Országos tisztifőorvos: országszerte 25 kórházban ápolnak fertőzötteket

Országszerte 25 kórházban ápolnak fertőzötteket, a legtöbbet közülük Budapesten – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte: mára 2727-re nőtt a fertőzöttek száma, 536 gyógyultan távoztak a kórházból, a járvány kezdete óta 300-an vesztettél életüket a fertőzéssel összefüggésben.

A halálos áldozatok életkoráról ismertette: 278-an a 61 év feletti, 13-an az 51-60 év közötti, heten a 41-50 év közötti, ketten pedig a 31-40 év közötti korosztályból kerültek ki.

Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése és fertőtlenítése, a honvédség már 300 ilyen intézményben befejezte a fertőtlenítést – jelezte Müller Cecília, aki megköszönte a honvédeknek a “heroikus” munkavégzést.

Hozzátette, hogy 27 idősotthonban jelent meg a koronavírus. A dolgozók közül 87-en, a gondozottak közül pedig 628-an váltak fertőzötté. Kórházban 317 idősotthonlakót kezelnek, illetve 66-an hunytak el a járvány következtében.

A fővárosi idősotthonokban 360-an váltak pozitívvá és közülük 49-en hunytak el – sorolta.

Müller Cecília emlékeztetett arra: a kormány korábban már megkönnyítette az elektronikus receptre felírt gyógyszerek kiváltását. Mostantól pedig ez a rendelkezés kiterjed a gyógyászati segédeszközökre is.

Arról is szólt: az a céljuk, hogy az érettségi lebonyolítása a legkevesebb feszültséggel járjon a családok számára.

Ezért arra kérte az érettségizőket, hogy tartsák be az intézmények által megszabott higiéniai és távolságtartási szabályokat, és mindenki csak egészségesen menjen vizsgázni.

Kérdésekre válaszolva elmondta: a korlátozások esetleges enyhítésére az ad lehetőséget, hogy kiegyensúlyozott a járványhelyzet és közel egy hete nem emelkedett a napi új fertőzésszám.

Az egyetemek által elindított szűrőprogram lehetőséget nyújt annak kontrollálására, hogy az egyes járványügyi intézkedések miként hatnak a fertőzés terjedésére. A szűrőprogramot a Nemzeti Népegészségügyi Intézet vizsgálóbuszainak segítségével végzik – ismertette.

Valószínűsíthetően egy százalék marad a populáció átfertőzöttsége – fűzte hozzá.

Arról is beszámolt, hogy a tatabányai kórházban elrendelt felvételi zárlatot követően a győri, a székesfehérvári, illetve az esztergomi kórházak fogadják a körzetbe tartozó betegeket.

Végül közölte, hogy a mezőszilasi idősotthonban volt és jelenleg is dolgozik intézményi orvos.

Maruzsa: több mint 84 ezren érettségizhetnek hétfőn

Összesen 84 284-en kezdhetik meg jövő hétfőn az érettségi vizsgákat, néhány tárgy kivételével csak írásbeliket tartanak – közölte a köznevelési államtitkár az operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán elmondta, eredetileg 113 387-en jelentkeztek a vizsgákra, köztük voltak olyanok is, akik előrehozott érettségit tettek volna, hivatalból 26 638 vizsgázót töröltek a névsorból.

A vizsgázók 97 százaléka érettségizni akar, a vizsgáktól történő visszalépés mellett – a rendelkezésre álló ötnapos határidő alatt – a jelentkezők mindössze három százaléka, 2455 érettségiző döntött – ismertette.

A meghozott óvintézkedésekről szólva Maruzsa Zoltán kifejtette, a vizsgák előtti időszakban sűrűbben járnak majd a tömegközlekedési eszközök, a vizsgahelyszínek környékén rendőri felügyelet lesz, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak pedig kesztyűt is biztosítanak.

Az államtitkár hangsúlyozta, semmilyen szankció nem éri azokat, akik a vizsgák előtt gondolták meg magukat, nekik csak annyi dolguk van, hogy nem jelennek meg a vizsgán.

Operatív törzs: a kormány ma tárgyalja a május 3. utáni új kijárási szabályokat

A kormány szerdai ülésén tárgyalja a május 3. utáni új kijárási szabályokat – mondta az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa az online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes hangsúlyozta: a járvány elleni védekezés második szakaszába léptünk, amikor lehetőség van a korlátozások fokozatos, szigorú menetrend szerinti enyhítésére. Megjegyezte: a korlátozások enyhítésekor továbbra is fokozottan kell figyelni az idősekre.

Gál Kristóf alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az operatív törzs nevében megköszönte a koronavirus.gov.hu oldal látogatóinak, hogy követik a járvány hivatalos tájékoztató oldalát.

Mint mondta, március eleje óta 167 millió alkalommal tekintették meg az oldalt az érdeklődők, vagyis naponta többmillióan keresik fel, ez pedig azt mutatja, hogy az emberek a koronavirus.gov.hu és az operatív törzs tájékoztatását tekintik hiteles forrásban. Gál Kristóf megköszönte a lakosság bizalmát és jelezte, a jövőben is friss adatokkal, információkkal fognak szolgálni a koronavírus-járványról.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint tegnap 696 hatósági házi karantént rendeltek el, így ma 10 071 volt érvényben. Hozzátette: tegnap 16 esetben kellett intézkedniük a hatósági házi karantén szabályainak megszegése miatt, így március 12-e óta már 1325-ször intézkedtek.

