Országos tisztifőorvos: köszönjük az ápolók áldozatos munkáját!

Elismerés és köszönet illeti munkájukért az ápolókat – jelentette ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília az ápolók nemzetközi napjához kapcsolódóan megköszönte az ápolók áldozatos munkáját, amelyet egész életük során végeznek. Közölte: az ápolóknak is köszönhető, hogy már 12 koronavírussal fertőzött beteget vettek le a lélegeztetőgépről a Szent László kórházban, állapotuk stabil. Az említettek közül tizenegy beteg 60 és 79 év közötti, és van egy 40 éves is.

Stabilan, alacsonyan tartják az új fertőződések számát – közölte. Tegnapról mára 29-cel nőtt a fertőzöttek száma, a gyógyultak száma már ezer fölött van, eddig 425-en hunytak el, az elmúlt 24 órában 4 ember halt meg – ismertette az adatokat.

Az országos tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy zajlik a bentlakásos szociális és idősotthonok korábban elrendelt ellenőrzése. Emlékeztetett: ezekben az intézményekben már korábban felvételi zárlatot, látogatási tilalmat és kijárási korlátozást rendelt el.

Közölte, azokban az intézményekben, ahol megjelent a fertőzés, széles körű járványügyi vizsgálat zajlott, több helyen hatósági intézkedés történt.

Az intézmények egyharmadánál – 345-ben – már befejezték az ellenőrzéseket a szakemberek. Ezek közül csak két intézményben nem volt biztosítva az állandó orvosi ellátás, itt intézkedtek erről is. Ezen intézmények közül 193 alkalmazott egyéb szakorvost, például ortopédust, pszichiátert is – jelezte.

A munkatársak elrendelt oktatása az ellenőrzött intézmények 95 százalékában megtörtént, három esetben pedig intézkedtek arról, hogy nem állhatnak úgy munkába az ott dolgozók, hogy nem történik meg egészségügyi ellenőrzésük.

A tárgyi feltételek – veszélyeshulladék-kezelés, egyéni védőfelszerelések, az ápoláshoz, gondozáshoz szükséges eszközök megléte, a fertőtlenítés és a mosogatás szabályai – a vizsgált intézmények döntő többségénél biztosítottak voltak, csak néhány esetben tártak fel hiányosságot.

Az eddig vizsgált 345 intézmény közül 273-ban nem kellett semmilyen intézkedést hozni – emelte ki Müller Cecília, hozzátéve: rendszeressé fogják tenni ezeket az ellenőrzéseket, és nem kizárt, hogy jogszabály-módosításra is szükség lesz.

A szakember beszélt a kórházak új beutalási rendjéről is. Mint mondta, csökkent az új fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma, ezért vissza lehet térni a járvány kezdetekor alkalmazott beutalási rendhez.

Kifejtette: az új beutalási rendnek megfelelően az új, súlyos állapotú koronavírus-fertőzötteket immár két fővárosi intézménybe, a Dél-pesti Centrumkórházba (Szent László kórház) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe kell szállítani.

Jelenleg 35 kórházban ápolnak koronavírus-fertőzött betegeket országszerte, de azért, hogy ezek az intézmények is vissza tudjanak téri a teljes körű egészségügyi ellátáshoz, centralizálták a koronavírusos betegek ellátását.

Azokat a betegeket, akik jelenleg is kórházi ápolásra szorulnak fertőzöttségük miatt, nem kell a budapesti intézmények valamelyikébe szállítani, de ha ezt az adott kórház kéri, telefonos konzultáció után a két intézmény közül az egyik fogadja majd a betegeket – mondta.

A szakember hangsúlyozta: a járványügyi felkészültséget fent kell tartani arra az esetre, ha bármilyen változás lenne a megbetegedési számokban, és a beutalási rend tartalmazza azokat az intézményeket is, amelyek szükség esetén újra bevonhatók a koronavírusos betegek ellátásba.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) akkreditált laboratóriuma részt vett egy úgynevezett nemzetközi jártassági vizsgálatban: ismeretlen mintákból kellett az új koronavírus jelenlétét és mennyiségét kimutatni. Ezen a vizsgálaton az NNK laboratóriuma száz százalékban megfelelt – közölte.

Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta azt is, hogy van elegendő donor a vérplazma-kezelésekhez.

Operatív törzs: holnaptól csak elektronikusan nyújthatók be a személyforgalmi beutazás méltányossági kérelmei

Holnaptól csak elektronikusan nyújthatók be a személyforgalomra vonatkozó beutazási szabályok alóli felmentés iránti méltányossági kérelmek – mondta az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a mai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes hangsúlyozta: a méltányossági kérelmeket kizárólag magyarul és csak elektronikusan lehet benyújtani. Az egy háztartásban élőknek elég egy dokumentumot kitölteniük, abban indokolni kell a méltányossági kérelmet, lehetőség szerint okirattal is igazolva.

A különös méltánylást érdemlő esetek között említette a részvételt magyarországi hatósági eljárásban, az üzleti tevékenységet vagy a munkavégzést a megfelelő meghívólevéllel, az egészségügyi ellátás igénybevételét beutalóval és a tanulók vizsgakötelezettségének teljesítését.

Méltányolandó beutazási indokként jelölte meg tovább azt is, ha a kérelmező a magyarországi fuvarozási feladat kiindulási pontjára szeretne eljutni, valamint a közeli hozzátartozó temetésén akar részt venni.

Közlése szerint a kérelemhez – amennyiben meghatalmazott jár el – csatolni kell a meghatalmazást is. Hozzátette: az elektronikus ügyintézéshez szükséges űrlapok a rendőrség honlapján elérhetők.

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy 421-re nőtt az önkéntes elektronikus ellenőrzést vállaló, hatósági házi karanténban lévők száma. Tegnap 629 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 11 016 van érvényben.

Tegnap 40 esetben intézkedtek a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben.

Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozások szabályait megszegőkkel szemben hétfőn 366 emberrel szemben intézkedtek, közülük 224-en figyelmeztetést, 89-en helyszíni bírságot kaptak, 53 embert pedig feljelentettek.

A vidéken elrendelt védelmi intézkedések betartásának ellenőrzése során tegnap 84 emberrel szemben kellett intézkedniük, ebből 69 figyelmeztetéssel zárult, 5 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, és 10 feljelentést tettek.

Szólt arról is, hogy 352-re emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma. Ezek közül 86-ot rémhírterjesztés, 27-et közveszéllyel fenyegetés, 111-et csalás és 21-et járványügyi szabályszegés miatt indítottak, és összesen 66 gyanúsítottat hallgattak ki.

Az alezredes egy kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy operatív törzs által közzétett adatokban a fertőzöttek, halottak és gyógyultak is lakcím szerinti besorolásban szerepelnek.

A belépő teherforgalomban Tompánál két, Röszkénél három, Csanádpalotánál egyórás a várakozás, a belépő személyforgalomban pedig Nagylaknál van kétórás várakozás.

Vért vesznek egy nőtől a koronavírus-szűrések elvégzésére kijelölt rendelőben a Siklósi Kórházban – MTI/Sóki Tamás

Csak két pozitív esetet találtak eddig az országban az orvosegyetemek

A négy magyar orvosi egyetem által eddig elvégzett 8276 torokváladék-vizsgálatból (PCR) mindössze 2 pozitív eredmény született, az első 1524 vérmintán pedig 9 embernél (0,6 százalék) mutatták ki, hogy már átesett a koronavírus-fertőzésen – jelentette be a H-UNCOVER országos vizsgálat részeredményét Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy online konferencián.

Az alacsony fertőzöttség egyfelől jó hír, másfelől viszont óvatosságra int, hiszen nincs nyájimmunitás. Prinz Gyula belgyógyász-infektológus az online konferencián arra figyelmeztetett, hogy ha a koronavírus járvány ősszel ismét felerősödik, a magyar lakosságnak csak nagyon kis hányada rendelkezik majd természetes immunitással.

