Orosz és amerikai űrhajósok indultak a Nemzetközi Űrállomásra

Két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén startolt el Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomásra a Szojuz MSZ-16 űrhajó.

1961 óta ez volt a 400. rakétafelbocsátás a kazahsztáni űrállomásról.

A koronavírus-világjárvány miatt az orosz egészségügyi hatóságok az elmúlt egy hónap alatt rendkívül szigorú karanténmegfigyelés alatt tartották Anatolij Ivanyisint, Ivan Vagnert és Chris Cassidyt.

A világjárvány miatt az orosz állami űripari vállalat (Roszkoszmosz) elszigetelte a sajtótól az űrhajósokat, akik tegnap videokonferencia keretében nyilatkozhattak.

Ivanyisin és Cassidy immár harmadszor, Vagner először vesz részt űrrepülésen.

Az űrállomáson jelenleg az orosz Oleg Szkripocska, valamint az amerikai Jessica Meir és Andrew Morgan tartózkodik. A csapat a tervek szerint április 17-én tér vissza a Földre.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője a héten kijelentette, hogy a vállalat kilenc alkalmazottjánál diagnosztizálták a koronavírus-19 fertőzést. A vállalatnál mintegy 200 ezren dolgoznak. (MTI)

Kapcsolódó: Csatlakozott a Nemzetközi Űrállomásra a robotot szállító Szojuz MSZ-14

Visszatért a Földre a női űrutazás új csúcstartója

(Kiemelt kép: a három űrhajós készülődés közben – Roszkoszmosz)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!