Egy kérdésre válaszolva elmondta, a külföldről hazaérkező magyar állampolgároknak a határon átadják a hatósági házi karantén elrendeléséről szóló dokumentumot, amiben felhívják a hazaérkező figyelmét, hogy a hatósági házi karantén hatálya a határátlépéssel megkezdődik és 14 napra hatósági házi karanténban kerülnek. Ezzel együtt átadnak egy piros figyelmeztető matricát is, amelyet az állampolgárnak a lakóhelyén, tartózkodási helyén kell kihelyeznie.

A hatósági házi karantén elrendeléséről közigazgatási hatósági határozatot is kézbesítenek postán a külföldről hazaérkező magyar állampolgároknak. Az alezredes jelezte: lehetőség van a hatósági házi karantén alóli mentesülésre, például, ha a hazatérő igazolni tudja, hogy a határátlépés előtt 14 napig járványügyi elzárás hatálya alatt volt külföldön, vagy ha a határátlépésnél az egészségügyi vizsgálat során nem mutatja a betegség tüneteit.

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy a kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt tegnap 1241-szer intézkedtek, ebből 559 esetben figyelmezettek, 371 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 311 esetben feljelenést tettek.

Közölte azt is, hogy 296-ra nőtt a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma: már 78 eljárást rendeltek el rémhírterjesztés, 89-et csalás, 26-ot közveszéllyel fenyegetés, 17-et járványügyi szabályszegés miatt. Eddig 56 gyanúsítottat hallgattak ki a büntetőeljárásokban.

Közölte azt is, a belépő teherforgalomban Röszkénél van egyórás várakozás, valamint Csanádpalotánál a be- és kilépő teherforgalomban.

Az alezredes egy kérdésre válaszolva közölte: Budapest közigazgatási területén a sebességhatárok kialakítására az operatív törzsnek nincs hatásköre, az a Fővárosi Önkormányzat hatásköre.

Idősotthont ellenőriztek Salgótarjánban

Salgótarjánban, a Baglyaskő Idősek Otthonában tartottak ma hatósági ellenőrzést a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai.

Holecz Istvánné intézményvezető az ellenőrzés után a helyszínen elmondta: az influenzajárvány miatt már korábban szigorításokat vezettek be; február 2-ától kötelezővé tették a kézfertőtlenítést, a gumikesztyű és a szájmaszk viselését a hozzátartozók számára. Az influenzás megbetegedéseket sikerült elkerülniük.

Miután március 8-tól az országos tisztifőorvos elrendelte a látogatási tilalmat, az idősekkel lakógyűlés formájában beszélték meg a helyzetet.

Fokozottan figyelnek a tisztaságra. Étkezések előtt a gondozók alkoholos fertőtlenítést végeznek a lakók kezén. Minden fürdőszobában folyékony szappant helyeztek el, az idősek is gyakran mossák a kezüket.

Az óvintézkedések közé tartozik, hogy március 24-től nem fogad csomagot az intézmény, április elsejétől pedig pénzt sem.

Izolációs tereket is kialakítottak az otthonban, kiürítettek négy szobát, ezek egyike a zsilipelésre lenne alkalmas az ápolószemélyzet számára. Bíznak abban, hogy erre nem lesz szükség – tette hozzá az intézményvezető.

Holecz Istvánné elmondta: sokat segít a kapcsolattartásban, hogy három okostelefont vásároltak, a Máltai Szeretetszolgálattól pedig két táblagépet kaptak, a szeretetszolgálat a védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek beszerzésében is segített.

Kitért arra is, hogy elfoglaltságokkal, programokkal kedveskednek a lakóknak, akik mentálisan nehezen viselik, hogy nem tudnak találkozni a szeretteikkel.

Működik énekkar, tartanak filmvetítést, kézműves foglalkozásokat, a tavasz beköszöntével sokan virágokat ültetnek az otthon kertjében.

Az idén 12 éves intézményt a Nógrád Megyei Önkormányzat alapította, a fenntartást 2017. november elsején vette át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az ellenőrzés helyszíne, a Petőfi úti otthon 150, míg a Füleki úti telephely 74 férőhelyes.

Egyre nagyobb számban kerülnek be az otthonba rossz egészségügyi állapotú lakók, az utóbbi időben megemelkedett a demens betegek száma, számukra 40 fős részleget alakítottak ki. (MTI)

Kapcsolódó: MSZP: Müller Cecília megfutamodott, Kásler el sem ment a népjóléti bizottságba

Több mint 3,1 millióan fertőződtek már meg a vírussal a világon

Trump a vírustesztek bevezetését fontolgatja néhány nemzetközi légi járaton

Meghalt 9 újabb beteg a járvány miatt Magyarországon

Karácsony: huszonnyolcból két fővárosi fenntartású idősgondozóban volt megbetegedés

A szociális ágazatban dolgozók érdemi segítséget követelnek a kormánytól

Franciaországban meghosszabbítják a rendkívüli állapotot

Nyers realizmus – amikor a valóság pofán vág

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!