Országos tisztifőorvos: nem nő számottevően az új fertőzöttek száma

A járvány első hulláma Magyarországon lecsengőben van, de a vírus más földrészeken még erősen terjed – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte, Magyarországon nem nő számottevően az új fertőzöttek száma. Nagyon fontos, hogy az idősotthonokban, illetve a szociális otthonokban is tapasztalható kis javulás, az elmúlt 24 órában már nem regisztráltak új fertőzöttet ezekben az intézményekben – tette hozzá.

A szakemberek legfőbb gondja jelenleg is az, hogy zárt közösségekben a koronavírus terjedését miként akadályozzák meg – mondta az országos tisztifőorvos.
Lélegeztetőgép tesztelése – MTI/Mónus Márton

Operatív törzs: elindul a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép gyártása

Elindul a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép gyártása – közölte az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa az online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta: a lélegeztetőgép prototípusát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem készítette el.

Szerdán átadták a berendezések gyártócsarnokát, megkezdődik a lélegeztetőgép gyártása, naponta tíz készülhet el – közölte az alezredes.

Tegnap 15 órától a szlovén-magyar határt hatósági házi karantén elrendelése nélkül léphetik át a két ország polgárai, illetve az Európai Gazdasági Térség Magyarországon állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárai.

Amennyiben 14 napon belül a koronavírus-fertőzést tüneteit észlelik, nem hagyhatják el otthonukat, tartózkodási vagy szálláshelyüket, és kötelesek telefonon jelentkezni a járványügyi hatóságoknál – tudatta Kiss Róbert.

Bodó Sándor: már 137 ezer ember munkahelyét védi a bértámogatási program

A bértámogatási program már 137 ezer ember munkahelyét védi – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Bodó Sándor közölte: a munkahelyvédelmi bértámogatásra augusztus 31-éig lehet beadni az igényeket, a pályázatban pedig újabb könnyítéseket vezettek be.

A munkahelyvédelmi támogatás mellett elindult a munkahelyteremtő bértámogatás is – tette hozzá.

A munkahelyteremtő bértámogatásra néhány nap alatt már 3200 munkahelyre adtak be pályázatot 4 milliárd forint igénnyel – mondta Bodó Sándor. (MTI)
Kapcsolódó: A világon több mint 5,8 millióan fertőződtek meg, Brazíliában gyorsan terjed a kór

Magyarországon elhunyt 8 újabb beteg a járvány miatt

Olaszországban a gyógyultak száma több mint háromszorosa az aktív fertőzöttekének

Az Európai Bizottság 9,4 milliárd eurós egészségügyi programot javasol

A járvány Brazília őslakosok lakta területein is terjed

Az Egyesült Államokban már több mint százezer halottja van a járványnak

Gyakorlatilag hazaküldték a kórházakból meghalni a betegeket

Pert indít Kásler titkolózó minisztériuma ellen a Magyar Helsinki Bizottság