Országos tisztifőorvos: a kórházak az elvett ágyak harmadát visszakapják

A vírus még itt van közöttünk, ezért fontos a kellő óvatosság, de a járványügyi helyzet javulásával hétfőtől újabb egészségügyi ellátásokat vezetnek vissza – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte: ismét elvégezhetők lesznek a tervezhető műtéti beavatkozások, és újraindíthatók az úgynevezett nem népegészségügyi szűrővizsgálatok, így a foglalkozás-egészségügyi, alkalmassági vizsgálatok és az alkalomszerű szűrések, valamint a krónikus és kúraszerű ellátások.

Kiemelte, továbbra is érvényes az, hogy az egyes ellátásokra telefonon kell bejelentkezni, és az adott orvos, ellátó sorolja be a beteget. Hozzátette: ha a páciensnél – az előzetes kikérdezésnél – nem merül fel a fertőzöttség gyanúja, akkor a beavatkozás elvégezhető, ellenkező esetben azonban szükség van a laboratóriumi tesztre a korábbi eljárásrend szerint, és csak ennek negatív eredménye után végezhető el a műtét, beavatkozás.

Müller Cecília szerint elsőbbséget kell élvezzen a szív- és érrendszeri betegek ellátása, ezt a Gottsegen György Országos Kardiológiai intézet koordinálja, továbbá törekedni kell az úgynevezett koronáriaőrzők teljes kapacitásának visszaállítására is.

Kiemelte, a korábban a koronavírusos betegeknek fenntartott ágyak egyharmada felszabadítható. Ugyanakkor továbbra is szükség van arra, hogy fenntartsák az intenzív ágyakat a koronavírus-fertőzött betegeknek, hiszen a vírus, ha csökkenő mértékben is, de még jelen van az országban.

Müller Cecília ismertette: a járványügyi adatok kedvezőek, az új regisztrált megbetegedések és a kórházban ápoltak száma folyamatosan csökken, a gyógyultak száma folyamatosan nő.

A fertőzöttek száma 3417, az aktív fertőzötteké 1688, 58 százalékuk fővárosi és Pest megyei. Kórházban 614 embert ápolnak, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma 1287, az elhunytaké 442 – közölte.

A vidéki játszóterek újranyitásával kapcsolatban elmondta, mindenképpen ellenőrizni kell az eszközök műszaki állapotát, felületének épségét, és a felületeket rendszeresen tisztítani kell. A talaj fertőtlenítésére nincs szükség, azonban a homokozóban lévő homokot nyitás előtt le kell cserélni, és ezt a szezon alatt többször meg kell ismételni. A szülőknek azt ajánlotta: zsúfolt játszótérre ne vigyék a gyerekeket, és a törlőkendő használata is javasolt. Hazaérkezésnél kezet kell mosni, és a ruhacsere is ajánlott.

A nyári napközis táborokra vonatkozó kérdésre Müller Cecília elmondta, mind a táborok szervezőjének, mind pedig a szülőknek ajánlásokat tesznek közzé ezen táborok minél biztonságosabb működtetésére.

Az országos tisztifőorvos a lelki egészség világnapja alkalmából köszönetet mondott a lelki elsősegély-szolgálatok munkatársainak. Úgy fogalmazott: “tökéletes egészsége senkinek nincs, de amikor a lelki egészségünk meginog, akkor számos esetben segítségre lehet szükségünk”. Aki úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, vegye igénybe ezeket a szolgálatokat – tette hozzá.

A szakember pontos időpontot nem tudott mondani arra, hogy mikor oldják fel az idősotthonokban elrendelt kijárási és látogatási tilalmat. Emlékeztetett arra, hogy minden negyedik fertőzött és minden negyedik elhunyt ilyen intézmény lakója volt, így “ezzel még várni kell”, hiszen a legsérülékenyebb korosztályról van szó – mondta Müller Cecília.

Operatív törzs: a járvánnyal összefüggésben 363 büntetőeljárás indult

A járvánnyal összefüggésben eddig összesen 363 büntetőeljárás indult Magyarországon – mondta az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a mai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette: 90 esetben rémhírterjesztés, 116 esetben csalás, 27 esetben közveszéllyel fenyegetés, 21 esetben pedig járványügyi szabályszegés miatt indult büntetőeljárás, melyekben eddig 70 gyanúsítottat hallgattak ki.

Járvánnyal, kijárási korlátozásokkal összefüggő szabálysértés miatt március 28-a óta 50 343 intézkedést hajtottak végre a rendőrök – tette hozzá.

