékos pontossággal ismeri fel a célszemélyt. (hvg.hu)