Országos tisztifőorvos: a járvány lecsengő szakaszában van

Több a gyógyult, mint az aktív fertőzött, ez is azt igazolja, hogy a járvány lecsengő szakaszában van – emelte ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte: 430 embert kezelnek kórházban, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen. Emlékeztetett, hogy két hete még az aktív fertőzöttek körülbelül fele volt kórházban, most már kevesebb mint egyharmaduk. Vagyis az aktív fertőzöttek is jellemzően könnyebben vészelik át a fertőzést – közölte.

Kitért arra is, hogy vidéken nyitnak az óvodák és a bölcsődék. Kiemelte, hogy minden helyszínen megtörtént a fertőtlenítés, nagytakarítás, a személyzet felkészült.
Óvónő segít egy fiúnak kezet mosni a salgótarjáni Mackóvár óvodában – MTI/Komka Péter

Müller Cecília azt is elmondta, hogy június elsejétől újraindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok is.

Operatív törzs: 1459-en regisztráltak a hatósági házi karantént elektronikusan ellenőrző alkalmazásra

Már 1459-en regisztráltak a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazásra, az aktív felhasználók száma 924 – mondta az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a mai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta: tegnap 691 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 11 810 van érvényben. Tegnap 33 esetben tapasztalták a hatósági házi karantén szabályainak megsértését – hangzott el.

Az alezredes elmondta azt is, hogy hétfőn 10 órától a magyar és szerb állampolgárok hatósági házi karantén elrendelése nélkül beléphetnek Magyarországra a Szerb Köztársaság területéről. Hozzátette: amennyiben a belépő a belépést követő 14 napon belül a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, nem hagyhatja el tartózkodási helyét, lakhelyét, szálláshelyét és azonnal értesítenie kell a járványügyi hatóságot. (MTI)
Kapcsolódó: Szijjártó: ma 10 órától megnyitják a magyar-szerb határt

Már meghaladja az 5,4 milliót a fertőzöttek száma a világon

Magyarországon meghalt 5 újabb beteg a járvány miatt

Az Egyesült Államokban már több mint 1 millió 600 ezer fertőzöttet tartanak nyilván

Pintér Sándor államosítaná a háziorvosi ellátást

Kásler folytatja az életeket veszélyeztető ámokfutást

WHO: Dél-Amerika a koronavírus-járvány új gócpontja