Elmondta, hogy egyre többen használják a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzésére szolgáló mobiltelefonos alkalmazást, a programot eddig 641-en töltötték le, és 551 az aktív felhasználók száma.

Közölte, hogy az elmúlt 24 órában 494 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, amelyek száma eddig 10 954. Az elmúlt napon az ellenőrzött, karanténban lévők 43 esetben szegték meg a rájuk vonatkozó szabályokat.

A rendőrök a Budapesten és Pest megyében érvényben lévő kijárási korlátozás ellenőrzése közben 445 emberrel szemben intézkedtek, 284 esetben figyelmeztetésben részesítették a szabályszegőket, 117 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 44 esetben tettek feljelentést. Március 28. óta 50 343 esetben intézkedtek szabálysértés miatt.

A többi megyében az elmúlt 24 órában 19 esetben jártak el, 13-an figyelmeztetést, ketten helyszíni bírságot kaptak, 4 embert feljelentettek. A rendőrök május 4. óta 757 szabálysértés ügyében intézkedtek.

Ismertette azt is, hogy ma délelőtt a határátkelőkön a teherforgalomban belépő oldalon Röszkén háromórás, Hegyeshalomnál másfél órás, Rajkánál és Csanádpalotánál egy-egy órás várakozási idővel kellett számolni.

A kilépő oldalon Csanádpalotánál négy-, Röszkénél három-, Ártándon egyórás volt a várakozási idő.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság folyamatosan egyeztet a szomszéd országok rendvédelmi szerveivel a kisebb határátkelő helyek megnyitásáról. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban is nyitottak meg kisebb forgalmú határátkelőhelyeket, például a jánossomorjait és az alsószölnökit, ahol személyforgalomban van lehetőség átkelni.

Rövidesen újabb határátkelők lesznek megnyitva – tette hozzá.
További kérdésre válaszolva elmondta: a kiskunhalasi mobilkórház a tervek szerint később a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kezelésében egészségügyi intézményként fog működni.

DK: büntessék, ha rossz eszközökkel látják el az egészségügyet!

A Demokratikus Koalíció azt indítványozza, hogy számítson bűncselekménynek, ha valaki a koronavírus-járvány elleni védekezésre alkalmatlan eszközöket szerez be az egészségügy számára.

Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese mai online sajtótájékoztatóján a javasolt Btk.-módosításuk indoklásaként azt mondta, hogy fényképek tanúsága szerint a Kínából beszerzett eszközök egy részének dobozaira azt írták, hogy nem alkalmasak egészségügyi védekezésre. Hozzátette, az orvosegyetemek véleménye szerint a tesztek között is vannak megbízhatatlanok.

A politikus hangsúlyozta, az egészségügyi dolgozók is arról számolnak be, hogy számos helyen nincs megfelelő mennyiségű és minőségű védőeszköz. Úgy tűnik, hogy a “fürkészek, portyázók” rossz munkát végeztek, sok esetben használhatatlan eszközöket szereztek be, amivel veszélyeztetik az egészségügyi dolgozók és a többi ember egészségét – jelentette ki.

A kormány teljhatalmat kért magának, ezért elvárható, hogy a lehető legnagyobb gondossággal és felelősséggel járjon el – mondta. Megjegyezte, tudják, gyorsan kell cselekedni, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell figyelni arra, hogy csak megfelelő eszközök kerüljenek be az egészségügyi rendszerbe.

MSZP: a kormánynak az emberek védelmére és nem propagandára kellene költenie

Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének lemondását sürgette és a bértámogatási rendszert bírálta ma az MSZP alelnöke, aki szerint a kormánynak az emberek védelmére és nem propagandára kellene költenie.

Komjáthi Imre online sajtótájékoztatóján – amelyet egy városszéli füves területen egy kormányzati óriásplakát előtt tartott – azt mondta, Kásler Miklóstól csak két aláírást akarnak: egyiket az egészségügyi dolgozóknak juttatott azonnali béremelésre és az 500 ezer forint egyszeri juttatás kifizetésére, a másikat pedig a lemondására.

A miniszter adja át helyét egy hozzáértőnek, aki önálló minisztérium élén működteti az egészségügyet! – szólított fel.

A bértámogatásról szólva azt mondta, ha valóban olyan támogatást adott volna a kormány, mint amilyet a környező országokban nyújtottak, vagyis a teljes munkabér nyolcvan százalékát kifizette volna, akkor Orbán Viktor miniszterelnöknek nem kellene arról beszélnie, hogy akár már holnap 100 ezer közmunkásnak tudnak munkát adni.

