Országos tisztifőorvos: átléphetünk egy tömeges megbetegedés irányába

Hat súlyos állapotban lévő embert kezelnek intenzív osztályon koronavírus-fertőzés miatt – közölte az országos tisztifőorvos ma sajtótájékoztatón.

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília megerősítette, jelenleg 73 fertőzöttet tartanak nyilván Magyarországon. Hozzátette: az országban mindenhol vannak megbetegedések.

Kiemelte: a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, tehát már nem csak “importált” esetek vannak. Az, hogy mikor lépünk be a tömeges megbetegedések időszakába, nem tudni. Az intézkedések célja, hogy minél jobban “kitolódjon” ez az időszak, de ez anélkül nem fog menni, ha az állampolgárok nem folytatnak jogkövető magatartást, és megszegik a kötelező házi karantént – hangsúlyozta Müller Cecília.

“Itt vagyunk az utolsó órákban, amikor átléphetünk egy tömeges megbetegedés szakaszába” – nyomatékosította. Felhívta arra is a figyelmet, hogy valamennyi intézkedés mellett, akkor lehetünk csak sikeresek, hogyha ezeket a magyar emberek megfogadják, betartják a tanácsainkat és azokat mindenki komolyan veszi és cselekszik. Nem tudom elfogadni a fegyelmezetlenséget, sem a humorizálást, most ennek nincs itt a helye!” – fogalmazott.

Elmondta, az egyre több igazolt esettel a laborvizsgálatok száma is folyamatosan nő, és kiterjedt a kontaktkutatás is. Jelezte, hogy Magyarország a kezdetektől az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eljárásrendje szerint végzi el a gyanús esetek kivizsgálását.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy megszervezés alatt van, hogy az Országos Mentőszolgálat a fertőzésgyanús emberektől otthonukban vegyen mintát, az ehhez szükséges eszközöket már kiszállították a mentőszolgálathoz. Ugyanakkor jelezte, hogy az ilyen esetek nem a sürgős “kiszállás” kategóriába tartoznak, de ellátatlanul senki sem marad.

Ha a laborvizsgálat pozitív, akkor sem kell a fertőzöttnek feltétlenül kórházba mennie, ha nincs tünete vagy csak enyhe tünetei vannak, akkor a fertőzött az otthonában, elkülönítve maradhat. Amennyiben valakiről a laborvizsgálat igazolja, hogy koronavírus-fertőzött és tényleg beteg, a klinikai tünetek súlyosak, tehát kórházi ellátásra van szüksége, akkor a területileg illetékes kórház infektológiai osztályára szállítják, elkülönítik és kezelik – ismertette. Jelezte azt is, hogy folyamatos a járványkórházak kijelölése is, amennyiben tömeges elhelyezésre lenne szükség.

Felhívta a figyelmet, hogy ezentúl a kötelező házi karanténban már az igazolt, de tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató – fertőzöttek is tartózkodnak, ezért nagyon fontos, hogy ők is betartsák azt, hogy lakásukat nem hagyhatják el, vendéget nem fogadhatnak. Müller Cecília kiemelte, érdemes a család többi tagjának elkülönülve tartózkodnia betegtől, lehetőleg egy másik ingatlanba költöznie. Ha ez nem megoldható, akkor az intézményi karantén rendelkezésre áll – emelte ki.

Az intézkedés célja, hogy a járvány terjedését lelassítsuk, és a lehető legminimálisabbra csökkenjen a személyes találkozás lehetősége még akkor is, ha valaki enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget.

Kérdésre válaszolva a szakember elmondta, folyik a járványügyi vizsgálat a dél-koreai vívók esetében, akiknek pozitív lett a vírustesztje. Azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint két idős ember hunyt el a Szent Imre kórházban, akiknél haláluk után derült ki koronavírus-fertőzöttségük, Müller Cecília kijeleztette: továbbra is egy ember halt meg koronavírus-fertőzésben Magyarországon, más ilyen esetről nem tudnak.

Müller Cecília kitért arra, hogy a háziorvosoknak alapesetben is rendelkeznie kell védőfelszereléssel, de mivel ezek beszerzése nehézkessé vált, ezért alakították ki a mentőállomásokon üzemelő depókat, ahol ezek az eszközök átvehetők. A napokban juttattak el 19 344 darab “ffp3”-maszkot ezekre a mentőállomásokra.