Kásler: a magyar ápolók minden körülmények között helytállnak

A magyar ápolók minden körülmények között helytállnak – hangoztatta az emberi erőforrások minisztere az ápolók nemzetközi napja alkalmából tartott mai sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kásler Miklós kifejtette: a mintegy 70 ezer magyar ápoló helytáll a világjárványok alkalmával, a bakteriális és vírusbetegségek elhárításában, továbbá a mindennapos kórházi munkában jelen pillanatban is.

Kiemelte, a kormány feladata a megfelelő munkakörülmények és anyagi feltételek biztosítása, így az ápolók bére 2010-hez képest 2022-re megközelítőleg a háromszorosára emelkedik. Emellett a kormány bruttó félmillió forintos bérkiegészítést ad a járványügyi időszakban végzett hősies munkájuk elismerésére.

Hozzátette, hogy a közeljövőben tizenhárom megyei és egy városi kórház 16 helyszínén újulnak meg vagy épülnek nővérszállók 8,8 milliárd forint uniós forrásból, ami csaknem 1600 szakdolgozó életkörülményeit javítja.

Ösztöndíjprogramokat is indítottak az ápolóknak. A Mihalicza-program részeként 2017-től 247 hallgató részesült támogatásban, félévenként 320 ezer és 640 ezer forint közötti összegben. A pályaválasztást támogató program keretében pedig várhatóan 3200 tanuló részesülhet ösztöndíjban, a projekt 4,4 milliárd forintból valósul meg.

A miniszter az egészségügyben dolgozók helytállását megköszönve úgy fogalmazott, hogy míg az orvosok jelentik az egészségügy “agyát”, az ápolók a “szívet és a lelket”.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott arról szólt, hogy köszönettel tartozunk a mintegy 70 ezer ápolónak, akik honfitársaink egészségét óvják és életeket mentenek.

“Áldozatos és felelősségteljes munkájukat sokszor nehéz helyzetben végzik, különösen igaz ez most, a koronavírus-járvány idején” – hangsúlyozta, hozzátéve: az erkölcsi megbecsülés mellett fontos az anyagi is, 2010 és 2022 között mintegy háromszorosára nő az ápolók bére.

DK: duplázzák meg az egészségügyi dolgozók bérét!

A Demokratikus Koalíció (DK) ismét arra szólította fel a kormányt, hogy duplázza meg az egészségügyi dolgozók bérét.

Varga Zoltán, a párt országgyűlési képviselője mai online sajtótájékoztatóján emlékeztetett, a kabinet a koronavírus-járvány alatt végzett munkájukért 500 ezer forintnyi egyszeri pluszjuttatást ígért az egészségügyi dolgozóknak.
Varga Zoltán hangsúlyozta, a jutalmat még nem fizették ki. Hozzátette, amennyiben az ágazatban nem lesz béremelés, akkor ez a pluszjuttatást semmit nem old meg, legfeljebb csak “bánatpénz” lehet.

LMP: béremelés kell az egészségügyi és a szociális szektorban

“Mindent el kell követnünk, hogy gondoskodjunk a gondoskodókról” – mondta az ápolók napja alkalmából keddi, online sajtótájékoztatóján az LMP országgyűlési képviselője. Ungár Péter szerint legalább 30 százalékos béremelésre van szükség a szociális és az egészségügyi szektorban.

A politikus rámutatott: a koronavírus-járvány is megmutatta, hogy az ápolók elengedhetetlenek, ha nagyobb baj történik.

Az LMP ezért helyesli, hogy az egészségügyiben dolgozók egyszeri bruttó 500 ezer forintos bérkiegészítést kaptak – mondta, de hozzátette: nem érthető, hogy ezt a szociális szektor ápolói miért nem kapják meg.

Az egyszeri juttatások ugyanakkor nem helyettesítik a béremelést – hangsúlyozta Ungár Péter, aki szólt a két szektort sújtó munkaerőhiányról is. (MTI)

Kapcsolódó: Lassul a fertőzés terjedése a világon, enyhén nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt négy újabb beteg a járvány miatt Magyarországon

Trump: a kormányzat segíteni fogja a tagállamok vírusteszteléseit

Frissen műtött combnyaktöréses idős nőt is kiraktak a nyíregyházi kórházból