Országos tisztifőorvos: az egész országban növekszik a fertőzöttek száma

Az egész ország területén egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma – emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: az elmúlt 24 órában 585-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma Magyarországon, egy ember meghalt. Az elhunyt szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere-betegségben szenvedett. Vele 21-re emelkedett az elhunytak száma. Hangsúlyozta azt is, hogy a gyógyultak száma is növekszik, ők jelenleg 42-en vannak.

A tisztifőorvos mindenkitől azt kérte, hogy a fertőződés esélyét minden lehetséges módon csökkentsék: ne találkozzanak másokkal, ha mégis, tartsák a másfél méteres távolságot, és csak akkor hagyják el otthonukat, ha feltétlenül szükséges.

Kiemelte, fontos az otthoni környezet tisztán tartása, rendszeres fertőtlenítése is. Így érdemes többször áttörölni a számítógép, laptop, telefon klaviatúráját, képernyőjét és azokat a felületeket, amelyeket gyakran megérintünk, vagyis a villanykapcsolókat, fogantyúkat, vagy a liftek kilincseit.

Müller Cecília szerint a munkába járásnál – ha megoldható – célszerű saját autót használni, és kéri, csak egészségesek utazzanak együtt az autóban, lehetőség szerint az utas a hátsó ülésen. Az autóban is érdemes fertőtleníteni a kormányt, a műszerfalat, a gombokat, a navigációhoz használt felületeket, a kilincseket. Továbbra is alapvetés, hogy ha bárhova megérkezünk, azonnal kezet kell mosni – emelte ki.

Annak, aki tömegközlekedik, érdemes megterveznie az utazást, és a járműveken is tartania kell a többiektől a másfél méteres távolságot. A kapaszkodókat meg lehet fogni papírzsebkendővel, amelyet leszállás után a szemetesbe kell dobni – hívta fel a figyelmet.

Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a krónikus betegek folyamatban lévő terápiájáról minden esetben a kezelőorvos dönt.

Jelezte, az intézmények megkapták az egészségügyi szakmai kollégium tagozatainak állásfoglalását 62 szakmára vonatkozóan, és ez alapján az orvos dönt a kezelésekről, a folytatásukról. A kórházaknak kiadták a koronavírus-kézikönyvet, amely többek között a kezelésre vonatkozóan is ad információt az orvosoknak.

Szintén kérdésre válaszolva Müller Cecília beszélt arról is, hogy az egyes emberek genetikai állománya befolyásolja, ki mennyire sérülékeny a vírussal szemben, azonban megjegyezte: “ez még egy nyitott kérdés, sok vizsgálat zajlik ezen a területen is”. Ezekből a vizsgálatokból fognak a szakemberek információhoz jutni arra vonatkozóan, hogy egy fertőződést követően kialakul-e védettség és az milyen tartós lesz – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy hányszor kell tesztelni valakit ahhoz, hogy biztos eredmény szülessen, Müller Cecília elmondta: a vírus jelenlétét kimutató laborvizsgálatból kettőt végeznek. Hozzátette: akkor tekinthető valaki gyógyultnak, ha a klinikai tünetek elmúltak és háromszor egymás után negatív lett a laboratóriumi lelete.

A szakember kitért arra is, hogy asztma és az allergia is olyan krónikus megbetegedés, amely többletkockázatot rejt magában ebben az időszakban.

A szájmaszkok utcai használatával kapcsolatban Müller Cecília kifejtette: ha valaki beteg, lehetőleg ne menjen utcára, ha mégis, akkor mindenképpen hordjon maszkot. Ha valaki egészséges és úgy érzi magát biztonságban, hogy hordja a maszkot, viselje, de figyeljen a helyes használatára. A maszkot ne tapogassuk, ne nyúljunk alá, mert ez is fertőzésveszélyes – figyelmeztetett.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy ha valakit a házi karanténban ér baleset, súlyos esetben mentőt kell hívni hozzá, amely kórházba viszi őt. Ha enyhébb a gond, akkor a háziorvost kell felhívni. Kérdésre reagálva kitért arra is, hogy a jelenlegi ismeretek szerint a szúnyogok és egyéb rovarok nem terjesztik a koronavírust.

Operatív törzs: vannak, akik visszatérően megszegik a kijárási korlátozás szabályait

Vannak olyanok, akik visszatérően megszegik a kijárási korlátozás szabályait, velük szemben helyszíni bírságot és feljelentést kellett alkalmaznia a rendőrségnek – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a mai online sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor ezredes hozzátette: a kijárási korlátozások ellenőrzése során a rendőrség 187 esetben figyelmeztetést alkalmazott, több mint 70 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 162 esetben pedig feljelentést tettek a rendőrök.

Mint mondta, a rendőrség a polgárok együttműködésére számít, ezért volt sok a figyelmeztetés, azonban a kijárási korlátozást visszatérően megszegőkkel szemben helyszíni bírságot szabnak ki vagy feljelentést tesznek. Kiemelte: sokszor előfordul, hogy fiatalok gyülekeznek közterületeken. Ezeket a közterületi tartózkodásokat azonban minimálisra kellene csökkenteni – mondta Lakatos Tibor.

Az ezredes kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a Magyarországon bevezetett járványügyi intézkedések nem túl szigorúak, és igazodnak a járvány jelenlegi helyzetéhez. Mint mondta, nehezen képzelhető el az intézkedések enyhítése. Hozzátette: ahol gócpontok alakulnak ki, ott elképzelhető kisebb területekre kiterjedően az intézkedések szigorítása is.

A kórházparancsnokokra vonatkozó kérdésre elmondta: komoly hiányosságokat, amelyek veszélyeztetnék az egészségügyi ellátást, nem jelentett egy kórházparancsnok sem az operatív törzsnek.

