Országos tisztifőorvos: kedvező a tendencia az idősotthonokban

Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília a legfrissebb járványügyi adatokat ismertetve elmondta: az elmúlt 24 órában 10 újabb esetet regisztráltak, két ember halt meg. Az aktív fertőzöttek száma 1207, 414 beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Hozzátette: jelenleg is 33 intézményben vannak fertőzöttek, a betegek és az ápolók gyógyulnak, utóbbiak ismét munkába tudnak állni.

A 33 otthonban élő 5991 gondozott között 899 pozitív esetet találtak, 468-an már meggyógyultak.

Azt mondta, a koronavírus-fertőzés miatt lezárt kórházi osztályok felszabadulásával folyamatosan bővül a nem koronavírusos betegek egészségügyi ellátása.Az országos tisztifőorvos fontosnak nevezte, hogy a felsőoktatási vizsgáknál a teremben egyszerre csak a vizsgáztató és legfeljebb két diák tartózkodjon. Mindegyikük számára ajánlott, de nem kötelező a maszk viselése – mondta. A vizsgázóktól azt kérte, vigyenek saját eszközöket magukkal, ha lehetséges tartsák nyitva a terem ablakát.

A közös vizsgákon is gondoskodni kell a megfelelő távolságtartás biztosításáról – emelte ki, és a vizsgázókat is arra kérte, hogy ne verődjenek össze nagyobb csoportokba.

Müller Cecília hangsúlyozta: “a vírus itt van velünk”, továbbra is világjárványról beszélünk. A tegnapi adatok szerint a világban mintegy 6 millió 400 ezer fertőzöttet tartanak nyilván és naponta csaknem százezer fővel emelkedik a számuk, a halálozások pedig meghaladják a 38 ezret.

Közölte, Európában több mint kétmillió fertőzöttet regisztráltak tegnapig, az Egyesült Államokban pedig 1 millió 860 ezret. Új esetekkel leginkább az Egyesült Államok érintett, ahol 22 ezer új fertőzöttet tartanak nyilván, ezt követi Brazília (14,5 ezer), Oroszország (9 ezer), India (8 ezer) és Peru (5,5 ezer).

Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta: 102 éves volt az a legidősebb beteg, aki gyógyultan távozott a Dél-pesti Centrumkórházból.

Arról is beszélt: a legtöbb szakvélemény valószínűsíti, hogy a koronavírus köztünk marad, és a téli szezonban az influenzavírus mellett többletmegbetegedést produkál. Ezt azonban a tapasztalatok alapján felkészülten várják már a szakemberek, a magyar egészségügy több forgatókönyvvel is készül.

Müller Cecília megerősítette: a karanténként funkcionáló lakásokba hibaelhárítás céljából a szolgáltatók dolgozói bemehetnek, mert “nyilván van olyan veszélyhelyzet, ami nem várathat magára”. A szakembereknek ilyenkor maszkot és kesztyűt kell viselni – tette hozzá.

Operatív törzs: a kormány mai ülésén is elemzi a járványügyi helyzetet

A kormány mai ülésén is elemzi a járványügyi helyzetet – mondta az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa az online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes hozzátette: a döntésekről holnap adnak részletes tájékoztatást.

Eddig 418 esetben indult a járvánnyal összefüggő büntetőeljárás. Járvánnyal összefüggő rémhírterjesztés miatt 120, csalás miatt 128, közveszéllyel fenyegetés miatt 29, járványügyi szabályszegés miatt 21 eljárás indult, amelyekben eddig összesen 80 gyanúsítottat hallgattak meg – mondta.

Ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 770 hatósági házi karantént rendeltek el, így jelenleg összesen 11 172 van érvényben az országban.

Elmondta: 2063-ra nőtt azoknak a hatósági házi karanténban lévőknek a száma, akik vállalták, hogy elektronikusan ellenőrizze a hatóság, betartják-e a korlátozó intézkedéseket. Az erre szolgáló szoftver aktív felhasználóinak száma 880 – mondta.

A határforgalomról szólva elmondta: teherforgalomban a belépőoldalon Tompánál, Röszkénél és Csanádpalotánál két-két órás, Ártándnál  és Csengersimánál egy-egy órás, a buszforgalomban pedig a kilépőoldalon Röszkénél egyórás várakozással kell számolni. A személyforgalomban a kilépőoldalon Hegyeshalomnál egyórás a várakozás.

Arra az újságírói kérdésre, hogy általában sok magyar szokott a horvát tengerparton nyaralni, most mire számíthatnak az oda utazók, az alezredes azt mondta: Horvátország május 28-tól nyolc ország állampolgárai, köztük a magyarok előtt is megnyitotta a határait. A magyarok a horvát közegészségügyi intézet ajánlásait betartva szabadon beutazhatnak Horvátország területére, ugyanakkor a jelenleg hatályos kormányrendelet értelmében, ha valaki Horvátországból személyforgalomban hazautazik Magyarországra, hatósági házi karanténba kell vonulnia.

Semmelweis Egyetem: idén különösen fontos, hogy csak fokozatosan kezdjünk napozni

Idén különösen fontos, hogy csak fokozatosan kezdjenek napozni az emberek – erre hívta fel a figyelmet ma a Semmelweis Egyetem (SE).

Az egyetem honlapján megjelent cikkben azt írták, a koronavírus-járvány miatt idén nagyon sokan hosszú hetekig alig mentek szabad levegőre, kevesebb napfény érte a bőrüket, így nincsenek felkészülve a napozásra, hamarabb leéghetnek, ami növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát.

Hangsúlyozták, hogy a napsütés “alapesetben is” sokkal jobban károsítja a bőrt, mint néhány évtizeddel ezelőtt, hiszen az emberi tevékenység miatt elvékonyodott ózonréteg kevésbé szűri meg a káros sugárzásokat.

Az UV-A sugárzás a bőr korai öregedéséért, az UV-B pedig a leégésért és a hólyagos napégésért felelős. Utóbbiak előfordulásával nő a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának az esélye. A bőr nem felejt, a hólyagos napégéseket “megjegyzi”, ezek pedig szoros összefüggésben vannak a felnőttkori bőrdaganatok kialakulásával a fehér bőrűek körében – olvasható a cikkben. (MTI)

Kapcsolódó: Magyarországon elhunyt 2 újabb beteg a járvány miatt

Több mint 6,38 millióan fertőződtek meg a világon

Plexiházas étterem a távolságtartás jegyében

Olaszország megnyitja belső és külső határait

Angliában mélyponton a koronavírus áldozatainak a száma

Már félezernél is több egészségügyi dolgozó fertőződött meg