Az MSZP az emberek védelme érdekében meghirdetett online petíciójának támogatását kérte, amelyben a többi között az is szerepel, hogy nem a kieső munkabérre, hanem teljes munkabérre kell nyolcvanszázalékos támogatást adni.

Komjáthi Imre emlékeztetett arra, korábban azt ígérte, hogy egészségügyi sétái során felkeres egy-egy kormányzati plakátot, amire felragasztja véleményét. A most mögötte lévőn az volt olvasható: Az emberek védelmére költsetek, ne propagandára!

Guzslován Gábor, a Vasas Szakszervezet aktivistája a sajtótájékoztatón azon véleményét hangoztatta, most vizsgáznak a multinacionális cégekkel között stratégiai megállapodások. Most kiderül, hogy a munkavállalók kiszolgáltatása a munka törvénykönyvén keresztül tényleg erős gazdasághoz vezet-e – mondta.

LMP: a kormány javaslata kifosztja a településeket

Az LMP társelnöke szerint a különleges gazdasági övezetek kijelölésére vonatkozó kormányzat törvényjavaslat kifosztja és kisemmizi a településeket, ami a lakókat is érzékenyen érinti majd. Schmuck Erzsébet ezért az előterjesztés visszavonására szólította fel a kormányt mai online sajtótájékoztatóján.

A politikus kijelentette: a kormányzat által a versenyképességet javító csodafegyverként bemutatott előterjesztés sérti a lokalitás elvét, rombolja a helyben élők öngondoskodását. “A különleges gazdasági övezet mindenható ura ugyanis a területileg érintett megyei önkormányzat lesz” – mutatott rá a frakcióvezető-helyettes, megjegyezve: ez nem csoda, hiszen ezekben a testületekben még fideszes többség van.

A megyei önkormányzatok majd “kényük-kedvük szerint vonhatnak el adóbevételeket az önkormányzatoktól, vethetnek ki új adókat és birtokolhatnak el területeket tőlük” – fogalmazott.

A források feletti rendelkezési joggal együtt azonban a település élete feletti rendelkezést is átveszik – jelentette ki. A helyi lakosoknak nem lesz beleszólásuk abba, milyen környezetben akarnak élni. A vállalat szerinte szennyezhet, erdőt írthat, lerombolhat műemlékeket, megváltoztathatja az építési szabályokat, és még sok minden mást megtehet. Ezzel a Fidesz “az utolsó szeget is beüti az önkormányzatok koporsójába” – mondta.

Jobbik: a miniszterelnöknek fogalma sincs a magyar valóságról

A Jobbik elnök- frakcióvezetője szerint reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök bebizonyította, hogy “lövése sincs a magyar valóságról”, hiszen azt állította, hogy Magyarország sikeresebben kezeli a koronavírus-járvány okozta válságot, mint az Európai Unió.

Jakab Péter mai online sajtótájékoztatóján kijelentette: aki arról beszél, hogy az állam képes volna akár azonnal munkába állítani százezer embert, az nem tudja, milyen megélni a közmunkáért fizetett ötvenezer forintból vagy a 107 ezres minimálbérből.

Aki szerint a közmunka  sikeres válságkezelés, az elméleti szakember, akinek minden egyes munkahely ugyanolyan – fogalmazott. Hozzátette: “ha gyakorlatias szakember volna” Orbán Viktor, akkor nem most akarna közmunkásokat felvenni, hanem megmentette volna a magyar munkahelyeket.

Az ellenzéki politikus azt javasolta: a kormány – nemzetközi példákat követve – vállalja át a bajbajutott cégeknél dolgozók bérköltségének négyötödét, valamint hirdessen elbocsátási moratóriumot a multinacionális cégeknél, azok pedig, akik ennek ellenére utcára kerülnek, a mostaninál tovább és nagyobb összegben kapjanak álláskeresési járadékot. (MTI)

Kapcsolódó: Franciaországban egyre kevesebb az új beteg

Március végén sokkal több idős ember halt meg Magyarországon az átlagosnál

Békés megyéből eltűnt hat covidos beteg

Több ezer tüdőgyulladásos beteg mintáját tesztelték covidra március első három hetében Budapesten

Utólagosan meghamisították az influenza figyelőszolgálat márciusi jelentéseit

Valami nem stimmel a magyar koronavírus adatokkal

Már március első heteiben több ezer covid-19 beteg lehetett Magyarországon