Az eszközellátottsággal kapcsolatban elmondta, nem minden egészségügyi dolgozót fenyeget egyformán a megbetegedés kockázata, azoknak, akik az intenzív osztályon igazoltan koronavírusos beteget ápolnak teljes védelem jár.
Müller Cecília megköszönt minden olyan felajánlást, amely a védőmaszkok gyártására irányul, jelezte, ezeket és bármilyen felajánlást az operatív törzsnek kell továbbítani.

Orbán: több témáról is szó lesz az akciócsoportok ülésén

Az egészségügyi helyzetről, határátkelőhelyek ellenőrzéséről, egészségügyi eszközök beszerzésének állásáról és gazdasági intézkedésekről beszélnek az akciócsoportok esti ülésén – közölte Orbán Viktor a Facebook-oldalára ma este feltöltött videóban.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a tanácskozás hosszú lesz, az éjszakába nyúlik majd.

Az ülés után reggel folytatják a munkát – tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken jelentette be, hogy a koronavírus elleni védekezés keretében tíz akciócsoport alakul. Ma egy újabbat, úgynevezett önkéntes akciócsoportot állított fel a miniszterelnök, amelyet Révész Máriusz kormánybiztos, országgyűlési képviselő vezet.

A magyar fuvarozókra vonatkozó előírásokról döntött az operatív törzs

A lakosság ellátásának biztosításához szükséges áruszállítás folyamatosságának biztosítása érdekében a magyar fuvarozókra vonatkozó előírásokról döntött a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs – közölte a rendőrség a honlapján.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleményében azt írták, a vonatkozó kormányrendelet szerint Olaszország, Kína, Korea, Izrael és Irán területéről érkező magyar állampolgárok esetében, akiknél az egészségügyi vizsgálat során a koronavírus (COVID-19 fertőzés) gyanúja nem merül fel, kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön otthoni járványügyi megfigyelésnek – vagyis hatósági házi karanténnak – magukat alávetni.

Ugyanakkor – mint kiemelték – a lakossági ellátáshoz szükséges áruszállítás folyamatosságának biztosítása érdekében felmerülhet, hogy a hatósági házi karanténba utalt, de a fertőzés jeleit nem mutató magyar állampolgárságú járművezetők bizonyos feltételekkel ismételten munkába álljanak. Erre figyelemmel az operatív törzs arról döntött, hogy a magyar állampolgárok a 14 napos hatósági házi karantén tartama alatt bizonyos feltételek, illetve előírások megtartása mellett folytassák a lakossági ellátáshoz szükséges áruszállításhoz kapcsolódó járművezetői feladatait.

Ennek feltétele, hogy az érintett a biztonságos vezetésre képes állapotban lévőnek tartja magát, továbbá nem tapasztalja magán a koronavírus tüneteit, és ezt a munkáltatója is így ítéli meg, továbbá, hogy a számára kijelölt hatósági házi karantén helyszínének elhagyásáról az illetékes járványügyi hatóságot (a határozatot hozó járási hivatalt) értesítette.

Feltétel továbbá, hogy a gépkocsi megfelelő mennyiségű védőfelszereléssel (kesztyűvel és maszkkal), valamint fertőtlenítőszerrel legyen ellátva, és a járművezető a fülkében rendszeresen alkalmazza a fertőtlenítőszert az általa megérintett kezelőszervek, berendezések fertőtlenítésére. Az egyszer használatos kesztyűket minden alkalmazás után cserélni kell.

A járművezető a rakodásban nem vehet részt, lehetőleg a gépjármű vezetőfülkéjében kell tartózkodnia. A fuvarokmányok átadásakor a járművezető és az ügyintéző egymással nem érintkezhet, és az áruelhelyezésről, a rakomány rögzítéséről a felrakást követően a járművezető önállóan győződhet meg – fejtették ki.

Ezen előírások – megtartása esetén az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója által biztosított, a hatósági házi karantén alóli felmentést megadottnak kell tekinteni – áll a rendőrségi közleményben.

Több mint nyolc órát kell várakozniuk a kamionoknak Csanádpalotánál

Több mint nyolc órás várakozásra számíthatnak a teherjárművek vezetői a csanádpalotai autópálya-határátkelőhely kilépő oldalán, a sort javarészt román teherautók alkotják – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtök késő délután az MTI-t.

Szabó Szilvia közölte, az autópályán a rendőrség járőrei, köztük motoros rendőrök biztosítják a közrend és közbiztonság fenntartását.
Az átkelő kilépő oldalán a személyforgalomban egyórás a várakozás – tudatta a százados.

Az Útinform közlése szerint délután az átkelő előtt a feltorlódott kamionsor hossza már több mint 30 kilométeres, a maroslelei csomópontig ér.