A védőeszközök hazai gyártásával kapcsolatos kérdésre elmondta, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága jelenleg is gyárt szájmaszkokat. Hamarosan új gépsorokat állítanak be, ezzel pedig a jelenlegi kapacitás többszörösét tudják majd gyártani.

Lakatos Tibor közölte, a büntetés-végrehajtási intézetekben eddig nem történt fertőzés és minden óvintézkedést megtesznek, hogy ne is forduljon elő.

Az ezredes elmondta azt is, hogy eddig összesen 10 668 hatósági házi karantént rendeltek el, ezeket több mint 78 ezer esetben ellenőrizték, 418 esetben szabálytalanságot állapítottak meg, 36 esetben figyelmeztetést alkalmaztak, 211 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 341 esetben pedig feljelentést tettek.

Az üzletek nyitvatartásával kapcsolatos szabályok betartását továbbra is ellenőrzik, eddig 39 figyelmeztetést alkalmaztak, 25 helyszíni bírságot szabtak ki és 61 feljelentést tettek.

Kérdésre hangsúlyozta, sokszor világpiaci drágulás áll a védőeszközök gyógyszertári áremelkedése mögött, piacfelügyeleti eszközökkel ugyanakkor folyamatosan fellépnek az indokolatlan drágításokkal szemben.

Elmondta azt is, eddig 32 büntetőeljárás indult rémhírterjesztés miatt, 22 eljárás közveszéllyel fenyegetés miatt és 29 csalás miatt. Sokan megpróbálnak visszaélni a helyzettel – jegyezte meg.

A határhelyzetről szólva elmondta, Röszkénél a belépő teherforgalomban, Csanádpalotánál pedig a be- és kilépő személy- és teherforgalomban van várakozás, de ez nem haladja meg a szokásos időt.

Szólt arról is, hogy Szlovénia felé is megnyílt az ingázók közlekedésének lehetősége.

Százezer forintos katasztrófasegélyt sürget a Jobbik

A Jobbik azt kéri, hogy a kormány a jövő héttől adjon havi százezer forintos katasztrófasegélyt mindazon magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárnak, aki a koronavírus-járvány miatt vesztette el állását – mondta Varga-Damm Andrea, a párt országgyűlési képviselője csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus azt hangoztatta: miközben Olaszországból és Ukrajnából már boltfosztogatásokról érkeznek hírek, ezzel az összeggel biztosítani lehetne, hogy meglegyenek a nehéz helyzetbe került magyarországi polgárok alapvető életfeltételei.

Orbán Viktornak nem a félelemkeltés, nem az ellenzék becsmérlése és megalázása a dolga, hanem a magyar polgárok életfeltételeinek biztosítása – jelentette ki.

Varga-Damm Andrea arról is szólt: teljes mértékben felesleges volt a felhatalmazási törvény elfogadása, mert az alaptörvény, a katasztrófavédelemről szóló törvény és katasztrófarendelet minden feladatkört megfelelően szabályoz.

Hozzátette, a járvány elleni küzdelemben Orbán Viktor “primadonnát játszik és azt próbálja érzékeltetni az emberekkel, hogy ő az egyetlen, aki meg tudja óvni őket ennek a koronavírusnak az ártalmaitól, holott ez nem igaz”.

Hangsúlyozta: a korábban elfogadott jogszabályok olyan feladatokat is szabnak a kormányzatnak, mint a katasztrófavédelmi információs rendszer és kormányzati koordinációs szerv működtetése, veszély elhárítására költségvetési keret fenntartása, veszély-elhárítási, majd helyreállítási terv készítése – sorolta, hozzátéve: ilyenekről az emberek nem hallottak az elmúlt hetekben.

Az oktatási akciócsoport dolgozik az érettségik megszervezésén

Az országos veszélyhelyzetben az érettségi korrekt, minden szempontot figyelembe vevő megszervezése az egyik legnagyobb kihívás, amelyen az oktatási akciócsoport dolgozik  – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.

A köznevelési államtitkár az ellenzéki pártoknak a témában ma elhangzott nyilatkozataira reagált.

Maruzsa Zoltán kiemelte: több forgatókönyv is készül, ezek között döntést hozni és a megfelelő ütemezést kiválasztani elsősorban a járványügyi helyzet alapján lehetséges.

Mivel még több mint egy hónap van hátra az érettségi hagyományos kezdési időpontjáig, a járványügyi kérdésekben azonban nem látnak előre egy hónapot, az érintettek türelmét kérik – mondta a köznevelési államtitkár.
Hangsúlyozta: mivel az érettségi követelmények nem változtak, a felkészülést folytatni kell.

Maruzsa Zoltán hozzátette: az ellenzéki pártoktól és a velük együttműködő médiától azt kérik, ne állítsák, hogy az érettségi megszervezése körül káosz van, egyelőre ugyanis semmiféle döntés nem született, csak az ő nyilatkozataik okoznak zavart és szítják a várakozással teli feszültséget.

“A kormány a kellő időben meg fogja hozni a szükséges döntéseket. Ez az idő még nem jött el, de azt ígérjük, hogy még a húsvét előtt a terveket ismertetni fogjuk” – mondta a köznevelési államtitkár. (MTI)

Kapcsolódó: Franciaországban négyezer fölött a halottak száma

Terrorizmussal vádolnak egy amerikai férfit, mert ráköhögött másokra

Meghalt egy újabb idős beteg, 585-re emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

Csökken az olasz kórházakban kezeltek száma, továbbra is magas a halottaké

Spanyolországban már százezer felett van a fertőzöttek száma

(Kiemelt kép: rendőrök járőröznek a kecskeméti piacon – MTI/Ujvári Sándor)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!