Karácsony: egyeztetnek a plázákkal a parkolóik ingyenes használatáról

A fővárosi önkormányzat felvette a kapcsolatot a budapesti plázák üzemeltetőivel, hogy a koronavírus-járvány miatt átmenetileg tegyék lehetővé a bevásárlóközpontok parkolóinak ingyenes használatát – közölte Karácsony Gergely főpolgármester mai online sajtótájékoztatóján.

A fővárosi operatív törzs ülése után Karácsony Gergely a Facebook-oldalán élőben közvetített videóban azt mondta: úgy tűnik van fogadókészség a plázák parkolóinak átmeneti ingyenes használatba adására. A VIII. kerületi önkormányzat meg is tudott már erről állapodni az egyik bevásárlóközponttal – tette hozzá.

A főpolgármester elmondta: sokan jelezték, hogy indokoltnak tartanák a parkolási díjak elengedését, de a közterületi parkolási helyzet nem lett könnyebb a forgalom megváltozásával, mivel a belvárosi parkolóhelyek nagy többségét továbbra is a helyben lakók használják. A belvárosban kis túlzással kétszer annyi ingyenes parkolási engedély van kiadva a lakóknak, mint amennyi a parkolóhely – mutatott rá.

Karácsony Gergely azt mondta: ha mindenki számára ingyenessé tennék a közterületi parkolást az nem oldaná meg a problémákat. Ugyanakkor dolgoznak azon, hogy megkönnyítsék az egészségügyi dolgozók parkolását, az ezzel kapcsolatos igényeket el is kezdték felmérni.

A főpolgármester közölte: a fővárosi önkormányzatnál, annak cégeinél és intézményeinél dolgozók megkapják a már korábban jóváhagyott béremeléseket.

Karácsony Gergely szólt arról is, hogy a fővárosi önkormányzat cégei, intézményei és a kerületek által működtetett alap- és járóbeteg ellátásban nem állnak “túl jól” a védőfelszerelésekkel. Az ügyben várják a kormány együttműködését.

Kiemelte: a fővárosi önkormányzat rendelkezik azokkal a forrásokkal, hogy biztosítsák a szükséges védőfelszereléseket, de egyszerűen nem jutnak hozzá azokhoz.

A főpolgármester elmondta azt is, hogy nagyon jelentős mértékben csökkent a tömegközlekedés használók aránya, és zökkenőmentesen állt át a közösségi közlekedés a nyári menetrendre. Továbbá kérte az utazókat, jelezzék, ha valamelyik járat esetében zsúfoltságot éreznek.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes megerősítette: a szakszervezetekkel történt megállapodásoknak megfelelően megemelik a béreket és bevezetik a Budapest-pótlékot.

Kitért arra is, hogy áttekintik a fővárosi költségvetést, amely “sok tekintetben irányadó már csak”.

Ma 71 céghez szállt ki a hadsereg

A bankszektor, az energiaszektor, a közlekedés és a vízellátás kulcsfontosságú cégeihez szállt ki ma reggel a hadsereg, hogy a járvány miatt elrendelt vészhelyzet alatt átvegye a cégek irányítását.

“Az ország folyamatos működéséhez elengedhetetlen, létfontosságú magyar vállalatok biztonságos tevékenységét és zavartalan működését segíteni tudják” – olvasható a honvedelem.hu oldalon, ahol az összes ilyen cég fel van sorolva.

A cégek között van például:

  • az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.,
  • a MOL,
  • a Mátrai erőmű,
  • a Magyar Nemzeti Bank,
  • a Magyar Posta,
  • a Budapesti Értéktőzsde Zrt.
  • a MÁV,
  • az NHKV (kukaholding),
  • a vízművek cégei,
  • a közszolgálati média,
  • az Auchan,
  • egy gyógyszerkereskedő cég.

Kapcsolódó: Uniós miniszterek: csökkenteni kell a járvány társadalmi terheit

Hétfőtől kijárási tilalom lesz az egész országban?

Több százezres munkanélküliséggel számol a kormány a járvány miatt

Kínában három Magyarországról érkezett koronavírusos fertőzöttet regisztráltak

Tovább zuhantak a tőzsdék, összeomlott az olajár

Hetvenháromra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

A hadsereg ma átveszi számos fontos vállalat irányítását

Egyetlen újabb esetet sem jelentettek a járvány kínai gócpontjának számító Vuhanból

Orbán Viktor: Felfüggesztik a hiteltörlesztéseket az év végéig

(Kiemelt kép: Orbán Viktor az akciócsoportok vezetőivel – MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!